Skocz do zawartości
IGNORED

Zakup systemu (np. PianoCraft) a późniejszy zakup gramofonu - proszę o pomoc

s.z

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, cieszę się że trafiłem na to forum.

Mam następujący kłopot, który nie pozwala mi spokojnie spać, dla porządku opiszę go punktach, licząc na państwa wskazówki:

1. Nie mogę żyć bez muzyki, słucham dużo, codziennie powyżej 5 godzin, głównie muzyki rockowej alternatywnej. Obecnie mam kolekcję 229 płyt, głównie CD, ale także trochę koncertowych DVD. Od blisko 3 lat męczę się z moją wieżą LG (FA162) - ta w czerni fortepianowej. Z braku budżetu musiałem się pogodzić z takim stanem rzeczy, ale sporo kombinowałem, np. setki razy rozstawiałem głośniki na różne sposoby, aż w końcu wieża zabrzmiała nieco lepiej.

Chciałbym wreszcie sprawić sobie coś lepszego. Dysponuję budżetem w maksymalnej wysokości 2500 zł. Potrzebuję zestawu przede wszystkim do odtwarzania płyt CD (oryginalnych, nie nagrywanych na komputerze), a także do płyt DVD, od razu mówię że nie znoszę mp3.

Dlatego skierowałem swoje myśli na PianoCrafta MCR-840, ponieważ odtwarza płyty DVD. Niecały rok temu byłem bliski zakupu tego modelu, nawet Pan w "Top Hi-Fi & Video Design" prezentował mi rzeczonego PianoCrafta, ale w ostatnim momencie okazało się że odmówiono mi sprzedaży ratalnej.

Na co jeszcze powinienem Waszym zdaniem zwrócić uwagę? Każda wasza Propozycja będzie dla mnie na wagę złota, bo nie chciałbym kupić czegoś co będzie cieszyło przez parę miesięcy.

Trudno mi jest opisać czego oczekuję od takiego zestawu. Ale wydaję mi się że nie przepadam za podbitymi basami. Na swojej obecnej wieży muzyki słucham wyłącznie w trybie XTS Pro i nie korzystam z equalizera. Najbardziej lubię słuchać zremasterowanych płyt. Myślę że liczy się dla mnie czystość i przestrzeń, chociaż co ja mogę o tym wiedzieć mając LG.

Podsumowując punkt 1: chodzi mi o zestaw pozwalający na odtwarzanie zarówno CD i DVD, o podobnej co wieża LG mocy, chciałbym poczuć różnicę w przyjemności słuchania muzyki, w stosunku do tego co oferuje moje LG za 600 zł.

2. Jak wygląda kwestia zakupu np. PianoCrafta i późniejszego dokupienia gramofonu. Czy połączenie zestawu i gramofonu za pomocą przedwzmacniacza gramofonowego jest dobrym pomysłem?

3. Czy powinienem zwrócić uwagę na to w jakim sklepie kupuję sprzęt? Wiem że sklepy Top Hi-Fi & Video Design są autoryzowanym punktem sprzedaży Yamahy. Z kolei w Media Markt można kupić taniej.

Pozdrawiam - Krzysiek.

mam pianocrafta z dvd i mam drugi inne zestaw do stereo . Powiem tak Pianocraft to taki bezpieczny zakup nie pisałeś o pokoju ale tak do 15 metrów jest w stanie bardzo ładnie zagrać choć fajerwerków nie bedzie .

Co do Gramofonu pre gramofonowe bardzo dobry pomysł polecam Phono Blue sc

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ( można taniej bez obudowy kiedyś dałem za nie 160 zł ) znakomicie sprawdza się w muzyce rockowej .

Jest oprócz pianocraft inna opcja nadchodzi lato a to najlepszy czas na zakup sprzętu ludzie wyprzedają własne klocki i można upolować coś naprawdę zacnego . W tej kwocie można już pomyśleć o jakimś DIY . W tej chwili jest taki przedwzmacniacz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) miałem ten model kiedyś i do rocka to coś fantastycznego barwa , przestrzenna scena dzwięk bajka można upolować taniej nawet za 300/400 zł coś takiego. Do tego jakaś końcówka mocy na tranzystorze i będziesz miał sprzęt lepszy niż sklepowy za krocie jak do tego jeszcze podepniesz gramofon to nie poznasz muzyki :) .

Wiem że zakup jednego źródła dvd/cd jest wygodny ale zdecydowanie odradzam , obecnie ludzie pozbywają się kompaktów i ceny schodzą mocno w dół , zdecydowanie polecam zakup oddzielnie cedeka oddzielnie DVD .

Nie napisałeś nic o wielkości pokoju stąd trudno coś doradzić o kolumnach .

Jakbyś się decydował na pianocrafta to wydaje mi się że warto kupić go używanego ( ja tak zrobiłem ) zapłacisz ok 800 zł i zostanie Ci 1700 na gramofon i płyty a przy takim budżecie już można poszaleć . A jak będziesz chciał się przesiąść na coś lepszego to i przy odsprzedaży pianocrafta niewiele wtedy stracisz . Napewno powiem że pianocraft mnie zaskoczył bo w niewielkim pomieszczeniu prezentuje bardzo dobrą jakość dzwięku i trzeba się natrudzić żeby w tej cenie zebrac oddzielne klocki żeby tak dobrze zagrały natomiast przy odrobinie wysiłku można sporo sporo lepiej ale to już w DIY .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam Krzysztofie,

wybór zestawu PianoCraft jest dobry, urządzenie zagra kilka klas lepiej niż Twoja wieża. Zawsze będziesz mógł dołączyć gramofon, pamiętaj tylko o zastosowaniu przedwzmacniacza gramofonowego lub zakupu gramofonu z wbudowanym przedwzmacniaczem.

Biorąc jednak pod uwagę kwotę 2500 zł., osobiście zwróciłbym uwagę na klasyczny system stereo, oparty na wzmacniaczu, odtwarzaczu CD oraz dodatkowo DVD. Taka konfiguracja jest bardziej elastyczna, umożliwia w przyszłości zmianę, ewentualnie dokupienie innego elementu. Z zasady także oferuje wyższą jakość dźwięku.

Konkrety - zwróć proszę uwagę na następujące konfiguracje przykładowe:

1. Yamaha A-S300 (ewentualnie amplituner R-S300) + CD-S300 (ewentualnie DVD-S663) + Kef C1 (ewentualnie mocniejsze C3) lub Mission M32i

2. Denon PMA_510AE + DCD-510AE + Monitor Audio M1 (ewentualnie mocniejsze M2) + dowolny odtwarzacz DVD (np. świetny stosunek cena do jakości Pioneer DV-420)

3. Cambridge Audio Topaz AM10 (ewentualnie amplituner SR10) + CD10 + Mission m32i + dowolny odtwarzacz DVD

4. Pioneer A-209R + PD-M426A (zmieniarka CD) + Monitor Audio BX2 + dowolny odtwarzacz DVD - za sprawą ceny promocyjne elektroniki można złożyć system oparty na znacznie lepszych kolumnach.

Mam nadzieję, że moja propozycja jest godna przemyślenia, w przypadku pytań służę pomocą i zapraszam na odsłuchy

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dzięki za odpowiedzi!!!

Mój pokój nie przekracza 20 m2. Wątek gramofonu jest ważny, ale nie najważniejszy, to bardziej odległa przyszłość, a może zdarzyć się również tak, że z przyczyn finansowych będę musiał pozostać przy płytach CD.

Aha, nie zaznaczyłem że chodzi mi tylko i wyłącznie o sprzęt nowy.

Obecnie odtwarzam płyty DVD na tanim odtwarzaczu Samsunga podłączonym do wyjścia AUX wieży.

A czy taki zestaw Philipsa z lampami jest w ogóle godny uwagi?

Ukryta Zawartość

Bo szczerze przyznam że nie wzbudza to mojego zaufania, może to bezpodstawne ale jakoś tak intuicyjnie wyczuwam w tym zestawie ścieme. A cena niemal taka sama jak PianoCrafta.

Ukryta Zawartość

Dzięki za odpowiedzi!!!

Mój pokój nie przekracza 20 m2. Wątek gramofonu jest ważny, ale nie najważniejszy, to bardziej odległa przyszłość, a może zdarzyć się również tak, że z przyczyn finansowych będę musiał pozostać przy płytach CD.

Aha, nie zaznaczyłem że chodzi mi tylko i wyłącznie o sprzęt nowy.

Obecnie odtwarzam płyty DVD na tanim odtwarzaczu Samsunga podłączonym do wyjścia AUX wieży.

A czy taki zestaw Philipsa z lampami jest w ogóle godny uwagi?

Ukryta Zawartość

Bo szczerze przyznam że nie wzbudza to mojego zaufania, może to bezpodstawne ale jakoś tak intuicyjnie wyczuwam w tym zestawie ścieme. A cena niemal taka sama jak PianoCrafta.

Witaj !

wg mojej oceny Pianocraft to po prostu grzeczna (wybacz kolokwializm) "pierdziawka" - nie chcę nikogo obrażać. To bezpieczny wybór ale jak mówi młodzież "szału nie ma". Q21 ma rację kierując twoją uwagę na serię Yamahy z wyższej półki. Jeżeli oczekujesz emocji i prawdziwej analogowej muzyki to za nowy sprzęt musisz dać 20 tyś zł (Yamaha S2000). Piano jest niezły ale dla osób które nie słyszały prawdziwego zestawu stereo. Więc kup Piano z drugiej ręki posłuchaj i ciesz się - na wszelki wypadek nie słuchaj prawdziwego stero ;-) aż wyrobisz sobie swój gust - pozdrawiam reart

PS

nie daj się nabrać na nibyLampki - nawet w Cd Ayon lampki stanowią haczyk marketingowy a co dopiero w takim filipku ... ;-)

Ukryta Zawartość

No to sprawy się skomplikowały. O PianoCraf myślałem od dawna. Ale stworzenie sobie własnego zestawu jest kuszące.

Popatrzyłem, policzyłem i wyszło mi że w przypadku sprzętu nowego (przy którym nadal się upieram), zakładając taki scenariusz:

Amplituner (muszę mieć radio) YAMAHA R-S 300 + Odtwarzacz YAMAHA S300 + Monitory, zmieszczę się w kwocie 2500 PLN, ale nadal nie będę miał DVD.

Nie pozostaje mi chyba nic innego jak tylko umówić się w sklepie na odsłuch tego PianoCrafta.

Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz: moc mojej obecnej wieży to 2x80 W, a PianoCraft 2x65, zastanawiam się czy to nie za mało?

Kolego s.z. mówiąc zwięźle, to trudno o coś obiektywnie lepszego za cenę 2500zł niż Yamaha PianoCraft MCR-840. To jest kapitalne combo za rozsądną cenę - nic tego systemu nie przewyższy w proporcji jakość/cena. No chyba, że jakaś składanka używanych klocków, choć tu o ostateczny sukces porównywalny z dobrym dźwiękiem i wielofunkcyjnością PianoCrafta MCR-840 będzie baaaardzo trudno.

Do gramofonu PianoCraft także się nada, trzeba będzie jednak dokupić zewnętrzy przedwzmacniacz gramofonowy np. Pro-Ject.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

ewentualnie jak kupisz gramofon denon 300f to on ma wbudowany pre i na początek wystarczy, ja tak zrobiłem z piano 640, później dokupiłem przedwzmacniacz Tandberga i podłączyłem do niego, gramofon, kompa przez dac-a i dvd, wymieniłem również kolumny i na ta chwilę jestem bardzo zadowolony.

Nie robię dyskotek, bo nie postrzegam muzyki w kategoriach rozrywki:- )

W takim razie nie pozostaje mi nic innego jak skonfrontować swoje oczekiwania z PianoCraft na żywo.

Wieżę LG kupiłem intuicyjnie. Przeglądałem strony z podobnymi miniwieżami, zwróciłem jedynie uwagę na moc, zamówiłem, przyjechała, i na początku byłem bardzo zadowolony, w końcu zamiana jakiegoś jamnika Thomson na LG, też była w moim przypadku pewnym krokiem na przód.

Ale teraz nie chce kupować nic w ciemno, 2000 zł, to dla mnie sporo kasy.

Ale ma jeszcze do Was trzy pytania:

1. Czy ktoś może orientuje się jaką długość mają kabelki głośnikowe? Bo chciałbym wiedzieć na jakie rozstawienie w pokoju będę mógł sobie pozwolić, aha i czytałem że warto je wymienić?

2. Rozumiem że w zestawie znajdę jakiś kabel łączący wzmacniacz z odtwarzaczem, i czy za pomocą normalnego wyjścia z przodu telewizora starszego typu (podzielone na L, R i Video, oznaczone kolejno kolorami biały, czerwony, żółty), podłączę telewizor do PianoCraft (obraz)?

3. Pewnie się tym pytaniem skompromituję, ale mam rozumieć że przy odtwarzaniu płyt DVD dźwięk będzie płynął z Yamahy, a nie telewizora?

1. Kablami głosnikowymi się nie przejmuj, jak dołaczone do zestawu będą za krótkie możesz bez problemu zakupić kable odpowiedniej długości.

2. Dokładnie tak.

3. Dokładnie tak.

<><

Kable mają jakoś 2 X 3 metry ,wystarczają na swobodne rozmieszczenie kolumn . Odpowiedź na pytanie 2 tak podłączysz kabel też będziesz miał w zestawie . U mnie włączając DVD ( ale mam podpięty po eurozłączu ) telewizor od razu sam się włącza i wyświetla dane płyty i również odtwarza dźwięk ale to nowszy telewizor . Zatem dźwięk płynie zarówno z kolumn jak i z telewizora .

Dziś postaram się podpiąć Pianocrafta pod większe kolumny podłogowe i opisze Ci jak to zagrało .

u mnie z magnatami 555 gra tak jak chciałem, ale z racji dostępu do większości modeli kolumn oczywiście w przedziale do 2000pln mogłem sobie przed zakupem po testować, również kable i gramofon tak dobierałem, podpinając co było pod ręką a było tego dużo. magnaty teraz grają z tym maluchem i grają rewelacyjnie.

Jestem Wam szalenie wdzięczny za wszystkie odpowiedzi i podpowiedzi, na tym forum można się sporo nauczyć, dzięki.

Oczywiście jestem zdecydowany na PianoCraft, teraz tylko kwestia kredytu ratalnego. No właśnie, nie wiem czy to jest właściwe miejsce, ale może podpytam: czy macie doświadczenie z zakupami sprzętu na raty, jakie sklepy polecacie, zarówno stacjonarne jak i internetowe?

• 3 tygodnie później...

Witam!

Mam troszkę starszego Piano i teraz się zastanawiam jak podłączyć gramofon. Sporo się już dowiedziałem z Waszego forum ale dylemat pozostał - dwa urządzenia:

- Art DJ-PRE2 czy

- Pro-Ject Phono Box II ?

i czy oba zagrają dobrze z wkładką MI Grado?

Będę wdzięczny za pomoc.

PS. Testowałem również kity ale się do niczego nie nadają...

• 1 miesiąc później...

Witam, trochę to trwało ale wreszcie się udało, Pianocraft jest już u mnie.

Niby wszystko cacy, ale kilka problemów jest.

Przede wszystkim kable głośnikowe - koszmarne, gołe, miedź się kruszy.

O ile kable w kolumnach założyłem poprawnie, to w przypadku odbiornika nie jestem już tego pewien. Dziwnie i miernie to wygląda, odkręcam wkładam te miedziane druciki, dokręcam i wtedy właśnie miedź się kruszy.

Co powinienem zakupić? I co to są te wszystkie wtyki i banany? Co będzie pasować do mojego Pianocrafta, oczywiście gołe kable nie wchodzą w grę.

Kolejne zastrzeżenia to nieoznakowane kolumny (L,R). Na kablach też żadnego oznakowania gdzie + a gdzie -

Niby mają dwa różne kolory fioletowy i niebieski, ale na kolumnach i odbiorniku jest czarny i czerwony. No i brakuje w zestawie zaślepki na USB.

Aha i jeszcze jedno pytanie: czy mogę bez obaw ustawić wzmacniacz bezpośrednio na odtwarzaczu czy jest to raczej niewskazane, bo w polskiej instrukcji obsługi straszą zachowaniem odległości od poszczególnych elementów w celu dobrej wentylacji.

Jeśli jest jeszcze coś ważnego o czym powinienem wiedzieć to proszę piszcie. Pozdrawiam - Krzychu.

Wszelkie wtyki są bez sensu jeśli często nie przepinasz kolumn lub wzmacniaczy. W Twoim przypadku mogą najwyżej zdegradować jakość dźwięku (przerabiałem to).

Nie wiem jakie kable ma Piano, ale jeśli Ci nie odpowiadają mam u siebie jako zapasowe

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) -polski, gruby, solidny kabel z czystej miedzi. Do tego niedrogi.

Chyba jasne jest, że fioletowy kabelek do czerwonych wtyków, a niebieski do czarnych.

Pianocrafty specjalnie się nie grzeją. Nawet jak postawisz CD na wzmacniaczu nic nie ma prawa się stać.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Czesc!

Gratuluje wyboru, sam gdy kupilem je corce i odpalilismy Metalike to oniemialem....

Polecam wymiane kabelkow zarowno glosnikowych jak i tych spinajacych DVD z amplitunerem na markowe.

Zreszta wystarczy zwykly monster aby glosniczki zatrzesly pokojem; a interkonekt - coz, kwestia budzetu.

Za to frajda z pewnoscia bedzie.

Pozdrawiam, JS

Czesc!

Gratuluje wyboru, sam gdy kupilem je corce i odpalilismy Metalike to oniemialem....

Sluchasz z córą Metalliki ?? Fajny macie układ :) Ja ostatnio słuchałem (oglądałem) koncert PULSE Floydów z 3-tygodniowym synkiem... skubany zasnął... i teraz nie wiem czy mu się podobało czy nie :))

Ale żeby nie było offtopowo, to powiem, że mój Piano e810 spisuje sie już trzeci rok bez zarzutu. Po podłączeniu do sporych podłogówek z powodzeniem wypełnia przyzwoitym dźwiękiem 20m2 pokoju. I muszę przyznać, że dźwięk jest na tyle przyzwoity, że nie zamierzam zmieniać swojej konfiguracji. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że zarówno PC jaki moje kolumny to klasa mocno budżetowa ale słyszałem zestawy stereo za kilkanaście tysięcy zł i muszę przyznać, że przyrost jakości dźwięku był nieproporcjonalny do kwoty jaka trzeba bylo za owe zestawy zaplacić.

Dlatego też uważam, że Piano jest zestawem bardzo uczciwym, wartym każdej wydanej zlotówki, a przy tum bardzo fajnie grającym.

Luxmany i winyle 

No to ja zaraz państwu zaprezentuje herezje!

Trzeci dzień użytkowania Pianocrafta i wrażenia nie są wyłącznie pozytywne.

Niestety ciągle moim jedynym punktem odniesienia może być poprzednia wieża czyli LG (Fa162)- to jest wieża która jak na swoją cenę ok. 500 zł, prezentowała się naprawdę dobrze.

O ile brzmienie wieży LG było przy każdym utworze takie samo, o tyle Pianocraft gra różnie w zależności od konkretnego utworu i gatunku.

Utwory rockowe (przesterowane gitary, bębny, bas, wokal) wypadają gorzej w stosunku do utworów zdominowanych przez dźwięki elektroniczne. Przesłuchałem już na Pianocrafcie dziesiątki utworów (bardzo różnych) w celu weryfikacji możliwości sprzętu i najlepiej wypadł utwór którego instrumentarium ogranicza się do kontrabasu, bębnów, trąbki i bardzo oszczędnej gitary (gdyby kogoś interesowało co to za utwór to proszę:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) oczywiście cały czas piszę tutaj o odtwarzaniu płyt CD.

Nie wiem z czego wynika gorsze brzmienie utworów rockowych być może chodzi o brak możliwości regulacji średnich tonów - nie jestem specjalistą i nie chcę się wymądrzać.

Jeśli chodzi o basy to są dla mnie w zupełności wystarczające nie będę dokupywał sobwoofera.

Dla was pewnie to herezja, ale w niektórych piosenkach wieża LG wypada lepiej, co nie zmienia faktu że dzięki MCR 840 usłyszałem nowe dźwięki które w przypadku LG były niesłyszalne.

Ale nadal nie wiem co mam kupić. Jakie kable głośnikowe wybrać? Użytkownik Smook poleca również wymianę kabla spinającego DVD z wzmacniaczem, tylko że dla mnie to cały czas jest jakaś abstrakcja, proszę o konkretne przykłady.

Czy są kable głośnikowe które potrafią wpłynąć na przestrzeń dźwięku, jeśli tak to proszę o przykłady. Jeśli kable są w stanie wpłynąć na jakość słuchanej muzyki to na pewno je kupię.

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Kupiłeś nową Yamahę ? jeśli tak poczekaj jakieś 2 tygodnie do miesiąca graj jak najdłużej po tym czasie kolumny się ułożą . Nowe głośniki potrzebują czasu do dotarcia , sprawdzone :) . Yamaha ogólnie w muzyce ostrzejszej gorzej sobie radzi to wynika z jej charakteru grania ale nie jest tak źle , możliwe że poprzednia wieża w tej muzyce może jak najbardziej wypadać lepiej . ale poczekaj jak się wygrzeją kolumny . Kable mają wpływ na dzwięk ale największy wpływ na przestrzeń i jakość dzwieku ma odpowiednie ustawienie głośników w pokoju ustawione na meblościance na pewno nie zagrają prawidłowo i nie pokażą na ile je stać . Zamiast kabli ustaw prawidłowo kolumny to da większy wpływ jakościowy na muzykę niż kable . Miałem wiele kabli IC i głośnikowych w różnych kwotach przy źle ustawionych kolumnach te kable się sprawdzały kosztowały IC po 600 zł głosnikowe po 1 000 zł . Odkąd prawidłowo ustawiłem kolumny najlepiej sprawdzają się najzwyklejsze miedziane IC jakieś Vivanko za 20 zł za metr mają swoje wady ale są najbardziej uniwersalne i grają pięknie każdy rodzaj muzyki . Te drogie kable sprzedałem jak jedno poprawiały to co innego totalnie psuły . Jeśli chodzi o metal ciężki rock to musisz szukać kabli dość selektywnych które nie zlewają instrumentów i tutaj zazwyczaj traci na tym barwa więc słabo wypadają inne rodzaje muzyki . Jak się kolumny wygrzeją i dalej nie będą Ci pasowały napisz co jest nie tak za dużo góry , zlana średnica czy coś innego .

Kolego s.z. mówiąc zwięźle, to trudno o coś obiektywnie lepszego za cenę 2500zł niż Yamaha PianoCraft MCR-840. To jest kapitalne combo za rozsądną cenę - nic tego systemu nie przewyższy w proporcji jakość/cena. No chyba, że jakaś składanka używanych klocków, choć tu o ostateczny sukces porównywalny z dobrym dźwiękiem i wielofunkcyjnością PianoCrafta MCR-840 będzie baaaardzo trudno.

Do gramofonu PianoCraft także się nada, trzeba będzie jednak dokupić zewnętrzy przedwzmacniacz gramofonowy np. Pro-Ject.

w pełni się zgadzam, używany do 2,5kilo może będzie grał głośniej czy tam cuś ale ogólnie jakości dzwięku PC nie pobije

Kupiłeś nową Yamahę ? jeśli tak poczekaj jakieś 2 tygodnie do miesiąca graj jak najdłużej po tym czasie kolumny się ułożą . Nowe głośniki potrzebują czasu do dotarcia , sprawdzone :) . Yamaha ogólnie w muzyce ostrzejszej gorzej sobie radzi to wynika z jej charakteru grania ale nie jest tak źle , możliwe że poprzednia wieża w tej muzyce może jak najbardziej wypadać lepiej . ale poczekaj jak się wygrzeją kolumny . Kable mają wpływ na dzwięk ale największy wpływ na przestrzeń i jakość dzwieku ma odpowiednie ustawienie głośników w pokoju ustawione na meblościance na pewno nie zagrają prawidłowo i nie pokażą na ile je stać . Zamiast kabli ustaw prawidłowo kolumny to da większy wpływ jakościowy na muzykę niż kable . Miałem wiele kabli IC i głośnikowych w różnych kwotach przy źle ustawionych kolumnach te kable się sprawdzały kosztowały IC po 600 zł głosnikowe po 1 000 zł . Odkąd prawidłowo ustawiłem kolumny najlepiej sprawdzają się najzwyklejsze miedziane IC jakieś Vivanko za 20 zł za metr mają swoje wady ale są najbardziej uniwersalne i grają pięknie każdy rodzaj muzyki . Te drogie kable sprzedałem jak jedno poprawiały to co innego totalnie psuły . Jeśli chodzi o metal ciężki rock to musisz szukać kabli dość selektywnych które nie zlewają instrumentów i tutaj zazwyczaj traci na tym barwa więc słabo wypadają inne rodzaje muzyki . Jak się kolumny wygrzeją i dalej nie będą Ci pasowały napisz co jest nie tak za dużo góry , zlana średnica czy coś innego .

Witam, tak kupiłem nową u autoryzowanego sprzedawcy, 3 lata gwarancji.

Co do ustawienia kolumn, to masz oczywiście rację. Przy poprzedniej wieży rozstawiłem kolumny w odległości 330 cm, ustawiając je na identycznej wysokości, może nie będę pisał na czym stały - ważne że byłem zadowolony z efektu. Ponieważ mam pewne ograniczenia z tytułu małego metrażu pokoju, to wówczas prawy głośnik miałem bardzo bliska ucha, natomiast lewy w odległości 330 cm, kolumny były ustawione po skosie, i szczerze mówiąc taka kombinacja dawała najlepszy dźwięk.

Przy wszystkich zaletach Yamahy których oczywiście nie miała LG, warto odnotować że LG posiadało głośniki trójdrożne, oraz funkcję XTS Pro.

1. Czy warto wymienić kabel połączeniowy? Chociażby na taki:

Ukryta Zawartość

2. Jakie kable głośnikowe mi polecacie? Np. z tej listy:

Ukryta Zawartość

3. Na czym najlepiej umieścić kolumny, ale za rozsądną cenę?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ustaw prawidłowo kolumny to da większy wpływ jakościowy na muzykę niż kable

I tutaj potrzebne są solidne stojaki, myślę o zrobieniu własnoręcznym, ojciec ma dostęp do różnych materiałów: od drewna przez stal i aluminium po marmur. Na razie kolumny stoją na biurku a to jest chyba najgorsza rzecz jaką można im zafundować.

napisz co jest nie tak za dużo góry , zlana średnica czy coś innego .

To dopiero kilka dni i pewnie jeszcze się nie ułożyły, ale jak na moje ucho to Piano ma nijaką bezbarwną średnicę i zbyt wyostrzoną górę, o basach nie piszę nic bo mi odpowiadają i nie będę się czepiał. Może można by te niedogodności choć trochę skorygować odpowiednimi kablami?

Spokojnie poczekaj jeszcze chwile średnica dojdzie do siebie . Nowe kolumny na początku zawsze grają nijak sucho bez barwy . Jak mimo to stwierdzisz ze coś ci w średnicy nie pasuje to są kable które mają ładna średnicę i temperują górę . Ja gram na oryginalnych kablach i jakoś nawet nie chce mi się kombinować z innymi kablami gra ładnie :) . Przy tej mocy wzmacniacza większego przekroju kabla niż 2,5 mm nie potrzebujesz , wczytując się kiedyś w budowę kabli i wpływ na dźwięk tego typu kable skręcone wewnątrz koszulki dają ciepłe brzmienie ( średnica o znakomitej barwie góra utemperowana ) dla przykładu tylko podaję ci link

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zaznaczam ze konkretnie tego kabla nie znam . Sam natomiast mam tej konstrukcji Cable talk concert 2.1 i potwierdzam ma właśnie te cechy . Standy jak ojciec ma to niech Ci zrobi po prostu jak najmasywniejsze może też ci robić docisk granitowy który położysz na kolumnach .

Wysokie tony zawsze się podbijają więc warto aby kolumny nie stały za blisko płaskich powierzchni na ścianach bocznych warto mieć jakieś rozpraszacze ( kwiatki , półki z książkami etc ) na podłodze dywan .

Ukryta Zawartość

Nie wiem jak graja nowe Piano ale ta ktora ma moja cora E600 mk2 jest fantastyczny ,wprawdzie uzytkuje ja z kolumnami Pioneer Pure Malt (oj latwe do napedzenia to one nie sa) i ku mojemu zdziwieniu jakos je uciaga w malym 10m2 pokoju.

Koledzy mnie odwiedzajacy sa poprostu w ciezkim szoku jak gra ten sprzet u 13 latki :)

Koledzy dobrze radza nowy sprzet niestety musi sie wygrzac w przeciwnym razie jest bryndza.

robix

To fakt w mniejszym metrażu Piano gra faktycznie ładnie u mnie też stoi u synka w ok 10 metrach i gra przyjemnie , za to w 22 metrach to już słabo to wygląda ale to naturalne bo to nie do takiego metrażu sprzęt i kolumny :)

Załóżmy że niedawno kupiliście PC i pierwszy raz zmieniacie kable głośnikowe, i nie chcecie dużo wydawać bo nie wiecie czy kable się przyjmą, co wybieracie?

1. CORDIAL

Ukryta Zawartość

2. PROCAB

Ukryta Zawartość

3. KLOTZ

Ukryta Zawartość

Podkreślę że NIE zależy mi na zwiększaniu basu. PC ma wyostrzoną górę, i nieco bezbarwną średnicą, ale to dopiero kilka dni użytkowania.

I zasadnicze pytanie: 1,5 mm czy 2,5 mm ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W moim PC 810E mam Hama, w zestawie Rotel - też.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.