Skocz do zawartości
IGNORED

yamaha Ax 900 awaria - prosze o pomoc

DJ_Achmed

Rekomendowane odpowiedzi

Witam . dziś testowalem moja ax 900 i uparlem sie ze jednak cos z tym trzeba zrobic . od dawna juz to zaowazylem ze cos jest z nia nie tak .

problem jest w tym ze gdy slucham stereo to lewy glosnik ma mniejszy bas niz prawy . soprany maja taka sama moc glosnosci ale bas ma mniejszy w porownaniu do prawego glosnika . w prawym jest glebszy mocniejszy w prawym prawie nie zaowazalny ale soprawy graja tak samo jak prawy . w czym moze byc problem ? gdzie czytalem by zmienic na glosniku kabel na odwrotnie ale to nic nie dalo . pewnie cos z wzmacniaczem . co to moglo pujsc ? gdzie mogl bym to naprawic ? ile by takie cos kosztowalo ? zna sie ktos na tym ? z gory dziekuje

Lampa jest jak wino . Czym starsza tym lepsza

https://www.audiostereo.pl/topic/80806-yamaha-ax-900-awaria-prosze-o-pomoc/

Przed rozważaniem co się zepsuło radzę jeszcze sprawdzić, czy to nie wina bardzo nierównej akustyki w pokoju- zamień miejscem kolumny albo ustaw jedną przy drugiej bezpośrednio i pobaw się balansem.

Potek w wzmaku nie potrzaskuje przy podgłaszaniu?zamień też kolumny i sprawdż.

zmiana kolum nic nie dala . probowalem zmienic kolumny z lewego na prawy zmienilem kolumny tez na inne . zmienialem rca odwrotnie sygnal . ale chyba wiem co moze byc wina . potenciometr basu trzeszczy w tej yamaszce gdy sie podglasza lub przycisza i problem jest z basem . czy to moze byc potenciometr od basu ze na lewym kanale bas gra ciszej ?

Dla tego zapytałem, puknij centralnie w potek kilka razy palcem.

popukalem ale nie wiem czy cos dalo bo mam ja rozebrana . ogolnie jest ona w idealnym stanie w srodku . nie byla nigdy naprawiana . naprawde zadbana tyle ze wlasnie ten potenciometr od basu trzeszczy i na jednym kanale gra glosniej bas

ile taki potenciometr kosztuje ? gdzie go moge kupic ? ile taka wymiana kosztuje ?

Ja w takim przypadku zaniósłbym sprzęt do serwisu ... Jaki sens ma zgadywanie co się mogło zepsuć ?

a no widzisz . dzieki tej rozmowie wlasnie znalazlem feler . oruz juz wiem co jest ;] potenciometr od basu - rydz i muria pomogli mi w znalezieniu problemu . jest to na 100 % potenciometr . podczas sluchania jak sluchalem tylko na lewy kanal gdy pukalem lekko srubokretem w potenciometr od basu to czasem laczyl dobrze czasem nie . tak czy inaczej popukalem i gra juz ok jest juz ok . gra na obu stronach z taka sila basu i odsluch stal sie duzo milszy bo oba glosniki graja zywo basem nie tak jak przedtem . dziekuje za pomoc ;] mysl ze w tym wypadku nie potrzeba zawozic go do serwisu i grzebac w nim skoro tak mozna obejsc sie bez naprawiania .

temat mozna zamknąć

Potraktuj potencjometr "Kontaktem" czy jak to się nazywa- taki płyn, którego przeznaczeniem jest właśnie likwidować trzaski i brak łączenia w potencjometrach. Może ktoś pamięta czy to się na pewno nazywa "Kontakt"?

Potraktuj potencjometr "Kontaktem" czy jak to się nazywa- taki płyn, którego przeznaczeniem jest właśnie likwidować trzaski i brak łączenia w potencjometrach. Może ktoś pamięta czy to się na pewno nazywa "Kontakt"?

ale to od przodu czy od tylu sie to " psika" ? bo ciezkie bardzo jest dojscie od tylu jesli mial bym to wszystko odkrecac

Aby nie odkręcać możesz spróbować po wyjęciu gałki potencjometru psiknąć od przodu (jeśli są tam jakieś szczeliny). Powiem Ci, że nigdy tego nie robiłem bo nie miałem potrzeby ale prawidłowo to chyba powinno się rozkręcić potencjometr i dopiero psikać. Wolę aby wypowiedział się ktoś, kto takie rzeczy robił bo nie chcę nieumyślnie gadać głupot :)

Na razie zostaw potek w spokoju,gdy objawy będą się nasilać daj tu znać,tym czasem miłego odsłuchu:)

na razie zostawie to w spokoju . jesli pozniej sie bedzie nasilac ze bedzie sie samo tak robic ze nie bedzie laczyc to pomyslimy . a tak pozatym . mam ta yamaszke od jakos 2.5 roku i teraz dopiero rozumiem co znaczy moc basu yamahy ax 900 . musialem potenciometr pszyciszyc od basu bo teraz mam go za duzo ;] owiele inaczej gra mi ona teraz ;] tak czy inaczej jestem zadowolony bardzo ze problem rozwiklany i jakosc sie bardzo poprawila ;] dzieki Panowie

Ja w swojej A-450 miałem to samo ale z balancem. Na początku wystarczyło `podgięcie` gałki potencjometru do góry ale to czasowo. Potencjometr miał `przetarte styki` i należało go wymienić

• 1 miesiąc później...

problem znow wraca . nie pomaga juz podginanie papierkami , pukanie . wsystko jest chwilowe wrecz .

czy wie ktos z was jaki tam jest zastosowany potenciometr? czy sa jakies zamienniki ? rozumiem ze nie da rady orygynalnego potenciometru kupic tak ?

musze naprawic ten potenciometr lub wymienic na nowy

w audio klan zaproponowano mi " regeneracje" ale nie daja gwarancji ? na cyzm taka regeneracja polega ? czy pomoze na stale ? oplaca sie ?

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Najpierw użyj czegoś takiego:

http://sklep.avt.pl/go/_info/?id=41901

I pewnie będzie ok. Jeśli nie pomoże to do wymiany, ale szczerze to wątpię żeby się nie udało.

Ino trzeba tym napryskać do środka potencjometru, w obudowie potka są dziurki i musisz tam wcelować.

• 7 miesięcy później...

dzis mnie tkneło o rozebralem wzmacniacz na czesci pierwsze . bylo co zdejmowac . rozebralem potenciometr . w srodku czysciutki i wogole . lekko podgiolem blaszki w srodku by lepiej przylegaly do siebie i wyczyscilem wd . zlozylem i problem znikł ;] wszystko jest ok ;] nie trzeszczy i nie ma juz problemu nie rownego basu na lewym czy prawym kanale

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.