Skocz do zawartości
IGNORED

Alia Vox -róznice w brzmieniu warstwy sacd/cd

Gość miniabyr

Rekomendowane odpowiedzi

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Bardzo się zdziwiłem odsłuchując płyty z wytwórni Alia vox w wersji sacd.Przez ciekawość przełączyłem warstwę z sacd na zwykłe cd . Nie wiem jak to sobie wytłumaczyć ,ale różnica w brzmieniu obu warstw różni się zasadniczo – jak dwa różne ujęcia mikrofonów!!Na warstwie cd materiał jest 2x głośniejszy -jak bym siedział w pierwszym rzędzie a nie w w piętnastym ! A właśnie takie odczucie mam słuchając tego materiał z warstwy sacd . To występuje na płytach : Istambul Dymitre Camtemir ;Celtic Viol II;El Cante de la Sibil-Catalunya. Przypuszczam ,że również na innych płytach z Alia Vox(posiadam tylko te trzy z tej wytwórni na sacd) .Płyty z innych wytwórni pozbawione są tej dziwnej właściwości . Czy zaobserwowaliście coś takiego u siebie . Dodam że odsłuchuję w stereo, bez możliwości trybu wielokanałowego .poz.miniabyr

• 3 lata później...
Gość miniabyr

(Konto usunięte)

O myślałem że temat umarł. Nie to dwa różne brzmienia-nie żartuję. Warstwa cd gra głośniej ale też ma mniej ambientu pomieszczenia - jakby zbierane z innych mikrofonów. Warstwa sacd "tonie" w pogłosie. Jeśli ktoś może to niech sprawdzi Mam taką zagwozdkę tylko z sacd z Alia Vox.

O myślałem że temat umarł. Nie to dwa różne brzmienia-nie żartuję. Warstwa cd gra głośniej ale też ma mniej ambientu pomieszczenia - jakby zbierane z innych mikrofonów. Warstwa sacd "tonie" w pogłosie. Jeśli ktoś może to niech sprawdzi Mam taką zagwozdkę tylko z sacd z Alia Vox.

jeśli to nienaturalny pogłos to pewnie na warstwie dsd zmiksowano więcej mikrofonów niż na pcm?
Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Tego pogłosu jest więcej , a źródło dźwięku oddalone. Na warstwie cd dźwięk jest znacznie bliższy . Być może jest jak piszesz ,że dodali do mixu sacd więcej planów z ujęć ambientowych .

Gość rochu

(Konto usunięte)

Ciekawe bo na wymienionych wyżej płytach nie zauważyłem takiej różnicy jak opisana we wpisie otwierającym niniejszy wątek.

Jedyne co dało się zauważyć to to, że dźwięk z SACD był nieco (minimalnie) rozjaśniony w porównaniu do warstwy CD.

Koniec, końców słuchałem tylko warstwy CD bo nie widziałem sensu przełączania na SACD.

Aha odtwarzacz to McIntosh MCD500.,

Az z ciekawosci sprawdzilem u siebie .... Plyta : La Folia i u mnie takowe zjawisko nie wystepuje, roznice glosnosci sa minimalne .Dzwiek z warstwy CD plaski bez przestrzeni i reliefu w porownaniu do warstwy SACD i najwyzsza gora zdecydowanie lepsza w SACD ....

Odtwarzacz Marantz SA11-S3 .

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Tak jak już pisałem to "coś" występuje tylko na płytach Alia Vox. . Pytanie do Jacekm. Czy twój obecny odtwarzacz Marantz'a jest pierwszym modelem tej firmy na którym słuchasz ,czy jest to kontynuacja i świadomy zakup tej właśnie firmy. Muszę sam zmienić źródło cyfrowe ,bo te które mam (marantz sa15-s1) odstaje mi od toru analogowego bardzo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.