Skocz do zawartości
IGNORED

Silnik Magnetyczny

mily

Rekomendowane odpowiedzi

dobra, ma ktoś w chacie 20 magnesów i przyczepi je do talerza gramofonowego ?

Ale taki talerz wytwarza relatywnie duże opory toczenia w porównaniu np. do tej Thestatiki, z której ładunek był zbierany bezkontatkowo, za pomocą 'anten', które nie działają na zasadzie klasycznych szczotek w silniku. Więc z gramiakiem będzie lipny raczej eksperyment.

Powrót po dłuższej przerwie...

Mówiąc o układach izolowanych nie wyraziłem się dość jasno. W praktyce nie można wyizolować jakiegokolwiek układu od wszystkich istniejących wpływów i zjawisk istniejących w miejscu w którym właśnie przeprowadzamy jakieś badanie. Pod tym pojęciem rozumiem również zjawiska o których istnieniu nie wiemy np. dlatego że jeszcze nie zostały odkryte lub jesteśmy o nich niepoinformowani lub nam się nie chciało o nich dowiedzieć.

Człowiek może i nie umie latać ale np. potrafi to motyl i np. bąk. Jednak w obu przypadkach naukowcy badający ich stwierdzają na podstawie istniejących praw że zgodnie z nimi te dwie istoty nie mają prawa latać. Ale ponieważ latają to rozsądnie będzie stwierdzić że te prawa są nieco za wąskie i nie przystają do rzeczywistości.

Prawa fizyki nie są tylko przypadkowym spisem obserwacji natury jak to sobie wyobrażasz.

Na podstawie różnych zjawisk których nie można wyjaśnić za pomocą istniejących praw można wysnuć wniosek że obserwacje nie były absolutnie ścisłe i dokładne. Gdyby obserwacje i stworzone prawa były całkiem poprawne wszystkie zjawiska można byłoby za ich pomocą precyzyjnie wyjaśnić.

O zasadzie zachowania energii mogę jeszcze powiedzieć że jest ona w pewnych warunkach poprawna a w innych już nie. Np. naukowcy wyliczyli jaki ekwiwalent energetyczny w postaci pożywienia powinien spożywać człowiek aby zachować życie. Te obliczenia mają się nijak do rzeczywistości. Zrobiłem kiedyś taki eksperyment na sobie (z zupełnie innych powodów niż sprawdzenie poprawności tych obliczeń) polegający na powstrzymaniu się od spożywania czegokolwiek oprócz czystej wody na okres 33 dni. Przez pierwsze trzy tygodnie codziennie wybierałem się na spacer ok. 15km po terenie płaskim. Na początku ekperymentu ważyłem 60kg, a po 33 dniach 54kg. Spróbujcie policzyć czy udałoby się tymi 6cioma kilogramami utrzymać chociażby temperaturę równoważnej ilości wody na poziomie 36stopni przy temperaturze otoczenia 18. Do tego dochodzi jeszcze wydatek energetyczny na spacery, w sumie ok 300km.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Mówiąc o układach izolowanych nie wyraziłem się dość jasno. W praktyce nie można wyizolować jakiegokolwiek układu od wszystkich istniejących wpływów i zjawisk istniejących w miejscu w którym właśnie przeprowadzamy jakieś badanie.

Wyrażasz się jasno, ale masz problem ze zrozumieniem podstawowych pojęć.

Człowiek może i nie umie latać ale np. potrafi to motyl i np. bąk. Jednak w obu przypadkach naukowcy badający ich stwierdzają na podstawie istniejących praw że zgodnie z nimi te dwie istoty nie mają prawa latać.

Masz poważne zaburzenia pojmowania rzeczywistości. Ciężko podejmować dyskusji z kimś, kto twierdzi iż naukowcy upierają się, że według praw fizyki motyl nie ma prawa latać.

O zasadzie zachowania energii mogę jeszcze powiedzieć że jest ona w pewnych warunkach poprawna a w innych już nie.

Mówić możesz co ci się tylko zechce - to twoje prawo, ale moja odpowiedź musi być identyczna jak powyżej.

Rozumiem je inaczej niż Ty

Widocznie pojmuję tą rzeczywistość inaczej niż Ty. No to nie podejmuj.

Podobnie Ty możesz mówić co chcesz, nie odmawiam Ci prawa do tego.

Chciałbym bardzo się dowiedzieć przy okazji jak pojmujesz następującą rzecz: Mamy pomieszczenie i wewnątrz tego pomieszczenia kamerton. W tym samym pomieszczeniu stoi fortepian z podniesionymi młoteczkami, dobrze nastrojony według kamertonu. Co się stanie jeżeli uderzymy w kamerton? Czy struny które zaczną dźwięczeć robią to odbierając energię kamertonowi? Czy gdyby nie było tam fortepianu to kamerton dźwięczałby dłużej czy nie? A może krócej?

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

:) - dobre z tym kamertonem

- interakcja jest, ale chyba niemierzalna w naszym środowisku...

w idealnie izolowanym kamerton pewnie będzie działał krócej - bo część zabierze fortepian -

ale w idealnie NIEizolowanym środowisku - tu może być ciekawie -

kamerton zrobi swoje - tyle ile da radę - a i struna zadziała choć przez chwilę - no taką mam nadzieję... AHA _ CO WYGRAŁEM??? :)

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

chciałbym żeby się ivanM wypowiedział.

Dodatkowe pytanie: co się stanie jak po tym pierwszym eksperymencie wstawimy tam 10 fortepianów i co się stanie jak wstawimy tam 100 fortepianów?

Wszystkie o tym samym stroju

Co się stanie jeżeli przeprowadzimy ten eksperyment w duuużo większym pomieszczeniu?

Co się stanie jeżeli wyjdziemy z tym wszystkim na otwartą przestrzeń?

Ile trzeba siły, żeby przepchać samochodzik na drugi szczyt - zobaczcie obrazek -

nawet w realnym życiu - niewiele - jeśli w czasie zjazdu -

- czerwona strzała - doda się do układu trochę energii -

to wyjedzie na 2 szczyt - i może przełamać szczyt -

w pędniku magnetycznym szczyt jest w jednym wyraźnym

- zawsze w tym samym miejscu

- przełamanie go nie powinno stanowić problemu -

tak jak pisałem - to nie jest perpetum mobile -

ale odzyskiwanie dużej mocy magnesów

- przy wydatkowaniu niedużej mocy na przełamanie szczytu...

Wszystkie działające maszyny pokazane w sieci

- mają to założenie na 1 miejscu...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

Tak o to właśnie chodzi w niektórych maszynach aby dostarczyć krótkiego impulsu we właściwym momencie.

Analogicznie do tych fortepianów Nikola Tesla wymyślił kiedyśsystem przesyłania energii elektrycznej na dalekie odległości bez strat. Wg jego projektu jeżeli nadajnik miał moc np. 1kW, to można było odbierać energię o mocy 1kW w wielu miejscach równocześnie. Warunek był taki aby nadajnik i odbiorniki pracowały w rezonansie.

Gdzieś w sieci znalazłem replikę tego w małej skali. Podobno działa.

Ile trzeba siły, żeby przepchać samochodzik na drugi szczyt - zobaczcie obrazek -

nawet w realnym życiu - niewiele - jeśli w czasie zjazdu -

- czerwona strzała - doda się do układu trochę energii -

to wyjedzie na 2 szczyt - i może przełamać szczyt -

Więc dochodzimy do faktu, że w realnym świecie musimy dodawać energii by przekonać opory, tarcia, straty itp.

Ile więc energii możemy odzyskać od takiego układu? Tylko tyle ile dodamy minus energia potrzebna na utrzymanie układu w ruchu.

Jeżeli więc ma się nawet tylko sam silnik kręcić w nieskończoność, to musimy dostarczyć nieskończoną ilość energii.

Jakakolwiek więc by konstrukcja nie była i jakkolwiek by magnes nie był mocny - musi dostarczać energię. Nieskończoną ilość, inaczej układ się zatrzyma.

Silnik elektryczny nadal działa na tej samej zasadzie - dostarczenia odpowiedniego impulsu w odpowiednim czasie. Dla czego jednak potrzebuje dostarczania energii z zewnątrz?

Co się stanie z magnesem, jeżeli zamieszczę go w odwrotnym polu innego magnesu? Magnesy będą się odpychać - coś co w tym silniku magnetycznym wykorzystujemy do przepchania przez górkę.

Co się stanie jak jeden z magnesów będzie 1000 razy mocniejszy? Magnes w w jego polu najpierw się odmagnetyzuje i potem zmieni polaryzacje i namagnesuje się w kierunku pola mocniejszego magnesu. A więc sam jest podatny na zewnętrzne pole magnetyczne. Dwa odpychające się magnesy więc sie nawzajem demagnetyzują. Im większa moc zechcemy uzyskać, tym szybciej.

@stern

Mieszasz już do tematu rezonans, ale cokolwiek byś nie zrobił, nie zaprzeczy on prawu zachowania energii. Przy rezonansie istniej także TŁUMIENIE. A więc by rezonans występował, musi być DOSTARCZANA energia. Struny fortepianu pobudzane są energią akustyczną - a więc energia już oddaną przez kamerton. Nawet pochłonięcie całej energii akustycznej nie ma więc wpływu na wibracje samego kamertonu. Pewne jest jednak, że suma energii strun 100 pianin nie będzie większa jak energia uderzenia w kamerton.

Przykład z nadajnikami Nikola Tesly pokazuje w jak dalekim jesteś błędzie, bo normalnie myślący nie uwierzy w spisek zabraniający wykorzystać "podobno działający" nieskończony wzmaczniacz energii w każdej dziedzinie ludzkiego istnienia. Robimy jedna centralną minielektrownie 10kW w kraju i za pomocy milionów odbiorników na domach pracujących w rezonansie zasilamy cały kraj kosztem paru groszy.

Na przykład budujemy fabrykę - i wystarczy na każda maszynę dorobić odbiornik i fabryka ma ZEROWE koszty energii!!!

Co lepsze - budujemy elektrownie ze sto generatorami które napędzamy energia elektryczną - każdy 10kW z odbiornika działającego w rezonansie. Za ich pomocy więc wyprodukujemy 1Megawatt energii elektrycznej. Parę takich elektrowni i zasilimy w zamian za ciężkie pieniądza także cale Niemcy - przy czym nasz koszt będzie kosztem tylko produkcji 10kW.

I potem łapiemy się za głowę i z tego Megawattu zabieramy 10kW - z których zasilimy nasza początkową minielektrownie i produkujemy dowolną ilość energii zupełnie za darmo!

Znane od czasów Nikola Tesly, ty masz namiar na replikę systemu w sieci a Polska zabiera się do budowy elektrowni atomowej?

Dawaj tego linka i jesteśmy najbogatszym krajem świata, bo potrafimy produkować nieskończoną ilość energii za darmo! JAkie lobby jest w stanie nam tego zabronić?

Ziemia to też perpetuum mobile i co nie podchodzi Ci?

ivanM coś słabo Ci poszło z tymi pianinami i z wynalazków tesli też nie znasz

Ziemia to też perpetuum mobile i co nie podchodzi Ci?

ivanM coś słabo Ci poszło z tymi pianinami i z wynalazków tesli też nie znasz

Niech ci będzie. Czekam jak znajdziesz ten link i uratujesz świat.

Hmmm, byłem entuzjastycznie nastawiony gdy zobaczyłem na youtube owe silniki.

Postanowiłem zbudować, no cóż - nie działa.

Z moich obserwacji wynika że linie pola magnetycznego układają się w formie koła zębatego i faktycznie gdy magnes "trafi" na "ząb" odpycha go lecz za chwilę magnes trafia do "dołka" w "kole zębatym" i wtedy zostaje przyciągnięty zatrzymując cały silnik. (być może coś źle robię)

cyt."Co się stanie jak jeden z magnesów będzie 1000 razy mocniejszy? Magnes w w jego polu najpierw się odmagnetyzuje i potem zmieni polaryzacje i namagnesuje się w kierunku pola mocniejszego magnesu. A więc sam jest podatny na zewnętrzne pole magnetyczne. Dwa odpychające się magnesy więc sie nawzajem demagnetyzują. Im większa moc zechcemy uzyskać, tym szybciej." - nie trafiona odpowiedź w kontekście silnika magnetycznego.

Howard johnson skonstruował działający silnik magnetyczny. Rzecz polega na odpowiedniej wzajemnej geometrii magnesów.

Ukryta Zawartość

A tutaj dużo patentów Tesli. Ten link dedykuję szczególnie ivanowiM:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tutaj nieco szerszy opis silnika johnsona

Ukryta Zawartość

ivanM nie w tym rzecz żeby zbawić swiat, od tego są religie, a forum od tego aby dzielić się swoimi spostrzeżeniami oraz wiedzą. To że jest ktoś kto rozumie działanie jakiegoś urządzenia nie oznacza że jest w stanie go zbudować. Np. wiem jak działa zwykły silnik elektryczny w mojej pralce a nie jestem w stanie zbudować takiego lub podobnego silnika nie korzystając z gotowych fabrycznie produkowanych elementów.

ten pierwszy link nie działa

U mnie działa nawet jak wchodzę na niego poprzez forum

Ukryta Zawartość

A tutaj dużo patentów Tesli. Ten link dedykuję szczególnie ivanowiM:)

Ukryta Zawartość

Pokaż który to dokładnie służy dowolnemu mnożeniu energii tak, że przy nadawaniu 10kW jesteśmy w stanie odbierać 10kW w wielu miejscach równocześnie - co jak ci wytłumaczyłem pozwalało by produkować nieograniczoną ilość energii z niczego! Wklejać linki nie jest szczególną sztuką.

Powinien jesteś jednak zacząć od czytania takich:

Ukryta Zawartość

Odpowiadanie na cokolwiek co napiszesz tez wymaga energii - ale jeżeli masz problem z absolutnymi podstawami fizyki, jest to marnowanie energii. Niestety nie napędza mnie silnik magnetyczny ani nie jestem podpięty do rezonansowego układu przekazywania i mnożenia energii który "ponoć" działa, dla tego moja chęć poświęcania energii takiej dyskusji jest ograniczona.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli wystarcza Ci to co już wiesz to nie ma potrzeby abyś zapoznawał się z tym. Byłoby to stratą czasu. Jednak pewne zjawiska nie znikną tylko dlatego że większość ludzi o nich nic nie wie i nie chce im sie dowiedzieć. Może to i lepiej że nie wiedzą.

Jeżeli wystarcza Ci to co już wiesz to nie ma potrzeby abyś zapoznawał się z tym. Byłoby to stratą czasu.

To akuratnie jest pewne.

Jednak pewne zjawiska nie znikną tylko dlatego że większość ludzi o nich nic nie wie i nie chce im sie dowiedzieć. Może to i lepiej że nie wiedzą.

Puste słowa. Zawsze kiedy potrzeba konkretu łatwiej stchórzyć i wklepać fantazyjna ripostę z mocnych słów.

Podałem Ci linki do wielu patentów tesli. Wśród nich jest również ten z przesyłaniem energii na odległośc. Oprócz tego jest dam wiele innych interesujących rzeczy na temat pozyskiwania energii w inny sposób niż spalanie węgla lub ropy. Jednak nie mogę ich przejrzeć za Ciebie choćbym nawet chciał podobnie jak nie moge się za Ciebie najeść i wyspać.

Niedouk żyjący w świecie fantazji zawsze ma w dyskusji łatwiej, bowiem oznacza się kompletna ignorancją jak faktów tak konieczności jakiejkowiek rzeczowej argumentacji.

Ty niestety masz problem nawet z odróżnieniem takich rzeczy jak przesył energii na odległość (co jest dziś dla każdego normalna codzienność nijak nie sprzeczająca się nijak prawom fizyki) i mnożeniem energii poprzez wielokrotny równoległy odczyt 10kW przy pojedynczym nadawaniu 10kW co już jest perpetuum mobile.

Wg. Ciebie znanym od przynajmniej 70ciu lat, patent i opis ogólnie dostępnym w internecie - jak i działające urządzenie "w małym".

Co roku "powstają" setki perpetuum mobile - w Polsce także. Internet jest i pełen, ale choć wszystkie przecież na pewno działające, to żadne jednak nie robi dziurę do świata.

I w Polsce mamy na przykład takie ładne:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A załuż Ty sobie wątek o czymś czego nie ma, co nie istnieje i co nie może działać, co nie zgadza się ze znanymi ogólnie prawami. Jesteś w tej dziedzinie świetny i będziesz z pewnością stanowił inspirację do nieposzukiwania niczego nowego. Może w grupie łatwiej Ci będzie znaleźć wszystko czego nie ma i co działać nie może.

Jak jeszce zaprosicie Kononowicza do dyskusji to już w ogóle niczego nie będzie:)

Niedouk żyjący w świecie fantazji zawsze ma w dyskusji łatwiej, bowiem oznacza się kompletna ignorancją jak faktów tak konieczności jakiejkowiek rzeczowej argumentacji.

tylko "Niedouk żyjący w świecie fantazji" jest w stanie dostrzec to co do oklapkowanych skończonymi normami jest nie do wyobrażenia

tym różni się geniusz od rzemieślnika

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Niestety szkoły są obecnie tak skonstruowane że im większy uczony tym bardziej ograniczony. Nasz system szkolnictwa wywodzi się z systemu pruskiego. Celem było tak uczyć ludzi aby byli dobrymi trybikami do maszyny np. żołnierz, policjant lub robotnik, a nie wolnymi ludźmi z nieskrępowanym umysłem. Nie uczą tam myśleć i obserwować tylko wyuczyć się na pamięć aby zaliczyć egzamin, stąd też i wiedza powierzchowna.

• Moderatorzy

Hmmm, byłem entuzjastycznie nastawiony gdy zobaczyłem na youtube owe silniki.

Postanowiłem zbudować, no cóż - nie działa.

Z moich obserwacji wynika że linie pola magnetycznego układają się w formie koła zębatego i faktycznie gdy magnes "trafi" na "ząb" odpycha go lecz za chwilę magnes trafia do "dołka" w "kole zębatym" i wtedy zostaje przyciągnięty zatrzymując cały silnik. (być może coś źle robię)

spróbuj na kole magnesy w liości nieparzystej , a na zewnątrz z 2 stron magnesy "zasilające" - zawsze jeden z zasilających powinien wypchnąć koło z magnetycznego dołka

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Niestety szkoły są obecnie tak skonstruowane że im większy uczony tym bardziej ograniczony. Nasz system szkolnictwa wywodzi się z systemu pruskiego. Celem było tak uczyć ludzi aby byli dobrymi trybikami do maszyny np. żołnierz, policjant lub robotnik, a nie wolnymi ludźmi z nieskrępowanym umysłem. Nie uczą tam myśleć i obserwować tylko wyuczyć się na pamięć aby zaliczyć egzamin, stąd też i wiedza powierzchowna.

Z czego wynika nie tylko, że żadną szkołę nie skończyłeś, ale i to, że miałem rację i żadnych konkretnych linków nie masz i potrafisz walczyć tylko na puste słowa.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.