Skocz do zawartości
IGNORED

linia transmisyjna

piter z

Rekomendowane odpowiedzi

Jesli tak, to kiedys z przypadku cos takiego probowalem, dawne dzieje, ale to nie dziala

czytalem o tych próbach , ale ja nie chce otwierać całego przekroju tylko zrobic coś w rodzaju odpowietrznika . nie bedę opisywal tego szerzej , najpierw sprawdzę czy mój pomysł działa :)

Zrób drugi bieg przewodu krótszy żeby rezonans podstawowy trafił w pierwszy antyrezonans pasozytniczy dłuzszego przewodu.

Więc albo dwa przebiegi - np. jeden dołem drugi górą obudowy do jednego wyloru albo wycięcie szczeliny w przegrodzietworzącej tor TL. Otrzymasz linie o różnej długosci fali i "zamkniejsz" ten dołek na charakterystyce.

Otrzymasz linie o różnej długosci fali i "zamkniejsz" ten dołek na charakterystyce.

znam obydwie metody zaprezentowane przez Ciebie, na proby ze szczelina np Karlsona mozna poswiecic wiecej czasu niz na zrobienie nowej TL:)

bohaterem jest sb34 wiec robienie dwóch tuneli mija sie z celem, juz robiłem 300l tl , dwie leżą na wolnym powietrzu by skrusząły przed wrzuceniem do pieca

ogólnie pisząc chce uzyskac jak najlepszy efekt dźwiekowy jak najmniejszą ilościa wytłumienia linii, najlepiej bez tłumienia , nie moze byc wysokiego piku impedancji, i tunel nie może byc zbyt długi by pierwszy dolek wypadł powyżej 200Hz i impuls był dla mnie zadowalający

dwa aspekty juz sprawdzilem

musi byc duza komora kompresyjna oraz dobrze dobrany filtr dolnoprzepustowy, aktualnie bede prowadził badania nad komora 90l posiadająca przewężenia wewnętrzne od 3sd do 2sd i znow 3sd-2sd-3sd dalej tunel 1sd o dlugści od 70- do 100cm jeszcze nie wiem jak długi okaże sie w próbach

pytałem melo o doświadczenia z otwartym tunelem bo mysle o redukcji pików impedancji na pomoca wariowentu zamiast ukladu rlc, ale pomysł może okazac sie głupotą i będę musial z tym sie zmierzyć, ale szalone pomysły to moja specjalnośc i lubie sie uczyc na swoich błedach :)

jedna z wstepnych symulacji bez tłumienia

post-28119-0-65916100-1446041597_thumb.jpg

Stosowanie dwoch tuneli o roznej dlugosci dla jednego glosnika dziala tylko w teorii. Wystarczy uruchomic symulator, zeby zobaczyc ze to nie dziala. Tunele o roznej dlugosci stosuje sie, ale dla dwoch glosnikow i kazdy z nich ma osobny tunel. Takie rozwiazanie jest tutaj :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wyjatek stanowi uklad, w ktorym glosnik zamontowany jest wew tunelu jak w konstrukcji Bose wave cannon.

jedna z wstepnych symulacji bez tłumienia

Zadales sobie niezmiernie trudne zadanie, w ktorym wiele kwesti wyklucza sie na wzajem. Zwroc uwage na to, ze przy takim strojeniu bedzie mial bardzo wysokie Q, a to oznacza pogorszenie wlasciwosci impulsowych.

Jezeli chcesz sprobowac testow z varioventem, to mam 4 sztuki, moge Ci wyslac, albo przywieźć do Wawy na AS i sobie odbierzesz.

Ukryta Zawartość

Nie jestem przekonany czy musi być szczelina, może wystarczy że będzie otwór w przegrodzie skracający drogę fali.

Jak to rozumieć z tym SB34, że ma za krótkie pasmo zeby zastosowac w OZ lub BR ? Robisz TL i specjalnie stroisz ją tak wysoko?

Robilem sporo testow, z rozcieciami przegrod i to faktycznie dziala, ale rozciecie musi byc w odpowiednim miejscu tunelu. Minus jest taki, ze rozciecia podnosza strojenie, ale nie eliminuja dziury w pasmie gdzie uklada sie pelna fala. Tutaj bez odpowiedniego offsetu nie bedzie efektu. Dla mnie offset jest najwazniejsza rzecza w liniach transmisyjnych.

Zadales sobie niezmiernie trudne zadanie, w ktorym wiele kwesti wyklucza sie na wzajem. Zwroc uwage na to, ze przy takim strojeniu bedzie mial bardzo wysokie Q, a to oznacza pogorszenie wlasciwosci impulsowych.

Jezeli chcesz sprobowac testow z varioventem, to mam 4 sztuki, moge Ci wyslac, albo przywieźć do Wawy na AS i sobie odbierzesz.

dlatego długość tl jest nie do końca ustalona :)

ja swoje wnioski opieram na empiryzmie , w dobie wszelakich symulatorów do oz br i tl nie ma nic prostszego niz wrzucic parametry TS glosnika i program sam wylicza potrzebna obudowę, tylko ze zderzenie z rzeczywistoscią bywa bolesne dla uszu .

kiedys sprzeczalismy sie o impuls z tasuka, czym innym jest pomiar czasami wg róznych metod i ustawien a czym innym zapoznanie sie z prawdziwym dźwiekiem.

czym jest offset ... zaburzeniem propagacji fali inaczej układającej sie w tunelu

wiesz wszystko o PMC, mimo ,że mozna zrobić lepszą charkę oni wypuszczaja takie modele , ktore w pomiarach nie są rewelacyjne , ale bronia sie jakościa dźwieku i dolek rzadko jest przez nich niwelowany.

A. Kisiel tłumaczyl mi kiedyś przyczynę powstawania dołka na charakterystyce monitorów i mówil,ze dołek jest zalezny od wymiarów frontu oraz ,że jest ZAWSZE mniejszy wiekszy , maskowany w pomiarch lub uwidaczniany jako "firmowy dźwiek"

jeszcze inne spojrzenie na ten temat jest takie ,ze wiele firm robiąc obnizenie spl na przelomie basu i średnich częstotliwości robi ten zabieg celowo by średnica była bardziej czytelna

Jak to rozumieć z tym SB34, że ma za krótkie pasmo zeby zastosowac w OZ lub BR ? Robisz TL i specjalnie stroisz ją tak wysoko?

Arku ja umieszczam jeden głośnik w róznych obudowach, by wiedzieć w ktorej gra najlepiej i jakie ma ograniczenia

sb34 w 40l OZ qtc0,7 zejście jak osienastka scana w 22l br ... róznica w dźwieku chyba jasna

sb34 w 98l qtc 0,5 br strojone na 20hz - zejście do granic pasma słyszalnego .... dla mnie jedyny atut

sb 34 w falowodzie tasukowym wejście 6xsd wyjście 6xsd fizyczna długośc tunelu 40 cm

najmniejszy wpływ pomieszczenia na bas , jakośc dźwieku najlepsza

teraz robie tl z symulacji jaka zamieściłem i znów posłucham jak to gra.

nie wiem jeszcze jak nisko bedę stroił , zobaczę w realu , symulacje robilem taką bo mam mod pomieszczenia na 30hz który podbija mi bas nawet o 15 db zależy w jakiej obudowie, ale właśnie robie adaptacje akustyczna więc wszystko sie moze zmienić :)

w kazdym projekcie sa kompromisy i tylko zalezy od preferencji które sa do zaakceptowania a które nie

ja swoje wnioski opieram na empiryzmie , w dobie wszelakich symulatorów do oz br i tl nie ma nic prostszego niz wrzucic parametry TS glosnika i program sam wylicza potrzebna obudowę, tylko ze zderzenie z rzeczywistoscią bywa bolesne dla uszu .

kiedys sprzeczalismy sie o impuls z tasuka, czym innym jest pomiar czasami wg róznych metod i ustawien a czym innym zapoznanie sie z prawdziwym dźwiekiem.

Jasna sprawa, symulatory sa ok, ale bez testow i pomiarow nie da sie osiagnac optimum. Jesli ktos chce wycisnac maksimum, to nie ma co sie ludzic, ze wystarczy tylko symulator.

czym jest offset ... zaburzeniem propagacji fali inaczej układającej sie w tunelu

Dokladnie tak.

wiesz wszystko o PMC, mimo ,że mozna zrobić lepszą charkę oni wypuszczaja takie modele , ktore w pomiarach nie są rewelacyjne , ale bronia sie jakościa dźwieku i dolek rzadko jest przez nich niwelowany.

Generalnie uwazam, ze dolki nie sa tak szkodliwe jak gorki i mozna tutaj troche poluzowac. PMC ma dosc ciekawe podejscie, wiekszosc tuneli jest tak budowana, aby tunel promieniowal w jak najszerszym zakresie. Po co? Ano po to aby wykorzystac energie i miec wiekszy spl. Przy modelach TwoTwo czy monitorowych Twenty, albo stary AML1 i AML2 tak zestrojono tunele, ze w pewnym zakresie czestotliwosci tunel gra te same czestotliwosci co glosnik, dodaja sie one, bo maja te same fazy i efekt jest taki, jakbysmy mieli dodatkowy glosnik w obudowie. Doskonale ilustruje to zdjecie numer 3 tego pdf

Ukryta Zawartość

Jesli bylby to BR, to po osiagnieciu okolo 30hz strojenia, efektywnosc portu spada, a suma z glosnikiem i portem daje ladny, rowny przebieg. Tutaj jest inaczej, bo tunel ciagnie do az 120-130hz i w pasmie od 30hz do 130hz dodaje sie do glosnika. NIe ma sily, zeby dawalo to idealnie rowna sume. Mamy wieksza efektywnosc w pasmie powiedzmy 70-120hz. Nastepnie mamy nagly spadek promieniowania tunelu, dochodzi do tego jeszcze odwrocenie fazy i powstaje dolek. Czy to zle czy dobrze? Trudno powiedziec, napewno ksztaltuje w jakis sposob brzmienie zestawu, moze dla naszego ucha jest to wlasciwie, bo jak dobrze wiemy nasza czulosc sluchu dla niskich czestotliwosci jest bardzo slaba i maleje lawinowo z obnizaniem czestotliwosci. Mysle, ze wiekszosc producentow zdaje sobie z tego sprawe i celowo stroi tak aby jednak miec ten zapas niskich czestotliwosci.

NIe jestem przekonany tak do konca czy strojenie pod absolutnie rowne pasmo jest wlasciwe, szczegolnie na basie. Dr. Geddes rowniez wspomina o tym aby stosowac pewne podbicie basu, aby osiagnac wlasciwa proporcje dzwiekow.

Oczywiscie nie bylbym soba, gdybym nie sprobowal zrobic takich TL, ktore daja absolutnie rowne pasmo, bez dziur i gorek. Takie TL zrobilem i moge to uwiarygodnic pomiarami.

A. Kisiel tłumaczyl mi kiedyś przyczynę powstawania dołka na charakterystyce monitorów i mówil,ze dołek jest zalezny od wymiarów frontu oraz ,że jest ZAWSZE mniejszy wiekszy , maskowany w pomiarch lub uwidaczniany jako "firmowy dźwiek"

Mnie zastanawia, dlaczego w swoich pomiarach do Audio, nie stosuje korekcji dyfrakcji obudowy, bo wlasnie przez jej brak wiekszosc pomiarow kolumn z tego miesiecznika nie ma w miare rownej charakterystyki od niskiej srednicy do basu.

Ukryta Zawartość

`

Mnie zastanawia, dlaczego w swoich pomiarach do Audio, nie stosuje korekcji dyfrakcji obudowy, bo wlasnie przez jej brak wiekszosc pomiarow kolumn z tego miesiecznika nie ma w miare rownej charakterystyki od niskiej srednicy do basu

tego nie wiem,ale w kilku przypadkach , stosował pomiar szumem tercjowym w pomieszczeniu , usredniał ok 200 pomiarów w róznych miejscach i ustawieniach... i wychodziło równo. np utopie fokala, czy swoje dipole

Sluszna uwaga, dlatego warto przypomniec ten test

Ukryta Zawartość

Z pomiarow zlozonych charka daje duzo do zyczenia, ale pomiar w pomieszczeniu, to juz zupelnie inna bajka.

Ukryta Zawartość

sb34 w 40l OZ qtc0,7 zejście jak osienastka scana w 22l br ... róznica w dźwieku chyba jasna

sb34 w 98l qtc 0,5 br strojone na 20hz - zejście do granic pasma słyszalnego .... dla mnie jedyny atut

sb 34 w falowodzie tasukowym wejście 6xsd wyjście 6xsd fizyczna długośc tunelu 40 cm

najmniejszy wpływ pomieszczenia na bas , jakośc dźwieku najlepsza

teraz robie tl z symulacji jaka zamieściłem i znów posłucham jak to gra.

nie wiem jeszcze jak nisko bedę stroił , zobaczę w realu , symulacje robilem taką bo mam mod pomieszczenia na 30hz który podbija mi bas nawet o 15 db zależy w jakiej obudowie, ale właśnie robie adaptacje akustyczna więc wszystko sie moze zmienić :)

w kazdym projekcie sa kompromisy i tylko zalezy od preferencji które sa do zaakceptowania a które nie

Masz na mysli SB34NRXL ?

Ta seria SB-A 12" i 10" kojarzy mi się ze starymi Tonsilami. Gdy sie przygladam ich parametrom i patrze na osiągi w róznych obudowato to mam wrażenie że to sa takie GDN 30/80 na sterydach. Jakby ktos wział załozenia które leżały u podstaw tamtej konstrukcji i polepszył adekwatnie wszystkie parametry.

Niestety na moje potrzeby te głosniki sa zdecydowanie za drogie. Szkoda bo w 50 litrach głosnik zejdzie do 40Hz z bardzo wysoką efektywnościa. Nigdy nie miałem Altusów, Altonów Midltonów itp. A Tak to mógłbym je wrzeszcie zrobić i mogłyby to być rzeczywiście hi-endowe "altusy" ;-)

Intertesuje mnie wynik jaki uzyskałeś z tatsuka. Sama konstrukcja i pomiar jeśłi robiłeś ?

Oraz pewien eksperyment , którego sam nie zrobie teraz ze wzgledu na brak głosnika o stosownych parametrach. Chodzi o OZ. Dla 40L objetosci jaką liczy WinISD wychodzi tak jak podałeś bardzo krótki bas.

Ale co by sie stało gdyby podłaczyć ten głosnik przez 4-omową cewkę zwrotnicy i włozyć go w 100L OZ ? Wg symulacji -3db powinno wystapić na 40Hz, -6db przy 30Hz. Powodem jest wzrost dobroci wypadkowej, a przy tym głosnik ten ma duzy zapas mocy i wychylenia więc powinien jeszcze zaachowac odpowienio dobre parametry

Tak oczywiście wynika z symulacj ale akurat ten SB oferuje parametry wg których powinien dobrze działac w takich warynkach i obudowa jeszcze nie miałaby wielkosci szafy.

Mnie co prawda intreresują takie próby z innego wzgledu - z mozliwosci stosowania w ten spoósb głosników o niskiej dobroci - takich estradowych tłuczków średniotonowych. Ale mozliwości uzyskania 30Hz z OZ na SB34 też mogą być bardzo ciekawym wynikiem.

PS. pisząc o dołku na spl monitorów masz na mysli spadek dyfrakcyjny?

sa dwa głosniki sb34

głosnik sb34nrx http://www.sbacoustics.com/index.php/products/woofers/12-sb34nrx75-6/

moj głosnik to sb34 swnrx

http://www.sbacoustics.com/index.php/products/subwoofer/12-sb34swnrx-s75-6/

głosnik sb34 nrx zastosował Zaph

http://www.zaphaudio.com/SB12.3/ i tu właśnie jest 100l obudowa zamknieta obejrzyj :)

druga ciekawą alternatywą jest aplikacja kolegi audiosynergia, ktory tez przebadał ten głosnik dokladnie i poznał mozliwości oraz skonstruował na nim kolumny trojdrożne, ale jego podejście jest mniej konwencjonalne niż Zapha, jeśli chcesz znac szczegóły napisz do audiosynergia.

ja długo sie zastanwiałem który z tych glosników wybrac ale zdecydował qts i związana z tym możliwość stosowania dużo mniejszych obudów , oraz lepsze symulacje zastosowania w falowodach, poza tym dodałem głośnikowi jeszcze jeden magnes

dlatego pisząc o sb34 mialem na mysli sb34swnrx-s75-6

pisząc o dołku w spl monitorów mialem na mysli spadek dyfrakcyjny.

jeśli chodzi o falowody tasukowe to zajrzyj do moich tematów, poza napierdalankami slownymi jest troche wiadomości o tym typie obudowy, oraz kilka konstrukcji, oraz symulacji.

generalnie nie mam parcia na sławę ani kasę i skutecznie wyleczyłem sie z chęci publikacji swoich badań, jeśli interesuje Cie jakies konkretne rozwiązanie czy masz jakis głośnik , który chciałbys umieścic w takim falowodzie to napisz do mnie na PW .

ogolnie Takenaka i jego nasladowcy robili takie falowody do małych głosników szerokopasmowych.

Kolega ComendanteW kilka lat poświecił na rozwijanie tego pomysłu i konstrukcje coraz wieksze

ja odszukałem i sprawdziełem inny troche uklad tasuków, ale różnice nie są duże

jesli chodzi o konstrukcję to tasuki pozwalają na bardzo znaczne skrócenie falowodu w stosunku np do TL , zarazem najlepszy dźwiek uzyskuje sie z przekrojów tunelu rzędu 5-8x sd glośnika, a to juz sa duże rozmiary jesli stosuje sie głosniki powyżej 30 cm średnicy

Panowie, co możecie powiedzieć o takiej TL dla dwóch 15w75 Dynaudio w D'appolito i d260 miedzy nimi..?

Aktualnie te głośniki grają w 7,5 litrowej skrzyni z BR ale basu jak na lekarstwo..

12019280_968953789817806_1420849545_o.jpg

jesli juz masz dwa glosniki to lepiej zaprojektowac dwa odzielne falowody tak jak opisał to meloV8 wyżej podajac tez pdf w poście 218,

określ też preferencje czy chodzi Ci o wiekszy zysk z tunelu (wiaze sie to ze zwielokrotnieniem przekroju tunelu , czy zalezy Ci bardziej na niskim basie kosztem ogólnej spl

czy po prostu masz taka obudowę i chcesz symulacji jak by to działało właśnie w tej TL

w takim układzie jak na rysunku z taka małą ilościa wytłumienia nie licz na równa charakterystykę, chociaz offset ,z racji umieszczenia głosników, cos pomoże , ale dla mnie jest on za mały .

a tak w ogole to one grają dwa w br 7,5l? jesli tak to masz Qtc obudowy 0,69 tak jak obudowa zamknieta

ja bym na początek spróbował dla wdóch głosników br 18-20l Qtc 0,5 strojone w fs głosnika czyli na 55hz spadek -3db przesunie sie z 70hz na 50 hz i zacznie sie pojawiać bas,

Dzięki za odpowiedź

Tak, te dwa 15w75 grają razem w jednej obudowie BR ok 7.5 litra

Przechwytywanie_w_trybie_pe_noekranowym_2015_09.jpg

Obudowa seryjnie była mocno napchana grubą gąbką i watą

Gąbka zwalniała dość mocno bas, więc ją wyjąłem i położyłem filc. Bas ma świetny rysunek ale siła mu spadła mocno.

Wate też wyjąłem, uzyskałem w moim przekonaniu czyściejszą średnice.

W zwrotnicy tych kolumn na midbasy szły małe rdzeniowe cewki, pomierzyłem je i dałem w ich miejsce duże cewki powietrzne tej samej indukcyjności, ale niestety delikatnie większej rezystancji. (0,22Ohm zamiast 0,185Ohm fabrycznie) to też ładnie poprawiło bas i oraz średnicę.

Szukam w zasadzie rozwiązania dla tych paczek, nie chce wracać do sztucznego basu, ze sztucznie powiekszonej akustycznie gąbką obudowy.

Stąd na moją prośbę kolega wymierzył mi tą TL z rysunku.

zrobiłem wstepna symulację , dla takiego układu tl jaki podałeś rysunek po lewej

dla tl takiego projektu jaki podałeś długość jak na rysunku ale przekrój średnica wlotu i wylotu ta sama 261cm2..... rysunek po prawej,

jesli chcesz zachować taka średnicę jak teraz masz to po prostu powieksz obudowę bas reflex do 18 20 l i użyj do strojenia tego portu który masz .

ta rurka br nastroi Ci tę wiekszą obudowę do niższej częstotliwości niz masz teraz , słuchając basu możesz po 5mm skracac rurke , w ten sposób będziesz stroił obudowę coraz wyżej aż bas będzie taki jaki dla Ciebie bedzie do zaakceptowania

wg danych katalogowych tego głosnika zalecana obudowa jest od 5 do 10 litrów wiec warto dla dwóch zrobić obudowe 18l ,

jest to prostsza i szybsza droga niz zabawa w tl , która w twoim układzie na pewno zmieni barwę średnicy , może na lepszą :) ale to juz kwestia Twoich odczuć

post-28119-0-25447400-1446139412_thumb.jpg

Przepraszam bo nie wiem czy dobrze liczę pojemność tej obudowy oryginalnej..

Skrzynki z BR mają 439x340x171mm i są z mdf 22mm.

wychodzi mi niecałe 15 litrów a nie 7,5 litra, chyba że źle to liczę..

no to masz po odliczeniu objętości portu i głosników 17-18l czyli optimum dla tych głosników

skoro masz teraz mało basu to możesz spróbować tl

ale dla wyrażnej poprawy musisz zrobić jak najwiekszy przekrój tunelu

te glosniki maja częstotliwość rezonansową 55hz to dość wysoko, może łatwiej byłoby zrobić jako podstawke oddzielny moduł niskotonowy :) na głosniku średnicy min 20 cm

Panowie, co możecie powiedzieć o takiej TL dla dwóch 15w75 Dynaudio

Nie jestem pewien, ale wydaje mi sie, ze te glosniki siedzialy w modelu PMC LB1, tylko ze jedna sztuka. Jak lubisz dlubac, to tu masz schemat obudowy :

Ukryta Zawartość

Jesli to te same glosniki, to mozna by bylo lekko zmodyfikowac obudowe, pod diappolito, ktore tworzylyby dwie takie obudowy, w tym jedna "do gory nogami".

w srodku byla tylko gabka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

co sądzicie o czyms takim

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chyba byłoby lepiej, żeby ta długa przegroda była równoległa do ścianki przedniej i tylnej. Zwężenie i rozszerzenie na dole może mieć negatywny wpływ na basy.

też nie wiem do czego ;)

ale konstrukcyjnie lepsze chyba cos takiego

jesli to ma byc 2-way

komora za głosnikiem zadziała jak filtr low-pass

dłuzszy odcinek wiekszego przekroju wzmocni bas , węższy otwór wylotowy stłumi tez troche rezonanse głównie średnich tonów

symulacja takiej obudowy będzie bardziej prawdopodobna

jesli chcesz symulacje w hornrepsie to podaj T-S głośnika

i nanieś wymiary odudowy jakie bys chciał

post-28119-0-46647600-1446308437_thumb.jpg

do czego?

GDN17/100

też nie wiem do czego ;)

ale konstrukcyjnie lepsze chyba cos takiego

jesli to ma byc 2-way

komora za głosnikiem zadziała jak filtr low-pass

dłuzszy odcinek wiekszego przekroju wzmocni bas , węższy otwór wylotowy stłumi tez troche rezonanse głównie średnich tonów

symulacja takiej obudowy będzie bardziej prawdopodobna

Silne zwezenie zadziała podobnie. Chodzi mi o to jak sie zapatrujecie na wyprowadzenie linii z tyłu i poniżej głośnika?

Sposób pochylenia przegrody i ściany tylnej jest zrobiony w taki sposób by podczas prób mozna zmieniać kąt przegrody i stosować tylne ściany obudowy różnej wysokości. W ten sposób można łatwo zmieniać strojenie. Max, długosc linii moze być ok. 180cm. Mnie wychodzi linia ok. 125-135cm z ofsetem ok. 18cm. Poleprzekroju wejścia 230cm2, p.przekroju wyjścia od 60 do 50 cm2.

Oraz jak sądzicie czy będą jakieś szczególne objawy wynikajace z tego że zagiecie przewodu jest w ok. 1/3 jego długosci?

ładny BR

Prawda??? A teraz wejdż na stronę Visatona i zobacz plany budowy VIB 170 AL. Potem przyjrzyj się dokładnie przebiegowi charakterystyki spl i impedancji. Zrób symulacje Głosnika AL170 i jeszcze raz zwróc uwage na konstrukcje obudowy... Ładny BR ???

Qes 0,510

Qms 6,53

Qts 0,473

Fs 44hz

Vas 14,5L

Mms 13,2g

Cms 0,99mm/N

Rms 0,55952kg/s

Re 6,7 om

Bl 8,73 Tm

Sd 128 cm2

xmax 3,5

Vd 45cm3

Obudowa jest z 18cm płyty Wysokość wewnętrza 964mm szerokosc wewnętrzna 140mm głeboikość wewnętrzna 164mm . Pole pow. przekroju u góry 230cm2, Pole pow. przekroju u wylotu max 60cm2 Długosc linii nominalna 140-144cm. Czyli efektywnie bedzie to o około 8 cm mniej.

Twoje uwagi praktyczne sa sensowne,

trzebaby sprawdzic w realu.

moim zdaniem taki wylot tunelu będzie podbijał jakis zakres

gdyz zrobisz kawałek tuby:)

Własnie o to jestg pytanie. pole pow. przekroju wylotu linii jest bardzo małe w porównaniu z rozwarciem które wystepuje z tyłu. Tam sie już cisnienie w zakresie basu powinno rozprężać dość swobodnie. Ale TL emituje w szerokim zakresie powyżej i tu jest pewna obawa czy czasem tych krótszych fal dźwiękowych nie wzmocni, czy moze raczej nawet je stłumi przesłaniając bryła obudowy.

Bardzo podobna konstrukcje wylotu kształtowaną w pochyłych płyt ma Vistaon 100Ti. tylko ze w nim wylot jest do przodu.

Takie zakończenie Tl po zagięciu na 1/3 długości wynika wyłącznie z faktu że obudowa ma być wysoka, waska i płytka a przewód TL w jej wnętrzy ma być krótszy niz 2*wysokosc obudowy.

Nie wpadłem na prostszy pomysł tego rozwiazania umozliwiajacy dodatkowo łatwe strojenie przez wymiane tylnej scianki.

symulacje

nie jestem do końca pewien czy ten wylot bedzie jednak podbijał zakres 400-500hz , jesli by tak było to różnica miedzy 40hz a 400hz byłaby ok 10 db więc dużo, dlatego zrobiłem druga symulację jakby ta tubka nie dizłała, moze tak byc bo jest tam duży kąt wydostawania sie fali

trzecia symulacja to najbardziej podobna do Twojej obudowa tylko zwiekszony przekrój od 230 cm2 do sd głosnika , charakterystyka jest bardziej wyrównana.

pamietaj ,ze tlumienie tl obniża jej strojenie wiec realnie możesz sie spodziewwac dobrego spl od 40HZ

jeszcze jedna uwaga , wylot z tyłu, pisząc bardzo prosto zmniejsza pierwszy dolek, najbardziej upierdliwy, jego niwelacja jest mozliwa ale musisz uzyć wełny np monakora , gabką Ci sie to nie uda.

zrobiłem w programie przesunięcie źródeł dźwieku o 17,5 cm bo glosnik jest wklęsły , ale 2 cm nie robią dużej roznicy ,

lepsza z akustycznego punktu widzenia byłaby głębsza obudowa o 5cm.

post-28119-0-94040400-1446324018_thumb.jpg

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.