Skocz do zawartości
IGNORED

linia transmisyjna

piter z

Rekomendowane odpowiedzi

jesli mysle o duzym glosniku powyżej 30 cm rednicy to Tl sama w sobie będzie dużych rozmiarów

i dodawanie rezonatorów dość powaznie zwiększy jej objętość

Nie Slawku, nie musi byc duze. Taki rezonator dostrojony ( na dziure w pasmie ) 80 czy 100hz nie ma duzej pojemnosci. Zobacz sobie na projekt Zyklop TL z takimi wlasnie rezonatorami

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) choc sama obudowa jest bardzo duza, to rezonatory zajmuja tylko niewielka czesc w jej rogu na poczatku tunelu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Moderatorzy

Mały rezonator ma wąski zakres działania (rozrzut częstotliwości "pochłanianych" jest bardzo mały) i niższą skuteczność. Skuteczność można podnieść wypełniając go np. wełną czy innym materiałem tłumiącym. "Dziura" w paśmie nie występuje tylko przy np. 80Hz ale ma stopniowo zaczyna się niżej i kończy wyżej i rezonator powinien "pokryć" ją całą.

Każda kolumna to sztuka kompromisów ale przy TLce jest to szczególnie widoczne.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Bo prawdziwa TL duza jest.

Gdy pisałem o "udawanych" TL które bardziej przypominaja BR niz TL to chgodziło właśnie o proporcje wymiarów - zwylkle małe dobierane takz e tworzaca sie za głosnikiem komora przez silne zwężenie przewodu TL ma z przewodem podobne oddziaływanie jak duze BR w małej obudowie. A jednocześnie przez długość przewodu powstaja zjawiska rezonansowe TL na czestotliwościach podobnych do tak nastrojonego BR.

Teoretycznie gdyby zrobic dość wysoka obudowę i głosnik na jednym końcu a dostrojony port BR na jej drugim końcu to także otrzymamy taki TL.

Przy założeniu że wystarczy nam praca portu na 50-60 Hz to tak obudowa nie będzie nawet zbyt wysoka.

• Moderatorzy

Teoretycznie gdyby zrobic dość wysoka obudowę i głosnik na jednym końcu a dostrojony port BR na jej drugim końcu to także otrzymamy taki TL

To obudowy typu MLTL.

Gdy pisałem o "udawanych" TL które bardziej przypominaja BR niz TL to chgodziło właśnie o proporcje wymiarów - zwylkle małe dobierane takz e tworzaca sie za głosnikiem komora przez silne zwężenie przewodu TL ma z przewodem podobne oddziaływanie jak duze BR w małej obudowie. A jednocześnie przez długość przewodu powstaja zjawiska rezonansowe TL na czestotliwościach podobnych do tak nastrojonego BR.

Moglbys wskazac na tym zdjeciu, gdzie zaczyna i konczy sie komora glosnika, a gdzie pseudo tunel BR?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Tego typu obudowy powstawały zanim ktokolwiek wpadł na pomysł by nazwać je MLTL

widac,że od dawna interesują Cie obudowy głosnikowe skoro pamietasz jeszcze jak Kisiel robił kolumny na Tonsialach

a na zaczepki po prostu nie reaguj szkoda zdrowia i wysilku na ludzi , którzy stawiaja swoje ego powyżej Kinga ,Gravesena ... zreszta wszystkich , którzy maja swoje zdanie

którzy stawiaja swoje ego powyżej Kinga ,Gravesena

Stawianie Troelsa przy Martinie to dopiero kpina :)

Swoje zdanie trzeba miec, ale warto tez potrafic je podpierac argumentami, a nie teoretyzowaniem "bo tak mi sie wydaje".

Swoje zdanie trzeba miec, ale warto tez potrafic je podpierac argumentami, a nie teoretyzowaniem "bo tak mi sie wydaje"

Moglbys wskazac na tym zdjeciu, gdzie zaczyna i konczy sie komora glosnika, a gdzie pseudo tunel BR?

Melo, skoro uważasz, że jestes na tyle mądry uprzejmy pełem wiedzy i doswiadczenia to

jeśli nie zgadzasz sie z jakims poglądem to go po prostu wytłumacz , będzie to z korzyścią dla wszystkich ,natomiast uprawianie polityki

- nie wiesz to do książek

- nie umiesz mierzyć podłącz sie do kaloryfera

- wiem jaki głosnik, ale nie powiem bo ja go zrobię

- wypad z wątku ( bez konsultacji z gospodarzem)

nie podoba mi sie to i dlatego o tym pisze, jeśli nie zmienisz swojego podejścia to nie będziesz miał z kim podyskutować, i nie bedziesz miał komu udowadniać ,ze masz rację

pozdrawiam Cie

-

Melo, skoro uważasz, że jestes na tyle mądry uprzejmy pełem wiedzy i doswiadczenia to

jeśli nie zgadzasz sie z jakims poglądem to go po prostu wytłumacz , będzie to z korzyścią dla wszystkich ,natomiast uprawianie polityki

Zawsze, z wielka checia dziele sie wiedza i doswiadczeniem, ale jesli ktos nie chce sluchac, tylko pisze ze sie wymadrzam i chce wszystkich prostowac, to jak w taki sposob mozna prowadzic rozmowe?

- nie wiesz to do książek

Sprostowalem Twoj wpis, w sposob kulturalny, bez zadnego ataku, Ty ylozyles sie na elementarnych podstawach, do tego przyjales atakujacy ton odpowiedzi, wiec czego sie spodziewales?

- nie umiesz mierzyć podłącz sie do kaloryfera

Gdzie napisalem, ze Witek nie umie mierzyc? Napisalem tylko zeby podlaczyl komputer do uziemienia i sprawdzil jakie beda zmiany.

- wiem jaki głosnik, ale nie powiem bo ja go zrobię

nie wiem o czym piszesz

- wypad z wątku ( bez konsultacji z gospodarzem)

Wypad z watku? Poprosilem tylko o zalozenie nowego tematu, zeby nie mieszac watkow. Jak sam widzisz, w tym temacie chetnie odpisuje na pytania. Chyba jestes nieco przewrazliwiony.

nie podoba mi sie to i dlatego o tym pisze, jeśli nie zmienisz swojego podejścia to nie będziesz miał z kim podyskutować, i nie bedziesz miał komu udowadniać ,ze masz rację

pozdrawiam Cie

Rowniez Cie pozdrawiam, bo drugi raz rozkopywac i zakopywac toporka juz mi sie nie chce.

Gdzie napisalem, ze Witek nie umie mierzyc? Napisalem tylko zeby podlaczyl komputer do uziemienia i sprawdzil jakie beda zmiany.

ile razy trzeba ci napisać że ewentualny brum sieciowy w sprzęcie audio (mikrofon + przedwzmacniacz) nie usuwa się podłączeniem do uziomu.

nie napisałeś żebym sprawdził, napisałeś że mam brum i powinienem podłączyć do kaloryfera i dlatego wkleiłem fotkę która "mówi" że slawek.xm ma rację.

nieprawda,

wyrażenie: "sprawdź sobie" jest z rodzaju: mam dobre intencje i chcę pomóc.

wyrażenie: "podłącz sobie do kaloryfera" (nie mając zielonego jak widać pojęcia o elektronice audio) jest z rodzaju: upierdliwych uwag, lekkiego narcyzmu a po pokazaniu fotki którą obnażam pomyłkę i dalsze komentarze o chamskim zabarwieniu sugerują że jesteś zwykły leszcz.

Nie chce mi sie juz komentowac tego tematu. Masz swoja punkt widzenia ok, ja mam inny i niech tak zostanie. Nie bede schodzil do takiego poziomu przepychanek slownych. Wiec wybacz ale pluskaj sie w tym bajorze sam lub ze swoimi kolegami.

• Moderatorzy

Pocisnęliście trochę mevoV8 z tym brumem sieciowym ale mnie trochę chłopak zainspirował. Miałem taki pik przy 50 Hz i to często przy pomiarze wysokotonówki. Dziś przyjechał do mnie nowy oscyloskop więc się zacząłem trochę nim bawić, sprawdziłem sam mikrofon i okazało się, że mikrofon przez rurkę aluminiową łapał brum sieciowy chociaż wewnątrz jest ekranowany przewód. Po podłączeniu rurki do masy (nie uziemienia) jest spokój (z brumu na poziomie 300 mVpp zostało 10 mVpp).

Mógłbys wskazać na tym zdjęciu gdzie zaczyna sie i kończy komora BR, a gdzie pseudo tunel TL?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pocisnęliście trochę mevoV8 z tym brumem sieciowym ale mnie trochę chłopak zainspirował. Miałem taki pik przy 50 Hz i to często przy pomiarze wysokotonówki. Dziś przyjechał do mnie nowy oscyloskop więc się zacząłem trochę nim bawić, sprawdziłem sam mikrofon i okazało się, że mikrofon przez rurkę aluminiową łapał brum sieciowy chociaż wewnątrz jest ekranowany przewód. Po podłączeniu rurki do masy (nie uziemienia) jest spokój (z brumu na poziomie 300 mVpp zostało 10 mVpp).

Napisalem o uziemianiu, poniewaz w moim systemie to wystarczylo zeby pozbyc sie pikow perzy 50hz. Stad byla moja sugestia o przetestowaniu tego we wlasnym systemie.

Ciesze sie, ze moj wpis nie poszedl na marne i mogles poprawic swoj system pomiarowy.

Mógłbys wskazać na tym zdjęciu gdzie zaczyna sie i kończy komora BR, a gdzie pseudo tunel TL?

Nie odpowiada sie pytaniem na pytanie, ale niech Ci bedzie. Poniewaz pokazales tylko rysunek pogladowy bez wymiarow, to bede mogl sie do niego odniesc tylko czesciowo. To co narysowales nazywane jest stepped line.

Rezonans fundamentalny tej obudowy bedzie generowany przez rezonans cwiercfalowy na calej dlugosci obudowy plus dlugosci tego wielkiego portu. Taka obudowa nie bedzie miala charakterystyk dzialania basrefleksu. Mam wrazenie, ze chyba nie do konca rozumiesz roznice w dzialaniu rezonatora helmholtza oraz rezonatora cwiercfalowego. W tym pierwszym pojemnosc komory sprzegajacej jest krytyczna dla strojenia ukladu rezonansowego, natomiast w obudowie TL z komora sprzegajaca jej pojemnosc nie decyduje o punkcie strojenia cwiercfalowego. Mozna zwiekszyc pojemnosc komory i nie wplynie to na zmiane strojenia rezonansu, przeciwienstwie do ukladu BR, gdzie pojemnosc komory ma istotne znaczenie. Dla rezonatorow TL zawsze najwazniejsza jest dlugosc calkowita tunelu i to ona decyduje o odwracaniu fazy. Dochodzi tutaj rowniez efekt filtru dolnoprzepustowego, ktory aby mogl dzialac, musza byc zachowane odpowiednie proporcje miedzy pojemnoscia obudowy, a gardlem wyjscia z komory.

Charakterystyczna cecha rezonatorow BR jest to, ze moga one byc zestrojone na tak niskie czestotliwosci, ktorych fale sa wielokrotnie dluzsze od samego portu BR. Dla obudowy TL najwazniejsza jest zawsze dlugosc tunelu, aby moglby sie na jego dlugosci ukladac najwazniejszy dla nas rezonans cwiercfalowy.

Teraz gdybys byl tak laskawy, wskaz gdzie znajduje sie pojemnosc komory i port BR w projekcie jaki pokazales ( ktorego wyprostowany schemat pokazalem na zdjeciu pogladowym ).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

natomiast w obudowie TL z komora sprzegajaca jej pojemnosc nie decyduje o punkcie strojenia cwiercfalowego.

nie masz racji, powiększanie komory sprzęgającej obniża strojenie tl , jak bys tego nie robił wszystkie elementy linii maja na siebie wpływ

symulacje odpowiedzi glosnik obudowa z komora sprzęgającą 30 l i 80l

post-28119-0-14982300-1445709094_thumb.jpg

Bo pokazales zbyt duza roznice, niemal 3 krotnie wieksza obudowa. W takiej obudowie bedzie rowniez wieksza masa ruchoma, dlatego obniza sie rezonans. Zrob sobie porownania bas Br jak zmienia sie strojenie przy niewielkich zmianach pojemnosci. Poza tym dla obudowy TL, kształt komory ma istotne znaczenie.

• Moderatorzy

Napisalem o uziemianiu, poniewaz w moim systemie to wystarczylo zeby pozbyc sie pikow perzy 50hz.

System mam uziemiony. Pik na 50 Hz powstawał już w mikrofonie (zasilanym z baterii, nie podłączonym w jakikolwiek sposób do sieci), nie pochodził on z systemu ale indukował się w przewodzie pomiędzy mikrofonem a wzmacniaczem mikrofonowym.

Bo pokazales zbyt duza roznice

róznica dlatego jest duza by była widoczna :)

problem jest jeszcze taki ,że mozna różnie symulować taką komorę jak w punkcie c Twojego obrazka , mozna ją taktowac jako komorę sprzęgającą , a mozna ja traktowac jako kawalek tunelu o wiekszym przekroju.

trzeci przypadek jesli komora sprzęgająca ma wydłużony jeden bok a głośnik jest zamontowany w środku , mozna to traktować jak odcinek tl o wiekszym przekroju z offsetem

Jakie jest najbardziej optymalne połączenie BR i TL jeśli chodzi o zejście basu gładki przebieg SPL?

moim zdaniem nie da sie tego przewidzieć i zbudowac matematycznego odpowiednika

kazdy przypadek jest inny i zalezy od parametrów głośnika , ksztaltu i wielkości obudowy, umieszczenia głosnika, rodzaju i rozmieszczenia materiału wytłumiającego , miejsca wylotu tunelu

różnica wdziałaniu obudowy bas reflex i TL sprawia,ze do najlepszych rezultatów dochodzi sie tylko empirycznie

ja bym podszedł do tego problemu na dwa sposoby

przypuśćmy ,ze głośnik ma 30 cm srednicy , obudowa ma przekrój 40x40x 100 a tunel wewnętrzny to rura średnicy 15 cm

zasymulowałbym ja jako BR z obudową wyliczona z wymiarów i z tunelem br obliczonym z wymiarów rury

po czym zasymulowałbym tl skladajaca sie z trzech odcinków

1423cm2 x 1423cm2 długości 90 cm

drugi odcinek 1423cm2 x 177cm2 długości 10cm

trzeci odcinek 177cm2 x 177cm2 długości 90 cm

potem zrobiłbym taka obudowę i sprawdził w pomiarach do ktorej z symulacji lepiej pasuje i wyciągnał z tego wnioski

<p>

nie masz racji, powiększanie komory sprzęgającej obniża strojenie tl , jak bys tego nie robił wszystkie elementy linii maja na siebie wpływ

symulacje odpowiedzi glosnik obudowa z komora sprzęgającą 30 l i 80l

Nie jestem w stanie rzeczowo dyskutowac z melo bo on usilnie stara się nierozumiec co do niego pisze.

Jesli będziemy powiększali przewód portu BR to otrzymamy w końcu TL - z komora sprzegajacą czy bez komory sprzęgajacej. Jak to sobie narysujemy tak będzie wygladało. A grało będzie róznie - jak TL z szerokim pasmem emisji portu a moze jak BR z przerośnietym portem .

Jeśli zwęzimy bardzo silnie przewód TL do wylotu a najlepiej exponencjalnie, to ograniczymy emisje portu TL zbliżajac sie do działania BR. Poza tym cały czas mówimy o takim TL w którym wykorzystujemy efektywnie promieniowanie Portu, co już samo w sobie jest zbędnym wysiłkiem.

Efekt promieniowania portu bez widocznych wad TL uzyskamy z obudowy BR, bo mniejszy port wnosi rezonanse pasozytnicze na wysokich czestotliwościach które jest łatwo stłumic lub przesłonić obudową.

Zjawiska falowe w długim przewodzie powstaną zawsze w BR i w TL - ale jeżeli mają być wykorzystane to przewód musi spełniać określone warunki niskiego tłumienia czestotliwości podstawowej. Ponieważ wraz z tym trudno także stłumić niskie rezonanse pasożytnicze tak dużego przewodu, więc stosuje sie różne sztuczki jak komory sprzegajace czy silne zweżanie przewodu TL które upodobniaja jego pracę do działania BR i mniej uzalezniaja efekt strojenia od nieliniowej charakterystyki materiału tłumiacego

<p>

Jakie jest najbardziej optymalne połączenie BR i TL jeśli chodzi o zejście basu gładki przebieg SPL?

Nie ma takich reguł. Podstawowe problemy sprawia kształt przewodu, ilość zagieć i kątów pod którymi sią załamuje, stosunek pow. przekroju wlotu do wylotu oraz sposób wypełnienia materiałem tłumiacym i rodzaj tego materiału

Ja do tego podchodziłem w taki sposób:

Bierzemy za przykład konstrukcje obudowy typu Dynavox - czyli taką utworzoną przez przedzielenie obudowy jedną przegrodą w środku, przez co otrzymujemy przewód składający sie z dwóch biegów (dwóch kanałów) wewnątrz obudowy. Przegroda jest pochyła wiec kanały się zwężają.

Wykonujemy nastepnie symulacje obudowy BR w ten sposób że drugi bieg przewodu traktujemy jako przewód rezonatora BR sprżęgniętego z komorą, którą jest objętośc pierwszego biegu i pierwszego jego zagięcia

Mając, to policzone dobieramy objętosć wylotu portu BR w taki sposób by jego długość stanowiła około 1/8długosci fali a wlot przewodu BR się rozszerzał łagodnie łącząc z objętościa - w ten sposób otrzymujemy dwa biegi przewodu TL o długosci 1/4 fali na którą wsześniej symulowaliśmy układ rezonatora BR.

Nie natrafiłem na lepszy sposób wyobrażenia sobie działania takiego układu. Możemy do tego użyć najpierw WinISD, a potem Hornersp. Obie symulacje jednak beda wrównie dalekie od rzeczywistego efektu. Przy takim sposobie projektowania otrzymujemy zazwyczaj przekroje przewodu znacznie mniejsze niz zalecane dla klasycznych rozwiązań TL No i w razie czego możemy też podczas eksperymentów łatwiej przejsć od tej obudowy do typowej obudowy BR przez wstawienie w te obudowę portu BR o mniejszej masie/objętości (średnicy i długosci)

Tego typu idee BR stosował na przykład Couterpoint w zestawie który nazywał obudową 1/8 falową. - to była wysoka konstrukcja chyba ponad 1,3m, z dwoma małymi głosnikami 5" u szczytu i otworem BR u podstawy. Wewnątrz stosowali bardzo wiele przegród z cienkiej sklejki z otworami. Wg producenta była to obudowa BR wykorzystująca zjawiska falowe powstajace we wnętrzu objetości roboczej rezonatora co pozwalało osiagać szerszy zakres czestotliwości emitowanych z portu BR, mniejszą kompresje dynamiczną dżwięku i niższą czestotliwosć dolną z małych głośników.

całkiem fajnie tłumaczysz , ale z Twoich wywodów wynika , że odrózniasz br od tl na podstawie wielkości przekroju tunelu , co nie prawdą , bo tl nie jest rezonatorem helmholza

oczywiście jesli będziemy sie poruszac w okolicach szczególnej i nietypowej konstrukcji tych obudów to odroznic działanie jednej od drugiej jest cieżko na pierwszy rzut oka

Jeśli zwęzimy bardzo silnie przewód TL do wylotu a najlepiej exponencjalnie, to ograniczymy emisje portu TL zbliżajac sie do działania BR

jeśli jest to przypadek z załącznika melo ze stozkowym przekrojem tunelu , to dla mnie jest to cały czas linia transmisyjna :)

Nie jest to przypadek z załącznika melo ani tego ani żadnego innego bo w jego załącznikach przewód sie nie załamuje ani jeden raz. A bez tego nie możnaby sie odniesć do próby symulowaniatakiego układu jak do rezonatora z bardzo duzym BR.

A ja dyskutuje na temat fizycznie istniejących rozwiązań a nie wydumek z rysunków na symulacjach. Obudowa zbudowana podobnie do schematu który wstawiłem także istniała. Był taki producent w Polsce który kiedyś podobna konstrukcje TL popełnił - zbudowaną w oparciu o umieszczenie długiej rury w wysokiej skrzynce obudowy.

ja bym odwrócił spojrzenie na problem br -tl .

klasyczny br dobrany do parametrów głosnika stworzonego do takiej obudowy to duża komora i dośc krótka rurka

natomiast jeśli będziemy zmniejszać obudowę i wydłużać rurkę to zaczynaja sie problemy z rezonansami pojawiającymi się w tunelu br i moim zdaniem to jest punkt w którym tunel br zaczyna dzialać jak linia transmisyjna

dla przykładu głosnik scana 18wu/4

chcąc osiągnąc dobre rozciągnięcie charakterystyki dajemy obudowę 20l strojoną w fs głosnika lub troche wyżej, ale dając port srednicy 8cm i sluchając dość głośno (głośnik może w impulsie przyjąć 150W) szumy z takiej średnicy portu są dla mnie nie do przyjęcia

chcąc zwiekszyć średnicę portu do 10cm musimy ja wydłużyć do 80cm ( sym z winisd , troche zawyża)

oczywiście jest duzo lepiej jeśli bierzemy pod uwagę przeplyw powietrza , ale z tunelu zaczynają wydobywać sie pasożytnicze rezonanse , które pojawiają się na wspólnej charakterystyce głosnik- br zmniejszając czytelność wyższego basu i niskiego środka, dlatego zaaplikowanie tego głosnika do tL jest moim zdaniem wskazane , bo mozna wtedy zrobić dedykowana tl z wiekszym wylotem i walczyc z rezonansami tłumieniem , lepszą jakośc basu dostajemy gratis

Dokładnie to własnie napisałem. Tak jak to ująłes wygłada relacja pomiedzy TL a BR

Mam tylko jedno "ale" .

Moc przenoszona liniowo przez głósnik nisko-średniotonowy dla basu w BR to nie będzie jego moc maksymalna ani nawet znamionowa. To w dobrych przypadkach dla głosników o dużym x-max będzie najczęsciej mniej niz połowa mocy znamionowej. Czasem to będzie 1/3 a czasem zaledwie kilka wat.

Przy takim ujeciu powinnismy zapewnić sobie warunki pracy dla mocy liniowo przenoszonej a wiec wystarczy że tutka BR nie będzie kompresowała - przyśpieszała wyrażnie prędkości przepływu powietrza - wzakresie tej własnie mocy liniowej.

Oczywiście nawet przy takich założeniach będziemy czasem potrzebować wiekszego portu BR i okaże się wtedy że nie mieści się on w obudowie.

Nawet jednak przy takim wypadku dla wiekszosci typowych tuneli - a nie jest to 80cm długości lecz znacznie mniej, bo typowo najwyżej do 26cm (taką długośc ma port BR gięty od Visatona o pow. 52cm2) rezonans pasożytniczy przypadnie w zakresie od kilkuset do tysiąca kilkuset Hz. WinISD równiez tę czestotliwosc pasozytniczą podaje. I równiez jest ona uzalezniona od tłumienia wewnątrz obudowy, a stłumić ją jest znacznie łatwiej niż rezonans pasozytniczy dużego tunelu TL wystepujacy nieco powyżej 100Hz.

Oczywiście przy próbie symulacji obudowy TL systemu Dynavox to WinISD poda nam rezonanse pasożytnicze tylko drugiego odcinka przewodu który traktujemy w symulacji jak port BR. W całej długosci przewodu TL pierwszy rezonans własny przewodu wystapi znacznie niżej i będzie znacznie trudniejszy do wytłumienia.

W typowych obudowach BR wyprowadza sie port do tyłu po to zeby obudowa przesłoniła emisję dźwieku z portu BR na czestotliwościach średnich-wysokich, przy których objawiają się najczęściej rezonanse pasożytnicze tuneli BR.

W typowych obudowach BR wyprowadza sie port do tyłu po to zeby obudowa przesłoniła emisję dźwieku z portu BR na czestotliwościach średnich-wysokich, przy których objawiają się najczęściej rezonanse pasożytnicze tuneli BR.

przerabialem juz ten temat , subiektywne wrażenie wiekszej ilości i wyrazistości basu jest dla mnie wtedy gdy wylot tunelu mam na froncie pod glosnikiem :) nawet z lekkozarysowanym pierwszym dołkiem z TL

zrezygnowalem też z tl w ukladzie dwudrożnym ...za duzo kompromisów :)

Moc przenoszona liniowo przez głósnik nisko-średniotonowy dla basu w BR to nie będzie jego moc maksymalna ani nawet znamionowa. To w dobrych przypadkach dla głosników o dużym x-max będzie najczęsciej mniej niz połowa mocy znamionowej. Czasem to będzie 1/3 a czasem zaledwie kilka wat.

tak, ale jeśli zastosujesz duzą kompensację BS to otrzymasz kolumny o znikomym spl i by posluchać głosno musisz podkręcic piecyk :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.