Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  147 członków

Scan Speak Klub
IGNORED

Klub Scan speak

Rekomendowane odpowiedzi

15 godzin temu, slawek.xm napisał:

wystaw system na audioshow może być ciekawie jak okaże się , że to dźwięk wystawy .... piszę poważnie

Miałem przez chwilę taki pomysł, ale rozmawiałem z organizatorem i wszystkie większe sale są już zarezerwowane przez firmy od wielu lat. Poza tym koszt takiej sali to pewnie ok 15 tys. 
Są małe ale w 20 metrach te kolumny będą się dusić i nie pokażą swoich możliwości.

Chętnie zaproszę do siebie, ale muszę gdzieś Żonę z dzieciakami wysłać najpierw 🙂

16 godzin temu, LUKAS 84 napisał:

Ja pier**le, nieźle, 70 tysi na sam bas! Ale to musi miażdżyć. 

Jeden mono na całą kolumnę, nie tylko samą sekcję basową. Te kolumny schodzą do ok 2.5 ohma, więc dostają wtedy ok 600 W mocy 🙂

16 godzin temu, slawek.xm napisał:

filozofia konstrukcji hybryda

najlepsza możliwa wg mnie

zniekształcenia

216PSBHKfig04.thumb.jpg.66c698689e25d35ea4e218eebaeb55d6.jpg

pasmo przenoszenia (czarny symujacja obciążenia impedancją kolumny)

216PSBHKfig01.thumb.jpg.c90a16d71103c8da23805c3a4eb8ee8a.jpg

wzmak stabilny przy 2 omach

dobry sprzęt

Te kolumny schodzą do 2.5 więc jest optymalnie 🙂

Gość

(Konto usunięte)
37 minut temu, Pawellang napisał:

Te kolumny schodzą do 2.5 więc jest optymalnie 🙂

Nie wiem czy Pan Andrzej czyta ten wątek

ale takie łaczenie równoległe głosników jest absolutnie wg mnie the best

fakt ,że trzeba mieć porządny wzmacniacz

ale spl kolumny jest nie do pogardzenia , swoboda epickie pie...... cie

rozmach dynamiczne spiętrzenia są przy takim układzie na nawyższym poziomie

chrzanić impedancję , jesli wie się co robić i jaki wzmak zastosować takie konstruowanie kolumny to mistrzostwo świata

tylko ,że mało kto to wie i potrafi 🙂

52 minuty temu, slawek.xm napisał:

Nie wiem czy Pan Andrzej czyta ten wątek

ale takie łaczenie równoległe głosników jest absolutnie wg mnie the best

fakt ,że trzeba mieć porządny wzmacniacz

ale spl kolumny jest nie do pogardzenia , swoboda epickie pie...... cie

rozmach dynamiczne spiętrzenia są przy takim układzie na nawyższym poziomie

chrzanić impedancję , jesli wie się co robić i jaki wzmak zastosować takie konstruowanie kolumny to mistrzostwo świata

tylko ,że mało kto to wie i potrafi 🙂

Andrzej doskonale to wie i jak sam stwierdził to jest jego najlepszy projekt ever, aczkolwiek już jest pomysł na modyfikację sekcji średnio-wysokotonowej przy użyciu nowych 18 Ellipticora w układzie d’Appolito.

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, Pawellang napisał:

Andrzej doskonale to wie i jak sam stwierdził to jest jego najlepszy projekt ever, aczkolwiek już jest pomysł na modyfikację sekcji średnio-wysokotonowej przy użyciu nowych 18 Ellipticora w układzie d’Appolito.

jako jeden z niewielu masz możliwość oceny bardzo różnych zestawień ellipticorów

czy będzie lepiej? raczej tylko inaczej

trochę sceptycznie podchodzę do przejścia z 38we na osiemnastki bez np 21we

ale układ symetryczny oczywiście tak

4 godziny temu, slawek.xm napisał:

jako jeden z niewielu masz możliwość oceny bardzo różnych zestawień ellipticorów

czy będzie lepiej? raczej tylko inaczej

ale układ symetryczny oczywiście tak

Szczerze to ja średnio się na tym znam, ale skoro Andrzej twierdzi, że będzie jeszcze lepiej to ja mu ufam 🙂

4 godziny temu, slawek.xm napisał:

Będzie Pani zadowolona 😉 częstszy podział wyżej robi więcej dobrej roboty w kolumnie 👍

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, ASURA napisał:

Będzie Pani zadowolona 😉 częstszy podział wyżej robi więcej dobrej roboty w kolumnie 👍

a Ty dalej optujesz za konstrukcjami z połowy ubiegłego wieku 🙂

technologia i głośniki naprawdę się zmieniły 🙂

17 minut temu, slawek.xm napisał:

a Ty dalej optujesz za konstrukcjami z połowy ubiegłego wieku 🙂

technologia i głośniki naprawdę się zmieniły 🙂

Stąd co roku na AVS takie prezentacyjne postępy 😉 

No za każdym razem jest inaczej 😁

1 minutę temu, slawek.xm napisał:

fakt , że tylko ceny rosną jakość już nie

No i dlatego trzeba próbować trochę inaczej niż wszyscy obecnie co by zrobić krok do przodu

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, ASURA napisał:

No i dlatego trzeba próbować trochę inaczej niż wszyscy obecnie co by zrobić krok do przodu

38we może pracować z wysokim podziałem to prawda ale czy to będzie optymalne połączenie ?

zostawiam bez dywagacji tylko do przemyślenia 🙂

d'Appolito 38,21, 18tweeter18, 21 38

to jest dobry układ wg mnie optymalny

5 minut temu, slawek.xm napisał:

38we może pracować z wysokim podziałem to prawda ale czy to będzie optymalne połączenie ?

zostawiam bez dywagacji tylko do przemyślenia 🙂

d'Appolito 38,21, 18tweeter18, 21 38

to jest dobry układ wg mnie optymalny

Właśnie nad 18 bym dał jeszcze coś przed gwizdkiem a 18 trzeba skłonić do niskiego podziału bo p...cie z racji małej masy jest na wyższym basie jest lepsze. Co do 38 to czym niżej spada na pysk tym lepiej dla dźwięku wyżej

No ale to mój punkt słyszenia...

Edytowane przez ASURA

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, ASURA napisał:

Właśnie nad 18 bym dał jeszcze coś przed gwizdkiem a 18 trzeba skłonić do niskiego podziału bo p...cie z racji małej masy jest na wyższym basie. Co do 38 to czym niżej spada na pysk tym lepiej dla dźwięku wyżej

No ale to mój punkt słyszenia...

to jest przecież kopułka

D8404/552000

original_1675440183d8404_552000aNEW.thumb.jpg.70c8d78e34d6dc0af354490fbf8fbcfb.jpg

za 14 tysi

możesz dać zamiast osiemnastki

3 minuty temu, slawek.xm napisał:

to jest przecież kopułka

D8404/552000

original_1675440183d8404_552000aNEW.thumb.jpg.70c8d78e34d6dc0af354490fbf8fbcfb.jpg

za 14 tysi

możesz dać zamiast osiemnastki

Nie zamiast tylko nad osiemnastką dwa jak ma być full wypas

Za tym 38-18-3-1-3-18--38

Musimy pamiętać że w 21 thd tak nisko nie zeszły co by to przy czułości ucha było tak odczuwalne jak dobre 2x3"

Poza tym kolumna dalej jest węższa z frontu niż z 21

Kolejny plus

1 minutę temu, slawek.xm napisał:

nie wiesz co piszesz 🙂

ta kopułka gra do 250hz i jest wielkości 21we

A50_8_1200.thumb.jpg.fd1e31eb885aedddb0945f20dd5efcf4.jpg

Zapomniałeś że można ten pierścień zdjąć "Flexible optics with replaceable decor ring"

Nie ważne jest do ilu ona gra na basie tylko jak ją dzielić na wysokich. Mz 3,5kHz to góra jak ma być po bożemu i podobny podział stosują w głośnikach 3" Volta

Czy też ATC

Gość

(Konto usunięte)

jak dasz kopułę 21cm nad głośnikiem 18 to nie będzie estetycznie

zresztą nie ma sensu

to już przerost formy nad treścia

to co pokazał Troels podwoić w d'Appolito i będzie to o czym piszesz

potężny bezkompromisowy układ najwyższej klasy

..... oczywiście to tylko pudełko w odgrodzie będzie lepiej 🙂 🙂 🙂

14 minut temu, slawek.xm napisał:

jak dasz kopułę 21cm nad głośnikiem 18 to nie będzie estetycznie

No to je zamień jak tak uważasz- przecież pracują oba w D'Appolito

16 minut temu, slawek.xm napisał:

to co pokazał Troels podwoić w d'Appolito i będzie to o czym piszesz

potężny bezkompromisowy układ najwyższej klasy

Przestudiuj sobie to co Troels zaprojektował czy aby wszystko jest takie cacy jak podał? Zobaczyłem walkę z koniem którą będą musieli przejąć naśladowcy

W tym układzie co u mnie nowa 18 spokojnie zastąpi 21WE i kopułkę średnio-tonową. 

Jak to mówią - co za dużo to niezdrowo (powiedział ten co ma 4x38 WE na basie 🤣🤣🤣).

18 minut temu, Pawellang napisał:

W tym układzie co u mnie nowa 18 spokojnie zastąpi 21WE i kopułkę średnio-tonową

18 z 1calowym gwizdkiem to dalej nie najlepszy pomysł jak tak do tej pory zarządzałeś budżetem

9 minut temu, ASURA napisał:

18 z 1calowym gwizdkiem to dalej nie najlepszy pomysł jak tak do tej pory zarządzałeś budżetem

Sugerujesz że dedykowana średnio-tonowa 18 w ilości 2 sztuk nie zagra jako głośnik średniotonowy z jednym głośnikiem wysoko-tonowym w układzie d’Appolito gdzie za sekcję basową będą służyć 4 sztuki 38WE w OB? Najwidoczniej Andrzej się nie zna i plecie bzdury 🤣🤣🤣

Edytowane przez Pawellang
39 minut temu, Pawellang napisał:

Sugerujesz że dedykowana średnio-tonowa 18 w ilości 2 sztuk nie zagra jako głośnik średniotonowy z jednym głośnikiem wysoko-tonowym w układzie d’Appolito gdzie za sekcję basową będą służyć 4 sztuki 38WE w OB? Najwidoczniej Andrzej się nie zna i plecie bzdury 🤣🤣🤣

A wiesz może przy ilu hz jest podział między basowcami a sekcja frontową?

obiektywnie o audio

Gość

(Konto usunięte)
3 godziny temu, Pawellang napisał:

oczywiście , że da radę

ale 38we nie masz na froncie dlatego podział powinien być na max 150 Hz

jeśli Kisiel będzie robił podział pomiędzy 18 a 38 na 250 lub wyżej to spójności nie będzie

sorry ale wg mnie to błąd konstrukcyjny.... no chyba , że dacie 38we na froncie to wtedy tak

Godzinę temu, slawek.xm napisał:

oczywiście , że da radę

ale 38we nie masz na froncie dlatego podział powinien być na max 150 Hz

jeśli Kisiel będzie robił podział pomiędzy 18 a 38 na 250 lub wyżej to spójności nie będzie

sorry ale wg mnie to błąd konstrukcyjny.... no chyba , że dacie 38we na froncie to wtedy tak

Z moich prób i błędów wychodzi że 18 mogą spokojnie mieć podział  na 100Hz a wyżej nie ma się z racji przetwornika (fakt innego bo AT ciągnącego do 8KHz) pchać powyżej 1kHz z podziałem

Gość

(Konto usunięte)
6 minut temu, ASURA napisał:

Z moich prób i błędów wychodzi że 18 mogą spokojnie mieć podział  na 100Hz a wyżej nie ma się z racji przetwornika (fakt innego bo AT ciągnącego do 8KHz) pchać powyżej 1kHz z podziałem

teoretycznie

praktycznie cewka 38we jest znacznie większa i może przyjąć potężną moc

nie powinno się projektować kolumn tak by duży woofer pracował na 10% mocy a średniotonowy wypluwał flaki 🙂

w zakresie 100hz -250 hz jest jeszcze bardzo dużo mocy do przekazania

cewka śrtedniaka będzie się grzać , będzie zmieniać się jej rezystancja

powstaną znieklształcenia od termiki

38we może grać powyżej 500 hz podział na ok 220-250hz jest6 sensowny

zresztą Kisiel niżej nie odcina średniotonowych w 3-way

w 4-way jest podział 220hz pomiędzy dwoma 26W a 18W

problem w tym , że u Pawła woofery są z boku

podział na 250hz byłby możliwy gdyby układ wooferów był w stsunku do średniotonowego tak jak w Blade Kefa

21928-max_kef_blade.thumb.jpg.4f27332c5967acd9d6bc10474ef60e61.jpg

5 godzin temu, Pawellang napisał:

Sugerujesz że dedykowana średnio-tonowa 18 w ilości 2 sztuk nie zagra jako głośnik średniotonowy z jednym głośnikiem wysoko-tonowym w układzie d’Appolito gdzie za sekcję basową będą służyć 4 sztuki 38WE w OB?

Tak jak wcześniej napisałem 18 dla bardzo dobrego dźwięku nie powinna iść powyżej 1KHz. Na dodatek mz. głośnik wysokotonowy nie powinien schodzić poniżej 5KHz bo tak duża fala jest przez niego gorzej artykułowana. Za tym a raczej z tego powodu jakiś pośredniej wielkości głośnik jak to ma być top topów powinien jednak być pomiędzy 18 a  1” kopółką a może nawet dwa w d’Appolito

Leciwe ale najlepsze konstrukcje topowe Dynaudio tak miały, nie miały tylko głośnika wielkości 38WE na basie stąd ten bas w nich i owszem konstruktorzy zmusili do niskiego zejścia ale był obarczony efektem Dopplera który w zaniku powinny mieć 38WE

Dalej wyrzucając 21 mamy przy tej filozofii kolumny korzystniejszy węższy front a w okolicach 100-150Hz ucho nie jest tak wrażliwe na wysokość tonu jak przy 1-5kHz

Takie są moje obserwacje i je przekazuje tylko do przemyślenia, nie licytuję się z nikim, i nic nikomu nie sprzedaję…

4 minuty temu, slawek.xm napisał:

nie powinno się projektować kolumn tak by duży woofer pracował na 10% mocy a średniotonowy wypluwał flaki 🙂

Jak Ci nie zależy na lepszej odpowiedzi impulsowej wynikającej z znacznie mniejszej masy i większej ilości przekazywanej informacji z 18 to tak

Poza tym te głośniki nie odtwarzają non stop sinusa a taka muzyka elektroniczna jak np. Dunkierka z filmu Christophera Nolana na wysokim poziomie SPL (a tak powinna być odtwarzana) nie jest odtwarzana tak często….

Przy obiekcjach mocowych można dać 4x18 na dalej wąskim froncie zamiast pchać się w 21

Gwizdki nie lubią szerokich frontów 

19 minut temu, slawek.xm napisał:

podział na 250hz byłby możliwy gdyby układ wooferów był w stsunku do średniotonowego tak jak w Blade Kefa

Byłby ale KEF Blade mz. nie grają!

Też mi się swego czasu wizualnie podobały stąd moja fascynacja, zainteresowanie i przesłuchanie ich w paru różnych pomieszczeniach i konfiguracjach bez pozytywnych odczuć sonicznych

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.