Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo TX-SR 608 czy 609

Maciejosss

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnim ONKYO z tej półki cenowej, który potrafił jeszcze jakoś zagrać, to był model 606.

To był szczyt możliwości w tych pieniądzach, opracowany jeszcze przed kryzysowym boomem, a

potem to już bieda Panie, bieda ...

Ostatnim ONKYO z tej półki cenowej, który potrafił jeszcze jakoś zagrać, to był model 606.

To był szczyt możliwości w tych pieniądzach, opracowany jeszcze przed kryzysowym boomem, a

różnie o nich piszą

czytałem kiedyś opinię , klient zmienił 608 na 609 i odczuł sporą różnicę na + jeżeli chodzi o dźwięk

Zgadza sie....a bieda, bieda nie tylko w tej stajni, bieda już jest wszędzie :)

czytałem kiedyś opinię , klient zmienił 608 na 609 i odczuł sporą różnicę na + jeżeli chodzi o dźwięk

I dobrze wyczytałeś , mam oba i 609 bije na głowę 608 :) no może małą głowe ale jednak. I właśnie dźwiękiem.

W KD jest super, a i w stereo się poprawiło.

I dobrze wyczytałeś , mam oba i 609 bije na głowę 608 :) no może małą głowe ale jednak. I właśnie dźwiękiem.

W KD jest super, a i w stereo się poprawiło.

Pytanie tylko jak to możliwe. Gdzieś ostatnio wklejałem schemat końcówek mocy 608 i 809. Oba mają dokładnie te same wzmacniacze mocy. Nie sądzę żeby 609 miał lepszą końcówkę mocy niż 809. Na pewno w 809 siedzi mocniejszy zasilacz i na pewno mają lepszy procesor dźwięku. Pytanie czy tak samo jest w wypadku 608 i 609?

Może gdzieś znajdę serwisówkę do 609 to będzie można porównać jakie są różnice. Być może 609 ma lepszy dźwięk ze źródeł analogowych bo w 608 wejścia analogowe były ekstremalnie gówniane i to do tego stopnia że nie dało się ich zupełnie używać. Dopiero po podłączeniu przez wejście cyfrowe dźwięk robił się akceptowalny co nie znaczy że jakiś szczególnie dobry.

Może Onkyo w 609 zastosowano przetwornik AC na wejścia analogowe jak to jest n.p. w Denonie.

Chociaż moim zdaniem we współczesnych amplitunerach o wejściach analogowych należy zapomnieć.

gdzie ciekawa sytuacja jest toze 709 ma mniejszy pobor pradu a wiecej na wyjsciu co sybolizowalo by jednak o innych koncowkach mocy (bardziej sprawnych).

Jak wypada poruwnanie schematow audio 609 1912 i 671?

• 2 lata później...

Witam, posiadam SR608 gra obecnie z Audio Pro Ego515 plus Audio Pro Ego Sub jednak chciałbym wykorzystać ten ampli do kina 5.0 5.1 a może nawet 7.1 pokój ok 20m2, ogólnie nowy zestaw do tego ampli mnie interesuje ale dysponuje kwotą do 3tys max, myślę o

Jamo 628 ( 608 polecany do Onkyo )

Audio Pro Avanto ( znana mi marka i sprawdzona )

ewentualnie wasze propozycje podałem 5.0 z wooferami po bokach ale może być też wolno stojący sub lub ten co mam bo daje nawet radę. Zestaw będzie głownie do filmów, czasem radio lub muza ale nie mam wymagań, bardziej ma robić wrażenie podczas filmów AC-3 5.1 bo głównie po to chcę kupić.

Czekam na porady speców z dziedziny :)

A może

HECO Victa 301 701 Sub 251A Center 10

KLIPSCH F10/C10/B20 5.1 + SW-350

TAGA HARMONY AZURE F-80 S/C-40

YAMAHA NS150 no moze NS555

Wharfedale Diamond 10.6

ogólnie chodzi o dobry i mocny dzwięk przestrzenny z 5.0 a sub będzie dodatkiem bo raczej bez niego ciężko dobre kino uzyskać. Z tego co czytam to NS555 chyba będzie najmocniejsza ale i najdroższa :/

Chodzi mi o opinie osób które posiadają lub posiadały ww zestawy i tych co mieli doczynienia z SR608 bo opinie co by kto wolał w niczym mi nie pomogą.

Panowie znalazłem jeszcze coś takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z racji że obecnie mieszkam w uk to żaden problem zamówić, bo system raczej nie dostępny w pl

Czy te parametry mogą gwarantować dobre efekty kinowe?

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Dlatego wziąłbym 609 gdyż obsługuje kolumny 4-ro ohmowe, poza tym ma THX co wg mnie przekłada się na porządne kopyto i jakość dźwięku, żeby sprostać wymaganiom tego certyfikatu. Słuchałem go w parze z zestawem Yamahy 555 na przodach 333 na tyłach i central nie pamiętam modelu i dawało to ładnie, kolega miał je na 30-tu kilku metrach , w muzie też było nieźle , nie wiem jak będzie z Jamo .

moje kolumny mają 4, myślałem że onkyo obsługują 6, ale dzięki Adek za wskazówkę, że 609 też daje radę na 4omy

to chyba wezmę 609

testował to ktoś w odtwarzaniu muzy z NAS Synology? czy mogę aplikacją synology (lub onkyo?) zaznaczać piosenki do odtworzenia i puszczać je prosto do onkyo kablem ethernet? czy usb? czy jak to działa?

dzięki,

a jeszcze jedno pytanko : widzę model chyba z kolejnego roku

Ukryta Zawartość

ma ktoś jakieś opinie o nim? jest używka po ~1800, czy nie warto i brać ten 609 w cenie 1200zł? specyfikacje podobne, moc podobna, no chyba że są jakieś ficzery które tylko 636 posiada?

Ukryta Zawartość

To nieco gorzej wykonane amplitunery od Serii 608 i 609, jesli nie zalezy ci na "gadżetach" t wybierz sprawdzony starszy model.

636 - wifi, Bluetootf, HDMI 2.0, Probkowanie obrazu 4:4:4

1200 zł za 609 to za dużo ,sprzęt pewnie po gw,i jak ci padnie to tylko szrot ci zostanie.Kupuj Onkyo tylko na gwarancji,szczególnie modele ciut starsze,można jeszcze trafić.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.