Skocz do zawartości
IGNORED

Tonsil Pulse

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryte

- RLS Calisto III (trzeba jeszcze doliczyć cenę podstawek)

- Audiowave 141 (też trzeba pamiętać o podstawkach)

- ESA Vivace XT2

- Audio Acadeny Phoebe III

Moim zdaniem z powyższej listy trudno wyłowić zdecydowanego faworyta. Trzeba pamiętać, że każdy słuchacz ma własne upodobania i różne warunki lokalowe, o towarzyszącej elektronice nie wspominając.

A to już faktycznie jakiś konkret, no i być może knebel w usta tym co są uczuleni na markę Tonsil.

Czechy24.com.pl - Czechy na okrągło

Opublikowano (edytowane) · Ukryte
Ukryte

Nagła zmmiana nastawienia do marki - bezcenne :)

jozwa maryn

Grupa

Moderatorzy Postów

12773 Rejestracja

08.07.2003 Napisano 17.12.2010 - 11:11

"Oni", "fabryka"... Jacy oni, jaka fabryka? Kto to projektuje, gdzie to robi? Skoro nawet takich rzeczy nie wiadomo, to jak można poważnie traktować taką "firmę", o której wiadomo jedynie, że splajtowała kilka razy i że miała trochę dobrych projektów, z którymi za boga nie wiedziała, co zrobić. W tej chwili, do czasu aż ewentualnie odbuduje swoją markę, Tonsil jest w Polsce firmą-krzak, zaś poza Polską nawet nie tym. Całe lata złego zarządzania i niszczenia marki nie przechodzą bezkarnie, nie ma tak dobrze.

jozwa maryn

Grupa

Moderatorzy Postów

12773 Rejestracja

08.07.2003 Napisano 14.03.2011 - 14:53

Cóż, norrmalnie "taniocha" - obudowa tandetna jak w Audio Physic, zwrotnica na rdzeniówce jak w ProAcach (tylko kondensator lepszy), głośnik polipropylen jak w jakichś za przeproszeniem Dynaudio czy Seasach... Same okropne rozwiązania. Tylko masówka z Chin trzyma się jako tako, tam wszystko jest eleganckie, kosztowne i milionerskie.

Edytowane przez mczaj
  • Redaktorzy
Ukryte

mczaj - w grudniu zeszłego roku nie tylko Józwa miał takie zdanie o Tonsilu ;-) Pulse'y bardzo mile zaskakują i życzyłbym sobie więcej takich niespodzianek w br. Wystarczy przeczytać ten wątek, aby uświadomić sobie, że lepiej byłoby dla Tonsila jakby Pulse'ami startował jako firma znikąd. Obecnie, ze względu na "bagaż doświadczeń", ma mocno pod górkę i każdym nowym produktem będzie musiał udowadniać, że nie jest wielbłądem.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Ukryte

Dziwne zdanie mieli, bo przez ostatni rok nic się w formalnym sensie funkcjonowania firmy używającej nazwy Tonsil nie zmieniło. Poza jednym produktem - Pulse, wszystkie pozostałe są produktami Tonsil SA który jest właścicielem praw do nich i udzielił licencji firmie Tonsiltechnologie Sp. z o.o. na produkcje i używanie marki.

Edytowane przez Arku
Ukryte

Arku rozumiem, że jesteś bardzo zainteresowany dobrą prezentacją Waszego produktu ale powiedz mi oraz innym gdzie jest ściema: czy w podawanych danych o efektywności, która niby wynosi 89 dB czy lipa jest z pomiarami na podanej charakterystyce, z której wynika że Pulse ma bardzo mierną efektywność wynoszącą zaledwie 85dB ? A i skoro jesteś autorem tego przedsięwzięcia to powiedz dlaczego nie można kupić głośnika do tych Pulse? A jeżeli jednak można to powiedz gdzie, gdyż mam podejrzenia iż xmax liniowego tego głośnika to kilkanaście milimetrów więc przy tak marnej efektywności i niskim xmax/lin z dBSPLmax będzie wielka ...pa

a i jeszcze jedno skoro wszystko wiesz o Swojej firmie i produkcie to powiedz publicznie jaka jest wartość indukcyjności szeregowej woofera w tych Pulse? Tajemnica?

Ukryte

jak zwykle walnąłem się o rząd wielkości - chodzi nie o kilkanaście lecz xmaxlin z zakresu między 1 a 2mm. Taka wartość ma głośnik tonsil też 17 cm zwany szumnie wooferem :) gdzie dla przykładu przeciętny Seas w głośnikach średniotonowych ma większy xmaxlin od tego... woooofera.

Ukryte

Po pierwsze nie Waszego bo nic z nim nie mam wspólnego.

po drugie, jesli chcesz błysnąć wiedzą wytłumacz co to jest xmax/lin - liny łowisz, wędkarz jesteś?

Tajemnica Pulse jest bardzo prosta - to jest Twoje dyletanctwo. Resztę możesz sobie wyczytać z kart katalogowych podobnych głośników włącznie z indukcyjnością cewki.

Ukryte

Arku do znudzenia po raz kolejny ubliżasz. Wiem wiem wyssałeś to z ...

Nie pozostawiasz mi wyboru, będę kontrował na tym samym szmacianym poziomie.

Jeszcze raz w sposób bardziej jak chłopu na miedzy skoro nie znasz nawet podstaw.

Pytałem o wychylenie liniowe głośnika niskotonowego w Tonsil Pulse. Przez wielu producentów oznaczane właśnie w taki sposób.

Pytałem również nie o indukcyjność cewki głośnika lecz o indukcyjność szeregową cewki filtra woofera (szumnie zwanego jak się chyba okaże)

Jeżeli nie rozumiesz różnicy między tymi indukcyjnościami to myślę, że śmiało możesz kandydować do miana DYLETANT, gdyż nie znasz nawet podstawowych parametrów.

I najważniejsza rzecz w Twojej nędznej ripoście:

Resztę możesz sobie wyczytać z kart katalogowych podobnych głośników włącznie z indukcyjnością cewki.

Nie odbijaj w prostacki sposób piłeczki tylko powiedz, gdzie można kupić głośnik z tych Pulse, żeby go pomierzyć i sprawdzić parametry.

Czy to aż tak boli? A przynajmniej wskaż link z jego parametrami, dobre i to na początek.

no... i ta indukcyjność szeregowa cewki filtra ... jak tam ??? jednak tajemnica co ???

Wiesz Arku te Pulse moga być naprawdę hitem dla takich jak Ty (skoro twierdzisz, że nie jesteś z kręgu fenomenu.

Ukryte

Po polsku to sie nazywa głosnik nisko-średniotonowy (szumnie czy nie szumnie). Woofer masz jak ci pies w domu szczeka.

Głosnika o ile wiem kupić nie mozna, ale napisz do Tonsilu moze ci odpowiedzą. Parametry ma zapewne podobne do GDN17/50/2 i mozna je sobie odczytac na stronie internetowej. Włacznie z Xmax o którym nie wiesz do czego jest potrzebne. Wartość cewki mnie nie interesuje. Jesli masz problem z ciekawością, kup Pulse i zmierz na mostku cewkę to powinno cię ucieszyć.

Co tyczy dywagacji w rodzaju "co mozna kupić za podobna cenę". Gospodarka rynkowa ma to do siebie że za podobbna cene mozna kupić wiele podobnych jak i zupełnie rózniących sie od siebie rzeczy. Mozna zestaw głosnikowy a mozna też zegarek, butelkę wina, kilka butelek wina, kilkadziesiat butelek wina plus inne rozrywki cielesne. Tylko nic z takich porównań nie wynika bo zestaw Pulse jest wyprodukowany dla tych którzy chca kupić zestaw Pulse, a nie wszystko inne co mozna kupic w tej cenie. Ta sama filozofia wyboru działa w przypadku każdej rzeczy, którą zamierzamy kupić.

Ukryte

Arku hmm po raz kolejny oszukujesz! GDN oznacza niskotonowy a nie niskośredniotonowy!!!

Nie mam psa ale nie wydaje mi się, że szczekanie psa ma jakąś większą zawartość energii w paśmie poniżej 50hz. Chyba że pies ma ryj jak pitbul po ukąszeniu megaszerszenia i na dodatek załapał grypę, taka pora roku.

Głosnika o ile wiem kupić nie mozna,

Dlaczego? Limitowana plastikowa seria? A jak klient uszkodzi głośnik z własnej winy lub też skończy się gwarancja, to jaka będzie cena za głośnik? Mam nadzieję że nie będzie to 1000 zł /sztukę hiendowego plastiku? Wydaje mi się, że jako polski producent wobec krajanów powinien stosować czytelne reguły.

Parametry ma zapewne podobne do GDN17/50/2 i mozna je sobie odczytac na stronie internetowej

Arku pewnie, że mogę odczytać parametry czyli potencjał firmy Tonsil z innych produktów (tak też na wstępie uczyniłem) ale wolałbym właśnie ten ORYGINAŁ z parametrami. Czy ten głośnik również zawiera się w kręgu fenomenu i nie dowiemy się jego parametrach?

Włacznie z Xmax o którym nie wiesz do czego jest potrzebne

Arku uświadom mnie do czego jest potrzebne Xmax. Proszę no powiedz. Mam nadzieję, że ta Twoja jakże ekscytująca wiedza nie będzie również tajemnicą?

ku..wa same tajemnice nigdy nie ma wyjaśnień!!!

Wartość cewki mnie nie interesuje

hmm rozumiem dlaczego Cię nie interesuję. Gdyby była "ciekawa" to byś już ją dawno podał.

Jesli masz problem z ciekawością, kup Pulse i zmierz na mostku cewkę to powinno cię ucieszyć

Nie Arku ja nie kupię kolumn firmy Tonsil. 3000 zł za plastik, przeciętny jak zwykle brzmieniowo GDWK i "ekonomiczna" zwrotnica. Jestem w stanie złożyć dla siebie podobne za 500 zł. Szukaj gdzie indziej, a tak w ogóle jak śmiesz mi to proponować?

Co tyczy dywagacji w rodzaju "co mozna kupić za podobna cenę"

Można kupić zestawy głośnikowe do 3000 zł, które nie są plastikowe wraz z ekonomiczną zwrotnicą. Takie produkty jak plastik i ekonomiczna zwrotnica można było znaleźć i nadal można u większości "firmowych" chińczyków!

Ukryte

ja nie kupię kolumn firmy Tonsil. 3000 zł za plastik, przeciętny jak zwykle brzmieniowo GDWK i "ekonomiczna" zwrotnica. Jestem w stanie złożyć dla siebie podobne za 500 zł.

To sobie takie złóź i przestań w tym wątku bredzić jak niezdrowy.

Edytowane przez Arku
Ukryte

NIe wiem, jak dla mnie...troche kolumn w zyciu widziałem tych DIY i tych """firmowych""" to ta konstrukcja jest na bardzo wysokim poziomie, na serio.

Głosniki są swietne i dla DIYowców fantastyczna mozliwość taniego tuningu.

WĄTPIĘ czy kosz aluminiowy zagra tak fantastycznie lepiej od tego z ABSu...tym bardziej, że wiekszość nawet tych markowych firm same kosze zamawia już od dawna w CHRL..

Ukryte

Materiał kosza nie ma większego znaczenia ani na brzmienie ani na cenę głośnika. Sa głosniki jak Jordan z plastikowymi koszami raczej przez to nie tanie. Materiał jest konsekwencją przyjętego zastosowania, nie trzeba pancernych koszy w 6' głosnikach o 40W obciążalności z 25mm średnicy cewką. Aluminiowy kosz moze zwiekszać pojemnosc cieplna obwodu magnetycznego. Ale równie dobrze działa aluminiowy stożek fazowy i wentylacja cewki. Aluminiowy kosz nie peknie podczas wielokrotnego wkręcania i wykręcania wkrętów z obudowy co moze spotkać kosz z ABSu - to jest jedyna istotna przewaga koszy odlewanych z aluminium.

To ze ktoś wystawia taką cene za kolumnę, nie zmusza do kupowania, nikt nikomu siłą pieniędzy na zakup nie wydziera. Angina chciałby zrobic to samo za 500 złotych, ale raczej nie potrafi, bo zamiast robić tylko wylewa swoje żale i wpisuje jakieś pierdoły nibytechniczne.

Edytowane przez Arku
Ukryte

Pan/Pani angina strasznie niedowartościowany/a bo ciągle to samo, byleby być w centrum uwagi. Zakładanie, że nie powinno grać, bo kalkulator na to nie wskazuje, jak widać mija się z celem. Już bardziej by do mnie przemawiało, ba nawet bym zrozumiał twierdzenie: nie kupię Pulse bo to Tonsil. Ale udowadnianie na siłę, nawet tym co już słyszeli, że to nie zagra, to już zakrawa na (gdzieś skatalogowaną i na pewno obliczoną "na kalkulatorze") jednostkę chorobową. I to przez takich dociekliwych na siłę jak angina to forum schodzi na psy, możliwe że nawet takie z ryjem po ukąszeniu megaszerszenia.

Czechy24.com.pl - Czechy na okrągło

Ukryte

Materiał kosza nie ma większego znaczenia ani na brzmienie ani na cenę głośnika. Sa głosniki jak Jordan z plastikowymi koszami raczej przez to nie tanie. Materiał jest konsekwencją przyjętego zastosowania, nie trzeba pancernych koszy w 6' głosnikach o 40W obciążalności z 25mm średnicy cewką. Aluminiowy kosz moze zwiekszać pojemnosc cieplna obwodu magnetycznego. Ale równie dobrze działa aluminiowy stożek fazowy i wentylacja cewki. Aluminiowy kosz nie peknie podczas wielokrotnego wkręcania i wykręcania wkrętów z obudowy co moze spotkać kosz z ABSu - to jest jedyna istotna przewaga koszy odlewanych z aluminium.

To ze ktoś wystawia taką cene za kolumnę, nie zmusza do kupowania, nikt nikomu siłą pieniędzy na zakup nie wydziera. Angina chciałby zrobic to samo za 500 złotych, ale raczej nie potrafi, bo zamiast robić tylko wylewa swoje żale i wpisuje jakieś pierdoły nibytechniczne.

Widzę że nie dotarło.

O ile dobrze zrozumiałem to producent tej kolumny za parę życzy sobie 3000 złotych. Jest to około 750 Euro.

Poniżej załączam linka z aukcją producenta kolumn na głośnikach Scan Speaka.

http://cgi.ebay.de/Aesthet1-kirsche-ScanSpeak-Chassis-2-Wege-Bassreflex-/270566613091?pt=DE_Lautsprecher_Martin&hash=item3eff06e063

Większy to 18W8545 głośnik legenda stosowany z większym magnesem w Watt Puppy, drugi to również znany przede wszystkim z ProAc 2.5 D2010/8513.

Oba głośniki o kilka klas lepsze od obiektu kłótni. Mimo to kolumny kosztują jedynie 998 Euro czyli o 150 Euro więcej.

Ile kosztują przetworniki do Pulse?

Nie twierdzę że Tonsil Pulse to złe kolumny a nawet nie mam prawa tak twierdzić ponieważ ich nie słyszałem. Jednak cena wskazywała by na brak kontaktu z rzeczywistością działu marketingu. Nikt nie kupi kolumn firmy "kogucik" na takich sobie przetwornikach za taką cenę. Znane firmy mogą sobie pozwolić na tego typu kolumny ponieważ za jakość dźwięku gwarantują swoim prestiżem. Tonsil do tych firm nie należy.

Edytowane przez KrzysiekA
Ukryte

Wiec kupuj scan-spaeki na ebaju zamiast pierdzielic farmazony na temat Pulse. Jeszcze raz bo nie dotarło - nikt nikogo nie zmusza do kupowania Tonsilu.

Więc po co wymyslać uzasadnienia dla niekupowania Tonsili nie przystające do wiedzy technicznej. Albo po co wylewać żale o cenie niedostępnych przetworników, która najbardziej boli niedoszłych kopistów Pulse.

Ciekawe które firmy "gwarantują jakość dżwieku swoim prestiżem", zamiast rozwiązaniami technicznymi?? Czy rdzeniowa cewka w ProAc zaczyna grać jakościowo z powodu "prestiżu" a w Tonsilu już grać jakościowo nie będzie? I niby Tonsil nie należy do firm które gwarantowały jakość, czyli np. Totem i Opera celowo kupowały ich głosniki żeby robić małoprestiżową jakość brzmienia??

ps. na takiej samej zasadzie jak angina jestem w stanie krytykować wymienione przez ciebie Belves. No i co z tego?

Edytowane przez Arku
Opublikowano (edytowane) · Ukryte przez jozwa maryn, 20 Marca 2011 - Brak powodu
Ukryte przez jozwa maryn, 20 Marca 2011 - Brak powodu

Wiec kupuj scan-spaeki na ebaju zamiast pierdzielic farmazony na temat Pulse. Jeszcze raz bo nie dotarło - nikt nikogo nie zmusza do kupowania Tonsilu.

Więc po co wymyslać uzasadnienia dla niekupowania Tonsili nie przystające do wiedzy technicznej. Albo po co wylewać żale o cenie niedostępnych przetworników, która najbardziej boli niedoszłych kopistów Pulse.

Ciekawe które firmy "gwarantują jakość dżwieku swoim prestiżem", zamiast rozwiązaniami technicznymi?? Czy rdzeniowa cewka w ProAc zaczyna grać jakościowo z powodu "prestiżu" a w Tonsilu już grać jakościowo nie będzie? I niby Tonsil nie należy do firm które gwarantowały jakość, czyli np. Totem i Opera celowo kupowały ich głosniki żeby robić małoprestiżową jakość brzmienia??

ps. na takiej samej zasadzie jak angina jestem w stanie krytykować wymienione przez ciebie Belves. No i co z tego?

Ktoś ci płaci za propagandę czy co? Co tak bronisz tych Tonsili jak lwica lwiątek? Cena tych kolumn jest wyssana z palca i nic tego nie zmieni.

Edytowane przez KrzysiekA
Ukryte

Kiedyś Tonsil w kolumnach Altus "gdzie niegdzie" stosował poziom technologiczny hi-endu np. kosz aluminiowy czy też cewka bezrdzeniowa. Teraz jakiś trzech akwizytorów w nadziei, że pohandlują marką, twierdzi, że plastik jest tak samo dobry jak aluminium, czy też cewka rdzeniowa jest tak samo dobra jak powietrzna.

Panowie akwizytorzy bez jaj - Altus mimo zakresu brzmieniowego preferowanego do "disco olo" miał więcej zalet technologicznych niż Pulse mimo iż upłynęło aż 40 lat!

Ale nie da się ukryć wobec opinii innych, że są fenomenalne. Tylko ten fenomen według mnie na pewno nie dotyczy materiałów z jakich zostały zbudowane. I można za pomocą wspomnianych akwizytorów twierdzić, że plastikowe trabanty były równie dobre jak aluminiowe audi ale... pewnych parametrów nie da się sprzedać nawet naiwnym.

Ukryte

Jako osobnik wychowany na normie DIN45500 bardzo mi się ta recka nie podoba.

Fratz wspomina, ze dobrze jest mieć stały zestaw muzyki do pisania recenzji a ja uważam, że dobrze mieć też jedna normę na podawanie parametrów testowanego sprzętu. Jest to zresztą jedyny z powodów dla których kupuje jeszcze Audio (bo mają swój sprzęt pomiarowy).

Opieranie się na danych producenta to w obecnych czasach zabawa obarczona współczynnikiem dużego ryzyka. Pozostaje wierzyć autorowi, że "ładnie grają".

Przychylam się tez niestety do opinii, ze za 3000PLN chciałbym mieć porządnie zmontowaną zwrotnicę (nie na płytkach jakie akurat mieli) i takie same śrubki (chyba, ze faktycznie zginęły w trakcie kolejnych recenzji). Opowieści "wielorybnicze", ze dużo droższe kolumny wyglądają gorzej w środku mnie zupełnie nie przekonują bo 3000PLN to nie jest mało pieniędzy a nawet w przypadku 1000PLN tego typu rozwiązania budzą we mnie odrazę. Jak mam uwierzyć, że to dopracowany i porządny zestaw głośników skoro koledzy startujący w DIY robią ładniejsze i solidniejsze zwrotnice ?

ps. o różnicy w cenie komponentów i finalnego produkty nie chce mi się dyskutować. Polecam filmy i książki o biznesie bankowym i giełdach. Tam ładnie tłumaczą metody "krojenia leszczy".

Ukryte

Te "metody krojenia leszczy", nazywaja się kapitalizm. Trzeba było połamac Wałęsie nogi żeby przez płot nie przechodził to bys nadal kupował Altusy za 1/10 ceny kapitalistycznych produktów.

Głosniki mierzone sa wg normy IEC. Poza tym nie ma jednej normy dla wszystkich urządzeń. Najtańszy chiński wzmacniaczyk spełni normę DIN (Hi-FI) co do równomierności pasma, a zestawy głosników hi-end mogą mieć z tym problemy.

Producenci głosników podpierają się obecnie normą AES2 bo ładniejsze cyferki wychodzą w pomiarach. Tonsil się na razie taką normą nie chwalił. Stosował normy zakładowe zgodne z DIN, o których pisałem wczesniej.

W ramach apgrejdu niech przedstawiciele DiY specjalnie ku zadowoleniu wykonają do Pulse zwrotnicę IV rzędu z zoblami w obu gałęziach żeby tylko pokazac że potrafią :lol:

Co jest niesolidnego w zwrotnicy Pulse? Czy to samo co było niesolidnego w zwrotnicy Epos Es14 za wyższą cenę?

Coś ty się zrobił taki agresywny. ProAc 2.5 to najczęściej klonowane kolumny na świecie. Scan Speak to jeden z najlepszych producentów głośników na świecie.

I dlatego chodzi wam gula że nie możecie sklonować Pulse za 500 złotych? Przecież za nieco więcej możecie sklonowac ProAc.macie pretensje do garbatego, że ma dzieci proste.

Edytowane przez Arku
Ukryte

Chodzi mi o podawania pasma z informacją o czy jest to dla +-3 czy +-12 dB.

Chodzi mi o podawanie warunków (metody) pomiaru skuteczności.

Chodzi mi o wykres impedancji zestawu.

Mile byłyby charakterystyki fazowe i kierunkowe.

Tłumaczenie się "normami zakładowymi" czy innymi "zastosowanymi" to teraz standard.

Spróbuj się zorientować w "kontraście" płaskich telewizorów - tam dopiero marketingowcy szaleją z metodami prezentacji osiąganych "wyników".

Dlatego wrzuciłem kamyczek do recenzji bo wyniki własnych pomiarów (nie muszą być super dokładne ale powinny być zawsze robione ta sama metodą/sprzętem)mnie osobiści sporo dają.

Norma DIN jest już oczywiście przestarzała ale wspominam te czasy z rozrzewnieniem bo jak coś miało znaczek DIN to wiedziałeś czego się spodziewać.

Wykonanie:

Niesolidny jest przysmarkany do druta kondensator i nie wiadomo po co dołączona płytka.

Moje pytanie brzmi: czy cena 3000PLN zwalnia producenta od wykonywania pracy "porządnie"? (polecam lekturę "Znaczy Kapitana" tam jest opisane w detalach co znaczy "porządnie"). I nie interesuje mnie gdzie jeszcze było "nieporządnie". To, że ktoś sika w bramie nie daje w/g we mnie przyzwolenia na sikanie w bramie przez każdego.

Skoro początkujący amator potrafi to zrobić lepiej to dlaczego "firma" nie może? Z lenistwa/niechlujności/braku kultury technicznej ?

Co do klonowania - klonuje się raczej sprawdzone i uznane konstrukcje. Jeżeli ta dostąpi tego zaszczytu - znaczy, że dobra. Odliczając własna pracę i szacując ceny głośników na 500PLN za parę koszt powinien się zamknąć w 1000-1200PLN. Pytanie czy warto?

A co do kapitalizmu - miewa rożne oblicza. To obecne coraz bardziej przypomina mi czasy giełdy w Francji XVIII w. i magnatów kolejowych (JP Morgan) w USA.

Ukryte

Cadam zamieszczał wyniki pomiarów fabrycznych Tonsila. Spadków spl i tolerancji pasma głośników nie podaje się z normą DIN. Tonsil podawał od zawsze pasmo dla spadków -10db, efektywność dla 1kHz. Nierównomierności pasma w niezależnych pomiarach z opisaną metodę jak np. zestawu Excellence 1F wykonywane w laboratorium miesiecznika "Audio" wykazywały nierównomierność pasma +/-1,5db czyli spełniały nawet normę DIN dla wzmacniaczy akustycznych. Wiadomo że zwrotnica I-rzędu wniesie większe nierównomierności i większe nierównomierności pod kątami w szerszym zakresie pasma. Bo taki jest jej "urok", za to ma bardzo dobre odpowiedzi na impuls.

Zwrotnica wykonana jest porządnie - to znaczy jest przysmarkana do płytki terminala silikonem, a mogłaby wisieć na drutach w obudowie i grałoby tak samo.

Za obudowy Pulse w zakładzie stolarskim dasz około 1500 złotych za parę. Możesz sprawdzić ceny wykonania takich np. w akkusie. Zrobienie samodzielnie jest pozornie tańsze o ile ma się niepracujący warsztat stolarski i jest się bezrobotnym z nadmiarem czasu. Czyli dwie sytuacje które nie idą w parze. Jednak robiącym takie wyliczenie kosztów Tonsilowi proponuję żeby od razu otworzyli sobie biznes głośnikowy i oferowali podobne do Pulse kolumny za postulowana przez siebie cenę. Chętnych jakoś nie widać.

Edytowane przez Arku
Ukryte

Cadam zamieszczał wyniki pomiarów fabrycznych Tonsila. Spadków spl i tolerancji pasma głośników nie podaje się z normą DIN. Tonsil podawał od zawsze pasmo dla spadków -10db, efektywność dla 1kHz. Nierównomierności pasma w niezależnych pomiarach z opisaną metodę jak np. zestawu Excellence 1F wykonywane w laboratorium miesiecznika "Audio" wykazywały nierównomierność pasma +/-1,5db czyli spełniały nawet normę DIN dla wzmacniaczy akustycznych. Wiadomo że zwrotnica I-rzędu wniesie większe nierównomierności i większe nierównomierności pod kątami w szerszym zakresie pasma. Bo taki jest jej "urok", za to ma bardzo dobre odpowiedzi na impuls.

Zwrotnica wykonana jest porządnie - to znaczy jest przysmarkana do płytki terminala silikonem, a mogłaby wisieć na drutach w obudowie i grałoby tak samo.

Za obudowy Pulse w zakładzie stolarskim dasz około 1500 złotych za parę. Możesz sprawdzić ceny wykonania takich np. w akkusie. Zrobienie samodzielnie jest pozornie tańsze o ile ma się niepracujący warsztat stolarski i jest się bezrobotnym z nadmiarem czasu. Czyli dwie sytuacje które nie idą w parze. Jednak robiącym takie wyliczenie kosztów Tonsilowi proponuję żeby od razu otworzyli sobie biznes głośnikowy i oferowali podobne do Pulse kolumny za postulowana przez siebie cenę. Chętnych jakoś nie widać.

Trochę kolumn już w swoim życiu zrobiłem to coś na temat robienia obudowy mogę powiedzieć. Mieszkam w Niemczech czyli że powinno być raczej drogo niż tanio.

Oto krótka kalkulacja moim kolumn wolnostojących wilkością przypominających te Tonsile.

Materiał razem z pocięciem 25 Euro(płyta MDF 19mm), ściski stolarskie już miałem ale jak już liczy to liczyć wszystko 30 Euro za cztery sztuki, Frez górno-wrzecionoy kupiłem okazyjnie w Praktikerze za 18 Euro, Klej stolarski 5 Euro, Okleina na żelazko była chyba najdroższa 35 Euro. Bejca 5 Euro. Wosk i do woskowania i lakier akrylowy 10 Euro. Głośniki 200 Euro.

No i oczywiście kupe radochy przy składaniu.

Zważywszy jaki przetworniki wsadziłem do tych kolumn musiałbym za gotowe zapłacić około 6000 tysięcy złotych.

Oczywiście projekt od początku do końca własny.

A tu link do mojego obecnego projektu.

http://www.audiostereo.pl/zwrotnica-do-18w8545_63463.html/page__st__50

Cena jeszcze bardziej atrakcyjna. Za parę Scan speaków dałem 150 Euro za SB Acuostic 100 Obudowa na gotowo będzie mnie kosztowała około 100 Euro razem z podstawkami. Klasy nie tych kolumn nie będę porównywał z tymi tonsilami bo nie ma co porównywać. Komuś kto się trochę orientuje w rynnku nie trzeba tłumaczyć.

Nie muszę chyba mówić że wyszło kilka razy taniej niż te Tonsile.

Dlatego kolumny DIY radził bym na twoim miejscu zostawić w spokoju. Nie masz zielonego pojęcia ile co kosztuje.

Ukryte

Koego byc może jesteś w raichu parkieciarzem z duża ilościa wolnego czasu, ale o rynku usług stolarskich nie masz bladego pojęcia. Nikt nie wykona takiej obudowy jak do Pulse za mniej niż 1500 złotych.

To co pokazałes pod scany to amatorszczyzna piwniczna robiona po taniości - jak policzysz koszty pocięcia płyty wiórowej szlifowanej pod parę takich wynalazków jak Twoje wyjdzie jeszcze taniej - około 25 złotych w Castoramie - tylko co z tego wynika dla ceny wykonania obudowy jak do Pulse? Zupełnie nic. Samo wykonanie drzwi do szafki kuchennej bedzie kosztowało drozej niż Twoje dłubanki.

Dla przypomnienia obudowa Pulse jest dwa razy większa, z MDF 22mm fornirowanego obustronnie (na prasie), ciętego i łączonego pod kątem w dodatku pochylona około 7-13' więc łączenia sa pod innymi kątami niż 45'. Z przegrodą balastową i wieńcem wzmacniającym w podfrezowaniu.

Wiec nie porównuj piwnicznej dłubanki do kosztu wykonania obudowy w zakładzie. A co do Twojego przywołanego wątku, Twoje w nim dywagacje o baflle-step i dyfrakcjach pozwalają watpic w zdolności wydobycia brzmienia, bo niektórym najlepsze głosniki nic nie pomogą.

Edytowane przez Arku
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.