Skocz do zawartości
IGNORED

Dylematy na starcie

tomaczo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Przeczytałem forum Analog od deski do deski i zamieszczam temat dla potwierdzenia (lub nie) swoich przemyśleń przez szanownych forumowiczy.

Dostałem płytę gramofonową, prezent zmusił do zastanowienia "na czym to odtworzyć".

Mój aktualny sprzęt grający to: Denon AVR-1306 i głośniki Eltax Universe podpięte do amplitunera jako stereo (same kolumny bez wykorzystania centralnego i satelit). Dźwięk, który się z niego wydobywa jest dla mnie wystarczający i z tego powodu na początku uznałem, że nie będę "szalał" z gramofonem i kupię coś taniego - w grę wchodziły najtańsze modele reloopa, numark tt oraz denon dp29f; oczywiście stopniowa lektura wielu postów doprowadziła mnie do wniosku, że to głupota i zaraz wydam pieniądze na coś co "zagra" lepiej. W grę od początku nie wchodził gramofon używany - nie znam tematu na tyle by móc samemu ocenić jego ewentualną sprawność czy niesprawność, sprawdzonego sprzedawcy, któremu mógłbym zaufać co do stanu technicznego sprzętu też w moim otoczeniu brak.

W końcu stanęło na gramofonie Pro-Ject Debut III Phono SB, ze względu na wbudowany przedwzmacniacz gramofonowy, Speed-Box i to że mi się podoba wizualnie :) Biorę pod uwagę, że standardowa wkładka nie jest za dobra, za jakiś czas zmienię ją na coś lepszego.

Teraz pytanie - czy przy reszcie mojego toru audio wydanie pieniędzy na ten gramofon znajduje uzasadnienie, czy raczej jest zbytkiem bo i tak nie usłyszę różnicy między nim a najtańszym reloopem?

https://www.audiostereo.pl/topic/82350-dylematy-na-starcie/

Myśle, że sprzęt póki co jest wystarczający. Zmiany przychodzą same, pewnego dnia budzisz się i wiesz, że musisz coś zmienić:) nigdy nie słyszałem tego denona, ale to stosunkowo nowy model, jeżeli dźwięk Ci odpowiada, to nie ma co pchać się w zmiany.Z tego co wiem, to Twoje kolumny moga mieć problem z basem, ale to już sam zobaczysz. Szczerze to z kolumnami może byc problem...Myśle że potencjał Debuta III bedzie w miare wykorzystany, choć nie moge tego w pelni powiedzieć dopoki nie usłysze.Już kupiłeś gramofon? Jest teraz wersja esprit z Ortofon 2m za 1400 + można jeszcze cos utargować, a przedwzmacniacz można dorwać tanio, nie koniecznie pro-jecta.Różnice pomiędzy debutem a innymi tańszymi gramofonami bedzie słyszalna,nawet bardzo, aczkolwiek na tym forum każdy ma inną opinie ( w końcu pro-jecty to 'chińskie, plastikowe gramofony', na pewno padnie kwestia dogmatu itp.;)) Ja zaczynałem od Diory WS442 i altusów 110 więc naszczęscie nie miałem dylematów czy zmienić sprzęt:) Ciężko mi jest doradzić... bo gdybym ja miał taki zestaw to na pewno eltaxy poszły by ekhm, na śmietnik... wzmacniacze stereo z reguły grają lepiej... weż też pod uwage to, że (przynajmniej w moim przypadku) koszty płyt winylowych to 70% wydatków, jak nie więcej, jeśli masz dużą kolekcje to warto wejść w analog, ale jeśli masz jedną płyte jako prezent...

Witaj! Sprzętu jeszcze nie kupiłem, gdybym kupił to samodzielnie oceniłbym czy dla mnie owo połączenie "gra".

Mogę prosić o jakiś link do oferty sprzedaży tego Ortofona?

Eltaxy wbrew pozorom po zastosowaniu patentu wyczytanego na jednym z for (zatkania otworów od bass reflexu gąbką) grają nieźle, szaleństwa głośnikowe przy tym amplitunerze nie mają specjalnie racji bytu, a całego audio nie chcę zmieniać tylko dobrać do niego gramofon, który będzie adekwatnym do reszty elementem toru audio.

Kolekcji nie mam, ale nie znaczy to, że mieć nie mogę - stąd planowanie "przyszłościowego" zakupu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tylko to jest tak, że skoro już płacic 1400 za debuta, to czemu nie xpression, a jak xpression to czemu nie rpm 5.1 itd. Wydaje mi sie, ze kupując nawet debuta III, preedzej czy poźniej, bedziesz chciał zmienić reszte toru audio. Chociaz ja, wchodząc do swiatu analogu, przez połtora roku słuchalem (tez debuta III) na ortofonie omb5, diorze i altusach ( z całym szacunkiem dla unitrowców:), czyli sprzęcie z prlowskich dyskotek, ale za każdym razem szczena mi opadała jak włączałem gramofon.

Dużo zależy od tego jak często będziesz słuchał gramofonu, u mnie jest podstawowym źródłem dźwieku, wlasciwie jedynym. jak masz jakies pytania to pisz, sam miałem kiedyś taki dylemat.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.