Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer do podłogówek?

Damianus_NT

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Posiadam kolumny podłogowe Magnat Quantum 605 podpięte do mocnego Denona PMA-860.

Jako, że od dłuższego czasu interesuję się muzyką typu dubstep, drum n' bass oraz hip-hop zacząłem myśleć nad zakupem/konstrukcją subwoofera. Nie, żeby kolumny nie dawały rady.. po prostu wiem że można lepiej, a i nie chciałbym zbytnio swojego audio katować.

Pokój odsłuchowi raczej niewielki - 18m2, kwota jaką chciałbym poświęcić na subwoofer także - około 800zł (używane, DIY - im taniej tym lepiej).

Chciałbym aby sub był potężny, schodził b. nisko, był muzykalny i miał szeroki zakres regulacji etc. ale wiadomo, że za takie pieniądze to niewykonalne.

I tu moje pytanie: czy zakup/konstrukcja subwoofera za powiedzmy 800zł ma w moim przypadku większy sens? Czy da się za 1000zł złożyć coś co nie zrujnuje całokształtu muzyki?

Przypominam: sub stanowiłby uzupełnienie jedynie do części utworów. Dodatkowo mógłby się przydać podczas oglądania filmów choć nie to jest moim priorytetem.

Ewentualne pomysły i propozycje bardzo mile widziane :)

https://www.audiostereo.pl/topic/80833-subwoofer-do-pod%C5%82og%C3%B3wek/

Zakup subwoofera ma sens. Kup aktywny żebyś mógł regulować ilość basu w pomieszczeniu. W tej cenie trafiają się już używane suby firm REL lub Earthquake - polecam. Paradigm też robi dobre.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Chociaż prawda jest taka że masz bardzo małe pomieszczenie, w którym dobrze sprawdzą się również tańsze subwoofery :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może to dziwnie zabrzmi, ale spróbuj popracować nad akustyką pomieszczenia - można poprawić w ten sposób bas i jego jakość.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widocznie koledze zależy na dobrym zejściu a nie na dużym basie.

Znam takich nawet z tego forum co na 20mkw mają z Harmanem cały system oparty na JBL serii E i na czele E100,subwoofer E250 :-)

Dokladnie nie chodzi o hałas. Dobrze zestrojony sub z kolumnami potrafi pieknie zagrac:)

Co do uzywek polecam cos z rel'a. Ostatnio tanio chodzily rel strata III. Bardzo dobry do stereo. Jest tez seria Q100,1500,Quake. Poszukaj na ebay.co.uk jest tego sporo i ceny przyzwoite. Kilka przykladowych. Jest tez dobra angielska manufaktura B&K link do strony(wysylaja bez problemu do PL)

Ukryta Zawartość

Ten jest bardzo polecany i dobry do stereo:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) HiFi/Sub_Woofers/XLS200-DF.htm

A tu kilka z ebay

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pozdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Witam. Posiadam kolumny podłogowe Magnat Quantum 605 podpięte do mocnego Denona PMA-860.

Jako, że od dłuższego czasu interesuję się muzyką typu dubstep, drum n' bass oraz hip-hop zacząłem myśleć nad zakupem/konstrukcją subwoofera. Nie, żeby kolumny nie dawały rady.. po prostu wiem że można lepiej, a i nie chciałbym zbytnio swojego audio katować.

Pokój odsłuchowi raczej niewielki - 18m2, kwota jaką chciałbym poświęcić na subwoofer także - około 800zł (używane, DIY - im taniej tym lepiej).

Chciałbym aby sub był potężny, schodził b. nisko, był muzykalny i miał szeroki zakres regulacji etc. ale wiadomo, że za takie pieniądze to niewykonalne.

I tu moje pytanie: czy zakup/konstrukcja subwoofera za powiedzmy 800zł ma w moim przypadku większy sens? Czy da się za 1000zł złożyć coś co nie zrujnuje całokształtu muzyki?

Przypominam: sub stanowiłby uzupełnienie jedynie do części utworów. Dodatkowo mógłby się przydać podczas oglądania filmów choć nie to jest moim priorytetem.

Ewentualne pomysły i propozycje bardzo mile widziane :)

Zobacz ten wykres:

max_magnat605_1lab.jpg

Czasem wzmacniacze mają korektę basu przy 100Hz, spokojnie możesz odjąć 6 dB dla tego zakresu.

Audiophools - goo.gl/NJkF8

Justas32

Pasywny sub nie wchodzi w grę, to prawda. Akurat teraz Allegro ma przerwę techniczną, ale sprawdzę wszystkie podane przez ciebie propozycję. Dzięki :)

Imacman

Uwaga, będzie nudno...

Mój pokój jest o tyle specyficzny, że każda jego ściana jest zupełnie inna. Obie dłuższe są bardzo solidne (zewnętrzna bardziej), ściana krótsza z oknem jest podwójnie ocieplana ale za to znacznie cieńsza od reszty (ewenement w domu - przyczyną jest częściowo balkon). Natomiast druga krótka ściana (działowa) jest w ogóle cudaczna. Rezonuje jak oszalała i dudni (w pokoju obok nie da się wytrzymać).

Z akustyką bawiłem się już sporo, obecnie sprzęt stoi przy dłuższej ścianie, jakieś 70cm od niej (licząc centrum kolumny, choć lewa kolumna jest w sumie w kącie. To ustawienie jest najlepsze jak do tej pory. Wszelkie odstępstwa od tegoż, powodują drastyczny zanik basu oraz odbiera muzyce pewien urok... po prostu trzeba by to usłyszeć (ustawienie na krótszych ścianach). Oczywiście ciągle będę próbował coś poprawić etc. szczególnie że raz udało mi się uzyskać na prawdę fajny efekt na tej nieszczęsnej krótszej ścianie właśnie (bez basu, za to cała reszta zachwycała), tyle że pokój przypominał wtedy chlew lub izolatkę dla obłąkanych. BTW. Stały u mnie już 2 inne zestawy poza moim (małe, jeszcze gorszej jakości) i za każdym razem właściciele przeżywali spory szok in plus :)

Tragedii więc nie ma, ale i tak osiwieć można przez tą całą akustykę.

Sprawdzę te linki.

Rafał :)

Wierzę, że Quantumy potrzebują przestrzeni większej niż moje skromne 18m2. Zapewne u ciebie bardziej rozwijają skrzydła. Poza tym chodzi mi głównie o niskie zejście - to które oferują kolumny jest wystarczające, jednak nie ukrywam, że dubstep i podobne mu gatunki, gdzie bas to 50% utworu, bardzo by zyskały na dodatkowym, dedykowanym sprzęcie.

arcam-a32

:)

stecko

Dzięki. Na pewno przestudiuję te linki!

Szperałem jeszcze troszkę w zakładce DIY, ale coś się doszukać nie mogę.

@Damianus_NT - dobrze by było abyś mógł pomierzyć to Twoje pomieszczenie i ewentualnie później powalczyć z modami pomieszczenia. Spróbuj na początek odtworzyć dźwięki testowe (niski bas) i pochodzić po pomieszczeniu. Zobaczysz jakie cuda się dzieją.

Pliki do pobrania:

Ukryta Zawartość

Później można by pomyśleć nad zbudowaniem pułapek basowych - przeczytasz o tym w artykułach do których podałem Ci linki.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.