Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki kabel coax wybrac

pw67

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawia mnie tylko jedno, do czego służą złote wtyki w kablach TOSLINK? :D

No jak do czego ? :-))) Dla lepszego przesyłu paczek i pakietów, bo jak wiemy z zakładki hi-end - "nie jest że po kablu cyfrowym idą tylko zera i jedynki tylko tzw paczki czy też pakiety" :D :D :D. Po takich wypocinach trudno się dziwić, że gość słyszy ogromne róznice w cyfrówkach - tzn. ogromny przyrost jakości wraz z ceną - najlepiej pięcioocyfrową :D - wtedy to dopiero owe paczki i pakiety dostają bowiem odpowiedniego speedu :D

Ciekawy pomysł , ale ja bym zrobił kopie cyfrowe ( nagrywarka CDR lub DAT ) wyjścia analogowego DACa jednego utworu przez różne kable i wtedy zrobić porównania między kopiami .

.

ale tak z praktycznego punktu widzenia, to przeciez plastikowe końcówki byłyby lepsze (poza oczywiście trwałością) gdyż izolowałyby cały światłowód, a tak na końcach mamy ewidentnie element ściągający wszelkie zakłócenia elektromagnetyczne jak antena ;P

tak więc w tym przypadku audiofilskie powinno oznaczaj plastikowe :)

Chyba pierwszy raz się z Tobą zgodzę.

Po co ekran i metalowe wtyki.

I piszą ze jeszcze metalowy ekran ma tłumic zakłócenia ... Światła ;)

A nawet jak jest ten ekran to po co robić pętle masy ?

Jeżeli są gniazda metalowe bo takich optycznych jeszcze nie widziałem.

Po takich wypocinach trudno się dziwić, że gość słyszy ogromne róznice w cyfrówkach - tzn. ogromny przyrost jakości wraz z ceną

No właśnie - Zyzio a jakie są Twoje doświadczenia w tym temacie ?

Ja słyszę różnice , ale są minimalne.

Największe są pomiędzy optykiem a coaxialem oczywiście ;)

No właśnie - Zyzio a jakie są Twoje doświadczenia w tym temacie ?

Ja słyszę różnice , ale są minimalne.

Największe są pomiędzy optykiem a coaxialem oczywiście ;)

Minimalne różnice, niewiadomo czy nie sugestia....wydaje się, że optyk jest jaśniejszy, choć taki "gra" jak coaxial:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a i wtyki trzymają ciasno....ale przy takiej cenie wyczynowy audiofil tylko uśmieje i wyda 10.000 zł na odpowiedniej klasy kabelek :-)))))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Minimalne różnice, niewiadomo czy nie sugestia

Wiadomo że nie skoro nagrywasz na jednej płycie ten sam kawałek przez różne kable i siedząc w jednym miejscu w ciągu chwili " przełączasz " kable.

.wydaje się, że optyk jest jaśniejszy

Ja mam odwrotne doświadczenia.

Optyk traci na dynamice , detaliczności. Basu jest więcej.

Równowaga tonalna przesuwa się w dół .

Ja mam odwrotne doświadczenia.

Optyk traci na dynamice , detaliczności. Basu jest więcej.

Równowaga tonalna przesuwa się w dół .

O matko ! To tym bardziej autosugestia rządzi tym wszystkim ;-) Jak jest z przesyłem cyfrowym widać najlepiej na kablach HDMI - sprawny kabel nie daje różnicy.....widocznie oko trudniej oszukać....., choć ekstremalni wyczynowcy też starają się zobaczyć....z naciskiem na starają ;-)

Podsumowując - jeśli w przypadku kabli analogowych coś tam można wysłyszeć - raz niby lepiej/gorzej/inaczej..... to w cyfrówkach na tyle znikome są to różnice, że szkoda bić pianę n-ty raz, naprawdę.... :-) Kupić optycznego Belkina, czy tam np.coaxiala Apogee i zamknąc temat raz na zawsze.....

O matko ! To tym bardziej autosugestia rządzi tym wszystkim ;-)

Nie piszemy o HDMI

Mój napęd CD ma coaxa i optyka.

DAC ma tez dwa wejścia i jednym przyciskiem w czasie bieżącym mogę przełączać między tymi wejściami.

I o ile różnice miedzy coaxami uznaję za małe to optyk wyraźnie odstane od coaxa .

I to samo porywa się przy kopiach CD z coaxa a optyka.

Mój to jakiś Thompson czy coś za 60zł .

Zależy jaki optyk, bo akurat ten Belkin z linku nie odstaje....

Czyli uważasz że nie ma potrzeby zakupu lepszego optyka ?

Np takiego z włókna szklanego ?

No i skoro piszesz ze nie odstaje to mam rozumieć że różnice między optykami są ?

:)

Sam nie sprawdzałem .

............ nie zauważyłem Twojego całego wpisu.

Niby są, bo inne poza Belkinem i Van den Hulem wydają się jaśniejsze jak dla mnie.....jak komuś Belkin za tani to może sobie kupić Van den Hula......choć to też nie pięcocyfrowa cena....;-)

na tyle znikome są to różnice, że szkoda bić pianę n-ty raz, naprawdę.... :-

Masz rację .

Od początku zaznaczam ze różnice pomiędzy coaxami słyszałem ale że są bardzo małe a tu są przeciwnicy którzy twierdzą że różnic nie ma żadnych i takowych być nie może.

O to jest bicie piany :)

A są też tacy co twierdzą że i transporty niczym się od siebie nie różnią ;)

Van Den Hula nie widzę w sprzedaży a za najlepszego optyka ponoć uważa się Wireworld Supernova 6

Zależy jaki optyk, bo akurat ten Belkin z linku nie odstaje....

Mam takowego i jest gorszy niż mój Coax robiony za parę złotych na niklowanych wtykach :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Mam takowego i jest gorszy niż mój Coax robiony za parę złotych na niklowanych wtykach :)

To ciekawe, bo w zeszłym roku pisałeś coś innego na PW, ale rozumiem, że kazda okazja do autopromocji jest dobra ;-)

To ciekawe, bo w zeszłym roku pisałeś coś innego na PW, ale rozumiem, że kazda okazja do autopromocji jest dobra ;-)

Nie robię Coaxiali no chyba że za dużą szwajcarska czekoladę ;)

pisałem że Belkin jest przyzwoity i ma bardzo dobrą relacje cena jakośc czy to żle?

(...) ja bym zrobił kopie cyfrowe ( nagrywarka CDR lub DAT ) wyjścia analogowego DACa jednego utworu przez różne kable i wtedy zrobić porównania między kopiami .

Pomysł ciekawy, ale tylko pozornie. Zakłócenia, zniekształcenia i szumy wprowadzane przez konwersję A/D są wielkorotnie większe niż różnice, jakie może spowodować kabel w normalnych domowych warunkach. To tak, jakbyś chciał szkolną linikją zmierzyć wielkość bakterii. Nie da się, prawda? :-)

A są też tacy co twierdzą że i transporty niczym się od siebie nie różnią ;)

Jeśli transporty są bit-perfect, czyli wypuszczają strumień danych zgodny z zapisem na płycie, a w DAC-u siedzi dobry odbiornik SPDIF, to wszystkie takie transporty zawsze brzmią identycznie.

Nie robię Coaxiali no chyba że za dużą szwajcarska czekoladę ;)

pisałem że Belkin jest przyzwoity i ma bardzo dobrą relacje cena jakośc czy to żle?

LOL, pisałeś, że "gra" jak dobry coaxial, a nie że jest przywoity :-))))

Za kasiorę wszystko zrobisz, więc po co ta kurtuazja ? :D

LOL, pisałeś, że "gra" jak dobry coaxial, a nie że jest przywoity :-))))

Za kasiorę wszystko zrobisz, więc po co ta kurtuazja ? :D

Pierwsza część odpowiedzi rzeczowa druga część chamska!

No więc Belkin gra jak dobry Coaxial ! a ten mój tani drut z wtykami niklowymi gra lepiej od Belkina.

Pada pytanie jak może zagrać wybitny Coaxial!

i drugie

Skoro jakośc po optyku jest taka niezmienna i niewrażliwa na kabel, to optyczne przesyłanie danych analogowych już osiągnęło swoje techniczne możliwości czyli jest do d...y

Oczywiście tak nie powinno być :)

Mam Belkina PureAV. Gra nieco poniżej poziomu 2 wtyczek Rean + metr kabla RG6 z miedzianym ekranem / folia alu. Różnica polega właśnie na bardziej otwartej górze pasma z coaxa. Uwzględniając koszt tego ostatniego przy polutowaniu samemu, to Belkin jest przepłacony o 60zł.

Wybitny coax gra znacznie lepiej od tego, co powyżej.

Pierwsza część odpowiedzi rzeczowa druga część chamska!

Dlaczego zaraz chamska ?, nie odpowiadam za czyjeś skojarzenia, a ja miałem na mysli wyłącznie okablowanie :-)

A na marginesie pisząc "mój coaxial", a potem te niby hasełka, że ja to coxiali nie robię, chyba że za czekoladkę to nic innego jak kolejna autopromocja :-)

Mam Belkina PureAV. Gra nieco poniżej poziomu 2 wtyczek Rean + metr kabla RG6 z miedzianym ekranem / folia alu. Różnica polega właśnie na bardziej otwartej górze pasma z coaxa. Uwzględniając koszt tego ostatniego przy polutowaniu samemu, to Belkin jest przepłacony o 60zł.

Ten

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest 1,5zł tańszy bez transportu ;)

Ukryta Zawartość

Jak przepłacony o 60 zł ? - Belkin chodzi obecnie po 27 zeta :D

Ukryta Zawartość

No i oczywiście przy okazji mamy kolejną autopromocję :-)

Ukryta Zawartość

Dlaczego zaraz chamska ?, nie odpowiadam za czyjeś skojarzenia, a ja miałem na mysli wyłącznie okablowanie :-)

A na marginesie pisząc "mój coaxial", a potem te niby hasełka, że ja to coxiali nie robię, chyba że za czekoladkę to nic innego jak kolejna autopromocja :-)

k**ewstwo występuje wszędzie i to insynuowałeś.

Dla mnie to już nie jest śmieszne i urywam sprawę NIE ROBIĘ COAXIALI BO MI SIĘ NIE CHCE! odpier**l SIĘ ZYZIO (tu możesz sobie wstawić uśmieszek)

k**ewstwo występuje wszędzie i to insynuowałeś.

Dla mnie to już nie jest śmieszne i urywam sprawę NIE ROBIĘ COAXIALI BO MI SIĘ NIE CHCE! odpier**l SIĘ ZYZIO (tu możesz sobie wstawić uśmieszek)

Coż za kultura......gó...insynuowałem nerwusku rynsztokowy :-)

No i oczywiście przy okazji mamy kolejną autopromocję :-)

W RTV-EURO-AGD chodził po 89zł gdy kupowałem. Nie śledzę cen obecnych, bo mnie ten produkt nie interesuje. W takim razie jest 1:1 w pieniądzach, przewaga brzmieniowa na korzyść koncentryka. Co do autopromocji - nie wiem do kogo to. Kabli na RG6 nie sprzedaję, no chyba że mnie ktoś poprosi o zrobienie takowego.

W RTV-EURO-AGD chodził po 89zł gdy kupowałem. Nie śledzę cen obecnych, bo mnie ten produkt nie interesuje. W takim razie jest 1:1 w pieniądzach, przewaga brzmieniowa na korzyść koncentryka. Co do autopromocji - nie wiem do kogo to. Kabli na RG6 nie sprzedaję, no chyba że mnie ktoś poprosi o zrobienie takowego.

Akurat kolega również piał swego czasu nad Belkinem po czym wymiękł jak zaczął sam klecić magiczne kabelki, oczywiscie zaraz się zacznie o innych punktach odniesienia, zbieraniu doświadczeń, trenowaniu percepcji, dopieszczeniu systemu, łapanie za słówka - dobry, wybitny, taki, siaki owaki itd. itp...... więc zostawmy to, niech każdy sobie dośpiewa puentę.....

Jak się ma coś ciekawego do zaoferowania, to chyba dobrze jest wyjść z tym na rynek? Zadowoleni klienci potwierdzają moje przypuszczenia w każdym razie, a z tych co plują na branżę i węszą spiski mają tylko ubaw. Ci co "dośpiewują" zamiast sprawdzić w swoim lub moim systemie i tak nigdy nie zostaną moimi klientami, ani ja do tego nie aspiruję.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.