Skocz do zawartości
IGNORED

jaki przedwzmacniacz polecacie do mojego zestawu?

karas83

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Od niedawna jestem posiadaczem gramofonu Pioneer PL 510 A, i poszukuje przedwzmacniacza.

Na przedwzmacniacz mam zamiar wydać ok 500 zl.

Moj zestaw to sluchawki AKG K701

oraz wzmacniacz sluchawkowy Vincent KHV-111MK

gramofon Pionner PL 510A

W planach wymiana glowicy ale nie wiem na jaką.

Myslalem nad zamontowaniem gniazd chinch w gramofonie i usunieciem oryginalnego kabla. Da to mozliwosc latwej zmiany kabli oraz poprawi wygląd.

Podstawa gramofonu dostała juz nowy czarny, błyszczący lakier, bo odklejała sie oryginalna okleina.

wszelkie porady mile widziane

ps szukam pokrywy plexi do mojego modelu.

Kabla nie wymieniaj dopóki nie posłuchasz z dobrym pre.Ma on swoją pojemność i czasem zmiana wychodzi na gorsze.

Pokrywę możesz dorobić w Art-Pleksie (W-wa ) zrobią w/g rysunku .koszt ok 80-90 PLN.Było 70ale inflacja szaleje.

Oferta pre poszła na prv.

Żeby nie robić nowego tematu:

Niedawno kupiłem Technicsa SL-3310. Podłączam go kablem cinch bezpośrednio do wieży SONY MHC-RG220. Do wieży podłączone są 2 oryginalne głośniki SONY i 2 UNITRY - zwykłymi kablami bez końcówek.

Chciałbym kupić do tego wzmacniacz i przedwzmacniacz - co polecacie? Cena oczywiście jak najtańsza (za wzmaka i przed chciałbym dać max 1000zł).

mysle ze do 500 zl wystarczy

W tym Pionierze z tego co widzę to chyba dosyć ciężkie ramię jest. Troszeczkę dołóż i kup Denona DL160 albo taniej DL110 ale ten pierwszy będzie lepszy i jak to powiadają "bedzie Pan zadowolony"

Pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Pewnie że podejdzie to jest bardzo podobne ramię do tego jakie miałem przy Marantzu6100 i ono waży ponad 20g tak więc DL103 można bez problemu tylko czy sto trójeczka pokarze wszystko przy CA640P, ale co tam najwyżej wkładeczka będzie na następny przedwzmacniacz.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

CA640P bardzo łatwo się 'tununguje', na zagranicznych forach są opisy

103jki słuchałem z forumowym pre, (na ramieniu 16g) , jak dla mnie b.ładnie grała

audiokarma.org

No to jak już wszystko będziesz miał w domu i pospinasz kablami to napisz kilka słów jak wrażenia.

Pozdrawiam,

Paweł

A tutaj to już nie jest taka prosta sprawa, ponieważ jeden lubi śliwki a drugi śliwowicę. Najlepiej jakbyś mógł sam odsłuchać kilka kabelków. Miałem kiedyś DMN Reson same ochy i achy patrz recenzenci, mnie się nie podobał fajny bas ale wysokie coś nie teges, ludziska chwalą Van den Hula 102 III u mnie za bardzo krzyczał średnicą, tak widzisz sprawa nie wygląda tak prosto jakby się wydawało. Moja rada jest taka: kup sprawdzone tanie kabelki np. jakąś Tarę Labs, Audionove czy taniego Klotza. A dpiero jak już będziesz miał resztę sprzętu to dopiero kombinuj z kablami.

Paweł

w miarę neutralnie zachowuje się Gotham Gac-1 (tzw. instrumentalny), na metry i za grosze, moim zdaniem lepszy od Klotza

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

wlasnie mysle nad jakims tara labs lub audionowa na poczatek

ok to dzieki za info

a dzis wlasnie gadalem w pracy z gosciem o kablach i on twierdzi ze kabel nie ma znaczenia ;)

pozdrawiam wszystkich

wlasnie mysle nad jakims tara labs lub audionowa na poczatek

ok to dzieki za info

a dzis wlasnie gadalem w pracy z gosciem o kablach i on twierdzi ze kabel nie ma znaczenia ;)

pozdrawiam wszystkich

Wszystko zależy jaki sprzęt łączymy, ten gościu z Twojej pracy ma tylko częściowo rację. Zapewne dysponuje sprzętem typu wieża YOKO albo Panascanik wtedy rzeczywiście kabel nie ma znaczenia czyli, w dupie był i gówno widział.

Pozdrawiam,

Paweł

Witam,

Chciałbym zapytać, czy ktoś porównywał lub chociaż słyszał jeden z tych trzech preampów gramofonowych: Nad PP2, CA P540 i Yaqin MS 11B? Interesują mnie wszelkie opinie o wymienionych klockach, gdyż planuję zakup jednego z nich - no chyba że w podobnym budżecie zmieści się coś fajniejszego...

Nie słyszałem Nada i Yaqina natomiast jeśli chodzi o CA to P540 odpuść jeśli CA to P640 troszeczkę droższy ale o wiele lepszy niż P540. I to jest absolutne minimum. Jeśli nie masz wystarczająco kasy na P640 to dozbieraj albo upoluj używany na alle... lub e-bayu. Na temat Nada na pewno pomoże wyszukiwarka, a z tego co pamiętam to Nad na niniejszym forum był określany jako mulista ale ile w tym prawdy to nie wiem może to jest kwestią gustu tylko poszukaj.

Pozdrawiam,

Paweł

paweljazz, wielkie dzięki za odpowiedź.

Co do CA P540 - zdziwiło mnie, iż o sprzęcie tak znanej marki nie ma żadnych poważniejszych opinii. Ale to chyba mówi samo za siebie... Intryguje mnie ten Yaqin. Czy możliwe, żeby ta firma wypuściła 'klopsa'? Mam nadzieję, że jednak znajdzie się ktoś kto słuchał Yaqinka i może coś o nim powiedzieć. Nawet najprostsze określenie charakteru jak np. ciemny/jasny. Ktokolwiek? :)

Yaqina MS 11B ma Tomek1976

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

gra to u Niego z Yaqinem MC10L+Thorens TD 320+AT120E

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

audiokarma.org

• 4 tygodnie później...

Nie chce zakladać nowego tematu. Moje pytanie - czy pro-ject phono box i phono box II różnią się czymś w kwestii wkładek MM? Bo ze specyfikacji technicznych wszystko jest tak samo po za poborem mocy. Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia to bedę wdzięczny za sugestie, pozdrawiam.

>>>tomasz_pianista,

Różnią się i to na dodatek czymś dość podstawowym. Wzmocnieniem (gain) mianowicie. Stara wersja ma 32 dB, a nowa 40 dB. Przenosi się to na różne granie.

Pozdro,

Yul

Koledzy, mam pytanie dot. CA 640p. Czy ten pre wymaga jakiegoś burn-in, wygrzania, czy z pudełka gra tak, jak trzeba? Zakupiłem go sobie z ciekawości, żeby porównać z phono stage, który mam wbudowany w przedwzmacniaczu Rotel RC-995. CA pograło gdzieś z 50 godzin, ponad tydzień włączone do prądu cały czas. Wrażenia mam takie, że to suchotnik. Rotel daje niżej schodzący bas, co ogólnie sprawia wrażenie przyjemniejszego dźwięku. Przy CA miałem bardziej wrażenie jakby grał słabszy CD...

We stand in the Atlantic
We become panoramic

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.