Skocz do zawartości
IGNORED

High-end w niskiej cenie

Violet

Rekomendowane odpowiedzi

... Odnośnie czy kogoś na coś stać. Znam ludzi co mają całe kilku tyś. kolekcje CD 16bit i do nich zaczyna docierać co jest ona warta!!!!! Mądrość i jeszcze raz mądrość.

MAJĄ MAJĄTEK !!!

alle, co głupiemu po rozumie :(

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Znam ludzi co mają całe kilku tyś. kolekcje CD 16bit i do nich zaczyna docierać co jest ona warta!!!!!

Rozumiem z kontekstu, że niewiele ?

Owszem gęste formaty brzmią znacznie lepiej od CD. Ale z drugiej strony te "marne" 16-bitowe CD na high-endowym sprzęcie brzmią lepiej niż gęste formaty na budżetówce czy sprzęcie ze średniej półki...

Mnie osobiście nie boli słuchanie CD. Ale wiem, że to kwestia sprzętu. Od pewnego poziomu jakościowego sprzęt dokonuje cudów z odtwarzaniem zwykłych CD.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

... Od pewnego poziomu jakościowego sprzęt dokonuje cudów z odtwarzaniem zwykłych CD.

bo samplownie to potęga jest, już i Transparent niepotrzebny

Rozumiem z kontekstu, że niewiele ?

Owszem gęste formaty brzmią znacznie lepiej od CD. Ale z drugiej strony te "marne" 16-bitowe CD na high-endowym sprzęcie brzmią lepiej niż gęste formaty na budżetówce czy sprzęcie ze średniej półki...

Mnie osobiście nie boli słuchanie CD. Ale wiem, że to kwestia sprzętu. Od pewnego poziomu jakościowego sprzęt dokonuje cudów z odtwarzaniem zwykłych CD.

W kategoriach średniej półki nie ma porównania. Różnica w formatach jest istotna i to słychać. Sztuka dobrego grania zaczyna się od formatów gęstych i w zasadzie na nich kończy. Nie mówmy tu o przypadkach CD pleyerów powyżej 40 tyś. zł, na które warto zwrócić uwagę. Ich jest tylko kilka modeli a więc statystycznie nie istnieją.

Arton jest omamiony dzwiekiem dookola glowy z pieciu satelitek i plastikowego subwoofera. Wiec parafrazujac panowie "Zostawcie juz, nie widzicie, ze to jest jego sobista tragedia".

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Arton, syndrom HiRes, werdykt doktora: nie uleczalne, w zasadzie z chorobą to ma mało wspólnego....

Byłem ostatnio u pewnego Pana, gdyby formaty HiRes tak grały to bym Ci przyznał rację, trzeba mieć jeszcze na czym słuchać - choć to akurat jest względne. Czasami i z małego radyjka można mieć radochę.

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Jest takie powiedzenie: 'Tyle wiesz co zjesz'.

Rozumiem Twoje poglądy po tym jak pokazałeś, że nie słyszysz większej przezroczystości pasywki. To dało mi wiele do myślenia. Ale tak to już bywa na tym forum.

To tak a propos radyjka.

To tak a propos radyjka.

1. Hi-end zazwyczaj musi być drogi.

2. Hi-end nie oznacza, że gra lepszym dźwiękiem; co za absurd!

Nie zgadzający się z 1. i 2. zdradzają albo niewiedzę albo właśnie kompleksy...

Definicja:

Urządzenie hi-end:

a) ma unikalny design,

b) jest zbudowane z unikalnych (najczęściej drogich) materiałów,

c) do jego budowy wykorzystano najnowsze, unikalne technologie wytwórcze,

d) charakteryzuje się najwyższymi mierzalnymi parametrami,

e) ma inne naj...

Przykłady:

a) Wzmacniacz o zupełnie odjazdowej bryle.

b) Telefon komórkowy o obudowie z grafenu (jeszcze praktycznie nie opanowana technologia produkcji).

c) Urządzenie zbudowane z użyciem półprzewodników do których produkcji użyto monokryształu hodowanego w warunkach zerowej grawitacji (np. na stacji kosmicznej) a podłożem jest diament syntetyczny.

d) To najprostsze, ale i najwięcej urządzeń to spełnia...

e) A np. zegarek Patek. Nie musi mieć cech a) do d) a jest hi-end`em. Notabene firma założona przez Polaka...

Uzasadnienie będzie później. Idę zrobić siku ;)

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

1. Hi-end zazwyczaj musi być drogi.

2. Hi-end nie oznacza, że gra lepszym dźwiękiem; co za absurd!

Nie zgadzający się z 1. i 2. zdradzają albo niewiedzę albo właśnie kompleksy...

Definicja:

Urządzenie hi-end:

a) ma unikalny design,

b) jest zbudowane z unikalnych (najczęściej drogich) materiałów,

c) do jego budowy wykorzystano najnowsze, unikalne technologie wytwórcze,

d) charakteryzuje się najwyższymi mierzalnymi parametrami,

e) ma inne naj...

Przykłady:

a) Wzmacniacz o zupełnie odjazdowej bryle.

b) Telefon komórkowy o obudowie z grafenu (jeszcze praktycznie nie opanowana technologia produkcji).

c) Urządzenie zbudowane z użyciem półprzewodników do których produkcji użyto monokryształu hodowanego w warunkach zerowej grawitacji (np. na stacji kosmicznej) a podłożem jest diament syntetyczny.

d) To najprostsze, ale i najwięcej urządzeń to spełnia...

e) A np. zegarek Patek. Nie musi mieć cech a) do d) a jest hi-end`em. Notabene firma założona przez Polaka...

Uzasadnienie będzie później. Idę zrobić siku ;)

Kolego.

Problem w tym, że zegarek Patek ( oprócz innych cech) doskonale pełni swoją podstawową funkcję czyli dobrze odmierza czas!!!

W przeciwieństwie do sporej części tzw. Hi Endu które pomimo wysokiej ceny nie odtwarza dobrze dostarczonego sygnału ( czyli muzyki).

Arton, jedno to rozdzielczość, a drugie to preferencje - dopowiedz sobie sam...

A wyznacznikiem Hi-Endu jesteśmy my sami, dla jednego wspomniane radyjko będzie full class, a dla innych złote klamki przy obudowie. Oczywiście, zgadzam się, że są to przeważnie drogie urządzenia, ale to nie oznacza, że to gra. Bo może być Hi-End cenowy i dźwiękowy. Moje osobiste doświadczenia dowodzą, że cena ma tutaj drugorzędne znaczenie. Ale dla Pana Witka spod 10 to już będzie Low-End.... itd...

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Problem w tym, że zegarek Patek ( oprócz innych cech) doskonale pełni swoją podstawową funkcję czyli dobrze odmierza czas!!!

W przeciwieństwie do sporej części tzw. Hi Endu które pomimo wysokiej ceny nie odtwarza dobrze dostarczonego sygnału ( czyli muzyki).

Zegarek Patek odmierza czas jak każdy przyzwoicie wykonany zegarek. Nie jest w tym lepszy.

To doskonały przykład na to jak potrafią się wykreować marki.

Podobnie bywa z hi-end`em w audio. Te klocki muszą grać. Ani lepiej ani gorzej. Muszą grać przyzwoicie...

Co to za hajend z dwoma kolumnami.

A wiesz jak gra 5.1 albo 7.1 dookola glowy, jak masz tyle glosniczkow wielkosci paczki papierosow i do tego fajny subłufer??

Nie?? To spytaj artona55.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Co to za hajend z dwoma kolumnami.

A wiesz jak gra 5.1 albo 7.1 dookola glowy, jak masz tyle glosniczkow wielkosci paczki papierosow i do tego fajny subłufer??

Nie?? To spytaj artona55.

Moje głośniczki /przed modyfikacją/ w niemieckim audio były klasyfikowane na tej samej pozycji co B&W704. Z dźwiękiem podobnym do Virgo 2. Chrakterystyka jak na obrazku.

ss70edpasmo.jpg

Sub jest jeden z najlepszych w cenie do 7tyś. Wszystkie ważą łącznie 2x28+2x12+14+20=114 kg

Moje po modyfikacji są o klasę wyżej. Twoje jak się klasyfikują? W ogóle jakiś ranking je zauważa?

Artonek a dlaczego nie pochwaliłeś się takim rewelacyjnym zestawem w "o mnie"?Chyba się go nie wstydzisz?

Dobrze piszesz "głośniczki"jak kupisz już głośniki to wpiszesz?

Panowie,odbiegacie od tematu.

Moim zdaniem można mieć dobrze grający sprzęt za niższą cenę niż podaje rynek "hi-endu",tylko najpierw trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie o jakich kwotach mówimy. Jeśli miał bym wytypować jakieś kolumny które kosztują mniej niż 10.000zł nowe,to pierwsze co mi przychodzi na myśl to Oberony II na scanach,kosztują właśnie 10.000zł. Czy warto je kupić? Osobiście bym ich nie kupił tylko sam zrobił,za 4.000zł. Mamy dobrze grające kolumny w niskiej cenie? mamy :) Można zejść z ceną nawet niżej ale nie wiem czy dla Was Ushery to dobrze grające głośniki,dla Mnie na razie tak,przede Mną jeszcze długa droga do doskonałości.

widzę, że szykuje się nowa klasyfikacja w hajendzie,

było na "jakość dźwięku", było w/g ceny, teraz w/g wagi/masy/ciężaru - - 114kG - duży szacun

Gość Patrick

(Konto usunięte)

Moje głośniczki /przed modyfikacją/ w niemieckim audio były klasyfikowane na tej samej pozycji co B&W704. Z dźwiękiem podobnym do Virgo 2. Chrakterystyka jak na obrazku.

ss70edpasmo.jpg

Sub jest jeden z najlepszych w cenie do 7tyś. Wszystkie ważą łącznie 2x28+2x12+14+20=114 kg

Moje po modyfikacji są o klasę wyżej. Twoje jak się klasyfikują? W ogóle jakiś ranking je zauważa?

To mnie dowartosciowales => moje dwie kolumny glosnikowe waza 120 kg , no to jestem kozak hajendowiec :-) A jak dolicze do tego podstawy z piaskowca kazda po rowne 100 kg to ho,ho ikona polskiego HE Elb moze za mna teczke nosic...

Czyli wystarczy byle pazdziez dociazyc piaskiem lub olowiem i hajend jak ta lala. Pochwal sie tym hajendem z wyokim rankingiem. Juz jeden kiedys sie chwali dooklolnym dzwiekiem 5.1 z zestawu harman kardon z playstku i twierdzil, ze zadne kolumny stereo nie sa w stanie zapewnic mu takich doznan, zreszta macie swoj klub (w liczbie - 2 czlonkow) wzajemnej adorancyji i tam jednak powinienes pozostac i tam walsnie na wpisach poprzestac.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.