Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  101 członków

Exposure Klub
IGNORED

Klub miłośników marki Exposure

Rekomendowane odpowiedzi

A nie możesz po prostu zamienic na 2x 15000 uF?:) Tych wszystkich ośmiu? W czym problem?

W tym że ja z elektroniki to zielony jestem :D I jeśli dałoby się zastąpić te osiem dwoma to rozwiązywałoby problem zamienników. A i finansowo o wiele taniej by wyszło :D A dlaczego akurat 2x 15000uf a nie 2x 4700uf jak u JARO66? Chyba takie wartości były fabrycznie montowane...

Macie może namiary na kogoś z małopolski/podkarpacia kto mógłby mi coś takiego wykonać? Nie chciałbym oddawać sprzętu jakiemuś przypadkowemu "specowi" czy serwisowi RTV, bo z tymi to mam przykre doświadczenia...

Koledze się pomyliło jak najbardziej 2x4700uf do cd. Na twoich zdjęciach wydaje mi się że nawet jest miejsce na większe

kondensatory na płytce.W tych terenach nie znam nikogo ale lepiej wyślij do sprawdzonych ludzi,mogę polecić

forumowego Piotrka608 lub p.Mariana http://www.mrelektronik.pl/zegary.html a przy okazji możesz zegar wymienić.

Rzeczywiście zapomniałem, że to CD:) Ja miałem na mysli wzmaka. Ale ta zmiana na 2 sztuki kondów jak najbardziej słuszna moim zdaniem i da się zrobić w CD. Pomyśl nad tym i tak jak Jaro mówi podeślij do kogoś kto kuma temat i Ci to ogarnie jak sam nie czujesz się w tym mocny.

Jestem po dobrych kilkudziesięciu godzinach słuchania sprzętu po zmianie kondów i musze powiedzięc, że inwestycja warta każdej złotówki. Nie sądziłem, że 2 elementy wniosą tyle kultury i oddechu w sprzęt. Najlepiej słychac po basie : szybki, głęboki, znacznie bardziej kontrolowany, wyraźne kontury. Podczas utworu Petera Gabriela "Red Rain" zostałem zasypany tyloma informacjami na wejściu i takim cisnieniem że nie sposób było wszystkiego objąć na raz mimo, że tę płytę znam doskonale. Słychać jest pełna kontrolę niskich rejestrów ( Dali Ikon 6 są konketnie trzymane "za mordę"), potężne mruknięcia i błyszcząca, nieatakująca górę.

Podsumowując...

Dzięki tej wymianie sprzęcik poszedł półkę wyżej i zdecydowanie polecam takiego modzika:)

Jestem po dobrych kilkudziesięciu godzinach słuchania sprzętu po zmianie kondów i musze powiedzięc, że inwestycja warta każdej złotówki. Nie sądziłem, że 2 elementy wniosą tyle kultury i oddechu w sprzęt. Najlepiej słychac po basie : szybki, głęboki, znacznie bardziej kontrolowany, wyraźne kontury. Podczas utworu Petera Gabriela "Red Rain" zostałem zasypany tyloma informacjami na wejściu i takim cisnieniem że nie sposób było wszystkiego objąć na raz mimo, że tę płytę znam doskonale. Słychać jest pełna kontrolę niskich rejestrów ( Dali Ikon 6 są konketnie trzymane "za mordę"), potężne mruknięcia i błyszcząca, nieatakująca górę.

Podsumowując...

Dzięki tej wymianie sprzęcik poszedł półkę wyżej i zdecydowanie polecam takiego modzika:)

Czy ten efekt jest wynikiem wymiany kondów i rezystorów w zwrotnicy?

Czy ten efekt jest wynikiem wymiany kondów i rezystorów w zwrotnicy?

Kolega pisał wcześniej o wzmaku i kondach M-litic więc raczej na pewno chodzi o wzmaka

Nic ciekawego w naszym klubie się nie dzieje to może ja napiszę o nowych modach w moich klockach,po długim

czasie zdecydowałem się na wymianę bezpieczników na Padisa.Wymieniłem tylko przy gniazdach sieciowych i zmiany

są tak duże że zamówiłem następne do środka cd,trudno napisać co się poprawiło bo poprawiło się wszystko przestrzeń,głębia i wysokie tony to mistrzostwo świata.Namawiam do sprawdzenia,jest to bardzo prosty i relatywnie tani

sposób na poprawę dżwięku.Niedowiarków zapraszam do siebie.

Wczoraj dotarły do mnie dwa bezpieczniki rodowane padisa 1A od kolegi goostawa. Od razu włożyłem je do mojego CD w miejsce zwykłych, a do odtwarzacza trafiła doskonale znana mi płyta Ozzy'ego Osbourna "Scream". Włączyłem pierwszy kawałek "Let it die" i odpadłem... Pierwsza myśl jaka pojawiła się w głowie to "ja pi....le"! :D Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Owszem, spodziewałem się jakiejś subtelnej poprawy na granicy autosugestii ale nie aż tak wyraźnej! Nie potrafię kwieciście opisywać brzmienia, tak jak to robią redaktorzy z magazynów branżowych, ale tak jak napisał kolega JARO 66 poprawie uległy chyba wszystkie aspekty dźwięku. Przede wszystkim dźwięk stał się bardziej konturowy. Wysokie zyskały na detaliczności, bas jest bardziej sprężysty, zwarty, punktowy. Gitary, wokale brzmią teraz wyraźniej, naturalniej. Przestrzeń i głębia również uległy poprawie. I to wszystko słychać. A skoro moja żona, która z audio ma tyle wspólnego co ja z baletem zauważyła że "gra lepiej", to znaczy że nie jest to moja autosugestia, tylko faktyczna poprawa brzmienia :D Następny krok to wymiana bezpieczników przy gniazdach sieciowych :D

post-50868-0-66236100-1374921214_thumb.jpg

Night80, zamiast wymieniać bezpieczniki w gniazdach sieciowych,proponuję Ci wymianę samych gniazd .W tym miejscu efekt lepszy i zdecydowanie tańszy. Rodowany Furutech to 67pln.Gdybyś poszedł tym tropem, to możesz do kompletu dodać FP 314 i rodowane gniazdo naścienne.U mnie takie trio świetnie się sprawdza. Pewnie kolega JARO 66, namówi Cie na wymianę kondensatorów , zegara i innych elementów, więc cała zabawa przed tobą. Ps.Audycja nie zawierała lokowania produktu.;))

Wczoraj dotarły do mnie dwa bezpieczniki rodowane padisa 1A od kolegi goostawa. Od razu włożyłem je do mojego CD w miejsce zwykłych, a do odtwarzacza trafiła doskonale znana mi płyta Ozzy'ego Osbourna "Scream". Włączyłem pierwszy kawałek "Let it die" i odpadłem... Pierwsza myśl jaka pojawiła się w głowie to "ja pi....le"! :D Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Owszem, spodziewałem się jakiejś subtelnej poprawy na granicy autosugestii ale nie aż tak wyraźnej! Nie potrafię kwieciście opisywać brzmienia, tak jak to robią redaktorzy z magazynów branżowych, ale tak jak napisał kolega JARO 66 poprawie uległy chyba wszystkie aspekty dźwięku. Przede wszystkim dźwięk stał się bardziej konturowy. Wysokie zyskały na detaliczności, bas jest bardziej sprężysty, zwarty, punktowy. Gitary, wokale brzmią teraz wyraźniej, naturalniej. Przestrzeń i głębia również uległy poprawie. I to wszystko słychać. A skoro moja żona, która z audio ma tyle wspólnego co ja z baletem zauważyła że "gra lepiej", to znaczy że nie jest to moja autosugestia, tylko faktyczna poprawa brzmienia :D Następny krok to wymiana bezpieczników przy gniazdach sieciowych :D

Zgadzam się z kolegą goostaw co do wymiany gniazda na Furutecha ale ja wolę dzwiękowo pozłacane jeśli nie przeszkadza Tobie to że z tył nie będzie wyglądać zbyt estetycznie to kup takie bez bezpiecznika jeśli wolisz mieć tak jak powinno być to gniazdo bezpiecznikowe i bezpiecznik.Gniazdo Furutecha daje tyle samo albo i więcej niż bezpieczniki

Padisa.

Pewnie kolega JARO 66, namówi Cie na wymianę kondensatorów , zegara i innych elementów, więc cała zabawa przed tobą.

A widzisz, nie namawiał... :D

Night80, zamiast wymieniać bezpieczniki w gniazdach sieciowych,proponuję Ci wymianę samych gniazd .W tym miejscu efekt lepszy i zdecydowanie tańszy. Rodowany Furutech to 67pln.Gdybyś poszedł tym tropem, to możesz do kompletu dodać FP 314 i rodowane gniazdo naścienne.

Zgadzam się z kolegą goostaw co do wymiany gniazda na Furutecha ale ja wolę dzwiękowo pozłacane jeśli nie przeszkadza Tobie to że z tył nie będzie wyglądać zbyt estetycznie to kup takie bez bezpiecznika jeśli wolisz mieć tak jak powinno być to gniazdo bezpiecznikowe i bezpiecznik.Gniazdo Furutecha daje tyle samo albo i więcej niż bezpieczniki

Padisa.

FP-314Ag mam przy końcówce. Co do wymiany gniazd to raczej wole z bezpiecznikami. Po pierwsze estetyka (wiem, wiem że to z tyłu i nie widać, i estetyka nie gra, no ale chyba by mi to jednak przeszkadzało :D ) Po drugie te bezpieczniki to zawsze jakąś dodatkową ochronę dają.

A szukając speca od audio zgadałem się z kolegą elektronikiem, i spróbujemy razem ogarnąć temat wymiany kondziołków w moich klockach i zegara w CD. W związku z tym poprosiłbym Kolegów o jakiś instruktaż, najlepiej krok po kroku dot. wymiany zegara.

Zakupiłem kondensatory na zasilanie Mundorf MLGO 15000 uF. Pierwotnie siedziały tam 10000 uF Exposure home made

Co daje założenie kondensatorów o większej wartości? Jeśli integry używam jedynie jako preampa dla końcówki mocy, to czy wymiana kondensatorów zasilania w integrze wniesie coś do brzmienia?

Edytowane przez Night80

Co daje założenie kondensatorów o większej wartości? Jeśli integry używam jedynie jako preampa dla końcówki mocy, to czy wymiana kondensatorów zasilania w integrze wniesie coś do brzmienia?

Lepsza kontrola nad napięciem i kolumnami. Wzmacniacz ma więcej "oddechu", niższe rejestry są bardziej kontrolowane i nie wymykają sie spod kontroli. Nie ma efektu "przygasania" brzmienia... To tak po krótce:)

Edytowane przez szczypior88

Lepsza kontrola nad napięciem i kolumnami. Wzmacniacz ma więcej "oddechu", niższe rejestry są bardziej kontrolowane i nie wymykają sie spod kontroli. Nie ma efektu "przygasania" brzmienia... To tak po krótce:)

Dzięki szczypior88 :) A odnośnie wymiany zegara ktoś coś podpowie? Chcę założyć Hybryd III 0,3PPM MRelektronik z dedykowanym zasilaczem i prosiłbym o instrukcję jak to poprawnie zainstalować.

Dzięki szczypior88 :) A odnośnie wymiany zegara ktoś coś podpowie? Chcę założyć Hybryd III 0,3PPM MRelektronik z dedykowanym zasilaczem i prosiłbym o instrukcję jak to poprawnie zainstalować.

Pisałeś że z elektroniki jesteś zielony to lepiej niech zrobi to dla Ciebie ktoś kto ma pojęcie o tym albo

jak kupujesz zegar z Mrelektronik to wyślij cd niech Ci p.Marian wymieni będziesz miał solidnie zrobione.Po za tym

zadzwoń i dopytaj bo chyba są już w ofercie 0,1PPM

Edytowane przez JARO 66
  • 4 tygodnie później...

Drodzy klubowicze. Poszukuję Odtwarzacza Exposure 2010 w dobrych pieniądzach. Jeśli by ktoś coś wiedział to proszę o kontakt na forum lub mailem [email protected]

Kolor srebrny i ładny front. Reszta obudowy może byćporysowana czy coś z tych rzeczy:)

Coś dla Jara...

Probowales cos kombinowac w swoim CD z przetwornikiem? Dokopałem się, że świetną przeróbką jest wrzucenie zamiast pcm1716 np. Wolfsona WM8740 lub 8716. Bardziej analogowo wtedy systemik potrafi zagrac. Ciekawe...

Nie prze

Coś dla Jara...

Probowales cos kombinowac w swoim CD z przetwornikiem? Dokopałem się, że świetną przeróbką jest wrzucenie zamiast pcm1716 np. Wolfsona WM8740 lub 8716. Bardziej analogowo wtedy systemik potrafi zagrac. Ciekawe...

Przetwornik w moim cd jest nie ruszony i na razie nie widzę takiej potrzeby jestem bardzo z dzwięku zadowolony

może ktoś w tak zwanym między czasie dokona tego moda.Podaj jakieś linki gdzie te mody są opisane.

Nie prze

Przetwornik w moim cd jest nie ruszony i na razie nie widzę takiej potrzeby jestem bardzo z dzwięku zadowolony

może ktoś w tak zwanym między czasie dokona tego moda.Podaj jakieś linki gdzie te mody są opisane.

Nie prze

wzmianka po wymianie 1716 na wolfsona 8740

http://www.audiostereo.pl/pcm1716-a-wolfson-wm8740_43792.html

Edytowane przez FlazX

wzmianka po wymianie 1716 na wolfsona 8740

http://www.audiostereo.pl/pcm1716-a-wolfson-wm8740_43792.html

Dokładnie o tym mówiłem:) Gdzieś przypadkowo w necie znalazłem kilka takich przeróbek już. Strony w języku angielskim niestety i za cholery nie wiem gdzie to było... Zabłądziłem któregoś wieczora w internecie i sie natknąłem na jakieś tam kombinacje z tymi przetwornikami. Jak znajdę chwilę czasu to tego poszukam i wkleję.

Chciałem się pochwalić, że miałem okazje porównać dwa CD... Exposure 1010 z Exposure 2010s2. Noszę sie z zamiarem kupna jednego z tych CD i jestem w fazie poszukiwań używki w jakiś dobrych pieniądzach więc ot, cała geneza porównania:)

Zacznę od początku. Sprawdzane były na Dynaudio 2/7, wzmak był mój ( wymienione kondy na Mundorf- opisywałem moda ), kabelek VdH The First kultowy + głośnikowe QED Revelation. Płyty jakie były użyte do testów to Ania Dąbrowska-Bawię się świetnie, Peter Gabriel - So , Annie Lennox - Diva

Najpierw wpieliśmy 1010...

Pierwsze co dało się zauważyc to bardzo jasno...Niestety dość krzykliwie. Dość słabo z głębią ale brakowało tego pazura "bazowego", płytko jakos i sucho Bardzo atakujące wysokie tony, sypało momentami piachem, szczególnie na płycie Lennox gdzie tych świszczących pierdół jest cała masa. Wszystko ładnie słyszalne ale jak mówię atakujące. Szybko przepielismy na 2010s2...

Wpinka i lecimy:) Pojawił sie bas choc bardzo szczupły nadal ale słyszalny wyrazniej. Pojawiło się nieco przestrzeni i troszkę uspokoiły sie wysokie tony, nabrały klasy. Niskie dalej bez polotu, mięsa i głębi ale zdecydowanie lepiej niż w 1010. Srednica kuleje i tu i tu i szczerze mówiąc nie zauwazylem jakiejs specjalnej róznicy. Głoś Ani Dąbrowskiej której jestem fanem brzmiał szorstko i bez uczucia jakoś. Delikatnie lepiej przy 2010 z racji ocieplenia ogólnego ( subtelnego ). Już wiem, że będe szukał 2010s2.

Porównywałem budowę jednego i drugiego CD. Użyte elementy na zasilaniu w 1010 jest skromniejsze co moze byc głowna przyczyną braku oddechu "na dole". Choc 2010s2 rewelacji w tym wzgledzie nie pokazał to jednak było lepiej niz w mniejszym bracie. Rozsądne rozwiązanie to 2010s2 i grzebnąc go jak to zrobił Jarek i kilku innych kolegów z forum. To CD ma zadatki na fajny player. Szkoda tylko ze laser i przetwornik jest mizerny nieco. Mówi się trudno.

P.S. Nie jestem zadnym recenzentem i nie potrafie kwieciscie opisywac dźwiękowych orgazmów więc przepraszam za "niefachowosc" uzytych zwrotów:P Podobnie wygląda sprawa własnych odczuc i preferencji. To ze mnie sie podobał bardziej 2010 wcale nie znaczy ze 1010 jest gorszy bo dla kogos moze brzmiec lepiej i ciekawiej:) Każdy może kiedys bedzie miał okazje samemu porownac. Moj wpis ma bardziej charakter poglądowy.

• 3 tygodnie później...

Zakupiłem CD Exposure 2010. Sprowadzony z Niemiec po wstępnym tuningu gniazd RCA na złocone i skręcane i wlutowane podstawki pod wzmacniacze operacyjne. Już jestem po kilku drobnych testach:)

Porównywałem go z odtwarzaczem Onkyo C7000R. Towarzystwo amplitunera Onkyo TX-NR5009, kable VDH The First i głosnikowe QED Genesis, spinające Dali Ikon 6. Exposure gra wyżej, bardziej wysuniętym środkiem i zdecydowanie słabszym basem. Troche brakuje mu lekkości i powietrza w graniu. Onkyo póki co delikatnie dystansuje mojego Expo szczególnie w kulturze grania i basie. Wszystko do czasu....:P

Po odbyciu kilku rozmów z Jarkiem stwierdzam, że Onkyo niedługo chyba zostanie zawstydzone...:):):) c.d.n

• 2 tygodnie później...

Tak czytam i zaciekawił mnie wpis o zamianie daca na wolfsona. WM8740 jest parametrycznie znacznie lepszy niż PCM1716.

Czy rzeczywiście da się je zamienić pin for pin?? Bo za-experymentowałbym na ukochanym dziecku Jarka..zawsze to kolejny krok w kierunku absolutu:)

Niekiedy chodziło mi po głowie zastosowanie kombinacji znanej nieco z wyższego modelu czyli DF1704+2XPCM1704 ewentualnie PCM1702P-J które to osobiście bardzo cenię..(taka chora miłość do denonów)..niestety wymaga to masy robocizny..zaprojektowania nowego druku ..pajączka e w środku gdzie jest już dość upakowane...Wolfson jest prostszy w aplikacji nie ukrywajmy.

Tak czytam i zaciekawił mnie wpis o zamianie daca na wolfsona. WM8740 jest parametrycznie znacznie lepszy niż PCM1716.

Czy rzeczywiście da się je zamienić pin for pin?? Bo za-experymentowałbym na ukochanym dziecku Jarka..zawsze to kolejny krok w kierunku absolutu:)

Niekiedy chodziło mi po głowie zastosowanie kombinacji znanej nieco z wyższego modelu czyli DF1704+2XPCM1704 ewentualnie PCM1702P-J które to osobiście bardzo cenię..(taka chora miłość do denonów)..niestety wymaga to masy robocizny..zaprojektowania nowego druku ..pajączka e w środku gdzie jest już dość upakowane...Wolfson jest prostszy w aplikacji nie ukrywajmy.

Cena WM8740 nie jest wygórowana. Pozostaje kwestia poprawnej aplikcji.

http://www.ebay.com/itm/WM8740-WM8740SEDS-24-bit-192kHz-Stereo-DAC-Wolfson-Brand-New-/120937121334

Edytowane przez FlazX

Też szukałem opisu jak takiego modzika zrobić ale za dużo roboty jak dla mnie i powiedzmy sobie szczerze - brak mi teoretycznej podstawy nieco. 1704 i 1702 miażdzy podobnież:) CD 3010 ma taki na pokładzie. Nie mialem okazji porównać jednego i drugigo cd wiec bazuje na opiniach z neta, ludzi którzy maja takie sprzety.

planuję przesiadkę z integry 2010S na 3010S, jeśli ktoś planowałby pozbywanie się tego drugiego proszę o kontakt.

Widziałem na allegro ostatnio za 2800. Nie wiem czy to aktualne nadal. Wydaje się, że to całkiem atrakcyjna cena.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.