Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  147 członków

Scan Speak Klub
IGNORED

Klub Scan speak

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, Pawellang napisał:

Poprzez zastosowanie czterech Vario Ventów praktycznie gra tak samo jak w otwartej odgrodzie a niweluje dołek przy 300 hz.

subiektywnie może tak być

ale obudowie z varioventem znacznie bliżej do obudowy zamkniętej niż do open baffle

Szczególne wrażenie zrobiła orkiestra z koncertowym "Take Five" (nie wiem kto zacz, bo nie miałem telefonu, nie robiłem notatek, to była czysto koleżeńska wizyta) z bardzo realistycznym oddaniem atmosfery koncertu. Genialnie zabrzmiał Jarrett z Koln i nie tylko barwą fortepianu, ale i oddaniem szczegółów oraz klimatu kolońskiej opery. 

Całość systemu jest świetnie skrojona i zszyta, pewnikiem ogromna w tym zasługa p. Andrzeja z Akustyka a warunków do odsłuchu można pozazdrościć.

W takiej sytuacji bez sensu jest dzielenie i opisywanie dźwięku pasmami. 

Ps nie miałem problemu z wytknięciem braku najniższego basu w pokoju Rafała ani z krytyką systemu Reimyo w kujawskich @Pawellang możesz na mnie polegać z krytyką 😛 

W dniu 24.08.2023 o 17:05, Pawellang napisał:

Poprzez zastosowanie czterech Vario Ventów praktycznie gra tak samo jak w otwartej odgrodzie a niweluje dołek przy 300 hz.

Czy 4 varioventy sa na jedna kolumne? Tzn po dwa, na obu bokach kolumny?

24 minuty temu, meloV8 napisał:

Czy 4 varioventy sa na jedna kolumne? Tzn po dwa, na obu bokach kolumny?

Dokładnie tak. Dzięki temu większość powietrza wychodzi na boki jak w otwartych odgrodach.

W dniu 25.08.2023 o 08:45, colcolcol napisał:

Szczególne wrażenie zrobiła orkiestra z koncertowym "Take Five" (nie wiem kto zacz, bo nie miałem telefonu, nie robiłem notatek, to była czysto koleżeńska wizyta) z bardzo realistycznym oddaniem atmosfery koncertu. Genialnie zabrzmiał Jarrett z Koln i nie tylko barwą fortepianu, ale i oddaniem szczegółów oraz klimatu kolońskiej opery. 

Całość systemu jest świetnie skrojona i zszyta, pewnikiem ogromna w tym zasługa p. Andrzeja z Akustyka a warunków do odsłuchu można pozazdrościć.

W takiej sytuacji bez sensu jest dzielenie i opisywanie dźwięku pasmami. 

Ps nie miałem problemu z wytknięciem braku najniższego basu w pokoju Rafała ani z krytyką systemu Reimyo w kujawskich @Pawellang możesz na mnie polegać z krytyką 😛 

Andrzej postarał się o dobre zestrojenie głośników do mojego pomieszczenia. 
Całą resztę ogarnąłem sam. Słuchałem różnych DAC i ten najlepiej oddaje muzykę na żywo.

Teraz zacznie się szlifowanie dźwięku kablami, bo tak jak wspominałem jadę na budżetowych.

2 minuty temu, Pawellang napisał:

Dokładnie tak. Dzięki temu większość powietrza wychodzi na boki jak w otwartych odgrodach.

Dzieki za odpowiedz.

Takie rozwiazanie spowoduje, ze zmianie ulegnie promieniowanie glosnikow poza osia glowna. Taki uklad bedzie promieniowal w ksztalcie kardioidu, co absolutnie nie ma nic wspolnego z obudowa zamknieta.

16 godzin temu, Pawellang napisał:

Andrzej postarał się o dobre zestrojenie głośników do mojego pomieszczenia. 
Całą resztę ogarnąłem sam. Słuchałem różnych DAC i ten najlepiej oddaje muzykę na żywo.

Teraz zacznie się szlifowanie dźwięku kablami, bo tak jak wspominałem jadę na budżetowych.

Helena?

Edytowane przez S0nic

obiektywnie o audio

43 minuty temu, Pawellang napisał:

Tak Aries Cerat Helene DAC.

Lepiej wypadł tylko Horizon, ale on kosztuje w detalu razy 4 🙂

A testowałes inne lampizatory?

Golden Gate czy Pacyfik?

obiektywnie o audio

34 minuty temu, S0nic napisał:

A testowałes inne lampizatory?

Golden Gate czy Pacyfik?

Niestety nie, ale Horizon jest od nich dużo lepszy. Kolega kiedyś miał na odsłuchu Pacyfika i mówił, że u niego słabo to grało. Teraz ma Horizona i twierdzi, że to najlepszy DAC ever 🙂 a słuchał topowych DCS, MSB, Ideon itd. Nie miał tylko u siebie Wadaxa.

W dniu 27.07.2023 o 17:41, Pawellang napisał:

Wersja 2 i ostateczna 🙂

Jest dużo lepiej, ale wymagało to lekkiej modyfikacji sekcji średnio-tonowej. 

Ilość i jakość informacji jakie są w stanie przekazać te głośniki jest spektakularna. 

Myślę, że w większym i mniej stłumionym pomieszczeniu zagrałyby jeszcze lepiej, bo moje jest przygotowane pod kino, więc nie do końca jest optymalne do słuchania muzyki.

Głośniki dobre jednak bez zagłębiania dalej jak dla mnie w tym nagraniu najniższy bas kopie się ze średnim

Wokali bym też z instrumentami razem chętnie posłuchał

(Pierwsze 18sekund niski ton fortepianu i bas zagrane razem -fortepian ginie)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

7 godzin temu, Pawellang napisał:

Niestety nie, ale Horizon jest od nich dużo lepszy. Kolega kiedyś miał na odsłuchu Pacyfika i mówił, że u niego słabo to grało. Teraz ma Horizona i twierdzi, że to najlepszy DAC ever 🙂 a słuchał topowych DCS, MSB, Ideon itd. Nie miał tylko u siebie Wadaxa.

Ja bym nie skreślał lampizatorow na triodach 🙂

firma idzie w pentody bo triody trudno dostępne i drogie

Osobiście bardzo mi się podoba brzmienie pacyfika czy GG na lampach px4 czy nawet 300B

obiektywnie o audio

8 godzin temu, ASURA napisał:

Głośniki dobre jednak bez zagłębiania dalej jak dla mnie w tym nagraniu najniższy bas kopie się ze średnim

Wokali bym też z instrumentami razem chętnie posłuchał

(Pierwsze 18sekund niski ton fortepianu i bas zagrane razem -fortepian ginie)

Niestety YT nie oddaje tego co słychać na żywo. Po pierwsze obcina jakość nagrań, a po drugie mikrofony które to nagrywają też dorzucają coś od siebie. Kolega colcolcol słyszał, więc niech się wypowie odnośnie separacji i równowagi tonalnej 🙂

Nic się tam nie "kopie" i jeśli uznamy prawo do własnej oceny, można zamknąć ten temat. 

Dźwięk jest zupełnie oderwany od systemu i oprócz separacji przestrzennej dostajemy doskonałe zróżnicowanie barwowe. To w połączeniu z dynamiką systemu i możliwościami przyjęcia dużych ilości energii przez pomieszczenie, bez odczuwalnej kompresji, daje poczucie bezpieczeństwa, komfortu słuchania, poczucia równowagi między dźwiękiem a muzyką. To są cechy systemu @Pawellang wybijające się ponad przeciętność, nie mówiąc o błędzie w zgraniu.

Zostawiłbym kolokwializmy do oceny innych (własnych?) systemów 😛  

7 godzin temu, colcolcol napisał:

Nic się tam nie "kopie" i jeśli uznamy prawo do własnej oceny, można zamknąć ten temat. 

Nim zamkniemy, na jakich kolumnach obecnie u siebie słuchasz?

2 godziny temu, ASURA napisał:

na jakich kolumnach obecnie u siebie słuchasz?

Od 13 lat na tych samych.

Moja wiarygodność była wielokrotnie podważana, nie błysnąłeś🥱   

20230828_171339.jpg

11 minut temu, colcolcol napisał:

Od 13 lat na tych samych.

Moja wiarygodność była wielokrotnie podważana, nie błysnąłeś🥱   

20230828_171339.jpg

Nie chodzi o wiarygodność tylko punkt odniesienia co by zrozumieć co się komu podoba

Ok rozumiem, mogło Tobie nic nie przeszkadzać, można zamykać, rozumiem opinię, dziękuję

Gość

(Konto usunięte)
8 minut temu, ASURA napisał:

Ok rozumiem, mogło Tobie nic nie przeszkadzać, można zamykać, rozumiem opinię, dziękuję

ellipticory grają znacznie lepiej od illuminatorów.... tu nie ma co nawet dyskutować

1 minutę temu, slawek.xm napisał:

ellipticory grają znacznie lepiej od illuminatorów.... tu nie ma co nawet dyskutować

Tego w ogóle nie poddaje dyskusji a to że lubię niski i bardzo niski utrzymany w domenie czasowej bas to wiesz

43 minuty temu, ASURA napisał:

Tego w ogóle nie poddaje dyskusji a to że lubię niski i bardzo niski utrzymany w domenie czasowej bas to wiesz

Odnośnie basu, to sam konstruktor powiedział, że to najlepszy bas jaki kiedykolwiek w życiu słyszał a recenzował kolumny, które kosztują grubo ponad milion. 

Gość

(Konto usunięte)
7 minut temu, Pawellang napisał:

Odnośnie basu, to sam konstruktor powiedział, że to najlepszy bas jaki kiedykolwiek w życiu słyszał a recenzował kolumny, które kosztują grubo ponad milion. 

mógłbyś poprosić Andrzeja Kisiela o pomiary i nam je pokazać?

mnie interesują te kierunkowe bo nie zgadzam się z postawioną tu tezą , że variovent działa jak cardioid

6 minut temu, slawek.xm napisał:

mógłbyś poprosić Andrzeja Kisiela o pomiary i nam je pokazać?

mnie interesują te kierunkowe bo nie zgadzam się z postawioną tu tezą , że variovent działa jak cardioid

Nie wiem nawet czy takowe robił 🙂

Lepiej przyjedź, posłuchaj sam jak to gra i nie marudź 🤣🤣🤣

18 minut temu, Pawellang napisał:

Nie wiem nawet czy takowe robił 🙂

Lepiej przyjedź, posłuchaj sam jak to gra i nie marudź 🤣🤣🤣

No właśnie! Paweł czy zaproszenie jest nadal aktualne? Wybieram się do Warszawy na targi, wprawdzie mam zaklepana już jeden odsłuch prywatny, mam nadzieję że dojdzie do skutku ale Twoj zestaw od dawna nie pozwala spać spokojnie!🙂

Może będę musiał jechać na 3 dni 😄

@slawek.xm mam nadzieję że znajdziesz chwilę dla kolegi z forum na targach, żebym mógł chociaż rękę podać i w realu podziękować za naprowadzenie na właściwe tory 😉

obiektywnie o audio

12 minut temu, S0nic napisał:

No właśnie! Paweł czy zaproszenie jest nadal aktualne? Wybieram się do Warszawy na targi, wprawdzie mam zaklepana już jeden odsłuch prywatny, mam nadzieję że dojdzie do skutku ale Twoj zestaw od dawna nie pozwala spać spokojnie!🙂

Może będę musiał jechać na 3 dni 😄

@slawek.xm mam nadzieję że znajdziesz chwilę dla kolegi z forum na targach, żebym mógł chociaż rękę podać i w realu podziękować za naprowadzenie na właściwe tory 😉

Panowie, chętnie Was zaproszę tylko akurat w czasie targów jadę na wesele. 
Poza tym muszę wysłać gdzieś żonę z dzieciakami w tym czasie, bo Ona nie znosi takich wizyt 🤣

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, Pawellang napisał:

bo Ona nie znosi takich wizyt 🤣

i trzeba to uszanować a na pewno nie przeginać

spokój i szczęście w rodzinie jest naprawdę ważniejsze niż audio i piszę to z pełnym przekonaniem

ci , którzy zostali sami z systemem zazwyczaj robią dobrą minę do złej gry 🙂

23 minuty temu, S0nic napisał:

dzięki za nobilitację ale myślę , że nic szczególnego nie zrobiłem w Twoim przypadku 🙂

24 minuty temu, Pawellang napisał:

Panowie, chętnie Was zaproszę tylko akurat w czasie targów jadę na wesele. 
Poza tym muszę wysłać gdzieś żonę z dzieciakami w tym czasie, bo Ona nie znosi takich wizyt 🤣

To musimy odpuścić temat ;/

18 minut temu, slawek.xm napisał:

i trzeba to uszanować a na pewno nie przeginać

spokój i szczęście w rodzinie jest naprawdę ważniejsze niż audio i piszę to z pełnym przekonaniem

ci , którzy zostali sami z systemem zazwyczaj robią dobrą minę do złej gry 🙂

dzięki za nobilitację ale myślę , że nic szczególnego nie zrobiłem w Twoim przypadku 🙂

Ok 😉

obiektywnie o audio

Gość

(Konto usunięte)
8 minut temu, S0nic napisał:

Ok 😉

nie bardzo mam ochotę poznawać osobiście kogoś kto niezbyt przychylnie o mnie pisał , zwłaszcza gdy wcześniej wydawało się , że patrzymy w jednym kierunku

dojrzałeś , masz swoje projekty rozwijasz się i życzę Ci naprawdę wszystkiego najlepszego

i z serca

jesteśmy z dwóch pokoleń , moje odchodzi Ty czy Wy będzie tworzyć przyszłość środowisko opiniotwórcze i taka jest kolej życia

mnie wystarczy to co dotąd mi się udało jestem spełniony i szczęśliwy

czas na to byście Wy młodzi zawojowali świat

6 minut temu, slawek.xm napisał:

nie bardzo mam ochotę poznawać osobiście kogoś kto niezbyt przychylnie o mnie pisał , zwłaszcza gdy wcześniej wydawało się , że patrzymy w jednym kierunku

dojrzałeś , masz swoje projekty rozwijasz się i życzę Ci naprawdę wszystkiego najlepszego

i z serca

jesteśmy z dwóch pokoleń , moje odchodzi Ty czy Wy będzie tworzyć przyszłość środowisko opiniotwórcze i taka jest kolej życia

mnie wystarczy to co dotąd mi się udało jestem spełniony i szczęśliwy

czas na to byście Wy młodzi zawojowali świat

Gdzie ja źle o Tobie pisałem, czy Ty oszalałeś? 🙂

Na pewno bym sobie nie pozwolił na coś takiego. Jedyna opcja, że pisałem coś w jakimś żartobliwym tonie i zostało to źle odebrane.

obiektywnie o audio

Gość

(Konto usunięte)
4 minuty temu, S0nic napisał:

Gdzie ja źle o Tobie pisałem, czy Ty oszalałeś? 🙂

Na pewno bym sobie nie pozwolił na coś takiego. Jedyna opcja, że pisałem coś w jakimś żartobliwym tonie i zostało to źle odebrane.

ok , nie ma sprawy

idźmy dalej 🙂

ta wymiana zdań jest przecież pierwszą od bardzo długiego czasu.... nie?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.