Skocz do zawartości
IGNORED

PR3-czuję się jak kopnięte w d... g....

fubb

Rekomendowane odpowiedzi

Pod znakiem Trójki upłynęła moja podstawówka, potem liceum... Liczyłam na to, że radio pozostanie ze mną też na czas studiów. Na razie jestem mu wierna, ale nie wiem, ile jeszcze wytrzymam. Oznaki zamachu na tożsamość tej stacji pojawiały się już od dawna, o czym wspomnieli zresztą przedmówcy. Niepostrzeżenie skracano najlepsze audycje, Trzy Kwadranse Jazzu zmieniły się nagle w Dwa Kwadranse Jazzu, coraz mniej reportażu, coraz gorsza muzyka. Jeszcze kilka lat temu gdyby ktoś powiedział mi, że usłyszę na atenie Trójki 'artystów' w rodzaju Sugar Babes, Ricky Martina czy 'Boskiego Enrique', śmiałabym się do łez. Teraz uśmiech zamiera na ustach...

Jest wiele rzeczy, które drażnią mnie w tej stacji.

Po pierwsze - Rokos. Nie wiem, jak takiego nieudacznika, takiego bezmózgiego pseudodziennikarza można dopuszczać do mikrofonu. Każdą swoją mierną wypowiedź okrasza pseudozmysłowym śmiechem, który doprowadza mnie szewskiej pasji! I te jego genialne puenty, które chyba każdego inteligentnego słuchacza wprawiają w konsternację.

Po drugie - brak kontaktu ze słuchaczami. Telefony stałych słuchaczy sprawiały, że słuchając tego radia, czułam się członkiem jakiegoś niepisanego porozumienia miłośników Trójki. Tego radia słuchali ludzie wrażliwi, inteligentni, wyrobieni muzycznie, zaangażowani w otaczającą ich rzeczywistość. Teraz mam wrażenie, że tego radia słuchają ludzie całkowicie przypadkowi.

Po trzecie - nic dziwnego, że na antenie Trójki coraz rzadziej słychać głosy słuchaczy. Propozycja wysyłania do radia SMSów czy dzwonienia na 0-700... była chyba poniżej godności wielbicieli tej stacji.

Po czwarte - playlista. Wiele już zostało o tym powiedziane, dlatego nie będę powtarzać. Chyba nikt nie ma wątpliwości, że 'Sobota w stylu pop' czy piosenki na życzenie to kompletna porażka.

Po piąte - dżingle.

I tak dalej...

Trójka toczy się po równi pochyłej i nawet najbardziej agresywna kampania reklamowa jej nie pomoże.

Szkoda, bo było to jedyne radio, z którym można było się identyfikować, które kształtowało gusta, wychowywało pokolenia słuchaczy. Szkoda...

dobre radio to skarb

ja przeczytałem wyżej o tym Kosińskim o 2giej to mi się takie k**** wypsneło...

ja 3 programu PR nie słucham od dawna, jestem za sentymentalny, to tak jakby ukochaną kobietę ktoś naszprycował jakimś świństwem

w tej chwili słucham tylko II programu (no i Józefa w w-wie, ale to dla wtajemniczonych :), reszta to syf

wawa na samym początklu było OK, stara radiostacja

ale pamiętam jeszcze te audycje z dawnego IV programu (pierwszy stereofoniczny), mnie stan wojenny zastał słuchającego dyskografii zepów puszczanej przez Janiszewskiego właśnie w IV programie PR, radio amator 2 stereo, słuchawki Tesla

to były czasy...

Przed chwilą - ku mojemu osłupieniu - usłyszałam na antenie Trójki Britney Spears. Szok. Niedługo pewnie pojawi się ten sympatyczny pan z czerwonymi włosami i obwieszony złotem jak choinka w Boże Narodzenie...

Właśnie jest ciekawy wywiad z Niedźwiedziem na onecie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Andrzej

Ukryta Zawartość

Wywiad rzeczywiscie dobry, ale niezle sa tez i niektore komentarze. Zwlaszcza pierwszy, ktory pozwalam sobie ponizej przekleic, bo trafia w sedo problemu Trojki.

===========================================================================

"Reklamacja treści programowej wysłana do Trójki... (pozostała bez odzewu)

Szanowna Redakcjo,

Pragnę poinformować, że stracili Państwo dzisiaj słuchacza. Mianowicie mnie...

Zdecydowałem się poświecić kilka minut mojego wolnego czasu na napisanie tego maila nie ze złości, ale ze względu na szacunek, którym darzę Trójkę. Poza tym myślę, że jako długoletni słuchacz jestem to winny mojej niegdyś ulubionej stacji. Jak pokazują badania, przeciętnie tylko co dwudziesty niezadowolony klient zgłasza formalną reklamację, dlatego każda stanowi dla firmy bezcenną i ważną wskazówkę. Byłbym zaszczycony, gdyby moja okazała się przynajmniej pomocna...

Jako Państwa klient zgłaszam więc reklamację, ponieważ jakość produktu oferowanego przez Trójkę przestała zaspakajać moje potrzeby.

Nie odpowiada mi ślepa komercjalizacja programu, zdejmowanie z anteny lub spychanie na godziny nocne najciekawszych audycji oraz "gwałcenie" mojej psychiki tandetnymi hitami puszczanymi z częstotliwością nie do zniesienia nawet dla osoby tolerancyjnej i mało wymagającej muzycznie, za jaką się uważam. Jako osoba pracująca głównie w domu słucham radia przez większość dnia. Wasz najnowszy hit, którego słowa, powtarzane w kółko "Shut up, shut up" musiałem wysłuchiwać każdego dnia kilkadziesiąt razy dziennie, bodajże przez ostatnie półtora miesiąca. Do czego to miało mnie zachęcić? Do kupienia płyty tego zespołu, czy częstszego słuchania Trójki? Nawet lubiany utwór można znienawidzić, gdy słyszy się go tak często.

Moja frustracja osiągnęła punkt kulminacyjny wraz z pojawieniem się najnowszego hasła reklamowgo Trójki "radość słuchania". Rozumiem, że opakowanie go w efektowny dżingiel i nachalnie powtarzane tak często, aby trafiło do podświadomości słuchacza ma na celu pozbawienie go możliwości racjonalnej oceny jakości programu stacji i wyrobienie w nim odruchu "radości" niezależnie od tego jaki gniot programowy mu się wcisnie. Dodakowo takie hasło jest dla mnie obraźliwe, gdyż sugeruje, że jako słuchacz nie potrafię sam ocenić, co sprawia mi radość, a co nie.

Z artykułów prasowych wiem, że `reformy' w Trójce wynikają z wprowadzenia tzw. marketingu segmentacyjnego, czyli zdefiniowania wąskiej grupy docelowej stacji na którą składają się ludzie młodzi, wykształceni itd. Otóż ja właśnie jestem młody. Kończę studia na Akademii Ekonomicznej, wiec jestem dodatkowo wykształcony (przynajmniej formalnie). Przecież idealnie pasuje do profilu Waszego słuchacza, a jednak nowa Trójka do mnie nie trafia! Przestała też trafiać do moich rodziców i znajomych, a właściwie do każdego Waszego słuchacza, z którym miałem okazję ostatnio rozmawiać.

Jako, co prawda początkujący, ale mimo wszystko ekonomista nie rozumiem Państwa intencji przy wprowadzaniu zmian programowych. Trójka przez wiele lat funkcjonowania wypracowała sobie wyjątkową pozycję na rynku, prestiż i lojalność słuchaczy, której tylko pozazdrościć mogą stacje komercyjne. Trójki słuchali ludzie wykształceni, a co za tym idzie uzyskujący relatywnie wysokie dochody- przecież to idealna grupa docelowa dla reklamodawców!

Marnowanie tego potencjału jest nieracjonalne, ale mimo, to w przypadku Trójki z niezrozumiałą konsekwencją realizowane.

Na koniec pragnę zwrócić uwagę na fakt, że wielu słuchaczy pozostaje w Trójce z sentymentu i z nadziei na poprawę, a przynajmniej na zahamowanie procesu dalszego pogarszania jakości programu. Wiem to, bo sam byłem tego przykładem. Oznacza to, że stacja będzie nadal tracić popularność wraz z utratą nadziei przez kolejnych słuchaczy. Zbyt wielu nowych nie zyska, bo jako radio publiczne nie ma chyba większych szans w walce ze bogatymi stacjami komercyjnymi.

Nie liczę oczywiście, że mój mail cokolwiek zmieni, ale mam nadzieje, że zostanie potraktowany jako głos kolejnego rozgoryczonego słuchacza, płynący z dobrej woli i chęci pomocy. "

~Stefi, 2004-05-13 10:22

• 5 miesięcy później...

zaryzykowałem:

włączyłem manniaka po ciemku a tam zamiast nadredaktora w zastępstwie Janusz Kosa Kosiński-jak zwykle trzyma klasę,chciało by się aby trójka wyglądała tak przez 24h,obu panów pozdrawiam.oj przypomniały mi się stare czasy -a w radiu pole truskawkowe.

To juz nie tylko zmierzch trojki. Krajowa Rada bedzie za niedluga chwile historia w polskich mediach. Sposob traktowania nie tylko sluchaczy, ale rowniez odmiennych praw obowiazujacych rownolegle media publiczne oraz prywatne powoduja, ze i Walter i Solorz ciagaja publiczne media juz nie tylko skargami, ale i po sadach. Lamanie wszelkich ustalonych kryteriow przez publiczne media skonczy sie na licytacji i Woronicza i Al. Niepodleglosci. Natomiast to co jest obecnie szalenie waznym czynnikiem przed zachodem slonca, lub bardziej chmur, to jedna z ostatnich okazji napelnienia sobie kieszeni szmalem, no bo juz nie ukrywajmy, wszyscy (a przynajmniej w stolicy) doskonale wiedza, ze etat w PR i TVP jest legitymacja wejsciowa do robienia kasy na korytarzach, no juz teraz statku kosmicznego. A propos tego kosmosu z Woronicza, komus juz faktycznie jebnelo. Po poltoramiesiacznym i pracujacym pobycie w Polsce, czuje sie po powrocie jakbym nareszcie wrzucil w siebie troche tlenu.

To, co nigdy nie udało się do końca komunistom, kapitaliści wykonają w 100%. Żadnej władzy nie zalezy na podnoszeniu poziomu kultury społeczeństwa. A dla motłochu wystarczą Igrzyska..

ja się na radiu nie wychowywałem - mam dopiero 23lata. ale słuchać radia zacząłem przed kilku laty właśnie od trójki. audycje Manna,Niedźwieckiego, pan Sułek...trzeba było być przy odbiorniku! cieszę się, że choć tyle udało mi się posłuchać, teraz to radio to dla mnie badziewie jakich pełno. stacja bez charakteru, co jest dodatkowo smutne ze względu na to, czym to radio kiedyś było.

nie wiem co za idiota postanowił zrobić z trójką to co się z nią stało i kto na to pozwolił. ale jak dla mnie tym ludkom nie powinno się dawać decydować o niczym więcej niż kolor pasków na ich dresach

;przepraszam za małe literki, shift mi bardzo marnie chodzi;

Ja się na tym radiu wychowałem i powiem pięknie to już było. W zasadzie wszystko już jest napisane, sam też niedawno trochę ponarzekałem. Trójka jako całość mocno goni komercyjne stacje, choć zdarzają się wyjątki reportarze, czasem ciekawe dyskusje i parę nazwisk, które prezentują swoją muzykę.

Teraz w normalnych godzinach 3 zbliżyła się do europy, takiej w której nie ma początków i końców utworów, a między nimi samoreklama. Następne pokolenia na pewno nie "nauczą" się muzyki, szukania własnych stylów, lecz będą biernie słuchać to, co im "wielka piątka" zaproponuje, zaprogramuje i wyprodukuje.

• 2 tygodnie później...

sporo ludzi wciaz jeszcze slucha Trujki, noca bo noca, ale sluchaja, spojrzcie np. na manniakowa mape (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), podobnie jest z minimaxem czy nmp...

ja tez noca... nagrywam (video recorder) - a nastepnego dnia przy sniadaniu albo popoludniem odsluchujemy sobie z malzonka - jest prawie jak kiedys :)

tiaaa, to jak zarty przez lzy,

bo radio pogoda daleko, radio 94 tez tu nie slychac, tylko rmfy, zety, bisy itp.

Ukryta Zawartość

punkt zbiorczy PR3:

Ukryta Zawartość

No i moze kopalnia wiedzy (przede wszystkim historycznej) o audycjach muzycznych w PR:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.