Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  148 członków

Scan Speak Klub
IGNORED

Klub Scan speak

Rekomendowane odpowiedzi

15 minut temu, S0nic napisał:

Czyli jednak, lampy wygrały 🙂

dzięki Paweł za streszczenie 😉

HOrizon super ale Helena ta najniższy dac w ofercie Aries:)

co by się działa z tym dwu-modułowym z zasilaczem z lampami 🙂

Jak wygląda serwis u nich, rozmawiałeś z dystrybutorem? 

Największy minus ariesa to fakt, że nie ma tam regulacji głośności 😕

Ten dwuczęściowy czyli Kassandra LE to koszt chyba 60 tys Euro, więc poza moim zasięgiem niestety ale na pewno gra super 🙂

Serwis przez niemieckiego dystrybutora, więc koszt wysyłki niski.

Z tego co się dowiadywałem to na kilkadziesiąt sprzedanych żaden nie wrócił do naprawy, więc sprzęt raczej bezawaryjny.

Edytowane przez Pawellang
30 minut temu, Pawellang napisał:

Ten dwuczęściowy czyli Kassandra LE to koszt chyba 60 tys Euro, więc poza moim zasięgiem niestety ale na pewno gra super 🙂

Serwis przez niemieckiego dystrybutora, więc koszt wysyłki niski.

Z tego co się dowiadywałem to na kilkadziesiąt sprzedanych żaden nie wrócił do naprawy, więc sprzęt raczej bezawaryjny.

No wiadomo, i tak już spora kasa poszła 🙂

Twój znajomy wybierał z tej najwyższej półki, byłem ciekawy czy słuchał 😉

Duża wyszłaby dopłata do tej jednoczęściowej Kassandry?

obiektywnie o audio

32 minuty temu, S0nic napisał:

No wiadomo, i tak już spora kasa poszła 🙂

Twój znajomy wybierał z tej najwyższej półki, byłem ciekawy czy słuchał 😉

Duża wyszłaby dopłata do tej jednoczęściowej Kassandry?

Kassandra MK2 kosztuje 22 tys Euro.

Dealer z Niemiec powiedział mi, że dźwiękowo jest tylko 5% lepsza od Heleny. Myślałem nad nią ale 60 kg trochę mnie zniechęciło 🤣

1 godzinę temu, rafa napisał:

Panowie wszyskto super, temat ciekawy..ale nie na temat..

Masz rację ale jest mało miejsc gdzie można normalnie podyskutować. Weź wrzuć takie wywód do zakładki high end to zobaczysz. Kontekst jest taki że Paweł szukał DAC do swoich elipticorow.

obiektywnie o audio

1 minutę temu, S0nic napisał:

Masz rację ale jest mało miejsc gdzie można normalnie podyskutować. Weź wrzuć takie wywód do zakładki high end to zobaczysz. Kontekst jest taki że Paweł szukał DAC do swoich elipticorow.

2 godziny temu, Pawellang napisał:

Kassandra MK2 kosztuje 22 tys Euro.

Dealer z Niemiec powiedział mi, że dźwiękowo jest tylko 5% lepsza od Heleny. Myślałem nad nią ale 60 kg trochę mnie zniechęciło 🤣

Jeżeli to prawda to całkiem nieźle to wyszło. Jest drogo ale masz kawał klocka, mówisz, że bardziej Ci się podoba niż mola mola czy dcs. Nic tylko pogratulować zakupu i odwagi 😉

2 minuty temu, Pawellang napisał:

Czym regulujesz głośność?

obiektywnie o audio

5 minut temu, S0nic napisał:

Jeżeli to prawda to całkiem nieźle to wyszło. Jest drogo ale masz kawał klocka, mówisz, że bardziej Ci się podoba niż mola mola czy dcs. Nic tylko pogratulować zakupu i odwagi 😉

Czym regulujesz głośność?

Z pre amp BHK.

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, rafa napisał:

Panowie wszyskto super, temat ciekawy..ale nie na temat..

daj spokój proszę Cię  pomyśl , że dyskusja o źródle to uzupełnienie kolumn na scanach 🙂

jedyne miejsce gdzie można dyskusję przenieść to ...wątek w którym jest nawalanka 🙂

No właśnie

Jesli byś miał ochotę to chętnie poczytałbym o Twoich kolumnach

...dlaczego taki dobór głosników

... jaka forma konstrukcji ... i właściwie jaka

...zdjęcie z boku

... i czy Kisiel Ci to zaproponował i stroił czy to własna inwencja?

... czy nie myśleliście o daniu na górę AMT zamiast małego ellipticora

Edytowane przez slawek.xm

Może ktoś umie przerzucić to do innego wątku?

Przemyśl to jeszcze 🙂 

Tu jest najbardziej odpowiednie miejsce na Twoje relacje z walki od super dźwięk na Scanach i chętnie poczytamy o tym, o czym napisał wyżej @slawek.xm 

pozdro!

22 minuty temu, slawek.xm napisał:

daj spokój proszę Cię  pomyśl , że dyskusja o źródle to uzupełnienie kolumn na scanach 🙂

jedyne miejsce gdzie można dyskusję przenieść to ...wątek w którym jest nawalanka 🙂

Jesli byś miał ochotę to chętnie poczytałbym o Twoich kolumnach

...dlaczego taki dobór głosników

... jaka forma konstrukcji ... i właściwie jaka

...zdjęcie z boku

... i czy Kisiel Ci to zaproponował i stroił czy to własna inwencja?

... czy nie myśleliście o daniu na górę AMT zamiast małego ellipticora

Jest to bezkompromisowa propozycja Andrzeja. Konstrukcja dipolowa, stąd dobór przetworników, ponieważ mają wysoką skuteczność a do tego grają niezwykle precyzyjnie.

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, Pawellang napisał:

Jest to bezkompromisowa propozycja Andrzeja. Konstrukcja dipolowa, stąd dobór przetworników, ponieważ mają wysoką skuteczność a do tego grają niezwykle precyzyjnie.

38we też są w odgrodzie?

miejsca za frontem nie jest dużo

interesuje mnie konstrukcja bo sam robię podobny układ i zastanawiam się na ile front mogę odsunąć od drugiej części kolumny dlatego chętnie zobaczyłbym kolumnę z boku

40 minut temu, slawek.xm napisał:

No wiem. Tylko czy my się ciągle musimy ukrywać żeby mieć spokój?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, rafa napisał:

ok , ja tylko wyraziłem swoje zdanie róbcie jak uważacie

a co do ukrywania się ... od lat wychodzi , że tak 🙂

4 minuty temu, rafa napisał:

Bo każdy może sobie klikać co chce, w normalnym życiu coś takiego by nie miało miejsca. 

obiektywnie o audio

54 minuty temu, slawek.xm napisał:

38we też są w odgrodzie?

miejsca za frontem nie jest dużo

interesuje mnie konstrukcja bo sam robię podobny układ i zastanawiam się na ile front mogę odsunąć od drugiej części kolumny dlatego chętnie zobaczyłbym kolumnę z boku

38 WE mają swoje moduły, które są otwarte z tyłu.

nie chce mi tutaj przyjąć zdjęć z telefonu bo przekraczają wielkość dozwoloną 🙁

Gość

(Konto usunięte)
21 minut temu, Pawellang napisał:

Mogę, ale nie mam dostępu do kompa teraz 🙂

a 21we są połączone równolegle i filtrowane jednym filtrem czy grają w konstrukcji 2,5 czyli dolny ma inny filtr niż górny?

51 minut temu, slawek.xm napisał:

a 21we są połączone równolegle i filtrowane jednym filtrem czy grają w konstrukcji 2,5 czyli dolny ma inny filtr niż górny?

To jest układ 4 i pół drożny. Tyle wiem 🙂

Gość

(Konto usunięte)
22 minuty temu, Pawellang napisał:

17 minut temu, colcolcol napisał:

Wychodzi, że 

pod jednym z filmów Paweł pisał w komentarzu , że Kisiel dał dwa 21we dla zwiększenia skuteczności

dlatego może grają oba to samo pasmo choć dla dobrego zgrania w takim wypadku lepszy byłby układ d'Appolito z racji tej samej odległości od tweetera i mniejszych problemów fazowych

poza tym w jednym z komentarzy Paweł zaznacza , że niedługo układ znajdzie się w ofercie Akustyka może wtedy coś więcej się dowiemy

z drugiej strony w układzie 2,5 lepszym pomysłem byłoby zastosowanie zamiast górnego 21we 18we

ale nie znamy konkretnych problemów jakie powstawały przy projekcie dlatego można tylko pogdybać

Edytowane przez slawek.xm
2 godziny temu, slawek.xm napisał:

pod jednym z filmów Paweł pisał w komentarzu , że Kisiel dał dwa 21we dla zwiększenia skuteczności

dlatego może grają oba to samo pasmo choć dla dobrego zgrania w takim wypadku lepszy byłby układ d'Appolito z racji tej samej odległości od tweetera i mniejszych problemów fazowych

poza tym w jednym z komentarzy Paweł zaznacza , że niedługo układ znajdzie się w ofercie Akustyka może wtedy coś więcej się dowiemy

z drugiej strony w układzie 2,5 lepszym pomysłem byłoby zastosowanie zamiast górnego 21we 18we

ale nie znamy konkretnych problemów jakie powstawały przy projekcie dlatego można tylko pogdybać

8x 38WE 🙂 po 9 koła sztuka

4x 21WE po 5,5 koła sztuka

2x 34mm tweeter po 3,5 koła sztuka

2x 24mm tweeter po 2,8 koła sztuka

Fakt są to nowe ceny i do tego katalogowe, ale Paweł jest dla mnie najbardziej odważna i szaloną osoba na całym forum 🙂

Edytowane przez S0nic

obiektywnie o audio

5 minut temu, S0nic napisał:

8x 38WE 🙂 po 9 koła sztuka

4x 21WE po 5,5 koła sztuka

2x 34mm tweeter po 3,5 koła sztuka

2x 24mm tweeter po 2,8 koła sztuka

Fakt są to nowe ceny i do tego katalogowe, ale Paweł jest dla mnie najbardziej odważna i szaloną osoba na całym forum 🙂

Po prostu ufam Andrzejowi. Te głośniki kosztowały mnie trochę, ale wierzę że grają na poziomie sklepowych za kilkukrotność tej kwoty 🙂

Obstawiam, że to mniejszy tweeter tworzy 0.5 drogi odtwarzając cześć góry wspolnie z większym teeeterem.

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 26.02.2023 o 18:47, slawek.xm napisał:

Kisiel już robił doświadczenia z takim układem pisze o tym przy EL22

i potwierdza to co napisałem

"Prace nad nim trwały długo, bowiem starannie badaliśmy różne układy – z dwoma 18-cm, dwoma 21-cm, a także kombinację 18-cm i 21 cm; ta ostatnia była najciekawsza"

38 minut temu, slawek.xm napisał:

"Prace nad nim trwały długo, bowiem starannie badaliśmy różne układy – z dwoma 18-cm, dwoma 21-cm, a także kombinację 18-cm i 21 cm; ta ostatnia była najciekawsza"

Oj tam od 28 ale cali co oktawę w górę mniejszy głośnik i będzie super

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

17 godzin temu, slawek.xm napisał:

A jednak nie ma takiej konfiguracji w ofercie 😕

obiektywnie o audio

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.