Skocz do zawartości
IGNORED

Masakryczne roznice cenowe plyt BR - Alien Anthology

leon28

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich

temat znany nam wszystkim, okropne wrecz roznice cenowe plyt BR w polsce i za granica. jedna z pozycji niestety szczegolnie nie daje mi spokoju - chodzi o nowe wydanie alien anthology na bluray. komplet 6 plyt na allegro bez polskiej wersji jezykowej (napisow) chodzi po ok. 150 pln, z dodanymi polskimi napisami to juz 550 pln i wiecej.

co jest grane? co dodaja w wersji na polske, ze az taka jest roznica cenowa???

moze mnie ktos oswiecic, bo powiem szczerze - nie nadazam. a pozniej dziwia sie, ze sie lacza internetowe ludziom grzeja od torrentow itd. (nie popieram, ale rozumiem)

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

witam wszystkich

temat znany nam wszystkim, okropne wrecz roznice cenowe plyt BR w polsce i za granica. jedna z pozycji niestety szczegolnie nie daje mi spokoju - chodzi o nowe wydanie alien anthology na bluray. komplet 6 plyt na allegro bez polskiej wersji jezykowej (napisow) chodzi po ok. 150 pln, z dodanymi polskimi napisami to juz 550 pln i wiecej.

moze mnie ktos oswiecic, bo powiem szczerze - nie nadazam. a pozniej dziwia sie, ze sie lacza internetowe ludziom grzeja od torrentow itd. (nie popieram, ale rozumiem)

odpowiedz jest prosta: polska to narod gdzie srednia dochodow jest niska - za niska jak na swobodne korzystanie z elektronicznej rozrywki (czyli kupujesz sobie 1-2 filmy br tygodniowo, 1 gre miesiecznie 4-5 cd-audio miesiecznie itp - przy najnizszym wynagrodzeniu jakie proponuje nam panstwo - czyli wiekszosc tyle zarabia - braknie na to kasy a co z reszta?)

z tego wzgledu kapitalistyczne firmy audio-vizualne nie chcac tracic dochodow z tytulu ze rynek z powodow wymienionych wyzej jest 10x nizszy - po prostu postanowil ze lepiej "piepsznac" cene w kosmos moze sie jakos bedzie dalo oblowic mimo problemow...

na przemysl audio-vizualny nie licz Pan to tylko kapitalistyczni wyzyskiwacze...

chwilowy brak działalności w audio.

I ci kapitalistyczni wyzyskiwacze dziwią się że w tej dzikiej Polsce kwitnie piractwo!!!Ja od dawien dawna zaopatruje się w Niemczech w płyty cd,br dvd itd.Ogólnie jest TANIEJ ,nawet gdy euro stoi 1 do 4.A przedewszystkim wyprzedaże i obniżki są wielką okazją do zakupu dużej ilości płyt po "śmiesznych cenach" W Polsce sytuacja nie realna!!! W berlińskich Saturnach i Media Markach płyty zagranicznych wykonawców w cenie od 3-5 euro jest zatrzęsienie. Nawet muzyka klasyczna wydawana przez Deutche Grammofon jest dostępna w tych cenach! Filmy i koncerty na b-ray można dostać od 7.99 euro! U nas abstrakcja!!!

witam wszystkich

Troszkę z innej beczki ale z cenami za licencje oprogramowania jest tak samo. W cennikach korporacji z tej branży, Polska najczęściej wpada do worka "Third World and Others", gdzie ceny są zdecydowanie wyższe niż np. w Ameryce Północnej. Wyjaśnienie zjawiska podał antymalkontent.

The odd get even.

I ci kapitalistyczni wyzyskiwacze dziwią się że w tej dzikiej Polsce kwitnie piractwo!!!Ja od dawien dawna zaopatruje się w Niemczech w płyty cd,br dvd itd.Ogólnie jest TANIEJ ,nawet gdy euro stoi 1 do 4.A przedewszystkim wyprzedaże i obniżki są wielką okazją do zakupu dużej ilości płyt po "śmiesznych cenach" W Polsce sytuacja nie realna!!! W berlińskich Saturnach i Media Markach płyty zagranicznych wykonawców w cenie od 3-5 euro jest zatrzęsienie. Nawet muzyka klasyczna wydawana przez Deutche Grammofon jest dostępna w tych cenach! Filmy i koncerty na b-ray można dostać od 7.99 euro! U nas abstrakcja!!!

no tak ale tam "masa" czyli przecietny obywatel moze sobie spokojnie kupowac i kolekcjonowac a u nas nie moze wiec ta strategia sie nie sprawdzi wiec pozostaje strategia "cena w kosmos" i niech Ci ktorych stac bula a przecietny obywatel wiadomo jak pozyskuje bo nie da sie inaczej, w koncu 2 dni pracy przecietnego polaka zeby kupic 1 cd to "rozboj w bialy dzien"

no tak ale tam "masa" czyli przecietny obywatel moze sobie spokojnie kupowac i kolekcjonowac a u nas nie moze wiec ta strategia sie nie sprawdzi wiec pozostaje strategia "cena w kosmos" i niech Ci ktorych stac bula a przecietny obywatel wiadomo jak pozyskuje bo nie da sie inaczej, w koncu 2 dni pracy przecietnego polaka zeby kupic 1 cd to "rozboj w bialy dzien" a nie kazdy lubi az takie kompromisy

• 2 tygodnie później...

Moim zdaniem odpowiedz jest prosta,w polsce jest zbyt duza ilosc posrednikow ,kazdy z nich chce zarobic i dlatego taka cena.Ja mieszkam w UK, w sieciowkach takich jak HMV cd mozna kupic z wyprzedazy juz od £1.50,ostatnio wyszukalem swietny sklep z uzywanymi plytami,grami i filmami za 90pensow.W polsce narazie nie realne,a szkoda.Pewnie gdyby ceny byly znacznie nizsze nikt nie bawil by sie w sciaganie.

Moim zdaniem odpowiedz jest prosta,w polsce jest zbyt duza ilosc posrednikow ,kazdy z nich chce zarobic i dlatego taka cena.Ja mieszkam w UK, w sieciowkach takich jak HMV cd mozna kupic z wyprzedazy juz od £1.50,ostatnio wyszukalem swietny sklep z uzywanymi plytami,grami i filmami za 90pensow.W polsce narazie nie realne,a szkoda.Pewnie gdyby ceny byly znacznie nizsze nikt nie bawil by sie w sciaganie.

tak, jesli cena osiagnela by pulap tzw produktu masowego DLA SPOLECZENSTWA POLSKIEGO - pewnie okolo 5zl jak na polske (co oczywiscie jest realne i i tak dawalo by zyski ale obecnie dzialaja na strategii cena w kosmos) to zgadza sie nielegale wy znikly (oczywiscie nigdy w calosci bo sa ludzie ktorym daje satysfakcje samo sciaganie albo posiadanie 2 dni wczesniej lub troche wczesniej nawet niskiej jakosci materialu lub samo zbieranie na skale masowa - to tzw maniacy oni pozostana chyba ze rownoczesnie z cena stworzono by legalne pliki

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Tylko amazon.co.uk. Gdy uzbierasz plyt o wartosci 25 GBP, transport do Polski jest darmowy. Idzie rowno 5 dni - wiem, bo probowalem. Niektore wydania Black Sabbath - w Polsce 60 PLN, w UK okolo 4 GBP (+darmowa przesylka). Naprawde nie ma sensu kupowanie plyt w Polsce w dobie interentu i kart kredytowych...

Empik.com przynajmniej oferuje mozliwosc odbioru paczki w sklepie (jesli ktos ma w miescie) tym samym redukujac koszty wysylki. .. Moja propozycja dla sklepu merlin.pl to pozostawic sam pop-chlam (wszsytko inne wywalic)i podniesc cene wysylki do 20 zl. Takie dzialania naturalnie wpisuja sie w przyjeta przez nich linie polityki sprzedazy... ciekawe, gdzie to ich zaprowadzi?

Trzeba zaglosowac portfelem. Zacznijmy kupowac w krajach o normalnej polityce cenowej i nasi rodzimi dusigrosze albo beda musieli zmienic strategie albo wypadna z rynku. I dobrze.

Dokladnie w Polsce sie nic nie oplaca bo wszystko jest drogie nawet smiać sie nie opłaca a co dopiero kupowac plyty. Jak powiedzial Morven i inni kupujcie płyty tylko nie w Polszce. I żyjcie jak ludzie równiez po za Polska.

• 3 tygodnie później...

W empik.com są do zamówienia po 89,99 zł za sztukę czyli jakieś 360 zł, więc tragedii już chyba nie ma...

To nie tak... Nie chodzi o same filmy. W tym Alienowym boxie jest jeszcze chyba z 60 godzin extra dodatków. Uczta dla fanów serii. Sam blu-ray z polskimi napisami to pikuś, można zassać z peba... mi jednak by najbardziej zależało na tych dodatkach właśnie. Box 6 blu-ray Aliena (2 płyty wypchane tylko dodatkami) leży u mnie we wsi w HMV za grosze, ale bez polskich napisów.

A ja mam takie zboczenie, że jeśli już wydaję kaskę na oryginał to chcę mieć polskie napisy. Nie żebym potrzebował ale DLA ZASADY! Płacę i wymagam.

A potem się dziwią, że ludzie piracą...

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

• 1 miesiąc później...
  • 5 tygodni później...

Czekac na promocje w Media Markt i Saturn.

Ostatnio byla promocja w Saturn Predator 3xBlue-ray za 150 zloty.

Niestety jak wrocilem z wakacji i zobaczylem ulotke po czym zadzwonilem do sklepu to juz nie bylo :( o pare dni za pozno!

A na Allegro za ponad 300 zloty chodza! Nigdy nie kupie za taka kase, poczekam jak znow bedzie promocja. A bedzie na pewno :)

"Lampa nie umiera nigdy"

• 2 miesiące później...

lubie Alieny 2-3 razy w roku obejrzeć . Wersja nd BR i DVd jakością się nie rózni . Może Alien 5 w przyszłym roku będzie skokiem jakościowym.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.