Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel XLR analogowy jako cyfrowy?

maxflo

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

Historia dotyczy kabla RCA, ale myślę, że przez analogię może być pouczająca również przy XLR.

Znajomy kiedyś szukał dość długo kabla cyfrowego, który spinałby mu transport (w tej roli polski Lector V Ancient Audio) i przetwornik (Theta, chyba V generacji). Po przesłuchaniu kilku tańszych i droższych kabli cyfrowych (tak do 1,5 tys zł) zapiął zwykły analogowy interkonekt Tara Labs Air 1 pierwszej generacji. Dalej nie szukał. Wydaje mi się, ze po prostu trzeba spróbować.

Pozdrawiam Stempur

witam mam pytanie czy użycie jednego z kabli XLR analogowego jako połączenia cyfrowego to dobre rozwiazania czy też bede musiał dokupić sobie kolejny kabelek?

cyfrowy xlr aes/ebu powinien mieć 110 ohm,ale można popróbować.

witam mam pytanie czy użycie jednego z kabli XLR analogowego jako połączenia cyfrowego to dobre rozwiazania czy też bede musiał dokupić sobie kolejny kabelek?

jesli nie jestes szczegolnie wrazliwy na jakiekolwiek roznice nawet na granicy percepcji to spokojnie mozesz podlaczac

chwilowy brak działalności w audio.

Koniecznie dokupić kable cyfrowe. Nie stosuje się wymienności w tym kierunku, lecz w odwrotnym, tzn, kabla cyfrowego można czasem użyć z sensem i pożytkiem w zastosowaniach analogowych. Odwrotnie - nie.

Kable cyfrowe muszą przenosić sygnały o znacznie szerszym paśmie niż nawet najlepsze analogowe, ze względu na częstotliwości i kształt sygnałów cyfrowych widmo Fourierowskie sygnału cyfrowego jest bardzo szerokie, aż do setek Megaherców. Kable cyfrowe muszą z wielu względów pracować na dokładnych dopasowaniach impedancyjnych, w zasadzie niemal jak kable antenowe albo linie długie, ale nie tylko. Stosowanie kabli analogowych do zastosowań cyfrowych to nieporozumienie, kompletna rosyjska ruletka. Wbrew temu, co tu ktoś pisał, nic nie próbować i nic nie kombinować, nie wygłupiać się. Kupić cyfrowe do zastosowań cyfrowych.

ryszard_pp

a skąd masz pewność że twój super przewodzący kabel cyfrowy to właśnie ta technologia o której piszesz wyżej. Może okazać się że to zwykły drut w koszulce z napisem Digital. Nie jesteś w stanie rozebrać przewodnika na czynniki pierwsze i sprawdzić czy to jakaś miedź monokrystaliczna czy srebro o czystości 99,9999999 % musisz wierzyć na słowo producentowi, nawet jak wyprodukuje swoje super kable z super przewodzącego gówna.

Ja wyznaję inną zasadę nie interesuje mnie marketingowy bełkot i mowa trawa producentów. Zapinam kabel i jeśli mi się podoba to zostaje jeśli nie to wymieniam i tyle. Jeśli na połączeniu cyfrowym podpasuje drut kolczasty to zostanie jeśli nie to szukam dalej. A naukowe wywody na temat wyższości druta nad drutem wsadzam w buty.

Pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Sam stosuję z bardzo dobrym powodzeniem kabel analogowy RCA jako cyfrowy audioquest Columbia z wypiętym zasilaniem, jego dobre i ciekawe właściwości wykrył brat, bo nie miął przyzwoitej cyfrówki.

I przypuszczam, że w swej cenie za szt. może dorównać wielu cyfrówką a w niektórych systemach je pobić. Wiele systemów gra bardzo dobrze na określonych kablach łączeniowych każdy kabel wprowadza jakąś korekcję w brzmieniu również cyfrowy. Wiele analogów posiada ekranowanie i dobre izolacje i znakomite parametry, z którymi bym nie przesadzał, bo przecież sporo cyfrówek za sporą kasę nie ma wtyków zapewniających zachowania dokładnej impedancji kabla a co dalej z sygnałem w sprzęcie czy na pewno jest zachowana dbałość o zachowanie parametrów, najczęściej nie. Warto poeksperymentować, ale warto zacząć od przyzwoitej cyfrówki,

Koniecznie dokupić kable cyfrowe. Nie stosuje się wymienności w tym kierunku, lecz w odwrotnym, tzn, kabla cyfrowego można czasem użyć z sensem i pożytkiem w zastosowaniach analogowych. Odwrotnie - nie.

Kable cyfrowe muszą przenosić sygnały o znacznie szerszym paśmie niż nawet najlepsze analogowe, ze względu na częstotliwości i kształt sygnałów cyfrowych widmo Fourierowskie sygnału cyfrowego jest bardzo szerokie, aż do setek Megaherców. Kable cyfrowe muszą z wielu względów pracować na dokładnych dopasowaniach impedancyjnych, w zasadzie niemal jak kable antenowe albo linie długie, ale nie tylko. Stosowanie kabli analogowych do zastosowań cyfrowych to nieporozumienie, kompletna rosyjska ruletka. Wbrew temu, co tu ktoś pisał, nic nie próbować i nic nie kombinować, nie wygłupiać się. Kupić cyfrowe do zastosowań cyfrowych.

naczytales sie belkotu i powtarzasz, sprawdz i sie przekonasz, z analogowego podpietego zamiast cyfrowego tez wszystko uslyszysz, moze byc gorzej jesli bedzie lipnie zrobiony ale nie musi, wystarczy porownac...

chwilowy brak działalności w audio.

• 2 tygodnie później...

ja - gdy jeszcze chciało mi się bawić w dzielenie wszystkich elementów systemu - używałem do C.E.C.'a 51TL i DX51 mkII właśnie interkonektu analogowego,

najlepiej jako "cyfrówka" sprawdzał się u mnie IC Fadel Art Reference One,

trzeba próbować, różnica była większa niż na "zasadzie percepcji", ale może owe zmiany spowodowane były tym, że kompletnie się do tej roli nie nadawał ;)

nie zmienia to faktu, że dla mnie CEC w takiej konfiguracji brzmiał najlepiej

naczytales sie belkotu i powtarzasz, sprawdz i sie przekonasz, z analogowego podpietego zamiast cyfrowego tez wszystko uslyszysz, moze byc gorzej jesli bedzie lipnie zrobiony ale nie musi, wystarczy porownac...

Nie, to ty bełkoczesz. Oczywiscie zwykle taki kabel zadziała, bo odbiorniki są bardzo tolerancyjne i zniosą wiele... ale widać że nie czytałeś zadnych książek o przesyłaniu sygnałów w.cz. i pojęcia takie jak impedancja są ci obce.

Lepiej kupić cyfrówkę noname za 50zł, niż stosować analogowy za 5000zł.

Sam bełkoczesz. Przy cyfrze dopasowanie impedancyjne ma po prostu być, a jakiekolwiek odstępstwo to trudniejsze warunki pracy dla odbiornika.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.