Skocz do zawartości
IGNORED

Jak zrobić świetny monitor.

zoller

Rekomendowane odpowiedzi

Może na górkę coś z tej oferty

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Expolinear nie robi własnych głośników. Większość z tych co jest pod tym linkiem to HiVi.

Tu można kupić znacznie taniej bez naklejki expolinear.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

misiomor a co sądzisz o tej MB z Wavecora, Chyba się na nią zdecyduję. Z tym midwooferem, to mam problem. Myślałem o Seasie W18NX001 lub W18EX001. Nie wiem czy nie lepiej jednak kupić Revelatora też osiemnastki. Problemem nie jest bas tylko jakość średnich tonów jakie można z nich wycisnąć. Który Twoim zdaniem jest najlepszy pod tym względem.

Nie myśl - słuchaj.

W18EX bym unikał do 2-way, ma problemy z wychyleniami. Lepiej nadałby się jako średniak do 3-way.

MB z Wavecora - jest metalowa, może łatwiej przepuszczać fale stojące z obudowy, za to będzie lepiej odprowadzała ciepło. Duża masa ruchoma nawet bez dodatkowych odważników, b. mały zakres regulacji, na poziomie mniejszym niż 0.3 oktawy. Jeżeli monitor miałby np. 18dm3, ten Wavecor dostroi go do 24Hz bez odważników i do 19.6Hz z 35g dodatkowej masy. Trzeba by pewnie zastosować dwie takie MB, wtedy dostępny zakres strojeń będzie 32.3Hz - 26.5Hz. Jeden miałby taki zakres dopiero w 9dm3. Dlatego myślę że ta MB jest raczej do małych subwooferków niż do kolumn hi-fi. 40Hz strojenie jest dostępne dopiero w objętości 5.5dm3 na każdą użytą membranę. W 15dm3 potrzeba już trzech. Chyba nie polecam.

Revelator 18cm - wymaga dużej budy, raczej wolnostojak niż monitorek, no chyba że OZ - 15dm3 nie wygląda bardzo źle. Pomiarowo na środku jest raczej dobrze, bywa jednak za średnicę krytykowany. Sam zastanowiłbym się nad Illuminatorami, żeby nie ten bardak z parametrami - efektywność w kartach katalogowych zupełnie nie zgadza się z parametrami TS.

misiomor

W takim razie pozostaje MB Seasa i Peerlessa. Chyba że może podobnie jak w sonusach zastosować drugi głośnik i tłumic go rezystorem. Szczerze mówiąc trochę mnie szlag trafia trafia z tym wyborem. Już sam nie wiem, może któryś z HDS-ów i wracając do Aurum Cantus, to może AC180/50C2C

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i do tego któryś z tych tweeterów

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i tego MB Seasa. Ciekawie mi się symuluje w 12 litrach, co Ty na to?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie myśl - słuchaj.

misimor

Nie oczekuje doboru. Sucha opinia wystarczy. Nic ponadto. W sumie dzięki za pomoc. Wybrałem już wysokotonówkę, i typ obudowy. Wymyśliłem też jak tę obudowę zrobię. Mam zamiar zastosować jak najprostszy filtr. Wniosek potrzebuję bardzo dobry midwoofer z którym mogę ten plan zrealizować. Nie znam się na tyle by na podstawie T-S i symulacji dobrze, to zrobić. Trochę chcę na te przetworniki wydać, a nie chcę wtopić.

Nie myśl - słuchaj.

AC180/50C2C spod linku - ja tam widzę b. silny mod własny przy 1.5kHz. Tak więc sam bym rozważał podział raczej niższy, przy powiedzmy 1.2kHz z udziałem dużego WG albo w ogóle 3-way z kopułką średniotonową. Napęd i zawieszenia ma chyba dobre, w AC130/50CK pokazały się z dobrej strony.

Papier wiem, ale efektywność będzie skrajnie niska. Cały czas skłaniam się w stronę twardych membran. Myślę poważnie o Aurum Cantus z 50mm cewką. Jest jeszcze to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) włókno węglowe z kewlarem i

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) węgiel /węgiel. Wykresy wyglądają obiecująco. Jednak jak kierować się wykresem, to ten STX

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest nie do pobicia :D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie myśl - słuchaj.

Zastanawiam się nad monitorami aktywnymi bliskiego/średniego pola 2 drożnymi 7" woofer i wstęga, lub kopułka (coś w stylu Adam A7, APS IO).

Mają służyć głównie do słuchania muzyki (EBM, rock, filmowa, psytrance) oraz do oglądania filmów.

Metraż pomieszczenia to ok 14m2

Wzmaki: chciałbym użyć t-ampów z 41hz.com, lub czegoś w rodzaju stamp ampa. Dobre brzmienie i elegancka aplikacja.

Jakie powinienem wybrać przetworniki, skąd wziąć schemat zwrotnicy, gdzie wycinają MDF na CNC w Warszawie?

Jestem totalnie zielony w temacie, nie mam żadnego zaplecza warsztatowego (tylko kolegę z frezarką cnc, ale raczej do małych rzeczy)

Chciałbym to podpiąć do toru (preamp /jeszcze nie wiem jaki)+ WM DAC.

Zastanawiam się też nad dorobieniem do nich aktywnego suba (pomoże przy filmach).

Całkowity koszt chciałbym oczywiście jak najmniejszy, na pewno nie chcę przekroczyć ceny Adam A7, pod warunkiem rzecz jasna, że składaki zagrają na poziomie równym, lub wyższym niż Adamy. Fajnie by było, gdyby plumkały lepiej niż APS'y (o ile to w ogóle możliwe)

Lust is my sister, my muse and my whore

I stand on the mountain, and pray for the war

Jeżeli zdecyduję się na któryś z osiemnastek Seasa, to wyjdzie mi gdzieś ok 85 dB. Trochę lepiej ze Scan Speakami. No może najlepiej z 18W8542. Z revelatorem w ogóle może 84dB. Z Auraumami powinno się udać na poziomie 88 może 89dB. No nie mów, że to nie jest różnica.

Nie myśl - słuchaj.

Jeżeli zdecyduję się na któryś z osiemnastek Seasa, to wyjdzie mi gdzieś ok 85 dB. Trochę lepiej ze Scan Speakami. No może najlepiej z 18W8542. Z revelatorem w ogóle może 84dB. Z Auraumami powinno się udać na poziomie 88 może 89dB. No nie mów, że to nie jest różnica.

Masz złe podejście do tematu. Jeżeli chcesz wiedzieć co głośnik potrafi to pomnóż powierzchnię membrany przez wychylenie liniowe. Efektywność ma jedynie znaczenie przy wzmacniaczach lampowych o małej mocy. A tak poza tym jest zupełnie bez znaczenia a już na pewno przy monitorach.

Powiem krótko, teraz mam monitory których efektywność ma 84dB i trochę mam dość. Co zaś się tyczy efektywności, to moim zdaniem (subiektywnie) te kolumny o wyższej efektywności graja bardziej szczegółowo i mają lepszą przestrzeń.

Nie myśl - słuchaj.

Jak jest wysoka efektywność, to nie ma basu z małej obudowy. Monitory Sonus Faber czy ESA Furioso, podane jako wzór na początku, wcale nie mają jakiejś oszałamiającej efektywności.

Powiem krótko, teraz mam monitory których efektywność ma 84dB i trochę mam dość. Co zaś się tyczy efektywności, to moim zdaniem (subiektywnie) te kolumny o wyższej efektywności graja bardziej szczegółowo i mają lepszą przestrzeń.

Nie można jednoznacznie powiedzieć że kolumny o wyższej efektywności grają bardziej szczegółowo i mają lepszą przestrzeń. Wysoką efektywność uzyskuję się przede wszystkim małą masą membrany i mocnym magnesem przy czym jest to zawsze kompromis aby uzyskać określone parametry TS.

Często jest tak żeby uzyskać wystarczające zejście zmniejsza się magnes a co za tym idzie efektywność żeby uzyskać wyższe Qts.

Sama masa membrany miałaby może wpływ na szczegółowość ale nie jestem pewny czy im mniejsza masa membrany tym szczegółowość lepsza. Lżejsza membrana będzie się bardziej dzieliła i będą w niej powstawać zniekształcenia intermodulacyjne które mają negatywny wpływ na przejrzystość.

Przestrzeń zależy przede wszystkim od kierunkowości przetworników i poprawności zwrotnicy.

Moim zdaniem efektywność to ostatni parametr który powinieneś brać pod uwagę ponieważ ma najmniejsze znaczenie.

Ważniejsze jest czy membrana jest z miękkiego czy ze sztywnego materiału.

A najważniejsza jest klasa samego głośnika.

Podstawowe parametry na które powinieneś zwracać uwagę to liniowość, zniekształcenia harmoniczne i parametry TS.

Jeżeli do tego dołożysz jeszcze efektywność to twoje poszukiwania zamienią się trochę w Mission Impossible.

Przy czym jeżeli chodzi o przejrzystość to chyba najważniejszym parametrem są zniekształcenia harmoniczne.

Wiem, wiem Furioso i stare Sonusy są ekstremalnie mało skuteczne. Jestem też w pełni świadom ułomności wysoko sprawnych głośników. W każdym razie KrzysiekA napisałem, że to moje subiektywne odczucie nie poparte żadną teorią. Świadom jestem, że najlepszy będzie głośnik o jak najbardziej liniowej charakterystyce. Bez dwóch zdań.

Zastanów się, tylko dla własnej wiedzy. Mając takie założenia jak ja. MB jest wymogiem, ewentualnie OZ. Warunki odsłuchowe mam co najmniej trudne - każdy bassreflex dudni itp.. Określony budżet. Wybierz coś dla siebie, co możesz kupić bez kłopotu.

Nie myśl - słuchaj.

witek .... Wiem, że pokój - jak byś nie zauważył co napisałem wyżej. W każdym razie z OZ wszystko jest w porządku. Myślę sobie, że z MB też powinno być dobrze. Niestety nie mogę przeprowadzić daleko posuniętej adaptacji akustycznej, dlatego chce uszyć kolumny na miarę. Dlatego napieram na konstrukcję zamkniętą. Swoją drogą marzy mi się też jakaś trioda, ale to pieśń przyszłości.

Nie myśl - słuchaj.

Ja powiem od siebie tak, jak się nie ma pomieszczenia i systemu pomiarowego a tym bardziej doświadczenia wieloletniego w budowaniu zestawów to lepiej zrobić jakiś gotowy sprawdzony projekt i być pewnym efektu. Z swojej strony polecam ER18RNX + 27TDFC zapha SR71. Miałem też 27TBFC/G i mimo usilnych prób poprawy zwrotnicy z pomocą misiomora dalej zestaw w połączeniu z moim denonem grał lekko natarczywie. Słuchałem Uszerów w akkusie i paru innych rzeczy Vify itp i to nie było to. Jestem obecnie zadowolony z SR71 bardzo. Monitor 15L można dać mniej i jazda, szybko, szczegółowo, z wykopem, super basem i piękną stereofonią, nic nie męczy nie przeszkadza jest muzyka.

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Mały problem z tym Wavecor'em (8ohm wersja) polega na tym, że po kompensacji BS zostanie mu 80 - 81dB efektywności. Dlatego zresztą nisko zejdzie w OZ. Prawdę powiedziawszy staję się coraz bardziej zwolennikiem efektywniejszych głośników i mądrze zrobionych EQ w preampie. Po co kopać się z koniem i ładować moc elektrowni w cewkę głośnika (grzejąc ją niemiłosiernie) przy 200Hz jak można niewielkim kosztem (silniejszy magnes - który zresztą obniży zniekształcenia bardziej nasycając materiał nabiegunników) podwyższyć tam efektywność i tylko lekko podbijać bas, w którym moce są przecież mniejsze, skoro instrumenty muzyczne podlegają tym samym ograniczeniom co głośniki. Nie dotyczy to elektroniki rzecz jasna.

Oczywiście to tylko takie luźne filozofowanie, jak ktoś chce mieć kolumny przystosowane do powszechnie obowiązującego standardu źródło - wzmak - kolumny, musi kombinować z zejściem liczonym klasycznie.

zoller mam suba na daytonie w closed i ci powiem, że nie czuję aby monitory b-r odstawały jakoś os suba w closed ani na szybkości czy wykopie. Jedyna wada closed moim zdaniem to niższa efektywność, a moje monitory w b-r ani nie są jakieś mułowate wręcz powiedział bym czasem za szybkie, dźwięk jest raczej taki zdecydowany i z pierdyknięciem, nie rozumiem twoich obaw co do b-r. Miałem vife m18wh w b-r i grała ospale i mułowato w porównaniu do ER18RNX. Już mineła epoka closed moim zdaniem, teraz głośniki raczej budowane są pod b-r, kilka jest modeli pod closed. Wadą moim zdaniem closed to wysoka f3 i mniejsza efektywność.

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Zoller jak boisz się BR to zrób BR z Qtc - 0.6, będzie mało basu ale będzie "kontrolowany" i jak podkrecisz trochę basu na preampie to może nawet pierdyknąć jak napisał kondrax. :D

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.