Skocz do zawartości
IGNORED

Historia XX wieku - rzeczywistość i mity

Gość dziadekwłodek

Rekomendowane odpowiedzi

swinie w kaczce.polewanom muchom.

Martwię się teraz podwójnie.

RAZ ŻE ta kaczka w Tobie może odżyć, bo jej pewnie nie pogryzłeś, a dwa że jak już odżyje to zacznie się domagać aby .............wyjść.

O tym, że możesz zacząć głosić kacze poglądy, nawet boję się myśleć............

>>Te "miliony fornali" trzeba było "nakarmić, ubrać, wykształcić, dać im pracę i dach nad głową" - przypomina generał dodając, że wcześniej ludzie ci często mieszkali w czworakach."

Tiaa - gdyby nie ci zacni komuniści, do dzisiaj mieszkalibyśmy w gruzach i ziemiankach..>>>>>.tak dla inteligentnych a wiec wykluczajac skynka.Na pytanie Holdysa i opowiesci ze komunisci musieli dac mieszkania i prace 3mln polakow generał przytomnie odpowiada.A wyobrazmy sobie ze teraz mamy przyrost nowych obywateli w wysokosci 6mln(w stosunku do 3 mln za komuny) i panstwo musi wybudowac im mieszkania i dac prace.Dzisiaj.teraz zachodzi pytanie...wyobrazmy sobie.

ciekawe czy skynek...wyobraza sobie.

skynek spokojnie.Czy skynek wyobraza sobie??brzmiało pytanie.A tak na marginesie dalej w wywiadzie jest.Staram sie chodzic na wszystkie procesy zeby......Tak nawiazujac do opinii Franka ze jednak unika.a generalnie skynek jus nie bój sie.generał nic ci nie zrobi.

wytarczy zgodnie z prawda odpowiedziec...nie nie wyobrazam sobie.

skynek historie generała i jego jej objasnienia mniej mniej interesuja bo nie jest moim bohaterem i nie bede wnikał w szczególy..Natomist proste pytanie ma prosta odpowiedz.czy wyobrazasz sobie te 6mln.dzisiaj.

mam to czytać ?

skynek w tym wszawym systemie żyłem,generałowi grdykę bym przegryzł itd....to było gdy oczy miałem na wysokości szarej PRLowskiej ulicy.Ty tam zostałeś.

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

a ty swoim zacietrzewieniem ....

skynek pomiędzy tym co chcesz a jest ,przepaść i uważaj co palniesz

Nie jestem zacietrzewiony, tylko uważam Jaruzelskiego za zdrajcę i zaprzańca.

To wszystko.

Jezeli ktoś go kocha i gloryfikuje - jego sprawa.

to ze generał jest swiniom juz powiedziales cudzymi ustami..To moze teraz czas na zadane pytanie.

jest tam tez wypowiedz o czym nie wiedziałem ze przed stanem spotkał sie m.innymi z przedtawicielem episkopatu ktory stwierdził ze sprawy zaszly juz za daleko i ze grozi to kataklizmem.

skynek wy zawsze tak samo.jak nie z wami to przeciw wam.wasze wrogi muszom byc wrogami wszystkich.norweg tez to miał.

Nie jestem zacietrzewiony, tylko uważam Jaruzelskiego za zdrajcę i zaprzańca.

To wszystko.

Jezeli ktoś go kocha i gloryfikuje - jego sprawa.

miłość wymaga uczucia a u mnie chłód w ocenie generała.Uczucia u ciebie dostrzegam...a mówią jak nienawidzi to i kocha

ciekawa wypowiedz kaczynskiego o solidarnosci przypomniana z ksiazki Toranskiej My.Wywiady z ludzmi tego okresu.czytałem ale zapomniałem.>>>>ten monstrualny ruch ze wzgledu na swoj charakter i konstrukcje do demokracji sie nie nadawał.<<<jak pamietam ten okres..Nie nadawal sie i mógl wszystko równiez ro***erdolic.teraz juz sie nadaje do demokracji i rowniez wszystko...ro***erdala.

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

>> A wyobrazmy sobie ze teraz mamy przyrost nowych obywateli w wysokosci 6mln(w stosunku do 3 mln za komuny) i panstwo musi wybudowac im mieszkania i dac prace.Dzisiaj.teraz zachodzi pytanie...wyobrazmy sobie.

ciekawe czy skynek...wyobraza sobie.

w roku 1946 — 23,9 mln osób (przeprowadzony po zakończeniu II wojny światowej), w roku 1950 — 25,0 mln osób, w roku 1960 — 29,8 mln osób czyli rocznie mieszkania dla ca. 200 tysięcy osób

I to ma być jakiś powód do chwały?

A dzisiaj - nie wyobrazam sobie. Wszyscy mają problemy, a co dopiero my po 50 latach komunizmu.

miłość wymaga uczucia a u mnie chłód w ocenie generała.Uczucia u ciebie dostrzegam...a mówią jak nienawidzi to i kocha

Oczywiście, że uczucia - moja rodzina i ja równiez nieźle oberwaliśmy w dupę od komunistów.

Generalnie uważam polityków za swołocze, z tym że świnstwa jednych nie dorastaja drugim do pięt.

Co innego nieudolność (np.Kaczyński, Tusk), co innego celowe działanie

viki równie dobrze mógłbyś przepisać propagandową broszurkę.Zdaj sobie sprawę ,że posługiwanie się kłamstwem wynikającym z niewiedzy jest również kłamstwem.

tak więc jesteś łagodniejszą wersją systemu który napiętnujesz.

to też się wydarzyło

"Jaruzelski znów broni PRL-u. Stwierdza, że drażni go, gdy "niektórzy" nie pamiętają o tym, że przez cały okres 1945-1989 liczba ludności miejskiej zwiększyła się z 7 do 24 mln mieszkańców, dla których przeprowadzka do miasta była ogromnym awansem.

Te "miliony fornali" trzeba było "nakarmić, ubrać, wykształcić, dać im pracę i dach nad głową" - przypomina generał dodając, że wcześniej ludzie ci często mieszkali w czworakach."

wladz,

rzeczowo prosze. Co jest klamstwem? Jesli tego nie potrafisz wykazac to jestes oszczerca.

Co do Jaruzelskiego wypowiedzi to za PRLu nastapila szybka urbanizacja kraju i jak najbardziej tej fali fornalsko-chlopskiej trzeba bylo dac prace i dach nad glowa w miastach. O czym Jaruzelski nie chce pamietac to wady systemu promujacego na stanowiska kierownicze ludzi, ktorzy ostatecznie ten PRL rozwalili z towarzyszem jaruzelskim na czele. To on jest grabarzem PRLu. Kolesie z ekipy pomogli.

pozdrawiam,

vik...jeszce raz przeczytaj zanim pomyslisz.6mln wyszło z czworakow i chce mieszkan i pracy dzisiaj.Adekwatnie to jest 200mln chiczykow wyszlo wczoraj ze wsi i chce mieszkan i pracy.dzisiaj.tyle ze oni jus je wybudowali.Ciekawe ...dlaczego.wyobraz sobie.a a tzreciej strony jaruzelski broni PRL.A powienien stany zjednoczone????czy urugwaj.

wady sytemu to prawie jak wady sytemu bankowego.Prezesami zostaja idioci a maja miliony premii.to wrózy zagladom banków.zabawni jezdescie w kazdej postaci.Prezeem ZSRR zostali idioci ale pociagneli to te pare lat.dobrze ze teraz partie sa wylegarnia geniuszy... to nam dobrze wrozy.

wladz,

rzeczowo prosze. Co jest klamstwem? Jesli tego nie potrafisz wykazac to jestes oszczerca.

Co do Jaruzelskiego wypowiedzi to za PRLu nastapila szybka urbanizacja kraju i jak najbardziej tej fali fornalsko-chlopskiej trzeba bylo dac prace i dach nad glowa w miastach. O czym Jaruzelski nie chce pamietac to wady systemu promujacego na stanowiska kierownicze ludzi, ktorzy ostatecznie ten PRL rozwalili z towarzyszem jaruzelskim na czele. To on jest grabarzem PRLu. Kolesie z ekipy pomogli.

pozdrawiam,

Podaj dane statystyczne dotyczące liczby ofiar z okresy wojny i powojenne.Idealizowanie prostych ludzi i wynikająca z twoich wniosków teza ,że za wszelkie nasze wady odpowiedzialny jest PRL.Nie dostrzeganie milionów którym system stworzył możliwość awansu społecznego.To była społeczna rewolucja której owocem są wykształceni idioci.Z przyjemnością prześledziłbym genealogię osób stawiających podobne do twoich tezy.Na podstawie rodziców mam pełny obraz tamtego okresu.Ojciec przed wojną miał guwernantkę , mama z fornali jak pisze generał.

A najbardziej niepokoi ignorowanie Jałty.Świadomie oddano nas oprawcom za koalicję z Stalinem.Jałta tylko usankcjonowała wcześniejsze ustalenia z ZSRR.

wladz

tutaj to przesadziłeś.Ludzie,którzy dzięki awansowi społecznemu odebrali wykształcenie po wojnie to wykształceni idioci?To grube nadużycie.

Było wśród nich wielu wartościowych ludzi.Sam nie pochodzę z awansu ale znam ich mnóstwo.

Jeszcze co do Jałty,wałkowaliśmy już to w wielu wątkach.Nie tyle nas oddano co taki był układ sił.W 1944 i 45r. Armię Czerwoną można było usunąć tylko siłą a takiej wtedy nie było.

wladz

tutaj to przesadziłeś.Ludzie,którzy dzięki awansowi społecznemu odebrali wykształcenie po wojnie to wykształceni idioci?To grube nadużycie.

Było wśród nich wielu wartościowych ludzi.Sam nie pochodzę z awansu ale znam ich mnóstwo.

Jeszcze co do Jałty,wałkowaliśmy już to w wielu wątkach.Nie tyle nas oddano co taki był układ sił.W 1944 i 45r. Armię Czerwoną można było usunąć tylko siłą a takiej wtedy nie było.

nie tyle przesadziłem co uogólniłem....pamiętasz magistra czy też doktora z historii sztuki żony E.Gierka.

a tak gwoli wyjasnienia.demokracja powoduje ze jeden idiota nie jest wstanie zrobic( nie jest w stanie zdazyc) tyle idiotyzmow co jeden idiota w dyktaturze.natomiast ilosc idiotów jest stała ..niestety.i tu i tam.

Jakiś Ty mondry, jak cała historia zamknięta w słoju...ale możesz mieć rację niestety.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

skynek historie generała i jego jej objasnienia mniej mniej interesuja bo nie jest moim bohaterem i nie bede wnikał w szczególy..Natomist proste pytanie ma prosta odpowiedz.czy wyobrazasz sobie te 6mln.dzisiaj.

bo czymze jest błache 6mln mieszkan socjalnych w porownaniu np z kawałkiem autostrady A2 robionym na specjalną okazje.

muls,

Nie neguje zalet PRLu, z niektorych udalo mi sie tez skorzystac. Zrobiono sporo dobrego albo pol dobrego. Moim zdaniem najwiekszym sukcesem PRLu bylo szkolnictwo srednie i wyzsze techniczne i pare innych kierunkow wyzszych glownie pol-technicznych. Polscy inzynierowie czy geolodzy w PRL ksztalceni bardzo dobrze sobie radza na emigracji. Dobry exprlowski inzynier czy geolog z 20letnim stazem parcy zarabia tutaj wiecej w jeden rok niz przecietny Kowalski przez cale zycie w obecnej Polsce.

Nietety wladze PRLu tez nabroily.

A tak wogole to PRL zlikwidowal Jaruzelski i jego kolesie. Nie Solidarnosc, nie jakies spontaniczne powstanie ludnosci czy rewolucja, zlikwidowal ten system Jaruzelski pozwalajac na tworzenie spolek nomenklaturowych glownie posrednictwa miedzy zakladem i odbiorca. Pisalem juz o tym. Bystrzejsi z nomenklatury juz wczesniej marzyli o prywatyzacji miedzy siebie. I to zrobili. Dobrali tylko sobie slugusow z solidarnosci i stworzyli nowa solidarnosc, ktora z orginalna nic wspolnego nie miala. Po paru latach rozkradania wiekszosc ludnosci zaglosowala na powrot do PRLu. Nie wiedzieli tylko, ze SLD czy jak sie nowa PZPR zwie juz PRLu nie chciala. Chciala swej czesci majtku i pelnego zloba.

pozdrawiam,

pełna zgoda.Tyle ze takie inklinacje maja wszyscy bedacy przy złobie.Niezaleznie od formacji.Generał niewatpliwie TEj opcji nie przewidział w swojej naiwnosci..na całe szczescie.Ale ta formacja waliła sie tak czy siak i parcie towarzyszy na szczesliwe dla nich zakonczenie było takie, ze nie mogło skonczyc sie to inaczej.Sam wiem o przypadkach ze sekretarze miastowi dostawali pieniadze na rozkrecenie dowolnych biznesów z kasy PZPR/Sklepow , hurtowni,importu....A towarzysze jak towarzysze.Jednym sie udało, wiekszosci nie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.