Skocz do zawartości
IGNORED

Znaleziska na eBay i Allegro

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, Bumpalump napisał:

czyli jestes bardzo poczatkujacy, cena nie jest wyznacznikiem ale taki rb-03 to jest totalny entry level

własnie nie jestem początkujący bo nie mierze sie w żadnej dyscyplinie;)..sprzęt mam dobrany pod moje kawałki których słucham a nie w skali absolutnej...napisałem wczesniej że jak bedę chciał słuchać hi endowej muzyki to se kupie jakiś hi endowy sprzęt ;)..No spokojnie to tylko sprzęt grajacy to miłe i ciekawe hobby ale to nei jest najwaznejsze w życiu ?

2 minuty temu, Tomunio36 napisał:

Nie zgodze sie. Wzmacniacze ulegly najmiejszym zmianom. No moze przetworniki (dac) w nich zamontowane jesli takie wystepuja sa wyzszych lotow.

Oj przepraszam..akurat jednym z moich ulubionych zajeć w czasie wolnym jest studiowanie schematów i rozwiązań ukłądowych sczególnie wzmaciaczy...no i tak to prawda Klasa AB czy A ma swoją podstawową topologię od dziesięcioleci...ale wewnetrzne rozwiazania układowe ewoluowały dosyć mocno...dziś już można powiedzieć że cieżko coś tu nowego zaproponować...ale w latach 60-70 tych..? do dzisiaj to jest przepasc ?

3 minuty temu, front247 napisał:

No spokojnie to tylko sprzęt grajacy to miłe i ciekawe hobby ale to nei jest najwaznejsze w życiu ?

Z tym sie zgodze. Kazdy slucha na czy chce i na co go stac. A w zyciu sa wazniejsze rzeczy jak klocki hi fi

Teraz, front247 napisał:

Rozwiązania układowe , jakosć elementów w newralgicznych punktach..głównie jakość tranzystorów. 

Rozwiazania ukladowe?

para roznicowa na pojedynczych tranzystorach (kiepskie sprzezenie temperaturowe w porownaniu do podwojnego)

zrodla pradowe na pojedynczych tranzystorach i diodzie zenera

klasyczny uklad pre drivera, drivera i stopnia pradowego, nie ma w tym rotelu zadnego rozwiazania ukladowego, to absolutnie podstawowy schemat z lat 60, nawet zobla tu nie ma,

jakośc elementów? wszystkie rezystory 5%, polistyreny na alu folii zamiast na miedzianej

tranzystory? w rotel ft 10Mhz, w Sansui ft 50Mhz, Vce w rotelu 0,4v, w sansui 2v i mozna wiele wiecej porownac

a teraz krotko zwiezle i na temat, najlepsze elementy powstaly w latach 90 i obecnie nie charakteryzuja sie lepszymi parametrami, nie dlatego ze sie nie da wymyslec nic lepszego i zbudowac, bo da sie, ale zadna firma za to nie zaplaci, produkuje sie masowke 

a teraz ide spac bo jestes po 16h pracy

12 minut temu, audiofilek4 napisał:

cała prawda w jednym poście i tu nie ma nagonki na użytkowników danej marki tylko prostowanie bzdur wypisywanych aby opchnąć taka 907MR na 100v za minimum 10 000 tyś - bo w innym przypadku nikt by na taki sprzęt w tej cenie nawet by nie zerknął 

Sprawdzałeś może czy jestes robotem? ( taki test z obrazkami )

Te wpisy to chyba z jakiegoś automatu idą 

cyt. Rejs : nudy Panie , jak w polskim filmie

Ilu ludzi tyle opinii

21 minut temu, front247 napisał:

ale układowo to poprzednia epoka..nei wytrzymuje próby czasu..;)

Nie bardzo rozumiem, układowo? Możesz rozwinąć? 

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

4 minuty temu, morawka napisał:

Sprawdzałeś może czy jestes robotem? ( taki test z obrazkami )

Te wpisy to chyba z jakiegoś automatu idą 

cyt. Rejs : nudy Panie , jak w polskim filmie

A co innego ma napisać , skoro tyle wie co mu kolega powiedział? 

3 minuty temu, Bumpalump napisał:

Dla mnie tez nie jest najwazniejsze

To sprzedaj 907mr i kup sobie rower. Ja sprzedam Xr i płyne w rejs po morzu karaibskim.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

11 minut temu, front247 napisał:

ale wewnetrzne rozwiazania układowe ewoluowały dosyć mocno

Tak z ciekawosci, widziales schemat Sansui? to Ci pokaze, to tylko jeden kanal

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

0a4186dc4e12.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A co mi tam. 

Edytowane przez Fashi

16 minut temu, front247 napisał:

własnie nie jestem początkujący

Napisz mi o co chodzi z tymi przestarzałymi rozwiązywaniami układów. 

4 minuty temu, Bumpalump napisał:

Rozwiazania ukladowe?

para roznicowa na pojedynczych tranzystorach (kiepskie sprzezenie temperaturowe w porownaniu do podwojnego)

zrodla pradowe na pojedynczych tranzystorach i diodzie zenera

klasyczny uklad pre drivera, drivera i stopnia pradowego, nie ma w tym rotelu zadnego rozwiazania ukladowego, to absolutnie podstawowy schemat z lat 60, nawet zobla tu nie ma,

jakośc elementów? wszystkie rezystory 5%, polistyreny na alu folii zamiast na miedzianej

tranzystory? w rotel ft 10Mhz, w Sansui ft 50Mhz, Vce w rotelu 0,4v, w sansui 2v i mozna wiele wiecej porownac

a teraz krotko zwiezle i na temat, najlepsze elementy powstaly w latach 90 i obecnie nie charakteryzuja sie lepszymi parametrami, nie dlatego ze sie nie da wymyslec nic lepszego i zbudowac, bo da sie, ale zadna firma za to nie zaplaci, produkuje sie masowke 

a teraz ide spac bo jestes po 16h pracy

Na pojedynczych...? tylko w podstawowym modelu;) ale...przecież rozwiązania ukłądowe to nie jest jedna topologia tylko..zbiór topologii i rozwiązań...wystarczy wymienić jedno banalne : sprzężenie zwrotne....kiedys ...zawsze głębokie..zawsze walka o parametry tymi samymi prostymi metodami...dzis juz niekoniecznie...te podukłądy mutują ..są wprowadzane modyfikacje już istneijących starych rozwiązań..tylko na poziomie zmiany kilku elementów...pierwszy układ Wiliamsona a popatrz teraz jak zmutował...koncepcja ta sama ale parametry i dzwiek..?  Postaw amplituner sansui obok obojetnie moze byc rotel..ten sam układ...? A w brzmeiniu przepaść...słyszalna przez laika. Zasilacze to kolejna sprawa...kiedyś sie tak zasilało klocki jak w latach pózniejszych az do dzis..? ?

11 minut temu, front247 napisał:

ale wewnetrzne rozwiazania układowe ewoluowały dosyć mocno

Ukryta Zawartość

0a4186dc4e12.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

0a4186dc4e12.jpg

Tego schematu ni wiziałem nigdy ,nie wiem nawet jaki to model i z którego roku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Teraz, front247 napisał:

Tego schematu ni wiziałem nigdy ,nie wiem nawet jaki to model i z którego roku.

to koncowka lat 80, szmat czasu temu

A jakośc elementów kiedys i dzis idealnie obrazuje to zdjecie, mam nadzieje ze rozumiesz

Ukryta Zawartość

A tu masz koncowke sansui, porownaj do rotela

eb8a01cfcb2d.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, margaryna85 napisał:

Nigdy bym nie podłączył urządzenia 100 v pod 230 v bo jeszcze dom bym puścił z dymem w nocy jak cała rodzina śpi. Powinno to być prawnie zabronione. 

Nie bardzo rozumiem co chciałeś przez to powiedzieć ?

Edytowane przez Fashi

A jakośc elementów kiedys i dzis idealnie obrazuje to zdjecie, mam nadzieje ze rozumiesz

Ukryta Zawartość

Czemu ma to dowodzić? Pioneer też miał Elny Silmic w modelu pma sqII i kilka innych fajnych części np gniazda RCA a kosztował tylko 230k Y.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Fashi

1 minutę temu, Fashi napisał:

Noe bardzo rozumiem co chciałeś przez to powiedzieć ?

A holender wie co łączycie pomiędzy, kolejne potencjalnie niebezpieczne urządzenie. 

4 minuty temu, front247 napisał:

Zasilacze to kolejna sprawa...kiedyś sie tak zasilało klocki jak w latach pózniejszych az do dzis..? ?

Uklad zasilacza tez nie jest banalny, zostal opartentowany przez Sansui, zreszta to nie sa wymysly marketingowe bo kazde rozwiazanie przez nich wymyslone jest w US opatentowane

Ukryta Zawartość

ktos kto sie zna na elektronice szybko znajdzie roznice pomiedzy klasycznym ukladem zasilacza

Ukryta Zawartość

6 minut temu, Bumpalump napisał:

to koncowka lat 80, szmat czasu temu

Ukryta Zawartość

A tu masz koncowke sansui, porownaj do rotela

eb8a01cfcb2d.jpg

Przepraszam...ale ja cały czas od poczatku rozmowy mam na myśli sprzęty z lat 60-70 tych..i to podkreślałem. nei bedziemy sie przecież spierać w którym dokłądnie roku jakie ukłądy wprowadzano i akie nastepowały zmiany zeby to dopasować do naszych argumentów;)....Pzrecież technologia samego tranzystora rozwijała sie od poczatku wynalezienia az do lat 70-80 tych i po drodze następowały kolejne przełomy...sprzęt stawał sie lepszy....dam pzrykłąd konkretny by było wiadomo bez cienia watpliwości..

stawiasz rotela ra 01 z roku 2003 i obok sansui z roku 1973 - i jest przepasc..pod każdym wzgledem i na każdym elemencie oraz topologii.;)..Tak czy nie...? Czy nowsze klocki z 21 wieku to takie odnowione sansuje..tylko 10 razy tansze..?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez front247
2 minuty temu, Fashi napisał:

Pioneer też miał Elny Silmic w modelu pma sqII

cos pokreciles, nie mial

Teraz, front247 napisał:

Przepraszam...ale ja cały czas od poczatku rozmowy mam na myśli sprzęty z lat 60-70 tych

A sansui o ktorych mowa to lata 90-00, wiec pisales a nie wiedziales o czym?

Nadal nie wiem o co Ci chodzi. Są bezpieczniki jest soft start itp. Poza tym słuchając muzyki jesteś w pomieszczeniu i masz nadzór nad  maszynami. Nikt normalny nie zostaw żadnego sprzętu czy na 240 czy na 120 czy na 100V włączonego na całą noc i idzie spać. A jeśli ktoś tak robi , to jest nieodpowiedzialny,  a Ty jak zwykle nie masz argumentu i szukasz dziury w całym... niestety ?

2 minuty temu, margaryna85 napisał:

A holender wie co łączycie pomiędzy, kolejne potencjalnie niebezpieczne urządzenie. 

2 minuty temu, front247 napisał:

stawiasz rotela ra 01 z roku 2003 i obok samsui z roku 1973 - i jest pzrepaść

Ale sansui o ktorych tu rozmawiamy sa z lat 1994-2000...

Ukryta Zawartość

Nie ? A to co?

Ukryta Zawartość

Teraz, Bumpalump napisał:

Ale sansui o ktorych tu rozmawiamy sa z lat 1994-2000...

AA to rozmawiamy o dwóch innych rzeczach...mi chodziło o sprzęty vintage miedzy innymi sansui które są stare i dużo kosztują...;)

2 minuty temu, Fashi napisał:

Ukryta Zawartość

Nie ? A to co?

Zwykly silmic jakiego mozesz kupic dzis w sklepie

Ukryta Zawartość

5 minut temu, Bumpalump napisał:

cos pokreciles, nie mial

Ja tam widzę elny silmic co prawda nie alpha , bo te były tylko w Sansui. Na zdjęciu Denona widzę conajmniej 3 rikeny. 

1 minutę temu, Fashi napisał:

Ja tam widzę elny silmic co prawda nie alpha , bo te były tylko w Sansui. Na zdjęciu Denona widzę conajmniej 3 rikeny. 

3 rikeny to i sony ta f 870es mial ?

a miedzy zwyklymi silmicami a alpha to wiesz...jeat spora różnica

Ja myslałęm ze ta dysput?a to nad sprzetami vintage sie toczy a teraz przegladam oferte sansui z lat 90 tych...myslałem ze wtedy juz tej firmy nie bylo....troche za bardzo sie wczytałem w niektóre komentarze a za mało zgłębilęm temat w sieci...:) eeee to te klocki to raczej tak grały jak wiekszość japonczyków z lat 90- tych ..ale nie słyszalem...sansuja..to chyba sobie cos poszukam i kupie i posłucham...pewnie nei strace na odsprzedazy...czy stracę.? ?

Bo luxmana to mam jeszcze.... wspominałem wczesniej...to brzmienie przyprawia o traume...a kosztuje 3 x tyle co Rb 1070...masakra...?...i pomyśleć że ich konstruktor zrobił potem Lebena 300 .....az cieżko uwierzyć ?

Edytowane przez front247
14 minut temu, Bumpalump napisał:

? wiesz...jeat spora różnica

Wiesz stare sprzęty stare układy etc do muzeum techniki z nimi! ?

9 minut temu, front247 napisał:

Ja myslałęm ze ta dysput?a to nad sprzetami vintage sie toczy a teraz przegladam oferte sansui z lat 90 tych...myslałem ze wtedy juz tej firmy nie bylo....troche za bardzo sie wczytałem w niektóre komentarze a za mało zgłębilęm temat w sieci...:) eeee to te klocki to raczej tak grały jak wiekszość japonczyków z lat 90- tych ..ale nie słyszalem...sansuja..to chyba sobie cos poszukam i kupie i posłucham...pewnie nei strace na odsprzedazy...czy stracę.? ?

Jak zwykle bez wiedzy a jednak z wiedzą?  Najpierw trzeba się dowiedzieć a nie słychać Bartosza który też nic nie wie. Eccchhhhh front247...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.