Skocz do zawartości
IGNORED

Historia XX wieku - rzeczywistość i mity

Gość dziadekwłodek

Rekomendowane odpowiedzi

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

(...)

dziadekwłodek

Zbyt jednostronnie oceniasz konflikt blisko-wschodni.Być może wynika to z tego,że przez kilkadziesiat lat był on naświetlany z punktu widzenia Arabów( za PRL).Zachęcam do lektura bardziej obiektywnych.

Przyznaję, popełniłem świadome nadużycie, ale niewielkie! Żydzi (a w zasadzie niektóre środowiska) na swoich ofiarach materialnie i intelektualnie zbili wielki kapitał! Nie mówię tylko o "judaszowych srebrnikach", ale o coraz częstszym przekonaniu, że w czasie II WŚ ucierpieli tylko Żydzi.Niestety w wielu przypadkach izraelskie podejście do Palestyńczyków przypomina,,, no właśnie chyba wiesz co?

To prawda , wojny niczego nas nie nauczyły , co najwyżej jednego , jak skuteczniej zabijać !

I w tym aspekcie masz Muls 100 procentową rację !

Jeśli masz na myśli rządzących Polakami - to tak!

Ale skoro jesteśmy przy konflikcie arabsko-izraelskim to akurat dowodzi on tezy wręcz przeciwnej.Że jednak czasami ludzie wyciągaja wnioski z Historii.Czytałem kiedyś parę pozycji ukazujących izraelski punkt widzenia.

Otóż po Holocauście doszli oni do wniosku,że aby to się więcej nie powtórzyło Żydzi muszą mieć swoje państwo i że w życiu można liczyć tylko na siebie,że w potrzebie nikt Ci nie pomoże.Byli mordowani na oczach całego świata i nikt im nie pomógł.Narody bez państwa są bezbronne,nikt się z nimi nie liczy(np.Kurdowie).Tak więc doszli do wniosku,że muszą mieć państwo i to silne państwo.I należy robić swoje,nie zważać na tzw. opinię publiczną świata,która jest zmienna i pełna hipokryzji.I życie pokazuje,że mają rację!

to chyba nie jest nauczka z historii.to jest prawda wieczna.

tyle ze dopiero ofiara albo jej wielkosc pozwolila im uzyskac na to zgode swiata.

historia jest nauka meczaca bo faktowa i datowa.Wyciaganie wnioskow po i do tego nieprzydatnych sprowadza ja do oprowadzania po muzeum.

raczej uczy tylko co MOZE sie stac na podstawie juz poznanych faktow ale nie zapobiega jak widac niczemu.A czasami spelnia role szkodliwa jak w przypadku religii, dajac idiotom orez do reki czesto bezpodstawnie. .

Nie prawda!Historia to pasjonująca nauka a właściwie opowieść o ludzkich losach.Żaden scenarzysta by takich wydarzeń nie wymyślił.Po co czytać jakieś fabułki beletrystyczne skoro historia( czyli życie) je zdecydowanie przebija.A daty?To sprawa wtórna.

Żydzi - nie tylko wnioski, ale i pieniądze i faszystowskie metody do realizacji własnych celów - bo tak wygodniej!

Żydzi są przykładem na to , jak ofiara stała się katem .

Przyznaję, popełniłem świadome nadużycie, ale niewielkie! Żydzi (a w zasadzie niektóre środowiska) na swoich ofiarach materialnie i intelektualnie zbili wielki kapitał! Nie mówię tylko o "judaszowych srebrnikach", ale o coraz częstszym przekonaniu, że w czasie II WŚ ucierpieli tylko Żydzi.Niestety w wielu przypadkach izraelskie podejście do Palestyńczyków przypomina,,, no właśnie chyba wiesz co?

Jeśli masz na myśli rządzących Polakami - to tak!

Mam na myśli wszystkich ludzi !

Piotr

peselek

Widzę,że propaganda z czasów PRL zapuściła silne korzenie.Napisz jeszcze coś o odwetowcach bońskich!

Ja tam robiłem za chama! Ty w pewnym momencie włączyłeś się jako moralizator - rozjemca! Tu rozwalasz wątek. Nie masz nic do powiedzenia po za szydzeniem i wypominaniem. Jak się chce trzymać pewną normę i to zaproponowana przez siebie - to trzeba to robić zawsze i wszędzie. Inaczej traci się wiarygodność.

Masz rację, trochę za dużo sake wypiłem:) Obiecuję więcej nie trolować!

Pozdrawiam.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

peselek

Widzę,że propaganda z czasów PRL zapuściła silne korzenie.Napisz jeszcze coś o odwetowcach bońskich!

Przepraszam - wycofałem - bo tak własna prózność mi nakazała!

Masz rację, trochę za dużo sake wypiłem:) Obiecuję więcej nie trolować!

Pozdrawiam.

Ok. Też pozdrawiam!

peselek

To nie ma nic wspólnego z propagandą PRL-u . Inaczej byś spojrzał na sprawę , gdybyś Ty i twoje dziecko było Palestyńczykiem . Łatwo jest pisać o konflikcie blisko-wschodnim za biurka i wygodnego fotela .

Piotr

zbytnie uproszczenie.robia co kazdy narod w tym miejscu by robił.

No rzeczywiście ty jak coś mulsniesz to nie wiadomo gdzie poleci - jesz chyba za dużo tej zdrowej soli wypadowej w ramach utylizacji trucizn...

Niemcy od 1933 roku też robili w Europie co kazdy naród w tym miejscu by robił... Tak jak teraz Żydi w Palestynie robią co muszą... Tylko kto jednych i drugich w te miejsca zapraszał???

Utworzenie państwa Izrael dało ojczyznę , od setek lat rozproszonym i prześladowanym , Żydom żyjącym w diasporze . Równocześnie jednak z większości Palestyńczyków uczyniło uchodźców i doprowadziło do ostrego konfliktu arabsko-izraelskiego. Jak dotąd ani walki, ani negocjacje nie przyniosły jego zakończenia i pewnie nie przyniosą i bardzo szkoda , ponieważ wszyscy zainteresowani na tym cierpią , to droga donikąd niezależnie od racji tak Palestyńczyków jak i Izraelczyków .

Piotr

peselek

A Ty skąd piszesz?Ze strefy Gazy?

Rysiu

A Polacy to nie Naród Wybrany?Przecież rządzą u nas Jezus z Maryją!

Niemcy od 1933 roku też robili w Europie co kazdy naród w tym miejscu by robił... Tak jak teraz Żydi w Palestynie robią co muszą... Tylko kto jednych i drugich w te miejsca zapraszał??? ......to nawet nie wymaga komentarza bo ni z gruszki ni z pietruszki.Nie ten kraj nie ta historia i nie te przyczyny.Wszystko nie te, ale skojarzenia to samo.Zawsze dupa marysi-zydowki.

zdecydowanie wplyw spozycia soli wysoko przetworzonej.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Widać, że dyskusja odchodzi od głównego tematu. Mnie ciekawią na przykład opinie na temat dlaczego Diaspora Ukraińska w Polsce ma pretensje wyłącznie do Polski i Polaków, a nie do Rosji i Rosjan, a także dlaczego polscy (polskojęzyczni) politycy i historycy z taka łatwością kłamliwie i bezmyślnie mówią o tym problemie.

genralnie tez było.Dlatego ze u nas co chwila jacys idioci poruszaja problem o ktorym gdzie indziej juz dawno przestano rozmawiac.Antysemityzm wymyslila carska ochrona i powstał w rosji ale to u nas co chwila o tym sie pisze.Tak wiec to my mamy problem

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

genralnie tez było.Dlatego ze u nas co chwila jacys idioci poruszaja problem o ktorym gdzie indziej juz dawno przestano rozmawiac.Antysemityzm wymyslila carska ochrona i powstał w rosji ale to u nas co chwila o tym sie pisze.Tak wiec to my mamy problem

Chyba pisząc o tych idiotach masz na myśli Diasporę Ukraińska w Polsce? Bo to ona głównie i ciągle nakręca i to w sposób tendencyjny obraz Akcji "Wisła". Brak zdecydowanego osądu i stanowiska polskich polityków i historyków im to ułatwia.

Niemcy od 1933 roku też robili w Europie co kazdy naród w tym miejscu by robił... Tak jak teraz Żydi w Palestynie robią co muszą... Tylko kto jednych i drugich w te miejsca zapraszał??? ......to nawet nie wymaga komentarza bo ni z gruszki ni z pietruszki.Nie ten kraj nie ta historia i nie te przyczyny.Wszystko nie te, ale skojarzenia to samo.Zawsze dupa marysi-zydowki.

zdecydowanie wplyw spozycia soli wysoko przetworzonej.

ale patrzac realnie, to co takiego niezwyklego robia ci zydzi biorac np pod uwage I wojne swiatowa w europie,wojne niemiecko francuska,serbsko chorwacka.Jakies maja szczegolne punkty w regulamine/////

Pisze o wszystkich idiotach ktorzy sie nawzajem nakrecaja.Brak zdecydowanego osadu wynika z braku zdecydowanego przrekonaia o braku winy własnej.

• Moderatorzy

Powiem krótko: nie widzę powodów, dla których państwo polskie miało by ciągle kajać się za Akcję "Wisła".

i post Mulsa

bo zawsze widać czyjąś ubrudzoną gębę, a swojej nigdy bez lustra nie zobaczymy.

a co oczekiwań , że ja się pokajam za akcję Wisła i inne, to każdemu powiem, że mam 37 lat i mam to gdzieś.

mój dziadek rocznik 1918 nie interesował się wcale I WŚ choć tuż po niej się urodził, zajmowała go 2 wojna światowa bo miał wtedy 20 lat.

od nowych pokoleń oczekuje się przeżywania wojny która się skończyła 50 lat przed ich urodzinami - wolne żarty

tak naprawdę to to że pamięć 2 wojny światowej istnieje paradoksalnie zawdzęczamy socjalistycznej telewizji, jej następcy TVP i ich produkcjom typu : 4 Pancerni i Stawka większa niż życie.

Bronek W pielęgnuje pamięć Stanu Wojennego, ale reszcie (i mnie) to lata.

psy szczekają-karawana idzie dalej

z rzeczy ważnych i doczesnych to pryskam na zakupy po piwo, chleb, kiełbasę i inne żarcie: mamy Majówkę i pogoda piękna :)

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

i post Mulsa

bo zawsze widać czyjąś ubrudzoną gębę, a swojej nigdy bez lustra nie zobaczymy.

a co oczekiwań , że ja się pokajam za akcję Wisła i inne, to każdemu powiem, że mam 37 lat i mam to gdzieś.

mój dziadek rocznik 1918 nie interesował się wcale I WŚ choć tuż po niej się urodził, zajmowała go 2 wojna światowa bo miał wtedy 20 lat.

od nowych pokoleń oczekuje się przeżywania wojny która się skończyła 50 lat przed ich urodzinami - wolne żarty

tak naprawdę to to że pamięć 2 wojny światowej istnieje paradoksalnie zawdzęczamy socjalistycznej telewizji, jej następcy TVP i ich produkcjom typu : 4 Pancerni i Stawka większa niż życie.

Bronek W pielęgnuje pamięć Stanu Wojennego, ale reszcie (i mnie) to lata.

psy szczekają-karawana idzie dalej

z rzeczy ważnych i doczesnych to pryskam na zakupy po piwo, chleb, kiełbasę i inne żarcie: mamy Majówkę i pogoda piękna :)

Ma nadzieje,ze pryśniesz i z tego wątku...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.