Skocz do zawartości
IGNORED

Nowe głośniki średnio- i wysokotonowe do DUAL CL732

muria

Rekomendowane odpowiedzi

Stała się rzecz straszna. Muszę wymienić kopułki średnio i wysokotonowe w moich monitorach zamkniętych Dual CL732 ponieważ umierają śmiercią naturalną. Mam na to 1200 zł.

Proszę was bardzo abyście polecili głośniki warte uwagi- zapewne w cenach 300-400zł. Na średniotonowy nie musi być koniecznie kopułka.

Specjalista, który będzie je wymieniał polecał mi głośniki Visatona. Co myślicie o taniej wstędze na głośnik wysokotonowy?

Konstrukcja zwrotnicy pozostaje bez zmian. Czy wszystkie głośniki muszą mieć 8 ohm przy takiej zwrotnicy?

Dołączam schemat i dane:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-27342-0-26673300-1302464752_thumb.jpg

Oraz na koniec dziwne pytanie: jakiej klasy dźwięku mogę się spodziewać przy założonym budżecie (albo inaczej - ile w sklepie kosztowałyby gotowe kolumny/monitory, które miałyby głośniki warte 1200zł)?

bardzo dziękuję za odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Konstrukcja zwrotnicy pozostaje bez zmian

Tak się nie da zwrotnica musi być zaprojektowana pod głośniki.

Jak chcesz wymieniać to musisz ze zwrotnicą albo dokładnie te same głośniki.

Ps. gratuluje specjalisty ;-)

Zrób sobie własne kolumny za 1200zł.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Czyli impas?

1. Nie można wymienić średnio- i wysokotonowych bez modyfikacji zwrotnicy.

2. Nie można zmodyfikować zwrotnicy bo w monitorach siedzi już głośnik niskotonowy o nieznanych parametrach?

Jeśli tak to jaki wogóle jest sens kupowania używanych kolumn/monitorów, do których nie da się już znaleźć części zamiennych? A przecież jest to powszechnym zwyczajem.

Jakie parametry głośników muszą być znane aby dobrać nowe nie modyfikując zwrotnicy?

Zrób sobie własne kolumny za 1200zł.

Nie po to chciałbym wydać 1200 zł aby cofnąć się krok w tył. Nie sądzę abym za taką kasę dostał świetne elementy, obudowę i jeszcze zlecił poskładanie tego do kupy.

nie wiem czy te Duale CL732 to jakiś ultra hi-end ale tylko patrząc na datę kiedy je produkowano można stwierdzić że za 1200 zrobisz sobie zespół głośnikowy może nie z tak ogromnymi przetwornikami ale za to z mniejszymi zniekształceniami. Moim zdaniem technika jednak trochę poszła do przodu.

No chyba że masz duże pomieszczenie i chcesz je nagłośnić i dlatego kupiłeś te duale.

ale jak 15m2-20m2 to 2drogi 7-6,5" średnio niskim będzie odpowiedniejszy pełno jest takich projektów, a to dlatego że ten rozmiar pomieszczenia jest najbardziej popularny.

Ale widzisz, Duale kupiłem ponieważ mają zamknięte obudowy- piękny, twardy bas. Jeśli chodzi o konstrukcje dwudrożne to słuchałem u siebie z pół roku temu APS Aeonów- piszę o nich ponieważ są uznawane za konstrukcję wielce udaną. Wygrywały z Dualami w każdym aspekcie poza jednym- basem. Duale znacznie lepiej go kontrolują. Więc jeśli nie usatysfakcjonowała mnie pod tym względem bardzo udana konstrukcja za 5 tys złotych to jakim sposobem mam być zadowolony z jeszcze mniejszego i niższej jakości woofera 7-6,5"? A do tego z tweeterów o kilka klas gorszych niż te w APS. Moje pomieszczenie ma 25 m2.

W Dualach jest super bas, ale z tego co piszecie nie ma możliwości aby je porządnie naprawić.

Ponowię pytanie: czy znając dokładne parametry oryginalnych głośników nie dałoby się dobrać czegoś z nowych bez zmian w zwrotnicy?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.