Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kable głośnikowe i IC do Creek + Epos

janrat60

Rekomendowane odpowiedzi

Mam prośbę o podpowiedzi jakich użyc kabli głośnikowych i IC do połaczenia zestawu Creek Evo 2 (wzmacniacz + CD) oraz kolumny Epos M22i. Muzyka jakiej z żona słuchamy to łagodne, akustyczne brzmienia, smmooth jazz. chillout i inne "sjestowe" klimaty.Sprzęt bedzie stał w pomieszczeniu ok. 20 m2. Bede wdzieczny za wszelkie sugestie.

Mam prośbę o podpowiedzi jakich użyc kabli głośnikowych i IC do połaczenia zestawu Creek Evo 2 (wzmacniacz + CD) oraz kolumny Epos M22i. Muzyka jakiej z żona słuchamy to łagodne, akustyczne brzmienia, smmooth jazz. chillout i inne "sjestowe" klimaty.Sprzęt bedzie stał w pomieszczeniu ok. 20 m2. Bede wdzieczny za wszelkie sugestie.

Do Creek + Epos często polecany DNM Reson.

?

Dzieki za sugestie. Mam jeszcze dwa pytania (pewnie glupie, ale coz - jestem zielony) :

- czy te glosnikowe maja byc konfekcjonowane, a jesli tak to jakie koncowki ?

- ma to byc polaczenie typu single-wiring, czy bi-wiring ?

Te kable, jak to w końcu jest: "prądożerne" Eposy podłogowe i cieniutkie (wymiarowo oczywiście,średnica i przekrój) DNM Reson... Nie gryzie się to?

Z drugiej strony, w dawnych, dobrych latach rzeczywiście polecali te kable do Eposów. Jak również usilnie zachęcali do stosowania bi- czy triwiringu, aby maksymalnie wykorzystać zalety minimalistycznej zwrotnicy (przytaczam te słowa, nie podejmuję się polemiki nad uzasadnieniem tezy).

P.S. "Firmowymi" zaleceniami naszych salonów bym się nie sugerował. Taką ofertę mają, to trudno, aby polecali coś z oferty konkurencji..

Dobór okablowania, tak jak reszty elementów , powinien odbywać sie indywidualnie... o gustach się nie dyskutuje! Jednak sama rekomendacja DNM Reson nie wzięła się z widzimisię sprzedających Eposy. Kabel ten znajdował częste zastosowanie wewnątrz kolumn M. Creeka.

?

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Witam! W instrukcji do M22i opisane jest okablowanie. Średnie-wysokie: 0,8 mm, a niskie: 1,2 - solid core cable. Można więc przyjąć, że zastosowano w nich, podobnie jak w modelu M22, wewnętrzne okablowanie w postaci DNM Reson. Pozdrawiam.

moje eposy śmigają na Jantzen solid core biwi - powiem krótko rewelacja!

o połowę tańsze od resona a brzmią dużo lepiej, wspaniała przestrzeń, piękna aksamitna góra, wspaniałe wybrzmienia instrumentów perkusyjnych, wspaniały wokal, dźwięk ładnie się odrywa od kolumn, bas nie jest jakiś może extra mięsny ale jest szybki z taką fajną ukrytą dalej głębią

sam po zakupie nie mogłem uwierzyć, że za niecałe 20zł można kupić tak udany kabelek. W moim zestawie jak na razie jest the best, może jeszcze jedynie spróbuję AQ6 bo teraz mnie kręcą tylko solid core.

Reson przy tym jantzenie to zamuła, nie wiem jak reson biwi bo nie miałem ale pojedyńczy nie ma startu.

Można by wreszcie na tym forum zakończyć te achy i ochy nad resonem bo później ludzie są tylko rozczarowani...

Jantzen solid core 6N 2*17AWG+2*20AWG

19,19zł za metr

i przekrój tego jantzena jest większy od resonka

witam ,i gratuluje wyboru , sam posiadam eposy m22 i creeka 5350 se , niw wiem jak u Ciebie z budżetem ale u mnie wpięte są przewody VDH THE FIRST i THE WIND MK2 , dla mnie super , ale jak juz ktos napisał o gustach sie nie dyskutuje , miłego słuchania ,pozdrowionka creek1

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

moje eposy śmigają na Jantzen solid core biwi - powiem krótko rewelacja!

o połowę tańsze od resona a brzmią dużo lepiej, wspaniała przestrzeń, piękna aksamitna góra, wspaniałe wybrzmienia instrumentów perkusyjnych, wspaniały wokal, dźwięk ładnie się odrywa od kolumn, bas nie jest jakiś może extra mięsny ale jest szybki z taką fajną ukrytą dalej głębią

sam po zakupie nie mogłem uwierzyć, że za niecałe 20zł można kupić tak udany kabelek. W moim zestawie jak na razie jest the best, może jeszcze jedynie spróbuję AQ6 bo teraz mnie kręcą tylko solid core.

Reson przy tym jantzenie to zamuła, nie wiem jak reson biwi bo nie miałem ale pojedyńczy nie ma startu.

Można by wreszcie na tym forum zakończyć te achy i ochy nad resonem bo później ludzie są tylko rozczarowani...

Jantzen solid core 6N 2*17AWG+2*20AWG

19,19zł za metr

i przekrój tego jantzena jest większy od resonka

Nie mam jednynych najlepszych kabli głośnikowych. Są tylko kable dobrze lub źle dobrane do systemu. DNM Reson LSC używam od kilku lat w czterech systemach i w trzech sprawdził się bez zarzutu. Uważam go za bardzo dobry kabel (tej cenie) i nie twierdzę, że jest najlepszy. Natomiast nigdy nie stwierdziłem, aby ten kabel mulił. Wręcz przeciwnie. Po wymianie na ten kabel jeden z moich systemów zagrał "niagarą" dżwięków. Rozczarowanych brzmieniem kabli Jantzen też pewnie jest kilku. Nie wiem, gdzie dostrzegłeś wielkie różnice w przekrojach pojedynczych żył obu kabli. Poza tym porównujesz kabel typu ssc z kablem sc biwi.

Kolego dziadekwłodek - zgadza się, porównywałem do starszej wersji resona lsc

tak jak pisałem nie wiem jak jest w przypadku biwi bo to też już cenowa przepaść pomiędzy tymi kabelkami

chciałem głównie podkreślić fakt, że można znaleźć czasem sporo tańsze kabelki, które w danym systemie zagrają dużo lepiej niż inne drogie i powszechnie chwalone.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Kolego dziadekwłodek - zgadza się, porównywałem do starszej wersji resona lsc

tak jak pisałem nie wiem jak jest w przypadku biwi bo to też już cenowa przepaść pomiędzy tymi kabelkami

chciałem głównie podkreślić fakt, że można znaleźć czasem sporo tańsze kabelki, które w danym systemie zagrają dużo lepiej niż inne drogie i powszechnie chwalone.

Bardzo mnie ciekawi, z czym konkretnie tak muliły Ci Resony! Mi nie sprawdziły się z Mission M34i. Rzuć okiem tu: http://www.dnm.co.uk/datasheets/ThreeDNMStereoCablesUKversion2.pdf.

Kolego dziadekwłodek - nie dokładnie czytałeś ten post - z Eposami,

autor wątku pyta o kabelki pod konkretny zestaw

w mission m34i być może mogą resonki pasić idealnie choć moim zdaniem eposy są duże bardziej rozdzielcze na górze i łatwiej usłyszeć jakieś braki w tej części pasma, mission jak dla mnie zawsze grały ciężkim basem a ich neodymowa kopułka nie najwyższych lotów zresztą grała sobie w tle, dlatego mission nie stanowi dobrej wykładni dla eposów.

Witam,

dołączę się do tego wątku.

Mam prośbę do znawców NAD-ów.

Potrzebuję porady dot. interkonektu i ew. kalbi głośnikowych do mojego zestawu.

Chciałbym uzyskać jak najlepsze brzmienie z zestawu NAD C372 + NAD C542. Macie jakieś pozytywne doświadczenia z konkretną marką kabli?

W tej chwili wpięty jest KLOTZ, a głośnikowe to Procab. Kolumny o ile ma to znaczenie to STX FX300.

Pozdrawiam

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Kolego dziadekwłodek - nie dokładnie czytałeś ten post - z Eposami,

autor wątku pyta o kabelki pod konkretny zestaw

w mission m34i być może mogą resonki pasić idealnie choć moim zdaniem eposy są duże bardziej rozdzielcze na górze i łatwiej usłyszeć jakieś braki w tej części pasma, mission jak dla mnie zawsze grały ciężkim basem a ich neodymowa kopułka nie najwyższych lotów zresztą grała sobie w tle, dlatego mission nie stanowi dobrej wykładni dla eposów.

Doskonale wiem o co chodzi w tym wątku. Poprostu zistniała nieco poboczna dyskusja, którą po części sam wywołałeś subiektywnymi ocenami kabla, którego nie polecasz. Nie pytałem natomiast o brzmienie m34i bo je doskonale znam, jak również ich miejsce w szeregu. Albo nie doczytałeś mojego konkretnego pytania, albo nie chesz odpowiedzieć. Proponuję dalej już nie rozwijać tego "zboczenia".

• 2 tygodnie później...

Jeśli chodzi o kable głośnikowe, to mogę nieśmiało zasugerować żebyś (zanim kupisz jakiekolwiek) posłuchał pomarańczowych z przedłużacza ogrodowego. U mnie świetnie grają, może dlatego, że zanim je niechcący przeciąłem "wygrzewały" się parę lat pracując z kosiarką do trawy. :-D

Są może mniej audiofilskie niż wieszaki do ubrań, które tak zachwyciły audiofili - wielbicieli Monsterów -

link:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ale z pewnością równie audiofilskie jak kable do elektrycznego sekatora Black & Decker użyte do prezentacji kolumn przez inżyniera Quad - link:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :)))

Wybacz, proszę, te żarty, ale serio - jeśli masz taką możliwość, zrób sobie "ślepy test" z użyciem dowolnych grubych kabli, zanim dasz się doić. Poznałem kiedyś orędownika audiofilskich właściwości kabli od spawarki. Serio.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to ja też wtrące swoje trzy grosze

kiedys kilka godzin spędziłem w sklepie słuchając tego zestawu , miałem mozliwośc przetestowania róznych kabli głosnikowych , bardzo dobrze zagrało z głosnikowym Acuustic Zen Satori , tylko że te kable są drogie , raczej do znacznie droższego zestawu

Warto też wypróbowac kable naima, cena jest przystepna

pozwolę sobie podpiąć się pod temat z zapytaniem: Kolumny Focal 826v podłączone jako fronty do ampli Marantz sr5003 (odsłuchy stereo) - jaki byście wybrali kabel: Ultralink Matrix2 czy Audionowa Moonwalk ?

youtube.com/watch?v=azHdFUdMtqc

• 10 miesięcy później...

Witam, odświeżę temat z pytaniem laika: czy kable głośnikowe na linii creek evo 2 epos mają być konfekcjonowane, a jeśli tak to jakie końcówki. Proszę o porady bo sam nie mam pojęcia jak powinny wyglądać zakończenia kabli do moich kolumn (epos m15.2). Dzięki

Jakie kable? normalne!

ic

Ukryta Zawartość

głosnikowe

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sądząc z ich opisu (Eposy m 15.2), to mogą być i banany i widełki, gołe kable i szpilki, bo producent chwali się wieloma możliwościami podłączenia. Ja np. używam srebrzonych szpilek, przekładanych przez żądła zacisków, ale to jest niezobowiązujące, choć podobno jedne z lepszych rozwiązań. Zależy też, jakie w końcu kable wybierzesz, bo jeśli taśmę, to muszą zostać fabryczne np. banany lub widełki. Kable z metra typu linka (czego nie polecam w ogóle), czy solid dają możliwość samodzielnego przekładania końcówek. Oczywiście jeśli ktoś umie się trzymać lutownicy. Fabryczne konfekcje to zwykle banany lub widełki; powinny pasować do większości gratów.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• 3 lata później...

Stary watek ale kto broni go odswiezyc ;D

Minelo juz kupe lat od pojawienia sie serii Desiny i zapewne w zwiazku z tym przewaliliscie tony przewodow co dalo wiekszy zakres doswiadczenia na dzien dzisiejszy.

Mnie interesuje zestawienie IC jakich uzywacie do wzmacniacza pomiedzy poszczegolnymi zrodlami. Najbardziej zalezy mi na interpretacji dzwieku uzytych przewodow pomiedzy klockami Creekowskimi zrodel.

Naturalnie biorac pod uwage Epos->dnm reson-> Wzacniacz Desiny.

Lubie elektronike, ktora prezentuje moje dzwieki, tak jak to sobie wymarzylem..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.