Skocz do zawartości
IGNORED

Zrobienie samemu HiEndowych kolumn

djmietek

Rekomendowane odpowiedzi

To co: zaryzykować i jako wysokie tony kupić droższe scanspeaki D3004/6600 czy ostać się przy Peerless (Vifa) XT25BG60? Na wavecory zaryzykuje ale nie wiem co z cykaczem, to w końcu dodatkowo 1200 zł dopłaty.

W Autotechu mozna kupic te obudowy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i zbudowac najwyzszej klasy monitor studyjny, mozliwosc stosowania filtrow elektr. 1 rzedu! Warto sie odwazyc. Mozna posluchac w Szczecinie.

Ukryta Zawartość

D3004 to jedna z najlepszych kopułek dostępnych na rynku (zresztą aktualnie sam mam na nich monitory), więc jeśli Cię stać, to kupuj. Ale myślę, że na początek zabawy z DIY spokojnie możesz zastosować tę Vifę. Jak ta zabawa Cię wciągnie (w moim przypadku tak było), zrobisz sobie kolejne kolumny, w jeszcze fajniejszych skrzynkach i np. z Revelatorami albo Illuminatorami na dole i średnicy.

Ufff właśnie sprawdziłem konto i pieniądze są z powrotem od Pana który miał mi zrobić projekt na Morelu MDT29 i Monacorze KEP 165. Kamień z serca spadł :)

Teraz jeszcze lepiej się czuję gdy zamawiam głośniki u Pana Kisiela :) i dobrze że biorę SS D3004/6600 :)

Teraz tak sobie myślę głośno na temat kabli, po co kupować zewnętrzny super kabel tak jak ja na przykład Audioquesta skoro wewnątrz pakuję jakieś profigoldy za 15 zł za metr? Przecież to się nie trzyma kupy, mógłbym nawet kupić na zew. gibraltara Audioquesta a jak wewn. będzie tani kabel to lipa jednym słowem, czy dobrze myślę? wewn. musiałbym też coś super włożyć?

w budżetowym sprzęcie to fakt ale jak jest wyśrubowany to nie ma wyjścia bo to słychać. Jak fizyka z techniką pomoże w "totalnych pomiarach muzyki" to wtedy wszyscy będą produkować to samo a narazie tylko próbuje i każdy robi to samo a wychodzi każdemu co innego.

No cóż na razie sobie pominę kupowanie ekstra kabli wewnątrz obudów.

Ostateczne decyzje zapadły:

Paczka zostanie wysłana w czwartek, tak że będzie u mnie w piątek, UPS-em, pobraniowa, będzie ubezpieczona.

W paczce będą:

2 x Wavecor WF182BD-04

2 x Wavecor WF150BD-08

2 x Scan-Speak D3004/6600

2 x zwrotnice nieokablowane

2 x gniazda (pojedyncze, nie bi-wiring)

2 x bas-refleks

40 wkrętów do głośników i gniazd

schemat zwrotnicy

projekt obudowy

Jest to projekt ze strony www.akustyk.pl WX32 ale ze zmianą cykaczy na Scanspeaki. W piątek jak dotrze paczka robię zdjęcia co i jak i pokaże je tutaj w temacie oraz biorę się za dokończenie projektu (nareszcie).

Jest to projekt ze strony www.akustyk.pl WX32 ale ze zmianą cykaczy na Scanspeaki.

Ze strony www.akustyk.com.pl i już niedługo będziesz reagował konsternacją na określanie wysoko-tonowych głośników Scan speaka (i nie tylko): "cykacze"

hehehe no tak stronę źle podałem, faktycznie www.akustyk.com.pl a i możliwe że będę oburzony nazwą cykacz na piękny wysoko-tonowy scanspeak który mnie oczaruje :)

Ja tak mam, na komórki też mówię cegły choć są ładne i nowoczesne ;)

No to przyjechały :) paczka dotarła już dziś. A o to pierwsze zdjęcia małych potworów :) Parametry zwrotnic nic nie mówią, widać tylko jeden kondensator reszta albo nie ma nazw albo są ukryte.

Ukryta Zawartość

post-34254-0-37242200-1305204485_thumb.jpg

post-34254-0-42761600-1305204490_thumb.jpg

post-34254-0-00385100-1305204495_thumb.jpg

post-34254-0-82540700-1305204498_thumb.jpg

post-34254-0-81251400-1305204503_thumb.jpg

post-34254-0-06271500-1305204513_thumb.jpg

post-34254-0-76507800-1305204516_thumb.jpg

post-34254-0-72376000-1305204520_thumb.jpg

post-34254-0-46886800-1305204525_thumb.jpg

post-34254-0-76541400-1305204531_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten większy rezystor, to drutowy bezindukcyjny - najdroższy w ofercie Polinka - chociaż oczywiście, można lepiej. Nie ruszałbym ani rezystorów, ani cewek. Jedyne, co można by ewentualnie wymienić, to kondensator (lub kondensatory, bo pewnie są dwa) w torze głośnika wysokotonowego na jakieś lepsze. Ale wszystko masz tak na grubo zalane klejem, że już Ci mocno współczuję upierdliwej roboty, jeśli się na to zdecydujesz... ;-) Może po prostu na razie zostaw tak jak jest, a tuningował będziesz później. W większości kolumn za naście-, a nawet dziesiąt- tysięcy zł wcale nie siedzą lepsze elementy.

Twonk ma rację w jednym. Zostaw na razie wszystko tak jak jest :)

Jak projekt był dla Vify to nie zaprojektował od nowa zwrotnicy dla wysokotonowgo, tylko po prostu w to miejsce sprzedał Ci SS ???

Ogólnie projekt był dla Vify o wiele słabszej ale powinien chociaż powiedzieć czy nie chcę lepszych elementów.

Co byście w tym zmienili?

Jeżeli po prostu wstawili w tą samą zwrotnicę inny wysokotonowy, to ja już wszystko wiem o tej firmie:)

Ten scanspeak D3004/6600 ma identyczne parametry co ten vify, i elementy pasują jak ulał do tego projektu i zwrotnicy, pytałem też w pewnym momencie czy mogę włożyć najlepszy scanspeak Illuminator R3004/6620 ale Pan Andrzej mówi że nie ma szans bo wszystko w parametrach jest inne i nie będzie pasować do tego projektu. Także pewnie nic nie trzeba było zmieniać w projekcie bo są parametry te same, a co do jakości elementów w zwrotnicy niech będą takie, w przyszłości z kasą przyjdzie lepsza jakość elementów.

Byłem już dziś u znajomego stolarza w dość dużej firmie i zaczęli mi robić otwory na głośniki w przednich MDFach ale zaczęła się burza i wyłączyli im prąd :) także jutro po 14 jadę dalej wycinać i frezować i pewnie jutro zacznę kleić i montować w całość.

A i powiedzcie mi: w przypadku właśnie wysokotonowca zmiana kondensatorów co da? Jakie są lepsze od tych kondensatory (firma i powiedzmy modele). Pytam bo nie mam bladego pojęcia w tym jeszcze :)

Nie sądzę, żeby Akustyk podmieniał tweeter "na pałę", bez uprzednich pomiarów, więc raczej możesz być w tej kwestii spokojny. A co do zmiany kondensatorów - jak w przyszłości ew. wymienisz, to najprawdopodobniej sam usłyszysz. Po prostu "wyszlachetnieją" Ci wysokie tony. Dla niektórych są to już mało istotne niuanse. Należy dodać, że różnica w cenie między np. Jantzenem CrossCap 10 uF (takim, jak masz - czarnym), a Jantzenem ZSuperior 10 uF (czerwonym) jest niemal dwunastokrotna - pierwszy kosztuje 12 zł, drugi - 140. Rozumiesz sam, że nie ma ekonomicznego sensu go aplikować do głośnika za 200 zł. Gdybyś jednak chciał kiedyś wymieniać, rozejrzyj się za kondensatorami Mundorfa - nawet ich tańsze serie są oceniane bardzo pochlebnie.

Też jestem zdania, ze warto wymienić jedynie kondensator w filtrze woofera, ewentualnie w przyszłości również kondensator w szeregu ze średniakiem (kilkadziesiąt uF - spory wydatek).

Ze swojej strony polecam clarity cap SA lub ESA. Świetne kondy!

U mnie w dynaudio po wymianie w filtrze tweetera kondensatora na SA, rezystorów na obśmiewane wyżej superesy i kabli na solid core 6N zaliczyłem niewiarygodny opad szczeny:D

Nie twierdze że Akustyk robi coś bez pomiarów i nie umniejszam jego wiedzy i doświadczeniu. Ale skoro Vifa i ten SS mają takie same parametry to po co płacić 770 zł za jeden głośnik skoro niczym się podobno nie różnią. Zawsze mi mówiono że zmiana głośnika, zawsze wymaga zaprojektowania nowej zwrotnicy.

Co do elementów zwrotnicy, na razie zostaw tak jak jest. Osłuchaj się z kolumnami, posłuchaj czy to jest to co Tobie odpowiada. Na wymianę elementów zawsze możesz się zdecydować w późniejszym czasie. Każdy będzie polecał Ci to czego sam używa.

No fakt z tym kondensatorem mógł powiedzieć, przy najbliższej rozmowie wygarnę :P a i w przyszłości zmienię te kondziole jak się już wsłucham w jakość tych :)

Jutro dalsze zdjęcia z tworzenia projektu.

P.S. jutro zadzwonię do Pana Kisiela i spytam czy warto kupować (pewnie warto) lepsze kondensatory i jak tak to wymieńcie może teraz jakieś konkretne modele o wiele lepsze to może w przyszłym tygodniu je wymienię a jutro czy na dniach zamówię. A co do odklejenia tych starych to trochę zabawy będzie ale już mam obeznany ten klej "glut" i już ściągałem go przyklejonego do zasilaczy w laptopach więc spoko.

Znalazłem coś takiego Mundorf Supreme 10,00 uF, pasi?

Nie przesadzaj z tymi kondensatorami.

Pan Kisiel wie co robi.

Osłuchaj się i wówczas kombinuj.

Wg mnie nie ma zauważalnej różnicy (sic).

Aby ją usłyszeć trzeba podejść do całej zwrotnicy...

Taniej (sic) warto przejść na układ aktywny i pozbyć się zwrotnicy biernej na rzecz aktywnej. Wówczas dopiero słychać, że czas spędzony na grzebaniu się w zwrotnicy RLC to czas stracony ;).

Ten większy rezystor, to drutowy bezindukcyjny

Może raczej niskoindukcyjne - w końcu gołym okiem widać że drut jest nawinięty na ceramicznym rdzeniu zupełnie jak cewka.

Taniej (sic) warto przejść na układ aktywny i pozbyć się zwrotnicy biernej na rzecz aktywnej. Wówczas dopiero słychać, że czas spędzony na grzebaniu się w zwrotnicy RLC to czas stracony ;).

Ano właśnie - zawsze mnie to intrygowało co tak na prawdę to daje ? Bo jak na razie to czytałem że " jest lepiej ".....

Czy mógłbyś napisać o tym coś więcej ???

Kacapia WON za Don !!!!

Ano normalnie.

Zamiast dzielić pasmo na kawałki przy pomocy zwrotnicy klasycznej (zwanej bierną) za wzmacniaczem a przed głośnikami robi się to przed wzmacniaczami. od razu widać, że tyle ile głośników (grup głośników - zasilałem tak dwa średniotonowe d`Apolito z jednego wzmacniacza) tyle wzmacniaczy.

Głośniki widzą bardzo niska impedancje wyjściową wzmacniacza. Tylko w tej konfiguracji tzw. współczynnik tłumienia (DF z angielska pewnie: damping factor) ma znaczenie. Głośnik (jego cewka za z nią związana membranę) skutecznie hamuje praktyczne "zwarcie" wyjścia wzmacniacza. Fizyka tego zjawiska związana jest z terminami: zasada akcji-reakcji, siła przeciwelektromotoryczna,...

Oczywiście aby skutecznie tłumić membranę wskazane jest wywalić zabezpieczenia szeregowe od wyjścia wzmacniacza do terminali (równoległy dwójnik LR mający przeciwdziałać wzrostowi impedancji z częstotliwością od składowych obciążenia o charakterze pojemnościowym). Zauważmy, że jeżeli obciążeniem są same cewki głośników to są te elementy zab. zbędne :).

Dobrze tłumiony głośnik to głośnik reagujący tylko na sygnał. Membrana wychyla się tyle ile każe jej sygnał. Membrana nie lata jak szmata.

Efekt zauważalny to przede wszystkim świetne basy, nazywane kontrolowanymi, krótkimi i jak kto woli...

Ale podobne efekty obserwuje się również na środku.

Cena przedsięwzięcia:

Aby nie bawić się w filtry aktywne (wykonanie, strojenie albo precyzyjne elementy ustalające podziały) można kupić urządzenie tzw. crossover (gotowe strojone gałkami współbieżnie filtry). Sądzę, że analogowe najtańsze to cena z 500zł (używka taniej). Jedno takie urządzenie jest stereofoniczne i 2-3 drożne.

3 wzmacniacze dla kolumny trójdrożnej to ze 50-150zł na TDA7294 na kanał. Takie wzmacniacze widuje się w tego typu kolumnach komercyjnych!

Koszty razem to z 700-1000zł. Jak się policzy z 6 kondensatorów tych "hi-end" do dwóch kolumn to koszt będzie na poziomie już 800zł! A jeszcze cewki...

Oczywiście dotyczy to DIY.

Zachęcające?!

No to jeszcze:

Można sobie w bardzo szerokim zakresie ustalać podziały pasm na głośniki składowe. Zabawa jak się patrzy!

Acha:

Oczywiście skrzynki e same...

Do zalet zwrotnic aktywnych należy jeszcze zaliczyc mozliwosc uzycia bardzo stromych filtrow, co przy pasywnych jest drogie i klopotliwe.

Rowniez dostrajanie zwrotnicy aktywnej jest o wiele prostsze. Zwrotnice aktywne nie zabieraja takze efektywnosci glosnikow.

Aby nie bawić się w filtry aktywne (wykonanie, strojenie albo precyzyjne elementy ustalające podziały) można kupić urządzenie tzw. crossover (gotowe strojone gałkami współbieżnie filtry). Sądzę, że analogowe najtańsze to cena z 500zł (używka taniej)

.

Najtaniej to jest zrobic ja samemu, nie jest to trude. Mnie sama zwrotnica wraz z zasilaniem wyniosla ok 80 zł. Co do strojenia jest to bardzo proste, wystarczy mikrofon pomiarowy za 20 zl i

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Sama zmiana czestotliwosci podzialu to pzrelutowanie kilku rezystorow, do tego mozna bawic sie tez przesuwnikiem fazy itp.

Co do dodatkowych wzmacniaczy - tu jest wlasnie najwiekszy bol, ale oczywiscie nie dla DIYowca ;)

Polecam -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i inne artykuly z tego portalu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

El sueño de la razón produce monstruos.

No dobrze moja wina nie sprecyzowałem pytania - wiem o co chodzi od strony technicznej ale mnie bardziej interesują efekty soniczne.

Co się zmieni i jak ??

Miałem taki koncept co by zaktywizowac "gotowca" czyli kolumny fabryczne bo przynajmniej mógłbym ich posłuchać przed zakupem.

Problem byłby chyba z dostępnością danych zastosowanych przetworników.

Z kolei gdybym spalił przetwornik to tu tez mógłby być zgrzyt z zakupem .....

Pewnie Akustyk byłby ideałem ale nigdzie nie można tego posłuchać.....

Nie bawiłem się w takie pomiary , zresztą mam dość mały pokój a to chyba mocno zafałszuje wyniki.

Kacapia WON za Don !!!!

U mnie poprawiły się pzredewszystkim wokale (wczesniej po prostu bylo slychac spiew, teraz glos jest o wiele bardziej realistyczny), lepsza separacja instrumentow (wczesniejsza zwrotnica nie byla dobrze zgrana fazowo),jakby wieksze poukladanie dzwieku (zapewne efekt lepiej wyrowanego pasma) i wiecej niskich tonow (efekt dzialania kompensacji BS).

Co do pomiarow, to podzial miedzy sredniakiem a tweeterem mozna spokojnie zorbic w domu, z bramka ok 4ms zlapiesz bez zafalszowan zakres od ok 1khz. Zeby zgrac woofer ze sredniakiem trzeba by pokombinowac - albo dobrze wytlumic miejsce wokol stanowiska pomiarowego, albo wyniesc sie na powietrze, albo mierzyc z blizszej odleglosci.

na upartego mozna takze zmierzyc fs glosnikow jakby ktos potrzebowal.

Spalic moze sie jedynei tweeter, dlatego zwykle daje sie kondy zabezpieczajace.

El sueño de la razón produce monstruos.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.