Skocz do zawartości
IGNORED

"Swit Odysei" czyli wjazd do Libii

Robert Gdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Gość romekxxx

(Konto usunięte)

Obawiam się, że NATO uwalniając Libię od zła, doprowadziło do opanowania Libii przez jeszcze większe zło. Uważam, że działania NATO wykraczały rażąco poza mandat ONZ. Zastanawiam się kiedy sami Libijczycy zaczną uznawać Kadafiego za bohatera. Jeżeli ktoś uważa, że będzie tam teraz tylko lepiej i szczęśliwiej, to jest w wielkim błędzie. Znaczna część tych, którzy mieli źle, będzie miała jeszcze gorzej. Zniszczono kolejny dobrze zorganizowany kraj.

swoja droga to szkoda ze nie oglosili konkursu sms-owego na egzekutora kadafiego. sam bym sobie postrzelał to niego.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

swoja droga to szkoda ze nie oglosili konkursu sms-owego na egzekutora kadafiego. sam bym sobie postrzelał to niego.

Daj ogłoszenie, że wynajmiesz się jako cyngiel - może uda Ci się zaspokoić te krwawe żądze!

dziadekwłodek

Libia jako dobrze zorganizowany kraj?Wolne żarty!Jak im było tak dobrze to czemu się zbuntowali?Tylko nie opowiadaj,że to wszystko spisek międzynarodowego kapitału.Była to typowa zamordystowska despotia z psychopatą na czele.I bardzo dobrze,że jest już w krainie wiecznych łowów.A co będzie w Libii?Tego nie wie nikt.Nie wiem czemu tak a priori wykluczasz,że nie może być lepiej?Przecież Kaddafi i jego klan na gigantyczną skalę okradał własny naród rzucając mu jako jałmużnę nędzne zasiłki.

To ma być dobre zarządzanie?

Daj ogłoszenie, że wynajmiesz się jako cyngiel - może uda Ci się zaspokoić te krwawe żądze!

przerażająceże zachowują się jak dziki naród,

Kadafi pewnie podstawił sobowtóra i się śmieje z jakieś wysepki z całej tej rebelii licząc procenty od swojego wywiezionego złota w nowym banku

Focal + Naim

Gość romekxxx

(Konto usunięte)

przerażająceże zachowują się jak dziki naród,

Kadafi pewnie podstawił sobowtóra i się śmieje z jakieś wysepki z całej tej rebelii licząc procenty od swojego wywiezionego złota w nowym banku

a to juz typowo pisowska teoria spiskowa. mysle ze amerykanie ząbki juz mu zbadali. :-)

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

dziadekwłodek

Libia jako dobrze zorganizowany kraj?Wolne żarty!Jak im było tak dobrze to czemu się zbuntowali?Tylko nie opowiadaj,że to wszystko spisek międzynarodowego kapitału.Była to typowa zamordystowska despotia z psychopatą na czele.I bardzo dobrze,że jest już w krainie wiecznych łowów.A co będzie w Libii?Tego nie wie nikt.Nie wiem czemu tak a priori wykluczasz,że nie może być lepiej?Przecież Kaddafi i jego klan na gigantyczną skalę okradał własny naród rzucając mu jako jałmużnę nędzne zasiłki.

W wielu krajach afrykańskich występuje podobny model rządzenia, gdyż łaskawy, demokratyczny i uczciwy "władca" nie miałby żadnego autorytetu.

Nie przekonuje mnie twierdzenie, że tak sami z siebie zbuntowali. Ten bunt był inspirowany i przygotowany z zewnątrz - nie bez powodu na długo przed jego wybuchem w Libii znaleźli się najemnicy i agenci państwa zachodnich (informowały o tym zachodnie media).

Libia Kadafiego była wolna od Al-Kaidy. Szanse, ze zadomowi się tam demokracja są małe. Pewne szanse ma rząd posłuszny Zachodowi, ale nie do końca - bo zyski z bardzo dobrej jakościowo libijskiej ropy będą dzielone jeszcze mniej sprawiedliwie niż za czasów Kadafiego. On budował przecież swój arabski socjalizm. Jak będzie bieda, to i demokracja okaże się zbyteczna. Znowu może być rewolta. A wówczas do głosu dojdą Islamiści. Algieria patrząca chłodno na to co dziej się w Libii już dostrzega to zagrożenie i przestrzega Zachód. Ten się cieszy bo zrealizował swój strategiczny cel - ma pod swoją kontrolą, położone blisko Europy duże złoża jednej z najlepszej gatunkowo ropy.

Zachód ciągle jeszcze nie wyzbył się kolonialnego myślenia i działania. Swoje poczynania maskuje wolą niesienia pomocy i jedynie słusznych demokratycznych wartości. Szkoda, ze nie w Somalii, Sudanie i w paru innych miejscach.

A wracając do terroryzmu islamskiego - dzięki polityce Zachodu jest już w Bośni od lat 90, teraz może być w Libii.

No to teraz Baszir i długo nie trzeba będzie czekać na wielką zieloną rewolucję.

dziadekwłodek

Gdzie ty żeś się chłopie tej taniej propagandy naczytał. Chyba zupełnie nie rozumiesz co się tam tak naprawdę dzieje.

ciekawy jestem kolego ile pożytku ze swoich skarbów będzie miał ten naród teraz

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

ciekawy jestem kolego ile pożytku ze swoich skarbów będzie miał ten naród teraz

Sorry, ale nie jestem pewien czy pytanie było do mnie czy do kolegi Wojtka. Jeżeli do mnie to odpowiadam, że nie będzie miał żadnego pożytku bo pewnie wszystko szybko zniszczą i rozkradną w czasie wojny domowej. Przez rok pewnie zginie więcej ludzi niż przez 40 lat rządów Kaddafiego no ale będzie demokracja.

Francuzi tam nazwozili tyle broni, że starczyłoby na kilka wojen.

demokracja w kraju arabskim z tradycją plemienną, fajnie

jeśli miałaby przypominała naszą, będzie im potrzebny import lemingów

już im współczuję :(

przez ten rok nic im nie zginie po za kontrolą nad ropą

A mnie ciekawi dlaczego on nie spiepszyl juz wczesniej:) Dobrze wiedzial ze z pomoca Zachodu rebelianci sa w przewadze. Niby taki wodz a takiej prostej rzeczy nie wiedzial. Mial tyle zlota - zapakowac to w samolot i do ameryki poludniowej na emeryturke:) A tak cala rodzinka gryzie ziemie... Ja bym to inaczej rozegral hehe:)

A tak na powaznie nie sadze zeby z dnia na dzien zrobilo sie lepiej w tym kraju...

Teraz pytanie jaki nastepny cel/kraj bedzie w zainteresowaniu nato/usa i pod jakim pretekstem wkrocza...

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

demokracja w kraju arabskim z tradycją plemienną, fajnie

jeśli miałaby przypominała naszą, będzie im potrzebny import lemingów

już im współczuję :(

Ta demokracja to tak, żeby w CNN fajnie wyglądało :-)

przez ten rok nic im nie zginie po za kontrolą nad ropą

Obawiam się, że tym razem nie o ropę chodzi tylko o odwrócenie uwagi od tego to co się dzieje po drugiej stronie Zatoki Perskiej. Tak naprawdę to oficjalnie nie wiadomo kto to wszystko sprowokował.

Teraz pytanie jaki nastepny cel/kraj bedzie w zainteresowaniu nato/usa i pod jakim pretekstem wkrocza...

Wyżej masz odpowiedź.

No Forumowi stratedzy znaleźliście się w doborowym towarzystwie!Bo jeśli Kaddafi jest dobry to i Chevez i Łukaszenka i Baszir są dobrzy.

Kaddafi walczył Z aL Kaidą!A czym on się różnił od al Kaidy?Przecież on robił to samo!Nikt nie mówi,że w Libii powstanie demokracja typu zachodniego ale może jest szansa na coś bardziej ludzkiego niż islamo-faszyzm Kaddafiego.

"Zyski z ropy za Kaddafiego były bardziej sprawiedliwie dzielone"- to czysta naiwność.Przecież on i jego klan po prostu kradł.Nikt nie wie jak rozwinie się sytuacja w Libii i pewnie dlatego bronicie systemu bo go zaakceptowaliście!

Ja się tam cieszę,że jest o jednego bandytę mniej.

No Forumowi stratedzy znaleźliście się w doborowym towarzystwie!Bo jeśli Kaddafi jest dobry to i Chevez i Łukaszenka i Baszir są dobrzy.

Kaddafi walczył Z aL Kaidą!A czym on się różnił od al Kaidy?Przecież on robił to samo!Nikt nie mówi,że w Libii powstanie demokracja typu zachodniego ale może jest szansa na coś bardziej ludzkiego niż islamo-faszyzm Kaddafiego.

"Zyski z ropy za Kaddafiego były bardziej sprawiedliwie dzielone"- to czysta naiwność.Przecież on i jego klan po prostu kradł.Nikt nie wie jak rozwinie się sytuacja w Libii i pewnie dlatego bronicie systemu bo go zaakceptowaliście!

Ja się tam cieszę,że jest o jednego bandytę mniej.

Bo jednego bandytę łatwiej kontrolować niż 10.000 działających z ukrycia. Sorry ale nie wiedziałem jak to najprościej napisać. I nie wrzucaj proszę Łukaszenkę do jednego worka z Baszirem bo niewielu amerykańskich polityków wie gdzie jest Białoruś a gdzie jest Syria wiedzą na pewno wszyscy.

wakutoma

Kaddafi to nie był jeden bandyta to było bandyckie państwo z całym swoim aparatem.W niczym nie był lepszy od Al-Kaidy.

A co będzie w Libii?Zobaczymy!

istnienie "bandyckiego państwa" nie jest usprawiedliwieniem do bandyckiej agresji w celu jego likwidacji

pomijając wszelkie podteksty

to może teraz na Łukaszenkę

to może teraz na Łukaszenkę

ropy nie ma

no chyba że pszenica zdrożeje a tam dobre gleby

to może wtedy

Jeżeli coś wygląda absurdalnie to nie znaczy, że nie jest prawdziwe

Powiem szczerze, że ze zdumieniem usłyszałem Clinton mówiącą, że Kadafiego należy zabić. Co, jak, co, ale oficjalnego przedstawiciela kraju to mnie zbulwersowało. Nie zamierzam tym samym bronić Kadafiego czy żałować jego śmierci, Ot, tak marnie kończą dyktatorzy... jak Caucescu.

Ale taki słowa w oficjalnej wypowiedzi to skandal.

Powiem szczerze, że ze zdumieniem usłyszałem Clinton mówiącą, że Kadafiego należy zabić. Co, jak, co, ale oficjalnego przedstawiciela kraju to mnie zbulwersowało. Nie zamierzam tym samym bronić Kadafiego czy żałować jego śmierci, Ot, tak marnie kończą dyktatorzy... jak Caucescu.

Ale taki słowa w oficjalnej wypowiedzi to skandal.

ciekawe też było zamieszczenie wczoraj w necie filmików o wydźwięku epitafium (linki wyżej), zbieg okoliczności?

a dziś wieczorem "władze rewolucyjne" ogłosiły, że nie ujawnią miejsca pochówku dyktatora

jakaś symptomatyczna moda na tą tajność nastała

Ciekawa jest ta sympatia dla dyktatora i zbrodniarza. I ten brak wiary w zdolność Arabów do utworzenia w miarę sensownego i demokratycznie (aczkolwiek niekoniecznie w zachodnim stylu) rządzonego państwa.

Jestem Europejczykiem.

Ciekawa jest ta sympatia dla dyktatora i zbrodniarza. I ten brak wiary w zdolność Arabów do utworzenia w miarę sensownego i demokratycznie (aczkolwiek niekoniecznie w zachodnim stylu) rządzonego państwa.

czyżby Cię tak wciągnęło, że nie odróżniasz sympatii od ironii zdarzeń?

czyżby Cię tak wciągnęło, że nie odróżniasz sympatii od ironii zdarzeń?

Co mnie niby miało wciągnąć? I w co?

Po prostu niektóre wpisy śmieszą mnie swoja naiwnością (łagodnie mówiąc).

Jestem Europejczykiem.

Zabicie kogoś bez sądu w cywilizowanycm świecie jest uznawane zbrodnię. Dlatego otwarte namawianie by ominąć ten proces jest zwykłym barbarzyństywem. Można się jedynie domyslać, że ten, co to głosi cywilizowany nie jest lub, gorzej, umaczany jest w gównie po pachy i obawia się jawnego procesu.

Nawet Caucescu miał "jakiś" proces.

Kolejny przykład forumowej hipokryzji.Jak Kaddafi mordował to jakoś nikt nie przejmował się losem jego ofiar a teraz larum,że powinien mieć sprawiedliwy proces.

Długo nie trzeba było czekać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale jakby co to mamy nowego sojusznika :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

z Kaddafim tak do końca to nic nie wiadomo, nikt oficjalnie nie potwierdził jego śmierci po za zbrojna grupką która mówi, ze ciało ma ale nie odda

jeżeli to są Libijczycy a nie "sojusznicy" to paznokcia bym nie postawił czy dyktator po postrzeleniu nie wykupił się

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.