Skocz do zawartości
IGNORED

Parametry tranzystorów oraz zamienniki.

Dreamer_1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich zainteresowanych tym tematem. Mój problem polega na braku dojścia do specyfikacji technicznej następujących tranzystorów:

A1123,A1309,A1535A,C2631,C3011 oraz C3944A. Głównie potrzebuje wiedzieć jaki jest to typ tranzystorów PNP,NPN (które są które) jaki mają układ BCE oraz jakimi tranzystorami moge z powodzeniem je zastąpić (spokojnie może być lepszy).

Z góry BARDZO dziękuję za wszelką konkretną pomoc!:)

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Duże dzięki! Co do zamienników to chodziło mi również o doświadczenie i ewentualnie jakąś opłacalną zamianę.Tranzystory te pracują we wzmacniaczu mocy. Notabene moim starym Technicsie (czyt. O Mnie)

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Głównie z powodu uszkodzenia. Stwierdziłem,że skoro już padły to może włoże coś lepszego:)

Czy dobierając pare komplementarną oprócz wzmocnienia,napięć,prądów i mocy trzeba równiez dobierać pod kątem częstotliwości granicznej? Chodzi mi o to czy różnica 50 MHz jeden tranzystor i 60 MHz drugi będzie znaczna pod względem poprawności brzmienia?

Staraj się używać par dedykowanych sobie np. jednego producęta i by były w tej sanej obudowie. Można użyć dwuch różnych ale jest ryzyko że niebędą ze sobą wspułgrać , niekiedy jednak takie rozwiązanie przynosi zaskakująco dobre rezultaty.

Mają identyczne obudowy. Chodzi mi konkretnie o 2SC3284 150V 14A 125W 60MHz z 2SA1303 150V 14A 125W i 50 MHz.

Z tego co mnie wydaje się to jest para. Lecz przy tak wyśrubowanych parametrach częstotliwościowych może być różnica tratzystory typu N naoguł są leprze od P. I stąd może być rurznica .

Były 2SA1265 I 2SC3182.Jeszcze sie zastanowie i na spokojnie pomyśle bo chwilowo się męcze ze stopniem sterującym:(

Te które były też były nie złe 10 A to sporo 14A to lepiej, ale jaką mocą dysponuje wzmak ? Czym mniej nasycone prądowo tranzystory tym lepiej .Częstotliwośćgraniczna spada z wzrostem prądu.

Wzmacniacz to SU-V900 Technicsa. Wg.Instrukcji posiada moc 100W w paśmie 20~20 przy 8 omach.

Zasilanie dwu transformatorowe,symetryczne o wartości +- 43V.Moc jednego transformatora to 460W.

Zbudowany jest w postaci 2 monobloków na który przypadają po 2 pary komplementarne czyli po 4 tranzystory na monoblok.

Chce przerobić mu zasilanie i układ sterujący zwiększając moc do około 150W przy takich samych parametrach.

Chce jednocześnie powymieniać aktualnie bezfirmowe tranzystory na lepsze i odrazu mocniejsze.Zastanawiam się tylko jakich użyć.

Może macie jakieś sugestie w tym temacie,swoje typy dobrze grających,muzykalnych tranzystorów mocy?

Tylko prosiłbym o konkretne przykłady ale o nie mniejszych wartościach napięć i prądów od 140V 10A i 100W (teraz takie siedzą)

Pozdrawiam

Jeśli można spytać jak brzmieniowo wypadły? Bardziej detaliczne czy muzykalne? Technicsowi potrzeba sporo ciepła,które chce jakoś z tej konstrukcji wywalczyć.

Chcialem napisać byś poczytał wontek o ABOXe ,ale w prototypie który podrurzóje są BD 249/250 25 Amper 3MHz i się spisują b.d. aToschiby w bestji jeszcze lepiej . Ale to zasługa bardzej całego układu niż pojedynczych elemętów.

Układ u mnie z pominięciem przedwzmacniacza jest dość banalny i sygnał nie przechodzi nawet przez jeden wzmacniacz operacyjny.Boli mnie to,że ulepszony wzmacniacz na głupim TDA2030 przmi bardziej muzykalnie i miększym basem od 900setki gdzie wg.danych katalogowych 2030 gra od 40Hz:(

Powiem szczeże,że wole sie troche pobawić ale jeśli nic tej końcówce nie pomoże to może zamienie. Kiedyś zakładałem wątek o tym wzmacniaczu (na samym początku kiedy jeszcze zbierałem informacje) i tam są równierz zdjęcia jego śrokda.

Jego dokładne wymiary typu radiatory,trafa itp moge na dniach podać bo teraz poprostu nie pamiętam.Mam jednak cichą nadzieje,ze da się go doprowadzić do stanu,w którym będzie się można nim pochwalić na forum publicznym bez wstydu,że źle gra:)

• 4 lata później...

Już znalazłem to po prostu BD 417.

Jaki doradziłbyś mi zamiennik (możliwie najlepszy?)

Jest tam też walniety BD 418

Czy wymienić na w/w tranzystory także te w drugiej, sprawnej końcówce czy nie trzeba?

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.