Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner + głośniki 2.0 z perspektywą rozbudowy do 5.0/5.1

Daimon

Rekomendowane odpowiedzi

Zgodnie z tematem uznałem, że mając 52" LCD warto też zainwestować w lepszy dźwięk (Stara 100W Midi-Wieża nie jest tym co tygrysy lubią najbardziej). Obecnie przymierzam się do zakupu amplitunera i głośników 2.0 - przy czym w perspektywie rozbudowy zestawu do 5.0/5.1. Póki co myślałem o wydaniu 2000-2500zł (ampl + 2 kolumny)

Istotne jest kilka szczegółów w związku z moim zakupem. Pokój, w którym będzie sprzęt ma około 17m^2 - ale jest połączony dużym prześwitem z kuchnią o powierzchni ok. 9m^2 (prawie nie ma ściany oddzielającej). W związku z tym kubatura jest duża - do tej pory wieża o 100W RMS mi wystraczyła jeżeli chodzi o głośność (nie jestem maniakiem głośności) ale jakość tego "pyrkania" pozostawiała wiele do życzenia. Sam odsłuch oczywiście w pokoju a nie kuchni :). Ze względu na ułożenie pokoju kanapa stoi przy samej ścianie i przyszłościowe tylne głośniki musiały być właśnie przy tej ścianie (wiem, że to nie jest dobre rozwiązanie)

Źródłem sygnału jest komputer media center (na płycie ASUS AT3N7A-I) dający sygnał full hd przez HDMI. Szczerze mówiąc nie mam pojęcia czy w takim wypadku sygnał jest przetwarzany przez wbudowaną kartę dźwiękową czy idzie bezpośrednio przez HDMI (co byłoby pożądane). Jeżeli chodzi o jakoś mediów to są to głównie BD-Ripy (wstyd) oraz muzyka z bezstratnych formatach (FLAC itp.) - okazjonalnie mogą zdarzyć się filmy BD.

Tak więc mam pytanie czy przy takim układzie w ogóle warto inwestować w dobry sprzęt audio (sygnał z BD-Ripów, więc najczęściej jest to pewnie AC3) i czy przy takim układzie pokoju warto pakować 5.1 czy zostać przy 2.0 (i być może pod tym kątem kupować ampla). W obu wypadkach prosiłbym o to co warto kupić i dlaczego.

Pożądaną cechą byłoby także radio wbudowane w ampla (o ile takie cuda się zdarzają).

Generalnie, najlepiej się zastanowić czy pozostaniesz przy opcji stereo, czy też jednak chcesz naprawdę rozbudować zestaw do 5.1. O ile, jesteś zainteresowany druga opcją to w tym przedziale cenowym można wyposażyć salon już w naprawdę rozsądny amplituner oraz głośniki, które swobodnie nagłośnią Twoje pomieszczenie. Biorąc pod uwagę sprzęt nowy, takowy mogę zaproponować, to elementami godnymi zastanowienia są amplitunery Yamahy z serii RX-Vx67 - chociażby RX-V467 - bądź marki Pioneer, jak VSX-520. Odpowiednio do wspomnianej przeze mnie elektroniki pasowałoby wiele zespołów głośnikowych. W tym przedziale cenowym wybór jest dość spory. Roth Oli 3 lub 4 - dobrze sprawujące się w całej szerokości pasma, Heco Victa 700 - grające dość precyzyjną średnicą, niektórym brakuję mięsa w dole, lub opcjonalnie Jamo S606 lub S608 - produkt uniwersalny, również nie grzeszy dolnym pasmem.

W razie pytań proszę o kontakt.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Kwestia jest tutaj jeszcze taka, że mam w domu sprzeciw jeżeli chodzi o rozbudowę do 5.0/5.1 (ze względu na układ pokoju czyli z jednej strony prześwit do kuchni a z drugiej wyjście na balkon) nie ma jak sensownie poprowadzić kabli do tylnych głośników.

Z drugiej strony głównym celem jest oglądanie filmów, a nie słuchanie muzyki więc pakowanie się w typowy zestaw stereo chyba trochę mija się z celem.

Nadal mam wątpliwości czy warto tak czy inaczej wydawać taką kwotę (tak wiem dla niektórych to kwota mocno low-end'owa ale ja nie jestem audiofilem) na nagłośnienie skoro sygnał źródłowy będzie takiej jakości jak opisałem

Póki co nieco podniosłem budżet i mam na oku zestaw

Onkyo TX-SR578

Jamo S 606 HCS 3

W sumie jakieś 2650zł

Subwoofer'a raczej nie planuję ponieważ nie będę miał go gdzie postawić. Czy w takiej kwocie zmieści się coś ciekawszego?

Być może w perspektywie czasu subwoofer zostanie dokupiony. Wciąż jednak nurtuje mnie pytanie czy przy dźwięku z AC3 (BR-Ripy) warto inwestować w taki sprzęt czy lepiej kupić coś tańszego?

Być może w perspektywie czasu subwoofer zostanie dokupiony. Wciąż jednak nurtuje mnie pytanie czy przy dźwięku z AC3 (BR-Ripy) warto inwestować w taki sprzęt czy lepiej kupić coś tańszego?

2650zł za zestaw 5.0 z amplitunerem to nie jest duzo panie kolego

ja mam wzmak pod swietna karte dzwiekowa na chwile obecna i jestem zadowolony .

2650zł za same frontowe kolumny to juz co innego ale nie za caly zestaw . gdyby sam amplituner kosztowal tyle no to ja rozumiem ze masz jakies delematy czy warto bo sam szukam nawet drozszego ale niestety . za jakosc trzeba placic a roznice uslyszsz i poczujesz jesli robisz przemyslane zakupy . najlepiej gdybys kupil uzywany sprzed . za 0.50 % ceny pzyjmijmy ale jakosc sie bardzo podniesie

Lampa jest jak wino . Czym starsza tym lepsza

Póki co nieco podniosłem budżet i mam na oku zestaw

Onkyo TX-SR578

Jamo S 606 HCS 3

W sumie jakieś 2650zł

Subwoofer'a raczej nie planuję ponieważ nie będę miał go gdzie postawić. Czy w takiej kwocie zmieści się coś ciekawszego?

sprzęt całkiem OK , może warto dołożyć do kolumn S 608 - mają większy głośnik basowy - 25cm ( w 606 -20cm ) i skoro nie zakupisz suba to może one dodadzą troszkę lepszego efektu ( ale nigdy nie zastąpi to suba - nawet najmniejszego )

jak dołożysz resztę kolumn będziesz się cieszył w pełni dźwiękiem przestrzennym dopóki nie odwiedzisz znajomego posiadającego subwoofer , wtedy mina zblednie i znajdziesz miejsce na to magiczne pudełko

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.