Skocz do zawartości
IGNORED

Uwaga!DVD Manta 002/16...32Bit/512fs!

darkul

Rekomendowane odpowiedzi

PIOTREQ

Mam pewne wątpliowści :))

" dziwne tylko, że pod linkiem, który podał Wojtas recenzenci twierdzą, że urządzenie prezentuje raczej przeciętną jakość dźwięku"

"Pomysl,jestes dystrybutorem klockow po np.300$ a ktos opisze w pisemku klocek za 50$ i powie ze twoj jest taki sobie w por.z tym tanszym.Co zrobisz aaa?"

Jakieś muszą być powody że to sie tak podobno swietnie tuninguje :)

Poza tym słusznie - co może napisać biedny recenzent w pisemku audio, jeżeli testuje DVD firmy Manta ? No że dźwięk to do d... jest :))

Wlasnie, wlasnie. Bardzo jestem takze ciekaw jak owa Manta gra BEZ MODYFIKACJI. Bo jesli by sie okazalo iz bez modyfikacji to cudo gra na wysokim poziomie to bylaby to dopiero wielka rewelacja. Jesli ktos z forumowiczow slyszal to prosilbym o podzielenie sie wrazeniami.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

W porównaniu do Marantza Cd63SE z pełnym tuningiem (OPA627,clock i cały tor analogowy) zagrał gorzej, ale nie jest to przepaść. Brzmienie raczej łagodne, dobra przestrzeń i dłuższe słuchanie absolutnie nie męczy.Ciekawe jak zagra po modyfikacjach.Może za tydzień coś napiszę?

GSG

czyli uważasz, że śmiało można polecić odtwarzacz Manty nawet bez modyfikacji, mając na uwadze jego niską cenę. Piszesz, że nie było przepaści między nim a Marantzem, ale w jakich aspektach był gorszy ?

Pozdr.

Wlasnie zobaczylem sobie ogloszenie Darka w dziale obok reklamujace tuning Manty i tak po prostu mysle, ze jest to niezla koncepcja marketingowa.

Do tej pory zajmowal sie drogim tuningiem rownie drogich klockow, czyli np tuning odtwarzacza w cenie orzekraczajacej jego wartosc. Nawet jezeli mailoby to brzmiec cudnie, kazdy pukal sie w glowe myslac o cenie za kilkka-kilkanascie elementow przekraczajacej cene calego odtwarzacza.

A nowa koncepcja marketingowa jest taka, ze bierzemy najtansze urzadzenie [Geant promocja 259 zlotych]. nawet jezeli tuning jest rownie drogi, to cena wydaje sie nam bardzioej do przyjecia, gdyz baza tuningu nas prawie nic nie kosztowala. Przy czym dyskretnie przemilczamy, ze jej wykonanie i solidnosc jest na poziomie chinskiej zabawki, a zasilacz i mechanika nadaje sie co najwyzej do badziewnego discmana. No ale przeciez bedzie zajebisty tuning.

Sorry NIE WIERZE ze z chinskiej tandety robionej najtanszym kosztem da sie zrobic dlugowieczne, dobrze brzmiace zrodlo, chociazby nie wiem ile Darek sie nad tym zaklinal. Z gówna bata nie ukrecisz ;-)

Tak się teraz porobiło, że mam dylemat. Mam kilka opcji z których nie wiem którą wybrać.

1. zostawić S510 i zrobić uprgade

2. zostawić S510 i dokupić w miarę dobry używany CD

3. sprzedać S510 i kupić w miarę dobry używany CD, oraz kupić tani DVD i zrobić ewentualnie upgrade

4. sprzedać S510 i kupić tani DVD i zrobić porządne upgrade

Jeszcze kilka dni temu 3 i 4 opcji nie brałem pod uwagę. Cóż życie przynosi zawsze jakieś niespodzianki :-)

Wszystko rozbija się o kasę, nie wiem ile to upgrade miałoby kosztować. Pytam Darkula, bo Masz doświadczenie w przeróbce i robiłeś już podobne klocki do mojego (Y S530 i S540) i pytam co w nich zmieniałeś, jaki był efekt i ofkoz za ile.

Patrzac na ceny tuningowania zdecydowanie opcja z dokupieniem dobrego CD. W tej chwili mozna starsze bardzo dobre CD bijace na glowe Yamahe jaka masz kupic za 300-500 zlotych, rzeczy z pogranicza high-endu kolo 1000 zlotych, jezeli kupisz cos na mechnice Philipsa albo Sony masz dodatkowo pewna inwestycje na bardzo dlugie lata, gdyz lasery sa do kupienia do tych CD za grosze.

Lasery do DVD poki co maja ceny zabojcze, nie oplaca sie ich wymiana w jakimkolwiek budzetowym DVD. Tak wiec jezeli zdecydujesz sie na tuning DVD za kilka lat zostaniesz z czyms w co wlozyles sporo kasy, ale z racji przestarzalosci, wartosci rynkowej i wysokiej ceny lasera nie bedzie sie oplacalo naprawiac

Poza tym rzeczy kinowe ciagle ewoluuja, ciagle wymyslaja cos nowego, to wkrotce bedziesz musial dokupic kolejne DVD, ktore bedzie obslugiwalo np plyty o wiekszej pojemosci, MP3Pro, MP3 over DVD czy inne wynalazki, ktorych z pewnoscia nie zabraknie w najblizszych latach.

W opcji drugiej kupujesz dobre CD ktore sluzy Ci tylko do odtwarzania muzyki. Kupujac sobie za grosze zapasowy laser zapewniasz sobie gwarancje, ze posluzy Ci on przez lata.

A DVD jak sie zestarzeje, to albo wyrzucisz po padnieciu lasera lub wymienisz na nowsze. Nie bedziesz mial obciazenia utopienia w nim kasy, ktora nie jestes w stanie w jakikolwiek sposob spozytkowac czy odzyskac.

Welcomeeee!

Chwilowo dzialam z kafjki.

Panowie to ze jest napisane Made in China to nieswiadczy o jakosci.

Tylko brak wiedzy w temacie wpisujacych powiela zagadnienie.....

Chinczycy lataja w kosmos...i z niego kurde wracaja!!!!!Wszystkie czesci w Mancie 001 czy 002 sa zachodnie badz z azjatyckich poteg elektronicznych....

Cieszy mnie to ze szanowni koledzy zaczynaja jarzyc o co biega......

Juz kilkanascie Mant zrobilem i sie tylko smieje..... jakos chlopaki z branzy przespali sprawe.....

W tanszych Mantach 002 {gorszych}siedza identyczne daki jak w klockach za 1000 czy 6000 ZL!!!!

PCM1742,CS4334.

W Mancie 001 wspaniala sprawa jest ze sygnal audio wychodzacy z dac juz jest odfiltrowany.....

By bylo ciekawiej oryginalnie sa tam scalaki typu nedza z serii 4850..4856...4858....4860..czyli podw.uA741!1No moze ciut leprzy scalak przemyslowy.....

I filtr ktory celowo piep... dzwiek...... By niezagrala zadobrze.....

=======================================

Osobiscie jestem zachwycony jakoscia [po tunningu nawet pdst]brzmieniem i kultura TEGO SPRZETU....

==============

JAK WIECIE PADL MI MODEM,w razie czego dryndnijcie amigos>>>>Na Pochybel Szarlatanom Roznej Masci>>>>

DO JUTRA.

Nie ma się co dziwić.Chiny,Tajwan,Malezja to przykłady miejsc w których prawdziwy wolny rynek powoduje że kraje te mają wysoki wzrost gospodarczy.A my pojutrze pakujemy się w .... zaścianek.

->Leszek B

Proponujesz, abyśmy przyłączylli się do Chin? Czy do ZBIRu? Czy może zostali we własnym grajdole (wielki świat, co?)??

(i zaraz klikma 'na bocznicę')

'Chiny ... prawdziwy wolny rynek..." - hahahahaha - dawno sie tak nie usmialem. Moze jakas firma farmaceutyczna wymysli wreszcie skuteczny lek na skleroze - ludzie zdecydowanie za szybko zapominaja wiele rzeczy.

Wolny rynek w Chinach??? Może zróbmy z liberałami to co zrobiliby z nimi Chińczycy. Wtedy będziemy mieć taki wzrost gospodarczy jak oni :)))

Zastanawia mnie mechanika Manty. Scalona elektronika zwykle jest z jednego "kotła". Z mechaniką może być trudniej. Wie ktoś jaki napęd tam siedzi?

pozdr.

Jak sie tak slucha tych tanich DVD to rzeczywiscie pod wieloma wzgladami graja atrakcyjniej niz coponiektore "audiofilskie" klocki za 2-3k zl. A i implementacja DACow nie jest tam taka zenujaca, jak podrasowac do rzeczywiscie moze byc to konkurencja dla kolckow za pare k zl.

"...najlepsze ze ma sie na wyjsciu sygnal odfiltrowany..."? darkul - to jest najgorsze:)

Na tych zintegrowanych DACach nigdy nie zrobisz naprawde dobrego klocka.

Tymniejmniej, jak ktos nie ma pare k zl na "hi-end" to jest to wyjscie, a to ze za jeszcze mniejsze pieniadze mozna sobie samemu zmajstrowac DACa ktory powyciera nimi podloge to juz inna sprawa:)

Pozdrawiam

Co się tak wszyscy uczepili tych DACów? To, że takie same kości pakowane są do tanich DVD i hi-endowych odtwarzaczy nie powinno nikogo dziwić i chyba żaden producent nie robi z tego specjalnej tajemnicy. Natomiast poletkiem na którym wykładają się takie fabryczne Manty i inne wynalazki jest stopień analogowy plus zasilanie. Widzieliście kiedyś DVD za 500 zł z zasilaczem impulsowym a la Linn? Albo z wielkimi jak pięść kondensatorami Black Gate'a? Odtwarzacz Kody z wyjściem lampowym?

Na Ratuszowej słuchaliśmy stareńkiego Philipsa modyfikowanego przez Dubiela - wszyscy zachwycali się dźwiękiem, i słusznie, bo grało pięknie. Tylko, że facet nawet się nie dotykał do częsci cyfrowej. NIe wiem, może prawię herezyje straszliwe, ale na podstawie odsłuchanych przeze mnie odtwarzaczy (oj, dużo ich było, właśnie trzy u mnie grają) twierdzę, że clou programu to właśnie dobrze zrobiona część analogowa.

gutten>

masz w zupelnosci racje. Zasilacz i stopien analogowy maja zasadnicze znaczenie .... no i stopien cyfrowy:)

Ja uwazam ze najlepszy stopien analogowy to.....brak stopnia analogowego. Nietrudno sie domyslic jakie mam stanowisko w kwestii zasilacza:)

Ktos podziela moje opinie?

>> dht

rozwiń to proszę, bo mnie zaciekawiłeś, a ja w kwestiach elektroniki troglodytą jestem ;-)) Chodzi Ci o przesyłanie sygnału po cyfrze? Ale przecież kiedyś trzeba go będze zamienić na impulsy elektryczne, chyba, że ktoś już wymyślił cyfrowe głośniki.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.