Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw PA jako domowy system stereo?

fox733

Rekomendowane odpowiedzi

widac jak słyszeliście te aktywne estradowe JBLe i te huuuczące Peavaye... pokaż które to są te aktywne JBL, bo o ile wiem JBL nigdy nie wypuszczał niczego aktywnego, poza dostawkami Crowna do serii Ver-Tec, przynajmniej ja na czymś takim nigdy nie pracowałem.

ałdjofile ...

widac jak słyszeliście te aktywne estradowe JBLe i te huuuczące Peavaye... pokaż które to są te aktywne JBL, bo o ile wiem JBL nigdy nie wypuszczał niczego aktywnego, poza dostawkami Crowna do serii Ver-Tec, przynajmniej ja na czymś takim nigdy nie pracowałem.

ałdjofile ...

To masz złe informacje. Przykro mi.

Wovo, chyba seria EON była aktywna. Nowe JBLe JRX to faktycznie nic ciekawego ale polecam wyprobowac stare paczki z lat 70 Cerwin Vegi albo Electro Voice.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

JBL akurat dla audiofili robi szczytowe kolumny na baaardzo dużych głośnikach, więc nie oszukuje klientów. Wysoko wycenia, ale zapewne to i gra.

Nie tak dawno w Audio była recenzja dużych kolumn za 200 000 zł chyba firmy Gotham. System PA oznacza także kolumny wykorzystywane w studiach nagraniowych jako monitory. Kto by się tam bawił w osobne podpinanie wzmacniaczy. Dlaczego w domu nie podarować sobie podobnego komfortu?

Subwoofer aktywny PA na pewno jest lepszy niż audiofilskie małe pseudo-basy na fałdzie gumowej. Tu nie może być dwóch zdań. Twarde zawieszenie i wzmacniacz np. 500 W swoje zrobi. Płynny punkt odcięcia i mamy szczęście za względnie nieduże pieniądze (do 3000 zł).

Góra i środek, to już trochę inna historia. Zapewne samo wstawienie scenicznych paczek z tubkowym gwizdkiem nie jest najlepszym pomysłem. Ale warto zainteresować się firmami, które czerpią ze scenicznych doświadczeń. Warto zauważyć, że Linn, który jednocześnie wydaje płyty (a więc ma doświadczenie ze studia nagraniowego) w swojej najwyższej klasie proponuje rozwiązania aktywne. To przynajmniej własciwa droga.

Nie tak dawno w Audio była recenzja dużych kolumn za 200 000 zł chyba firmy Gotham.

Nie Gotham (City) tylko Geithain! I nie mają one z estradówką nic wspólnego! To są monitory studyjne główne/dalekiego pola.

System PA oznacza także kolumny wykorzystywane w studiach nagraniowych jako monitory.

Zaczynam wątpić czy w ogóle kiedykolwiek w życiu widziałeś na zdjęciu studio nagraniowe. Bo na żywo po prostu nie mogłeś widzieć, bo to co piszesz temu przeczy. W studiach nagraniowych nie używa się tego niedokładnego szrotu PA, bo ... jest niedokładny. Nie myl precyzyjnych monitorów głównych z niedokładnymi hałaśnikami PA (nie ważne jak dobrze one na Twój gust brzmią).

Ku**a !!! Następni którzy słyszą parametry

JA jak najbardziej słyszę parametry (np jak w pomiarach bas gra 5 dB głośniej, to słyszę to jak cholera). Ty za to jesteś kolejnym który twierdzi że wyniki pomiarów biorą się z kosmosu i z tym co słychać nie mają nic wspólnego - co oczywiście jest brednią.

JA jak najbardziej słyszę parametry (np jak w pomiarach bas gra 5 dB głośniej, to słyszę to jak cholera). Ty za to jesteś kolejnym który twierdzi że wyniki pomiarów biorą się z kosmosu i z tym co słychać nie mają nic wspólnego - co oczywiście jest brednią.

Zgoda, każdy to słyszy, pytanie jednak czy +5dB przy 100Hz to coś złego. Większość z nas na codzień słucha przy stosunkowo niewielkich głośnościach. Takie podbicie (przy takim poziomie głośności) jest po prostu przyjemne dla ucha. Oczywiście fałszuje przekaz, ale przecież słuchanie muzyki ma dawać frajdę - ja nie pracuję z tymi głośnikami w studiu.

Nie żebym był zwolennikiem "uśmiechu dyskoteki", po prostu nie przekreślam kolumn które nie mają idealnie płaskiej charakterystyki.

Audiophools - goo.gl/NJkF8

Kyle,

Wpadasz niepotrzebnie w emocje. Właśnie powyżej napisałem, że rozróżniam PA i studio. Można iść i jedną i drugą drogą do dobrego brzmienia.

Przykładem monitora studyjnego są pasywne Tannoy Dual Concentric. Ale i one mają możliwość regulacji. Z PA warto zwrócić uwagę na aktywność i szybkość driverów. Chodzi o czerpanie z dobrych wzorców i ich "podkradanie" do domowego audio. Prawie nikt, niestety, tego nie robi.

I co z tego, że słyszysz parametry. Każdy je słyszy. Problemem jest skorzystanie z nich w taki sposób, aby grała MUZYKA.

Zgoda, każdy to słyszy, pytanie jednak czy +5dB przy 100Hz to coś złego. Większość z nas na codzień słucha przy stosunkowo niewielkich głośnościach. Takie podbicie (przy takim poziomie głośności) jest po prostu przyjemne dla ucha. Oczywiście fałszuje przekaz, ale przecież słuchanie muzyki ma dawać frajdę - ja nie pracuję z tymi głośnikami w studiu.

Nie żebym był zwolennikiem "uśmiechu dyskoteki", po prostu nie przekreślam kolumn które nie mają idealnie płaskiej charakterystyki.

Obiektywnie jest to ZUO :). Subiektywnie, dla mnie, podbicie takiej wielkości i przy tej częstotliwości jest nieprzyjemne (miałem kolumny z podbiciem gdzie szczyt był gdzieś przy 120 Hz - na prawdę wolałbym by go nie było).

To ja teraz kija w mrowisko:

Od kilku dni wpięłem między wyjście DAC-a a Ugodę leciwy mikser Mackie 1402VLZ jako pre.

Efekt: najlepszy pre jaki przeszedł przez mój system... nie rozumiem czemu.

Konfiguracja: Lucid ADA8824->conect srebrnyXLR->LPad-20dB->Mackie minimum gainu na we Mic->conect srebrnyXLR->LPad-20dB->Ugoda->przewód miedziany za 1zł/metr->ZG.

Podłączenie wzmacniacza bezpośrednio do DAca nawet z Lpadem wypada zauważalnie gorzej.

A Presonus?? Gdybym robił coś w stylu Geithlan a chce własnie zrobić dobry wariovent... to musze korygować charakterystyke basu i zastanawiałem sie nad takim korektorem parametrycznym Presunus,co sądzicie?:)

W cyfrowe dsp nie wchodze,chce analogowo,choćby żeby móc gramofon podłączyć.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.