Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki kabel coax wybrac

pw67

Rekomendowane odpowiedzi

Migreny akurat nie podejrzewam o nie spełnienie takiego podstawowego warunku, jakim jest obowiązkowe wygrzanie kabla. Przecież on ma na ten temat takie samo zdanie jak my, więc napewno wygrzał go już nadmiarowo. ;-))

Sprawdzalem. Rezystancja po ekranie i zyle sygnalowej jest taka sama, nie ma tez styku miedzy nimi. Najpierw mial 1,5m ale jak zauwazylem problem to stwierdzilem, wlasnie, ze moze zbyt niechlujnie go wykonalem i po poprawkach kabel sie skrocil.

A w ogole to predzej jest za krotki i ma za male tlumienie.

Jest jeszcze taka opcja - sprzedali mi inny kabel niz chcialem (110om na przyklad). Musze obadac co jest na nim napisane.

PS

Kabel wygrzewal sie na sloncu przez caly tydzien. Jest dobrze wygrzany.

server unreachable;--

spróbuj bez wtyczek gołym drutem spiąć to się okarze czy probelm w kablu czy gdzieś na wtyczkach i łączeniach. Potem możesz ewentualnie zlutować wejścia z kablem, aby osiągnąć 100% audiofilskiej jakości :) Poza tym powinieneś przecież słyszeć jaki jest poziom jitteru w momentach w których kabel nie przerywa, co powinno dokładnie powiedzieć ci jakiej jakości jest to porzewodnik i jakie ma parametry ;) Czytanie parametrów z opisu producenta jest dla noobów ;)

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Bez wtyczek nie da rady. Nie zdemontuje ampli zeby mu wlutowac kabel, tym bardziej, ze to nie bedzie docelowy odbiornik.

Poziom jitteru nadajnika byl mierzony, dokladnej wartosci nie pomne, ale byla dosyc niska.

Ja bardzo powaznie traktuje ten problem - zalezy mi na bezstratnej transmisji, zarowno teraz jak i na kabelkach, ktore bym sobie w przyszlosci skonstruowal.

Jak mozna zmierzyc impedancje bez specjalistycznego sprzetu?

server unreachable;--

Okiem to przeczytalem ile podaje producent. :) Zeby to pomierzyc dokladnie musialbym miec oscyloskop i generator sinusa. Myslalem o jakims uproszczonym pomiarze.

Sprawdzilem na innym zrodle i tu wydaje mi sie, ze problem nie wystepuje. Wyglada na problem z zestawieniem tego zrodla (ktore w teorii powinno byc lepsze) i tego kabla. Potestuje jeszcze inne konfiguracje w celu wyeliminowania czesci elementow mogacych byc przyczyna, a tymczasem mile widziane sa wszelkie sugestie.

server unreachable;--

Okiem to przeczytalem ile podaje producent. :) Zeby to pomierzyc dokladnie musialbym miec oscyloskop i generator sinusa. Myslalem o jakims uproszczonym pomiarze.

Sprawdzilem na innym zrodle i tu wydaje mi sie, ze problem nie wystepuje. Wyglada na problem z zestawieniem tego zrodla (ktore w teorii powinno byc lepsze) i tego kabla. Potestuje jeszcze inne konfiguracje w celu wyeliminowania czesci elementow mogacych byc przyczyna, a tymczasem mile widziane sa wszelkie sugestie.

Migrena ale tylko trzaski?

Może zmiana barwy czy luzujący basik? Nie wiem zapiaszczona góra? :))

Wiesz co sprawdź poziom sygnału jaki podaje twój transport. Może jest za wysokie napięcie i przerejestrowuje odbiornik?

Ciezko mi sie skupic na basiku jak slysze te wkurzajace trzaski.

A jak mam sprawdzic poziom sygnalu?

Zrobilem kilka dodatkowych testow i cos mi swita, ale musze jeszcze to dokladnie sprawdzic.

server unreachable;--

A w przypadku diy?

Bez jaj z ta plyta (zreszta to nie cd jest zrodlem, ale to tez mysl - podlacze wyjscie z cd tym kablem). To nie realizacja utworu. W sumie to tak samo jak z poziomem sygnalu. Roznica w rezystancji kabla na odcinkach, ktorych uzylem nie zmieni praktycznie poziomu sygnalu. A zreszta to nie przester bo trzaski nie powtarzaja sie w tych samych miejscach przy ponownym odtworzeniu.

Tak jak pisalem wczesniej - uzycie innego kabla w tej samej konfiguracji likwiduje problem.

server unreachable;--

Bardzo dziwna sprawa z tym trzaskającym kablem. Chętnie bym coś podpowiedział, ale nie mam pomysłu. :-( Na pewno nie jest problemem to, że jest krótki. Tłumienie odcinka 1- czy nawet kilkumetrowego takiego kabla, dla synału SPDIF jest bez znaczenia.

DIY? W takim razie pozostaje rozłożyć bezradnie ręce i następnym razem kupić produkt seryjny. W celach edukacyjnych można sprawdzić dane katalogowe i zalecane aplikacje podzespołów, czyli datasheet. Może po prostu układ już uległ już uszkodzeniu.

Trzaski to ewidentne błędy w domenie cyfrowej.

Więc jeśli wymiana źródła likwiduje ten problem to zostaje grzebanie.

Może problem jest z buforem/zegarem. Choć to troszeczkę naciągane. No i faktycznie uciekają próbki.

Ale nie pamiętam, na tym samym źródle ale z innym kablem było ok ?

• 3 tygodnie później...
Gość

(Konto usunięte)

Niedawno zakupiłem nowy dekoder TV satelitarnej :)

Podłączony jest do telewizora poprzez HDMI, a do wzmacniacza stereo poprzez RCA.

Wiele razy czytałem na tym forum, że kable mają istotne znaczenie zarówno dla obrazu, jak i, może przede wszystkim, dla dźwięku.

Mam następujące pytanie do Szanownych Forumowiczów, głównie tych znających się na przewodach:

jaki kabel koaksjalny polecilibyście do połączenia anteny satelitarnej (konwertera) z dekoderem?

Długość przewodu wynosi ok. 7 m, a kwota, jaką mogę przeznaczyć, to ok. 170,- zł/m.

Często słucham radia z dekodera i chciałbym, by brzmienie było jak najlepsze.

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie :)

A taki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i do tego

Ukryta Zawartość

i już :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

oldbeat

A taki wystarczy?

Bo z tego, co wyczytałem na forum, zrozumiałem, że minimum to może jakiś np. Van den Hul "The Name" (z rolki na metry), by "transmisja" była poprawna, a obraz i dźwięk "pełny, ułożony, z odpowiednią sceną".

Istotne są przecież wszystkie elementy toru! :)

Jeśli jako IC cyfrowy pomiędzy źródłem a wzmacniaczem mam zamiar dać właśnie VDH "The Name", to na zewnątrz też chyba taki byłby wskazany.

Już sam nie wiem...

Gość Gość

(Konto usunięte)

Ale to przecież żart. Może i kpina.

Nie wierzę żeby osoba o bagatym na tym forum dorobku, zastanawiała się nad zakupem kabla antenowego w cenie 170zł/m(sic!), i jednocześnie chciała tuner Sat połączyć ze wzmakiem via RCA!

Gość

(Konto usunięte)

Ale to przecież żart. Może i kpina.

Nie wierzę żeby osoba o bagatym na tym forum dorobku, zastanawiała się nad zakupem kabla antenowego w cenie 170zł/m(sic!), i jednocześnie chciała tuner Sat połączyć ze wzmakiem via RCA!

Napisałem, że: "Podłączony jest do telewizora poprzez HDMI, a do wzmacniacza stereo poprzez RCA." - w tej chwili.

A docelowo: "...jako IC cyfrowy pomiędzy źródłem a wzmacniaczem mam zamiar dać właśnie VDH The Name."

Gość Gość

(Konto usunięte)

Długość przewodu wynosi ok. 7 m, a kwota, jaką mogę przeznaczyć, to ok. 170,- zł/m.

Często słucham radia z dekodera i chciałbym, by brzmienie było jak najlepsze.

Ale to jest bez sensu. 1200zł za kabel antenowy? I po co? Żeby słuchać muzyki z tunera sat? Dużo lepszą jakość sygnału docierającego do tunera uzyskasz kupując antenę o większej średnicy niż masz obecnie. Wydatek 100-150zł.

Mając tak drogi kabel antenowy to samą czaszę musieli by chyba spece z NASA ustawiać, żeby brzmienie było jak najlepsze.

Gość

(Konto usunięte)

Ale to jest bez sensu. 1200zł za kabel antenowy? I po co? Żeby słuchać muzyki z tunera sat? Dużo lepszą jakość sygnału docierającego do tunera uzyskasz kupując antenę o większej średnicy niż masz obecnie. Wydatek 100-150zł.

Mając tak drogi kabel antenowy to samą czaszę musieli by chyba spece z NASA ustawiać, żeby brzmienie było jak najlepsze.

A 1200,- zł za np. interkonekt (2 x 0,5 m) ma sens?

Gość Gość

(Konto usunięte)

Kabel analogowy to trochę coś innego. Nie widzisz różnicy?

Do tego w systemie poważnym RCA za 1200zł to nic szczególnego. Ale do tunera sat?

Ile on Cię kosztował? 5-10tzł? Wtedy bym może to zrozumiał.

Gość

(Konto usunięte)

Napisano dziś, 15:07

Wyświetl postUżytkownik ememka dnia 13.07.2012 - 14:56 napisał

Kabel analogowy to trochę coś innego. Nie widzisz różnicy?

Do tego w systemie poważnym RCA za 1200zł to nic szczególnego. Ale do tunera sat?

Ile on Cię kosztował? 5-10tzł? Wtedy bym może to zrozumiał.

Możemy pozostać przy cyfrowym IC... Przecież w takich cenach polecają w innych wątkach.

A już tak na marginesie, to wspomniany przeze mnie VDH czy jest używany jako analogowy, czy jako cyfrowy, pozostaje wciąż tym samym kablem - "The Name".

Rozumiem, że w przypadku podłączenia go jako analogowy, cena jest uzasadniona - w przypadku zastosowania go jako digital, cena powinna być o wiele, wiele niższa, tak?

To już nic nie rozumiem...

Napisano dziś, 15:21

Ja chyba nie do konca lapie - jaki sygnal ty chcesz tym kablem przesylac?

Cyfrowy, rzecz jasna - z konwertera (antena satelitarna) do dekodera :)

Gość Gość

(Konto usunięte)

Rozumiem, że w przypadku podłączenia go jako analogowy, cena jest uzasadniona - w przypadku zastosowania go jako digital, cena powinna być o wiele, wiele niższa, tak?

To już nic nie rozumiem...

Poczytaj o transmisji cyfrowej i analogowej. Z mojego doświadczenia wynika że wpływ kabli cyfrowych na dźwięk nie jest duży. Ponawiam pytanie:

Możesz podać jaki masz tuner sat skoro wydatek 1200zł za kabel antenowy jest Twoim zdaniem jak najbardziej na miejscu?

To Twoje pieniadze, mnie nic do tego jak je wydajesz. Ale skoro tu pytasz to Ci odpowiadam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.