Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  148 członków

Scan Speak Klub
IGNORED

Klub Scan speak

Rekomendowane odpowiedzi

To jest pytanie z kategorii: brunetka czy blondynka? Generalnie osiemnastki są ekstra, a po dwie na stronę potrafią zdziałać cuda. Na dłuższą metę zaczyna się liczyć aplikacja w środowisku pracy 😉 

Ale 

4 godziny temu, colcolcol napisał:

To jest pytanie z kategorii: brunetka czy blondynka?

Ale coś× tam subiektywnie można napisać. Np to że pod względem oddawania barw Seas koloryzuje i nie gra już jak papier. Scan robi to moim zdaniem bardziej naturalnie.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

W dniu 26.02.2023 o 10:15, Pawellang napisał:

Porównywaliśmy u mojego przyjaciela, który ma jeden z najlepszych systemów w Europie. Kolumny Wilson Audio Chronosonic XVX Limited zasilane końcówkami Ypsilon Hyperion z pre ampem tej samej firmy. Streamer to Taiko Extreme. Okablowanie zasilające Synergistic Research 20/20 Dream, interkonekt Tara Labs Grand Zero  i kabel usb Shunyata Omega.

Rozdzielczość i barwa Horizona w stosunku do Heleny bardzo zbliżona, minimalnie lepsza w Lampizatorze.

Największym zaskoczeniem było to, że Horizon lepiej gra podłączony bezpośrednio do końcówek mocy, bo ma świetny preamp i możliwość sterowania głośnością, czego nie ma Helena.

Na tym zestawie przerobiliśmy już wszystkie topowe wzmacniacze, DAC, kable i inne. 
Uważam, że po wpięciu Horizona w system mój przyjaciel doszedł do tzw ściany i już lepiej się nie da 🙂

Lampizator z tego co się orientuję współpracuje z khozmo/hattor i używa ich regulacji głośności. Nie wiem dokładnie którego modelu, jaka jest aplikacją, czy mają jakąś wersje custom ale coś tam wspólnie działają. Tak się zastanawiam jak Helena zagrałaby z preampem pasywnym hattor. W sumie to rozwiązałoby problem regulacji głośności z Heleny.

Z Twojego wpisu wynika że (jeżeli horizon ma pasywny preamp jak np u mnie w Atlantic) można to tak ogarnąć i osiągnąć bardzo dobry dźwięk.

Edytowane przez S0nic

obiektywnie o audio

4 godziny temu, S0nic napisał:

Lampizator z tego co się orientuję współpracuje z khozmo/hattor i używa ich regulacji głośności. Nie wiem dokładnie którego modelu, jaka jest aplikacją, czy mają jakąś wersje custom ale coś tam wspólnie działają. Tak się zastanawiam jak Helena zagrałaby z preampem pasywnym hattor. W sumie to rozwiązałoby problem regulacji głośności z Heleny.

Z Twojego wpisu wynika że (jeżeli horizon ma pasywny preamp jak np u mnie w Atlantic) można to tak ogarnąć i osiągnąć bardzo dobry dźwięk.

Pewnie tak, tylko jak to zrobić? 🙂

5 godzin temu, S0nic napisał:

W Atlantic za regulacja glosnosci nie ma żadnego buforowania? Nie wydaje mi się...

36 minut temu, EMiL napisał:

W Atlantic za regulacja glosnosci nie ma żadnego buforowania? Nie wydaje mi się...

Nie wiem : /

Godzinę temu, Pawellang napisał:

Pewnie tak, tylko jak to zrobić? 🙂

https://www.hattor.com/dualmono_preamp_the_big.html

wypożyczyć to 🙂

firma z Warszawy 😉

Dlaczego wszystko jest w Warszawie : /

obiektywnie o audio

1 minutę temu, S0nic napisał:

Jeżeli buforowanie występuje w Atlantic za regulacja glosnosci to sytuacja dołożenia regulacji za Helena będzie inna. Tak dla jasnosci;)

Teraz, EMiL napisał:

Jeżeli buforowanie występuje w Atlantic za regulacja glosnosci to sytuacja dołożenia regulacji za Helena będzie inna. Tak dla jasnosci;)

Masz racje, dzięki 🙂

obiektywnie o audio

2 godziny temu, S0nic napisał:

https://www.hattor.com/dualmono_preamp_the_big.html

wypożyczyć to 🙂

firma z Warszawy 😉

Dlaczego wszystko jest w Warszawie : /

Już zamówione 🙂

Godzinę temu, Pawellang napisał:

Już zamówione 🙂

hehe Ty to jesteś gość 😄

Obowiązkowo zdaj relacje jaki efekt w stosunku do BHK 😉

Edytowane przez S0nic

obiektywnie o audio

16 minut temu, S0nic napisał:

hehe Ty to jesteś gość 😄

Obowiązkowo zdaj relacje jaki efekt w stosunku do BHK 😉

Spokojnie, jeszcze nie kupiłem tylko wypożyczam na odsłuch za kaucją 🙂 Będzie w okolicach Wielkanocy to dam znać jak to współpracuje z Helene.

17 minut temu, Pawellang napisał:

Spokojnie, jeszcze nie kupiłem tylko wypożyczam na odsłuch za kaucją 🙂 Będzie w okolicach Wielkanocy to dam znać jak to współpracuje z Helene.

Tak, tak rozumiem 😉

Nie ma potrzeby zeby w ciemno kupować jak jesteś na miejscu. Zobaczymy jak takie pasywki mają się do liniowych preampów.

Którą wersje brałeś?

obiektywnie o audio

2 minuty temu, S0nic napisał:

Tak, tak rozumiem 😉

Nie ma potrzeby zeby w ciemno kupować jak jesteś na miejscu. Zobaczymy jak takie pasywki mają się do liniowych preampów.

Którą wersje brałeś?

Najlepszą 🙂 

Gość

(Konto usunięte)
15 minut temu, S0nic napisał:

Zobaczymy jak takie pasywki mają się do liniowych preampów.

chyba aktywnych... 🙂

impedancja wyjściowa tłumika pasywnego zmienia się w zalezności od położenia gałki

jest to sytuacja niewygodna dla następujacego po takiej regulacji wzmaka...

dlatego w dobrych układach stosuje się buforowanie tłumika pasywnego buforami aktywnymi

czasem zarówno przed jak i po tłumiku

bufor daje na wyjściu stosunkowo niską i stałą impedancję wyjściową i spory prąd wyjściowy

dla mnie osobiście absolutnie najlepsza aplikacja regulatora głosności to podstawowy problem w najlepszych systemach

12 minut temu, slawek.xm napisał:

chyba aktywnych... 🙂

impedancja wyjściowa tłumika pasywnego zmienia się w zalezności od położenia gałki

jest to sytuacja niewygodna dla następujacego po takiej regulacji wzmaka...

dlatego w dobrych układach stosuje się buforowanie tłumika pasywnego buforami aktywnymi

czasem zarówno przed jak i po tłumiku

bufor daje na wyjściu stosunkowo niską i stałą impedancję wyjściową i spory prąd wyjściowy

dla mnie osobiście absolutnie najlepsza aplikacja regulatora głosności to podstawowy problem w najlepszych systemach

tak, aktywnych, nie liniowych! Liniowe to jest zasilanie 🙂

czyli do tej pasywki jeszcze musi być:

https://www.hattor.com/tubeactivestage.html

lub

Optional OPamp active stage switchable with remote. Thre gain settings selectable +3/6/9 dB
With OPA2134  or NewClassD opamp

?

Edytowane przez S0nic

obiektywnie o audio

W dniu 17.03.2023 o 13:22, S0nic napisał:

tak, aktywnych, nie liniowych! Liniowe to jest zasilanie 🙂

czyli do tej pasywki jeszcze musi być:

https://www.hattor.com/tubeactivestage.html

lub

Optional OPamp active stage switchable with remote. Thre gain settings selectable +3/6/9 dB
With OPA2134  or NewClassD opamp

?

Ja zamówiłem z tym NewClassD opamp.

2 godziny temu, Pawellang napisał:

Ja zamówiłem z tym NewClassD opamp.

No i super! Zobaczysz jak to gra, jestem ciekaw na maxa, fajnie jakby to rozwiązało problem regulacji głośnością. Wtedy będzie można skupić się na DAC bez patrzenia jak tam regulacja działa i czy w ogóle jest.

Polski producent, ceny akceptowalne, wygląda to obiecująco 😉

Czy będzie można do tego pre z buforem podpiąć DAC SE a wyjść z PRE zbalansowanym sygnałem?

Edytowane przez S0nic

obiektywnie o audio

Gość

(Konto usunięte)
3 godziny temu, S0nic napisał:

Czy będzie można do tego pre z buforem podpiąć DAC SE a wyjść z PRE zbalansowanym sygnałem?

jeśli analog dac jest niesymetryczny to sygnał w pre musi zostać przekonwertowany do symetrycznego wtedy dopiero możesz korzystać z wyjść xlr

dla najlepszego układu warto by już z dac wychodzi sygnał symetryczny

w praktyce robi się równolegle czyli dwa daci w jednym

Godzinę temu, slawek.xm napisał:

jeśli analog dac jest niesymetryczny to sygnał w pre musi zostać przekonwertowany do symetrycznego wtedy dopiero możesz korzystać z wyjść xlr

dla najlepszego układu warto by już z dac wychodzi sygnał symetryczny

w praktyce robi się równolegle czyli dwa daci w jednym

Tak, idealny układ to gdy wszystko jest zbalansowane, po prostu jest problem z lampizatorami od Big7 w górę, ładnie brzmią, natomiast, sporo kosztują lampy dlatego zastanawiam się jak to pocyganic, żeby mieć SE lampiego i wyjście na aktywne svedy xlr.

Svedy są na weglowkach scana więc piszę w odpowiednim temacie. 😉

Druga opcja to znalezienie "barwnego" dac bez lamp już zbalasowanego i połączyć go z taką pasywka z buforem.

obiektywnie o audio

Gość

(Konto usunięte)
10 minut temu, S0nic napisał:

Tak, idealny układ to gdy wszystko jest zbalansowane, po prostu jest problem z lampizatorami od Big7 w górę, ładnie brzmią, natomiast, sporo kosztują lampy dlatego zastanawiam się jak to pocyganic, żeby mieć SE lampiego i wyjście na aktywne svedy xlr.

Svedy są na weglowkach scana więc piszę w odpowiednim temacie. 😉

Druga opcja to znalezienie "barwnego" dac bez lamp już zbalasowanego i połączyć go z taką pasywka z buforem.

kupić pre np

https://www.stereophile.com/content/pass-laboratories-xp-22-line-preamplifier

Xs-amp_om.pdf

https://www.passlabs.com/products/xp-22/

pre wykorzystuje opatentowaną przez Passa technologię supersymetrii co oznacza , że równie dobrze może zamieniać sygnał niezbalansowany na zbalansowany i zbalansowany na niezbalansowany

"Colburn said, uses cascoded JFETs in a patented "Super-Symmetric" topology"

Godzinę temu, slawek.xm napisał:

kupić pre np

https://www.stereophile.com/content/pass-laboratories-xp-22-line-preamplifier

Xs-amp_om.pdf 338.7 kB · 0 pobrań

https://www.passlabs.com/products/xp-22/

pre wykorzystuje opatentowaną przez Passa technologię supersymetrii co oznacza , że równie dobrze może zamieniać sygnał niezbalansowany na zbalansowany i zbalansowany na niezbalansowany

"Colburn said, uses cascoded JFETs in a patented "Super-Symmetric" topology"

Ładne, na początek będą próby bez lamp, zobaczymy. Podoba mi się ideowo te pasywne pre, mała ingerencja w sygnał. 🙂

I do tego produkt polski i brak pośredników. 

obiektywnie o audio

3 godziny temu, slawek.xm napisał:

wg mnie to najgorszy możliwy pomysł

ale próbuj

Czyli odradzasz?

Maciek mówi, że ten cudak załatwi wszystkie problemy 🙂

image.png.5b57d66d88b30d400c5b473645110b7a.png

Edytowane przez S0nic

obiektywnie o audio

13 godzin temu, S0nic napisał:

Ładne, na początek będą próby bez lamp, zobaczymy. Podoba mi się ideowo te pasywne pre, mała ingerencja w sygnał. 🙂

I do tego produkt polski i brak pośredników. 

Idea jest fajna, gorzej jest realizować te idee. Z jednej strony potrzeba DAC z niska impedancja wysciowa (lampy w wiekszosci odpadaja) a z drugiej końcówki o wysokiej impedancji (np. 100k).

W innych przypadkach z buforowaniem jest po prostu łatwiej.

Godzinę temu, EMiL napisał:

5k ohm impedancji wejściowej, bardzo nisko.

No jest to troche taki zestaw kombinowany 🙂

Marzeniem byłoby mieć takiego gryfa essence z DAC. Jedno pudło bez lamp i podpinam pod kompa lub transport CD. Pełna integracja, brak problemów. W przyszłości jak zacząłby człowiek znowu kombinować to można sprzedać moduł DAC i dokupić osobne urządzenie DAC. Nie byłoby potrzeby sprzedawać już preampu nigdy.

indeks.jpg.fd895995b5739dbeb74f8325815fdef8.jpg

10-2048x1528.thumb.jpg.056e927a57c49705359eb29c9ab0851a.jpg

Edytowane przez S0nic

obiektywnie o audio

6 godzin temu, S0nic napisał:

No jest to troche taki zestaw kombinowany 🙂

Marzeniem byłoby mieć takiego gryfa essence z DAC. Jedno pudło bez lamp i podpinam pod kompa lub transport CD. Pełna integracja, brak problemów. W przyszłości jak zacząłby człowiek znowu kombinować to można sprzedać moduł DAC i dokupić osobne urządzenie DAC. Nie byłoby potrzeby sprzedawać już preampu nigdy.

Masz tysiac pomysłów na minutę, ten ze sprzedażą płytki DAC jest szczególnie oryginalny;)

Godzinę temu, EMiL napisał:

Masz tysiac pomysłów na minutę, ten ze sprzedażą płytki DAC jest szczególnie oryginalny;)

Tylko sobie teoretyzuje licząc na krytykę, co tutaj ma miejsce 😉

Dziękuję 🙂

Ten moduł DAC można sprzedać bo to uniwersalny moduł również do diablo.

obiektywnie o audio

20 godzin temu, S0nic napisał:

Maciek mówi, że ten cudak załatwi wszystkie problemy 🙂

Nie zmniejszy inflacji i nie naprawi pisbłędów 

Trzeba pamiętać, że żadne Pre, żaden klocek sam nie gra i nie zagra. Nie naprawi błędów, bo nie do tego został powołany. Musi być chemium całego systemu. Resztę już wiesz.

Teraz do rzeczy
na ten moment masz 2 opinie;

- uznanego osobnika, który nie miał tego Pre oraz lajk osobnika, który też go nie miał

oraz

- mniej uznanego osobnika, który miał to Pre przez 9 lat i konfrontował je z wieloma innymi, trochę dla sportu, trochę z ciekawości

Stronię od określeń lepsze/ gorsze. To czytelnikowi nic nie mówi. 

Ja patrzę na to tak;

Omijaj to Pre, gdy w reprodukcji stawiasz na analitykę, szukanie kurzu na strunach i w ogóle wszystkiego poza muzyką.

Omijaj też w sytuacji, gdy stawiasz na koloryzowanie, lukrowanie i pudrowanie noska czyli  z grubsza Pre lampowe w celu żonglerki lampami i szumu niczym Bałtyk przy jesieni.

Zainteresuj się, gdy w reprodukcji stawiasz na naturalność w najlepszym tego słowa znaczeniu z przyjemną plastyką i CISZĄ do spółki, to mz, to Pre jedno z naj na rynku.  

Czy kupiłbym po raz drugi z powodów czysto sonicznych?

- oczywiście, bez najmniejszych wątpliwości!

Funkcjonalność też do mnie przemawia.

Wzornictwo pomijam, interesuje mnie tylko soniczność. 

ps. z Lampim nie zagra, bo Fikus kombinuje z impedancją wyjściową i co egzemplarz, to inaczej. Wszystko co miałem grało z MBL, ale 2 DACi Lampiego, jako jedyne, zawsze miały focha. 

Nie kombinuj. dobrych Pre na rynku jest niewiele, b. dobrych jeszcze mniej. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.