Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do Dali Concept 6

doktor kidler

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Posiadam kolumny Dali Concept 6 i potrzebowałbym do nich wzmacniacza. Obecnie posiadam starą segmentówkę Technicsa ale bez procesora dźwięku wzmacniacz gra słabiutko. Na odsłuchu kolumn w sklepie słuchałem ich na ponoć najniższym modelu Nad i grało to bardzo fajnie. Pomieszczenie w którym ma to grać to 25m (5x5). Nieststy nie będzie kaski na sprzęt nowy więc zostaje tylko używka. Lubię jak jest trochę basu. Rozważam też możliwość zakupu w przyszłości amplitunera KD z wyjściem Pre Out bo kolumny mam razem z podstawkami i centralnym.

https://www.audiostereo.pl/topic/82650-wzmacniacz-do-dali-concept-6/

Jakikolwiek.

Nie ma co dorabiać teorii. Tym bardziej do tych głośników.

I nie porównuj się ze sklepem. Sklep ma z kilkanaście razy większą objętość. Wszystko będzie inaczej grało.

Kolumn słuchałem w pomieszczeniu odsłuchowym które miało może 7x5m. polećcie jakieś modele, bo wiem, że Nad też miał lepsze i gorsze sprzęty, chyba jak każda innna firma. Kupując używkę będzie trudno z odsłuchem.

Na wzmacniacz i CD jakieś 1000zł. Fajnie by było żeby były w miarę podobne ( to już takie widzimisię). Jeżeli chodzi o marki, to ja zatrzymałem się na początku lat 90 na Technicsie i dopiero teraz po odchowaniu młodzieży chcę sobie kupić jakiś sprzęcik. Lubię jak jest trochę więcej basu.

• 2 lata później...

Witam.

Chętnie podłączę się pod temat.Od paru godzin posiadam owe kolumny podłączone do wzmacniacza Technics SU-A700MK3 i jest średnio.Mam też procesor dźwięku Technic SH-GE90,lecz czekam na kabel.Moze wtedy cos sie polepszy.Mam w domu jeszcze do sprawdzenia Denona PMA-720.Podobno te kolumny z Denonem beda lepsze.

Byłem posiadaczem Dali Concept 6 przez parę ładnych lat. Przymierzałem do nich Nada 325 Creeka evo 2 ale najlepiej zagrały z Onkyo a-5vl. To bardzo dobry aczkolwiek niedoceniany wzmacniacz, który bez problemu konkuruje ze wzmacniaczami z przedziału 2000-3000zł a używany w idealnym stanie sprzedałem za 800zł. Wzmacniacz gra bardzo neutralnie, czysto i muzykalnie a dodatkowo ma wbudowanego Dac-a. Z czystym sumieniem mogę polecić takie rozwiązanie.

Witam.

Chętnie podłączę się pod temat.Od paru godzin posiadam owe kolumny podłączone do wzmacniacza Technics SU-A700MK3 i jest średnio.Mam też procesor dźwięku Technic SH-GE90,lecz czekam na kabel.Moze wtedy cos sie polepszy.Mam w domu jeszcze do sprawdzenia Denona PMA-720.Podobno te kolumny z Denonem beda lepsze.

Powiem tak, też miałem na początku wzmacniacz SU-A700 MK2 ale przerzuciłem się później na SU-A800 MK2 (był trochę lepszy), miałem także zarówno korektor SH-GE90 jak i wcześniej korektor SH-GE70. Uważam iż technicznie i dźwiękowo 70-tka jest lepsza od 90-tki. Jeśli nie masz specjalnych powodów aby go trzymać (jakieś własne ciekawe zastosowania) to go sprzedaj bo tak na prawdę u mnie nie wiele wnosił ani jeden ani drugi. Bez korekcji masz dźwięk bardziej naturalny. Słucham dużo winyli oraz CD trochę magnetofonu i tuner. Po kilku latach dźwięk bez korekcji bardziej mi się podoba.

Sprzedałem SU-A800 MK2 i kupiłem NAD-a C356BEE i to co on wyprawia z moimi kolumnami to się w głowie nie mieści. Nie będę pisał jakie kolumny mam bo bym chyba dostał bana na tym forum ale słyszałem tego NAD-a z kolumnami KEF-a i na takie teraz poluje.

Reasumując ja postąpił bym tak, po tym co już słyszałem muzycznie. Sprzedałbym tego Technicsa (wzmacniacz i korektor), kupiłbym NAD-a C320BEE lub wyższy (można na forum zobaczyć jak go można ładnie przerobić). Jeśli będziesz zadowolony to w przyszłości dokupisz sobie odpowiednie kolumny do tego NAD-a.

Np taki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

(Aczkolwiek nie mam z nim nic wspólnego).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 2 tygodnie później...

Nad C3200BEE lub Denon PMA-720 to byłby dobry wybór. Basu na tych kolumnach to raczej nie będzie.

Basu w porównaniu z moimi poprzednimi JAMO C407 nie ma wcale,ale nie jest zle.Wystarczajaco.Bralem to pod uwage zmieniajac kolumny,gdyz nalezalo mina mniejszych wymiarach,wiekszej odlosci odsluchowej i przednim bas-refleksie.Kolumny muszą zostać,gdyż pasują parametrami do pokoju.Firmy NAD nie biore wcale pod uwage,a DENON PMA-720 zostal juz sprzedany bez przesłuchania z DALI.

Byłem posiadaczem Dali Concept 6 przez parę ładnych lat. Przymierzałem do nich Nada 325 Creeka evo 2 ale najlepiej zagrały z Onkyo a-5vl. To bardzo dobry aczkolwiek niedoceniany wzmacniacz, który bez problemu konkuruje ze wzmacniaczami z przedziału 2000-3000zł a używany w idealnym stanie sprzedałem za 800zł. Wzmacniacz gra bardzo neutralnie, czysto i muzykalnie a dodatkowo ma wbudowanego Dac-a. Z czystym sumieniem mogę polecić takie rozwiązanie.

Onkyo jest ciekawa opcja ze względu na Dac-a.Znalazłem ładnego za 700 zł.Martwi mnie tylko brak laudness,gdyz wole go miec do cichego sluchania.

Powiem tak, też miałem na początku wzmacniacz SU-A700 MK2 ale przerzuciłem się później na SU-A800 MK2 (był trochę lepszy), miałem także zarówno korektor SH-GE90 jak i wcześniej korektor SH-GE70. Uważam iż technicznie i dźwiękowo 70-tka jest lepsza od 90-tki. Jeśli nie masz specjalnych powodów aby go trzymać (jakieś własne ciekawe zastosowania) to go sprzedaj bo tak na prawdę u mnie nie wiele wnosił ani jeden ani drugi. Bez korekcji masz dźwięk bardziej naturalny. Słucham dużo winyli oraz CD trochę magnetofonu i tuner. Po kilku latach dźwięk bez korekcji bardziej mi się podoba.

Sprzedałem SU-A800 MK2 i kupiłem NAD-a C356BEE i to co on wyprawia z moimi kolumnami to się w głowie nie mieści. Nie będę pisał jakie kolumny mam bo bym chyba dostał bana na tym forum ale słyszałem tego NAD-a z kolumnami KEF-a i na takie teraz poluje.

Reasumując ja postąpił bym tak, po tym co już słyszałem muzycznie. Sprzedałbym tego Technicsa (wzmacniacz i korektor), kupiłbym NAD-a C320BEE lub wyższy (można na forum zobaczyć jak go można ładnie przerobić). Jeśli będziesz zadowolony to w przyszłości dokupisz sobie odpowiednie kolumny do tego NAD-a.

Niestety Technics nie zostanie ze mna.Bez korektora nie moglem sluchac,bylo zbyt metalicznie jakos.Po podlaczeniu go i pobiawieniu sie nim jest lepiej.Nie mialem wczesniejszego modelu,ale wierze ze jest lepszy.Ten mi nie podchodzi,przekombinowany jest jakis.Jak pisalem wyzej NAD odpada.Nie slyszalem zadnego,ale raz:nie maja laudness i nie podoba mi sie design wcale.

Modele,o ktorych mysle powazniej to:

DENON PMA-920 - 575 zl z wysylka

DENON PMA-1060 - 550-600 zl z wysylka

DENON PMA-860 - 450 zl z wysylka

DENON PMA-700AE - 500 zl z + wysylka

DENON PMA-710AE - 600 zl z wysylka

MARANTZ PM-80 - 700 zl + wysylka

ONKYO A-5VL - 700 zl + wysylka

Mniej powazna grupa to:

LUXMAN LV-103 - licytuje

YAMAHA AX-750RS - oferta zamiany za moje SANSUI S-X900

MARANTZ PM6004

MARANTZ SR5023

H/K 980

H/K 3390

H/K 3490

YAMAHA AX-700

DENON DRA-700AE

DENON PMA-1055R

Myslalem nawet nad wyzszymi modelami AKAI np AM59 i KENWOOD od 880D do 990EX,ale nie wiem czy to dobre myslenie...za duzy wybor,a przeronilem juz dwa amplitunery i 4 wzmacniacze i mam dosc szukania.

Onkyo jest ciekawa opcja ze względu na Dac-a.Znalazłem ładnego za 700 zł.Martwi mnie tylko brak laudness,gdyz wole go miec do cichego sluchania.

Nie uświadczyłem żadnego problemu przy cichym słuchaniu a też ze względu na maluchy zwykle słuchałem cicho zwłaszcza jak już poszły spać.

DENON PMA-710AE - 600 zl z wysylka

MARANTZ PM-80 - 700 zl + wysylka

Słuchałem obu. PM80 miałem przez tydzień wogole mnie nie urzekły

MARANTZ PM6004

Tego dodał bym do pierwszej grupy. I jeszcze HK 680

Basu w porównaniu z moimi poprzednimi JAMO C407 nie ma wcale,ale nie jest zle.

U mnie jakoś tego basu w Jamo C407 też nie ma, a u Ciebie był? Zdaje się że zmieniłeś siekierke na kijek. Jeśli chcesz więcej basu to NAD jest raczej wskazany...kumpel ma starego NADa bass refleksy pozatykane i bas jest wszechobecny dominuje całą reszte pasma - mało tego wszystko w trybie DIRECT!!! Sam mam zamiar kupić jakąś używke NADa w przystępnej cenie - bo mnie tu na forum ludzie twierdzą że jak nie ma basu to wina właśnie tych kolumn JAMO C407, a nie amplitunera YAMAHA RX-V765.Możesz napisać jak to było z tym basem w Jamo u Ciebie?I ogólnie jak oceniasz brzmienie tych kolumn?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.