Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  148 członków

Scan Speak Klub
IGNORED

Klub Scan speak

Rekomendowane odpowiedzi

17 minut temu, colcolcol napisał:

Już samo robienie zdjęć w domu gospodarza uważam za wielki afront. Publikacja byłaby jego ³potęgą. 

Pełno tego na YT, ale kumam, sam bym też się nie zgodził 😉

obiektywnie o audio

4 godziny temu, S0nic napisał:

Przykładając ucho do tweetera i midwoofera słychać trochę taki przydźwięk. W systemie zbalansowanym z kolumnami aktywnymi, z tego co się dowiadywałem, to zniekształcenia są niższe, przydźwięk powinien być też cichszy. Kable XLR z wyjścia DAC (+PRE) do monitorów mają 4m.

Przydźwięku nie powinno być wcale:) jeżeli jest to coś jest "nie tak". Dotyczy to zarówno RCA jak i XLR.

Możesz też sprawdzić same kolumny z odłączonym kablem RCA/XLR, nic nie powinno buczec z midwoofera.

Godzinę temu, EMiL napisał:

Przydźwięku nie powinno być wcale:) jeżeli jest to coś jest "nie tak". Dotyczy to zarówno RCA jak i XLR.

Możesz też sprawdzić same kolumny z odłączonym kablem RCA/XLR, nic nie powinno buczec z midwoofera.

Słychać takie lekkie buczenie, przydźwięk - nie wiem czy to jest to samo 🙂
Jak wzmacniacz jest podpięty bezpośrednio do przetwornika to tak jest. Tyle wiem.

obiektywnie o audio

5 godzin temu, S0nic napisał:

Słychać takie lekkie buczenie, przydźwięk - nie wiem czy to jest to samo 🙂
Jak wzmacniacz jest podpięty bezpośrednio do przetwornika to tak jest. Tyle wiem.

Odłącz kabel XLR/RCA i powtórz ćwiczenie, będziesz wiedział co powoduje przydźwięk.

46 minut temu, EMiL napisał:

Odłącz kabel XLR/RCA i powtórz ćwiczenie, będziesz wiedział co powoduje przydźwięk.

OK, sprawdze jutro 😉

Edytowane przez S0nic

obiektywnie o audio

• 4 tygodnie później...

@S0nic szuka już niemal miesiąc XLR/RCA w swoim systemie. 

Coś na ekstra na uszy/dla duszy, doskonałe tempo, wspaniała barwa, niesamowite smyczki Perlmana, jedno z najlepszych wykonań tego Chausson: Poème, Op. 25, Perlman, Mehta, NYP, DG, cudo z 87`:

1 godzinę temu, colcolcol napisał:

@S0nic szuka już niemal miesiąc XLR/RCA w swoim systemie. 

Coś na ekstra na uszy/dla duszy, doskonałe tempo, wspaniała barwa, niesamowite smyczki Perlmana, jedno z najlepszych wykonań tego Chausson: Poème, Op. 25, Perlman, Mehta, NYP, DG, cudo z 87`:

Zapomniałem o tym 😉

obiektywnie o audio

Zapisuję się do klubu. Zrobiłem dwudrogowe skrzynki na SS serii Ellipticor (D34+21WE). Projekt nazywa się Ella . Szczegóły podane są tutaj :chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://audio-hi.fi/download/pdf/Klang-Ton_2020-3_Ella.pdf

Są dwa niewielkie odstępstwa od oryginału : ścianki zamiast z mdf-u 18mm zrobione są ze sklejki brzozowej 21mm (ale to co najważniejsze czyli ścianka czołowa - wymiary bez zmian) , druga zmiana to zwrotnica na zewnątrz w oddzielnej skrzynce - chodziło o ew. łatwe zmiany w komponentach oraz możliwość  pracy w trybie aktywnym.

I jeszcze zdjęcia mojej wersji. 

_DSC3675 adobe small.jpg

_DSC3676 adobe small.jpg

Edytowane przez Wojtek
11 godzin temu, Wojtek napisał:

skrzynce

Kolumny są równie surowe w wyglądzie jak skrzynka na jabłka. Nie przepadam za minimalizmem 😉 

Z białej skrzynki "wychodzą" dwa (jak się domyślam podwójne) przewody do zasilania zakończone cinchami? Dlaczego nie zastosowałeś tradycyjnego podejścia do tematu gniazd w głośnikach, czyli dwa górne (pojedyncze, głośnikowe) - wysoki, dwa dolne gniazda - woofer? Możesz narobić sobie kłopotu niefrasobliwie zmieniając kolejność lewy/prawy. Trudniej o pomyłkę góra/dół. 

19 godzin temu, LUKAS 84 napisał:

Super, jaki masz wzmacniacz? Mógłbyś napisać coś o dźwięku tych monitorów? 

Na zmianę gram na dwóch : Purifi Eval1 lub AA Power Amp ( czyli "cyfrak" i lampa) . Oba dąją radę.

Co do dźwięku grają podobnie do tych kolumn jak poniżej ( ten sam midwoofer) :

Z dwoma zastrzeżeniami: góra w Ella-ch jest moim zdaniem mniej ostra, bardziej miękka/asksamitna? a przy tym nie mniej rozdzielcza ale tutaj mamy już inne przetworniki ( D34 vs Bliesma) więc porównujemy trochę jabłka z gruszkami . Z kolei bas Ellach jest mniej zwarty ale chyba za to mniej podbarwiony . Tutaj odniesieniem dla mnie są w dalszym ciągu WLM-y , które cały czas mam i wiem ,że można lepiej..

"Ożeniłem "  nawet suba WLM  z Ellą za pomocą patentu z od Troelsa ( kondensatory w torze sygnałowym jako filtr HF   między pre i końcówką mocy napędzającą monitory ) . Od 80hz w górę grają monitory a dolną część pasma załatwia sub WLM zasilany z drugiego wyjścia pre przez końcówkę Hypexa FA502 z włączonym DSP odcinającym wszystko powyżej 80HZ. Trochę taki eksperyment .Gram tak od niedawna ale już można powiedzieć, że pierwsze efekty są pozytywne, środek pasma jest czystszy / bardziej klarowny a bass przestał się błąkać i nabrał autoramentu i plastyki.

11 godzin temu, colcolcol napisał:

Kolumny są równie surowe w wyglądzie jak skrzynka na jabłka. Nie przepadam za minimalizmem 😉 

Z białej skrzynki "wychodzą" dwa (jak się domyślam podwójne) przewody do zasilania zakończone cinchami? Dlaczego nie zastosowałeś tradycyjnego podejścia do tematu gniazd w głośnikach, czyli dwa górne (pojedyncze, głośnikowe) - wysoki, dwa dolne gniazda - woofer? Możesz narobić sobie kłopotu niefrasobliwie zmieniając kolejność lewy/prawy. Trudniej o pomyłkę góra/dół. 

Skrzynki rzeczywiście są surowe ale w sumie miał być projekt przejściowy , baza/odniesie czy warto iść dalej z tymi przetwornikami w kierunku czegoś bardziej wyrafinowanego . Zresztą pierwszym projektem miał być Akustyk EL12 a później po rozbudowie Ellipticor 3 a Ella "wpadła" tak trochę przypadkiem. Uznałem ,że ma swoje zalety jako ekstremalnie prosta konstrukcja do eksperymentowania i na razie tak już zostało. Teraz okazuje się po wygrzaniu ,że gra cholernie wciągającym dźwiękiem i znowu się "uzależniłem" . Hogler Barske na swoim blogu napisał ,że zrobili chyba najlepsze głośniki od 17 lat. Paczki ,są rzeczywiście niepozorne ale jak to powiedział kiedyś jeż schodząc ze szczotki pozory mylą... 🙂

To co widać na tylnej ściance kolumny to przepusty kablowe wyrzucające kable do zewnętrznych zwrotnic. Nie ma tam połączeń. Kabel lecą od zacisków głośnikowych "bez przerywania snu" do zwrotnic. Są też opisane więc trudno się pomylić. Widoczna górna para terminali głośniowych nad tymi przepustami nie jest w tej chwili do niczego podłączona. 

Jeszcze jedno zdjęcie drugiej strony kabli głośnikowych wychodzących z kolumny na zwrotnicę zewnętrzną.

_DSC3681adobesmall.thumb.jpg.baeb541673f48ae025b34b8e7311f9e6.jpg

Edytowane przez Wojtek
13 godzin temu, Wojtek napisał:

gra cholernie wciągającym dźwiękiem

Świetnie, na tym polega zabawa w audio. Czy uruchomieniu kolumn pojawiły się w eterze gatunki muzyki, których wcześniej nie słuchałeś? Coś szczególnie dobrze brzmi?

Gram to co zawsze ale Jazz wypada najlepiej. Niedawno „odkryłem” kolekcję Jazz BEST Collection 1000. Jest tam dużo odkurzonych i zapomnianych perełek jazzowych z przełomu kat 50/60 , choć nie tylko. Dobry japoński mastering 24 bit  w niewielkiej cenie. Ellipticory pięknie to przekazują. Czuć niemal klimat tamtych czasów .:)   Gesty rock to już nie koniecznie ten kierunek. WLM robi to lepiej ale tez są  wyjątki , np. Płyta Sticky Fingers  Stonesów , czy koncert Dead Can Dance. WLM to taki imax 2D : scena dźwiękowa od ściany do ściany i SPL wgniatający w fotel. Ellipticory to imax 3D : detal, głębia planów ale tez zamknięty bardziej między kolumnami dźwięk .

Edytowane przez Wojtek
9 godzin temu, Wojtek napisał:

Gram to co zawsze ale Jazz wypada najlepiej. Niedawno „odkryłem” kolekcję Jazz BEST Collection 1000. Jest tam dużo odkurzonych i zapomnianych perełek jazzowych z przełomu kat 50/60 , choć nie tylko. Dobry japoński mastering 24 bit  w niewielkiej cenie. Ellipticory pięknie to przekazują. Czuć niemal klimat tamtych czasów .:)   Gesty rock to już nie koniecznie ten kierunek. WLM robi to lepiej ale tez są  wyjątki , np. Płyta Sticky Fingers  Stonesów , czy koncert Dead Can Dance. WLM to taki imax 2D : scena dźwiękowa od ściany do ściany i SPL wgniatający w fotel. Ellipticory to imax 3D : detal, głębia planów ale tez zamknięty bardziej między kolumnami dźwięk .

Jakbyś zrobił 3 drogi na ellipticorach to byś miał i SPL i jedne kolumny 🙂

Edytowane przez S0nic

obiektywnie o audio

11 godzin temu, S0nic napisał:

Jakbyś zrobił 3 drogi na ellipticorach to byś miał i SPL i jedne kolumny 🙂

Jak kupowałem od Akustyka  głośniki to nie mieli jeszcze wersji  trójdrożnej  na tych przetwornikach. Kupiłem więc wersję 21we 8 ohm  bo do  dwurożnej lepszy był taki a do konstrukcji trójdrożnej lepiej nadaje się wersja 4 ohm. W tej chwili jedynym sensownym rozwiązaniem jest EL22 , musiłbym "tylko" dokupić jeszcze dwa 21WE 8ohm. Ta konstrukcja ma 94db ( vs 89 db teraz) więc odpowiedni SPL byłby załatwiony. Pytanie  tylko czy dodanie drugiego drivera 8-calowego będzie jakimś znaczącym krokiem na przód czy tylko kręceniem się wokół tego samego drzewa. Może koledzy klubu z większym doświadczeniem w tej materii mogli by coś doradzić? Chętnie poznałbym  opinie w tym zakresie.

Edytowane przez Wojtek
21 minut temu, Wojtek napisał:

Jak kupowałem od Akustyka  głośniki to nie mieli jeszcze wersji  trójdrożnej  na tych przetwornikach. Kupiłem więc wersję 21we 8 ohm  bo do  dwurożnej lepszy był taki a do konstrukcji trójdrożnej lepiej nadaje się wersja 4 ohm. W tej chwili jedynym sensownym rozwiązaniem jest EL22 , musiłbym "tylko" dokupić jeszcze dwa 21WE 8ohm. Ta konstrukcja ma 94db ( vs 89 db teraz) więc odpowiedni SPL byłby załatwiony. Pytanie  tylko czy dodanie drugiego drivera 8-calowego będzie jakimś znaczącym krokiem na przód czy tylko kręceniem się wokół tego samego drzewa. Może koledzy klubu z większym doświadczeniem w tej materii mogli by coś doradzić? Chętnie poznałbym  opinie w tym zakresie.

Na pewno spadnie  poziom THD jak każdy z dwóch przetworników będzie miał mniejszą amplitudę pracy

Przypomnę że THD w głośnikach jest najwęższym ogniwem w audio za tym jego obniżenie to duży krok do przodu jeśli chodzi oo jakość dźwięku

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość

(Konto usunięte)
31 minut temu, Wojtek napisał:

Na pewno zwiekszenie możliwości basowych i podniesienie spl wpłynie bardzo korzystnie na dźwięk i jest to dobra opcja do rozbudowy kolumn

....ale ... no właśnie istnieje to ale , które moim zdaniem jest tu znaczące

decydujac sie na 38we jako woofer zmieniasz diametralnie sposób prezentacji basu

nawet biorac pod uwagę takie samo zejście jak obecnie bas z 15 cali jest znacząco inny pod względem dynamiki faktury swobody i subiektywnej skali odbioru .... no nie ma tu nawet co porównywac do 8 cali nawet w podwójnym układzie

poza tym Kisiel zawsze idzie na rękę swoim klientom i jesli Twoje 21we w wersji 8 om są w idealnym stanie to Andrzej może zabrać je i zamienić na wesję 4 om bez żadnej dopłaty

dlatego też przy założeniach jakie poczyniłem raczej radziłbym zdobyć się na wysiłek finansowy i zamówić zestaw 3-way na 38we

Z praktyki. 2 x 21we vs 1 x 21we. Kolejna 21we to zdecydowanie kręcenie się w miejscu. Jest trochę lepiej. Z naciskiem na trochę...

Myślę, że to może być raczej zestaw na monitor.

Skoro rozważasz / zdecydowałeś się na produkt Skan Speak u Akustyk-a, to zdecydowanie warto się "szarpnąć" na EXL3 lub choć solo 38we.

Jest drogo. Nie ma co ukrywać. Obiektywnie niby przepłacasz - jak za porównywalne 15" Ale z drugiej strony dostajesz dodatkowo coś, czego nie zaoferują Tobie inne 15" - moim zdaniem. To taki 15 -stokowy James Bond. Niby kulturalny  bo w smokingu do filharmonii chodzi ale i przypieprzyć potrafi. A zrobi to i w brutalny i audiofilsko - melomański sposób 🙂

Z praktyki. 2 x 21we na stronę w bezpośrednim porównaniu do 1 x 38we to... nie ma co zbierać z pierwszej pary... Rozmach, spektakularność... z fajną elektroniką, okablowaniem! Cholernie esencjonalne, emocjonalne granie. Dodam, że moim zdaniem 🙂

Świetny wybór do długich, relaksujących odsłuchów.

Przy piano - lądujesz w objęciach czułego brutala 🙂

Jak wylądujesz z nim przy fortissimo... Powietrze potrafi wibrować tak... jak egzystencjonalna a jednocześnie syzyfowa walka, trzepoczącej wściekle skrzydłami nocnej ćmy, wokół gorącej żarówki, gdzieś tam... pod sufitem... Ale to już może moja akustyka... albo wyobraźnia 🙂

Fajny set. Myślę, że na dłużej.

22 godziny temu, slawek.xm napisał:

nawet biorąc pod uwagę takie samo zejście jak obecnie bas z 15 cali

Z praktyki. 

Zejście 38we -  może w tabelkach i pomiarach tego nie widać. Bo i nie widać a co dopiero czuć 🙂

Ale jest zdecydowanie niżej niż 2 x 21we. Duużo... niżej chwyta za trzewia łachmyta 🙂

Jak w kocioł walnie to... jakby piorun letnią porą, chwilę przed gradową chmurą nadchodzącą, takie wyładowanie doziemne, się rozchodził nisko po okolicy, że aż szyby drżą... Ale tak z fakturami, dynamiką. Takie komiksowe solidne, na pół strony: KAAaa buuuummMMM.M..M...

Czuć potęgę. Respekt do przyrody... Słyszeliście to nie raz w naturze.

To nie jest monotonny bas znany z jakiegoś nawet dość dużego subwoofera.

2 x 21we to tak raczej między bardziej 1/3 a może, moooże 1/2 całego spektaklu... Oferowanego słuchaczom przez parkę 38we

Tak to z praktyki widzę.

Asura, Sławek.xm, Jager : dziękuję koledzy za konkretne wpisy , właśnie o takie informacje mi chodziło. Trochę się łudziłem ,że nie będzie aż takiej różnicy pomiędzy 2 x21WE vs 1 x 38WE..Ponadto dodanie drugiego 21WE mógłbym bardziej rozsunąc w czasie. Będę musiał to przemyśleć...

Edytowane przez Wojtek

Nie musisz rezygnować z aktualnych głośników. Brałeś pod uwagę podział aktywny i wykorzystałbym go przy podziale  21/38 WE. To nie musi być niski podział, najprawdopodobniej 250 Hz ustalone przez Akustyka jest jednym z lepszych, ale osobiście wybrałbym wyższy. 

Nie trzeba zmieniać zwrotnicy pasywnej. Zmniejszyłbym i zmieniłbym rodzaj obudowy dla 21WE na zamkniętą. Ścianka przednia powinna zostać podobnego formatu co aktualna.  

Aby wykorzystać potencjał  38WE, trzeba zainwestować w objętość. To muszą być duże paczki a jak duże - to duże kłopoty z usztywnieniem, dizajnem, dopasowaniem do pomieszczenia, falami stojącymi pomieszczenia, znalezieniem odpowiedniego punktu odsłuchu itd... Jak dodamy inne zmienne w postaci wzmacniaczy czy źródeł to robi sie z tego zabawa na 10 lat, tak mniej - więcej  

Edytowane przez colcolcol
15 godzin temu, colcolcol napisał:

Nie musisz rezygnować z aktualnych głośników. Brałeś pod uwagę podział aktywny i wykorzystałbym go przy podziale  21/38 WE. To nie musi być niski podział, najprawdopodobniej 250 Hz ustalone przez Akustyka jest jednym z lepszych, ale osobiście wybrałbym wyższy. 

Nie trzeba zmieniać zwrotnicy pasywnej. Zmniejszyłbym i zmieniłbym rodzaj obudowy dla 21WE na zamkniętą. Ścianka przednia powinna zostać podobnego formatu co aktualna.  

Aby wykorzystać potencjał  38WE, trzeba zainwestować w objętość. To muszą być duże paczki a jak duże - to duże kłopoty z usztywnieniem, dizajnem, dopasowaniem do pomieszczenia, falami stojącymi pomieszczenia, znalezieniem odpowiedniego punktu odsłuchu itd... Jak dodamy inne zmienne w postaci wzmacniaczy czy źródeł to robi sie z tego zabawa na 10 lat, tak mniej - więcej  

Myślałem nad podziałem aktywnym tylko w obrębie tej samej konstrukcji ( czyli np. Ella pasiv vs active - pewnie jeszcze tak zrobię). Dołożenie 38WE wymaga moim zdaniem  zbyt wielu zmian i przeliczeń.  Zamiast tracić czas na takie rzeczy lepiej skorzystać z gotowego projektu. 

Edytowane przez Wojtek
8 godzin temu, Wojtek napisał:

Dołożenie 38WE wymaga moim zdaniem  zbyt wielu zmian i przeliczeń

Nie wymaga żadnych zmian w zwrotnicy pasywnej a aktywny podział może być przyjemną zabawą. Trudno tu o błędy a na pewno nie będą krytyczne.  

W dniu 2.05.2023 o 22:06, Jager napisał:

Z praktyki. 

Zejście 38we -  może w tabelkach i pomiarach tego nie widać. Bo i nie widać a co dopiero czuć 🙂

Ale jest zdecydowanie niżej niż 2 x 21we. Duużo... niżej chwyta za trzewia łachmyta 🙂

Jak w kocioł walnie to... jakby piorun letnią porą, chwilę przed gradową chmurą nadchodzącą, takie wyładowanie doziemne, się rozchodził nisko po okolicy, że aż szyby drżą... Ale tak z fakturami, dynamiką. Takie komiksowe solidne, na pół strony: KAAaa buuuummMMM.M..M...

Czuć potęgę. Respekt do przyrody... Słyszeliście to nie raz w naturze.

To nie jest monotonny bas znany z jakiegoś nawet dość dużego subwoofera.

2 x 21we to tak raczej między bardziej 1/3 a może, moooże 1/2 całego spektaklu... Oferowanego słuchaczom przez parkę 38we

Tak to z praktyki widzę.

Jaki średniak i tweeter masz z 38we?

obiektywnie o audio

5 godzin temu, S0nic napisał:

Jaki średniak i tweeter masz z 38we?

38we + 21we + 18we + D3404/552000 

Całość pasiv.

Próbowałem z aktywnym 38we (z najmocniejszym hypexem), ale po prawie roku grania odpuściłem i przeszedłem nie dawno na całkowicie pasywną konstrukcję. 

8 minut temu, Jager napisał:

38we + 21we + 18we + D3404/552000 

Całość pasiv.

Próbowałem z aktywnym 38we (z najmocniejszym hypexem), ale po prawie roku grania odpuściłem i przeszedłem nie dawno na całkowicie pasywną konstrukcję. 

WOW!
jak wepchałeś je w obudowę? wyszła piramida?

obiektywnie o audio

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.