Skocz do zawartości
IGNORED

KOLUMNY: Oscara Heil`a: A.M.T. Kithara

miroalien

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Kto ceni wyjątkowe i niepospolite kolumny high-end /słuchałem ich dzisiaj w Katowicach u Rogera/ to powinien

na to spojrzeć:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lub www.precide.ch, www.audioman.pl

Ewentualnie:

Ukryta Zawartość

Jeśli ktoś mieszka blisko to polecam odsłuch w Katowicach : Hi-Fi Atelier, ul.Matejki 4 /niedaleko dworca PKP/.

Ciekawa konstrukcja z głośnikiem basowym /25cm/ zwróconym ku górze i z umieszczonym nad nim pionowo

głośnikiem wysoko-średniotonowym : Air Motion Transformer. Pomysł może wydawać się kontrowersyjny, ale

po krótkim odsłuchu wątpliwości znikają bez śladu. Te kolumny są stworzone do vinylu! Rewelacja! Obnażają

niedoskonałości nagrań i produkcji płyt w sposób natychmiastowy. Bas nie odzywa się za często, ale jest

głęboki i kiedy trzeba zejdzie bardzo nisko. Barwa basu i jego różnorodność jest imponująca.

Głośnik wysoko-średniotonowy: A.M.T 1 - tworzy wspaniałą przestrzeń i aurę wokół słuchacza.

Odniosłem wrażenie jakbym słuchał elektrostatów. Tylko taka kolumna pogra 20 lat, a elektrostat, który

kosztuje podobnie lub wiecej padnie po 5-6 latach /folia do wymiany/.

Detaliczność, muzykalność, aksamitność. Pełny relaks słuchania nawet w przypadku: AC/DC i innych "sekatorów".

Spokojny relaksujący charakter brzmienia, bez agresji, szorstkości, suchości i podbarwień w żadnym

zakresie pasma. Pełna kultura dźwięku. Do tego jeszcze dobry gramofon i ciekawa płyta: Jim Edward Brown

"Alone with you" - RCA 1966 /Made in USA/. Słuchając tego można przenieść się w inny wymiar...

Coś jak w Twilight Zone... /hahahaha/. Ostrzegam kto posłucha na nich vinylu może ulec uzależnieniu!

Piękne brzmienie vinylu. Po dwóch godzinach odsłuchu i porównywaniu ze źródłami CD miałem

ochotę wywalić moje płyty kompaktowe do kosza. Vinyl zwyciężył! Wypadł wyśmienicie i bez zarzutu.

Stare czarne płyty mają duszę. Będę teraz musiał długo dochodzić do siebie po tych dzisiejszych

atrakcjach. Jadę w lato do Niemiec na urlop i przywiozę sobie jakiś dobry stary gramofon.

Wracam do korzeni. Warto śledzić :www.ebay.de -tam można znaleźć naprawdę okazje, ale radzę

odbiór osobisty. Niedługo "kochana" Unia, to myślę, że nie będzie z tym problemów.

Pozdrawiam!

Nawrócony na ścieżkę vinylu.

Mirek z Zabrza

:)

P.S. Cena nowych w Polsce: 18500,- za parę.

Może wizualnie nie są urokliwe, ale z bliska orzechowa naturalna okleina

robi wrażenie. Fachowa stolarska robota. Kawał drewna: 35 kg.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/8173-kolumny-oscara-heila-amt-kithara/

Kolumny te, słyszałem tylko raz (krótko), na zeszłorocznym Audio Show.

W zestawie, ze wzmacniaczem (2 monofoniczne końcówki mocy) Klimo Baltaire, gramofonem SME 10 i dzielonym odtwarzaczem CD - firmy CEC.

Bardzo mi się podobało.

Trudno, mi ocenić wpływ poszczególnych elementów toru, na dźwięk.

Musiałbym, przez co najmniej, ze dwa tygodnie odsłuchiwać ten zestaw, w swoim pokoju :-)

Zestaw, prezentował, wyrafinowany dżwięk.

Barwa, przestrzeń, płynność, rytm i kontrola.

Bez podziału pasma muzycznego.

Duża przyjemnośc.

Bardzo dobrze dobrany system.

Nie wiem ile %, z tej przyjemności przypadało na kolumny :-)

Pewnie dużo :-)

Jeśli, nadarzy się okazja, warto posłuchać tych kolumn.

Przyjemnych odsłuchów :-)

Pozdrawiam serdecznie

Dzięki za wpis w temacie.

Wiadomo elektronika ma duży wpływ na brzmienie całego systemu - w dodatku taka

elektronika jaką wymieniłeś. Jednak dziś na odsłuchu był o wiele tańszy sprzęt

w porównaniu z tym z wystawy i grało to również wszystko bardzo przyjemnie.

Słuchaliśmy : System 1: CD Lua lampowy + AMP Synthesis Seamus dzielony + A.M.T. Kithara + Kimber Kable itp;

System 2: Gramofon /?/+ AMP ASR Emitter + A.M.T. Kithara + Kimber Kable itp;

Dodatkowo podpinane były też monitorki A.M.T. Aulos - bardzo sympatyczne w brzmieniu.

Pozdrawiam!

Mirek

:)

R.U.S.T. - pewnie b.duzo przypadalo na kolumny. Jednak Beltaine + Merlin to jeden z najlepszych zestawow na 300B i na pewno jeden z najlepszych lampowcow na swiecie - sadze, ze Kithara to swietny partner dla nich ale mozna jeszcze lepiej :-)

Co do Beltaine'ow - dla mnie lampowy best buy - Jadis Ja/Js 30 nie ma startu a i Kondo z dolu oferty tez ich nie przebija (na Kondo trzeba szykowac 150 tys. a na Beltaine+Merlin ~45 tys.).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.