Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz SA8003 czy Pioneer PD-D9MK-2

eloy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Bazuję obecnie na takim zestawie:

-kolumny: Jamo d 570,

-wzmacniacz: Onkyo Integra A-8850,

-cd: Onkyo Integra DX-6850.

Ogólnie jestem zadowolony z tego zestawu, ale cd jest leciwe i zaczyna umierać, zwłaszcza przy cd-r, więc czas na zmiany.

W zestawie na pewno pozostaną kolumny i raczej wzmacniacz (przynajmniej na razie). Potrzebuję nowego cd, najlepiej nowego z gwarancją w kwocie do 3500, który będzie świetnie sobie radził z cd-r, będzie w miarę neutralny,o dobrym, głębokim i dynamicznym basie. Zastanawiam się nad Marantz;em SA8003 lub Pioneer'em PD-D9MK-2, rozważę też inne propozycje chodź bardziej skłaniam się ku maranzowi.

Muzyka, którą słucham jest dość zróżnicowana: od heavy metalu, przez progresywny rock do poezji śpiewanej (Iron Maiden, Helloween, Pink Floyd, Camel, Kaczmarski, SDM).

Proszę o opinie o tych cd, i o ich podzespołach a zwłaszcza marantza, jakie ma przetworniki i ogólnie o wrażenia z odsłuchu tych cd.

https://www.audiostereo.pl/topic/80328-marantz-sa8003-czy-pioneer-pd-d9mk-2/

Nie wiem czy warto tyle dopłacac do 8003 może 7003,lub nawet 7001 wystarczy nie ma az tak wielkiej róznicy za sam KI nie warto płacic az 1500 pln więcej.Ogólnie to poprawnie grające CD i nie zawodne.

Bardzo przepraszam, ale miałem problem z przeglądarką. Ten pierwszy właśnie usiłuję zamknąć

Nie wiem czy warto tyle dopłacac do 8003 może 7003,lub nawet 7001 wystarczy nie ma az tak wielkiej róznicy za sam KI nie warto płacic az 1500 pln więcej.Ogólnie to poprawnie grające CD i nie zawodne.

Fakt 1500 drogą nie chodzi, ale wielu ludzi mówi, że modyfikacje KI dużo wnoszą, nie wiem jak jest w tym konkretnym modelu, ale zawsze opinie o KI były pozytywne.

Natomiast jest drugie dno mojego wyboru. Od bardzo długiego czasu usiłuję kupić pionka pd-75, ale jest to bardzo trudne ze względu na fakt, że sprzęt ma 20 lat a ja chciałbym dostać takiego w dziewiczym stanie (nie grzebany i w miarę ze zdrowym laserem,) w stanie "gabinetowym". Chciałbym też usłyszeć opinie o Sony CDP XA50ES i podpowiedź, który jest lepszy dla moich zastosowań pioneer czy sony.

Oczywiście obecnie rozmawiamy o Maranz'sie SA 8003 i Pioneer PD-D9MK-2, lub inny nowym cd, który chcę kupić, ale ten pod wątek jest dla mnie ważny, ponieważ na pewno kiedyś kupię pd-75 lub CDP XA50ES jako drugi cd (kolekcjonerski) pod warunkiem, że ich stan techniczny i wizualny mnie zadowoli.

Bardzo przepraszam, ale miałem problem z przeglądarką. Ten pierwszy właśnie usiłuję zamknąć

Fakt 1500 drogą nie chodzi, ale wielu ludzi mówi, że modyfikacje KI dużo wnoszą, nie wiem jak jest w tym konkretnym modelu, ale zawsze opinie o KI były pozytywne.

Natomiast jest drugie dno mojego wyboru. Od bardzo długiego czasu usiłuję kupić pionka pd-75, ale jest to bardzo trudne ze względu na fakt, że sprzęt ma 20 lat a ja chciałbym dostać takiego w dziewiczym stanie (nie grzebany i w miarę ze zdrowym laserem,) w stanie "gabinetowym". Chciałbym też usłyszeć opinie o Sony CDP XA50ES i podpowiedź, który jest lepszy dla moich zastosowań pioneer czy sony.

Oczywiście obecnie rozmawiamy o Maranz'sie SA 8003 i Pioneer PD-D9MK-2, lub inny nowym cd, który chcę kupić, ale ten pod wątek jest dla mnie ważny, ponieważ na pewno kiedyś kupię pd-75 lub CDP XA50ES jako drugi cd (kolekcjonerski) pod warunkiem, że ich stan techniczny i wizualny mnie zadowoli.

Nawet teraz jest taki na allegro ale laser chyba kosztuje fortune.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak pisałem emila do człowieka, który go wystawia, ale to kawał drogi i nie mam obecnie czasu, aby go obejrzeć. Jeśli jest faktycznie tak jak gość pisze to gra jest warta świeczki, na minus jest brak pilota w zestawie.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Obawiam się że system jest troszkę za słaby i PD-75 nie do końca pokaże na co go stać. Chyba że masz zamiar budować nowy pod cdeka. PD-D9mkII zły nie jest ale filozofia dźwięku jest zupełnie inna.

Obawiam się że system jest troszkę za słaby i PD-75 nie do końca pokaże na co go stać. Chyba że masz zamiar budować nowy pod cdeka. PD-D9mkII zły nie jest ale filozofia dźwięku jest zupełnie inna.

W przyszłości zostanie zmieniony wzmacniacz, kolumny chciałbym zostawić, bo moim zdaniem bardzo przyzwoicie grają. Obecnie chcę kupić cd, dobre i w miarę uniwersalne o parametrach takich jak wymieniłem wyżej. Pd-75 lub interesuje mnie od bardzo dawna i chcę go mieć jako drugi cd bo wiem co potrafi, natomiast interesuje mnie też opinia o sony ponieważ XA50ES nie słyszałem.

Mam jeszcze jedno pytanie: czy są realne i słyszalne różnice w dźwięku Marantz SA-KI SA KI Pearl Lite a Marantz SA8003? Jak patrzyłem na ich wnętrzności to są niemal takie same, ta sama budowa i podzespoły. Czy różnica w cenie wynika z wykończenia, czy jednak z dźwięku jaki oferuje ten sprzęt.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

A ja myślę że powinieneś się zdecydować. Wymienione wyżej cdeki Marantza nie są w stanie konkurować dźwiękowo i cenowo z PD-75 (chodzi o urządzenia nowe). To jest odtwarzacz z zupełnie innej bajki. Zatem albo kupujesz Marantza i zostajesz przy tym co masz albo składasz nowy system pod PD-75.

A ja myślę że powinieneś się zdecydować. Wymienione wyżej cdeki Marantza nie są w stanie konkurować dźwiękowo i cenowo z PD-75 (chodzi o urządzenia nowe). To jest odtwarzacz z zupełnie innej bajki. Zatem albo kupujesz Marantza i zostajesz przy tym co masz albo składasz nowy system pod PD-75.

To już raczej pewne. Kupuję Marantza tylko jeszcze do końca nie wiem, czy 7003, 8003, czy może Marantz SA-KI SA KI Pearl Lite. Wybiorę się do Nautilusa i jak mają to posłucham i któregoś wybiorę. Jeśli chodzi o pd-75 jest tak jak pisałem wyżej. Czekam na okazję, gdy pojawi się coś nominalnego i bez skazy to biorę a gdy go już kupię to będzie podstawa do budowy nowego zestawu. Ten pd obecnie wystawiony na allegro przynajmniej z opisu zły nie jest, ale za daleko aby po niego pojechać a właściciel nie chce go wysłać kurierem, no i ja wolałbym pierwsze go zobaczyć.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

To już raczej pewne. Kupuję Marantza tylko jeszcze do końca nie wiem, czy 7003, 8003, czy może Marantz SA-KI SA KI Pearl Lite. Wybiorę się do Nautilusa i jak mają to posłucham i któregoś wybiorę. Jeśli chodzi o pd-75 jest tak jak pisałem wyżej. Czekam na okazję, gdy pojawi się coś nominalnego i bez skazy to biorę a gdy go już kupię to będzie podstawa do budowy nowego zestawu. Ten pd obecnie wystawiony na allegro przynajmniej z opisu zły nie jest, ale za daleko aby po niego pojechać a właściciel nie chce go wysłać kurierem, no i ja wolałbym pierwsze go zobaczyć.

Też bym nie wysłał kurierem. PD-75 w dobrym stanie to skarb.

• 8 miesięcy później...

WItam,

szukam zestawu do muzyki klasycznej i ciekawi mnie jak po odsłuchach??? Marantz SA 7003,8003 czy też inny Wybrałeś??? Czy rzeczywiście 8003 różni się znacząco od serii 7003?? Czy jednak nie i nie warto przepłacać???

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.