Skocz do zawartości
IGNORED

Znaleziska na eBay i Allegro

Rekomendowane odpowiedzi

Sprzedający tego Pioneera ma też świetną zapalniczkę na niespotykane w zapalniczkach medium;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

ja swego czasu za swoje m1 dałem 500 zł w Mediamarkt, a wcześniej były tam w promocji za 400 zł. Pamiętam jak dziś, odsłuch trwał pięć minut, wiedziałem już, że je kupię, podłączyłem w domu do Onkyo 8211 i cieszyłem się z "normalnego dźwięku" :-), no ale przesiadałem się z kolumn Skarta :-), ah to były czasy

ten pionek to max 500 zeta, reszta to emocje i brak cierpliwości (może teraz cena wyhamuje ;))) )

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Trzeba byc naiwnym, by twierdzic, ze skasowanie tego watku bedzie mialo wplyw na ceny uzywanego sprzetu.

Jak autorowi tego watku jest mi wszystko jedno czy bedzie on skasowany czy nie. Jestem jednak przekonany, ze pojawia sie wtedy setki nowych watkow z pytaniami o to co ludzie znajda na aukcjach. W obecnej sytuacji chociaz czesciowo pytania te zawarte sa w jednym watku.

-> Jozwa

M1 kosztowały przez naprawdę długi okres nie 600, tylko 500, a dokładnie 498 zeta (M2 798) - i to nie tylko w MM, to była oficjalna sklepowa cena, bez "specjalnych" rabatów dla wielkich sieci. O ile wiem (sam wtedy własnie M1 kupiłem, poszły po 1,5 roku za 350, po tym jak kupiłem Epsilony) to produkcja M1 została *przywrócona* po przerwie właśnie ze względu na bardzo duże zainteresowanie na rynkach środkowo- i wschodnioeuropejskich - pomimo, że już od jakiegoś czasu produkowana była seria mX. Dlatego obecne ceny na M1 i M2 to czysta kpina - koniunktura jest tak nakręcona, że 2-3 a nawet 4 letnie zestawy idą powyżej ceny zakupu - paranoja... Szkoda, bo głośniczki naprawdę dobre, ale bez przesady - producent nigdy filantropem nie był, więc jeśli po 5 stówek sprzedawał, to znaczy, że więcej warte nie są (w końcu to jeszcze nie zabytek ;) )

Linn Keilidh ->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Nie wiem, czy drogo, czy tanio... W każdym razie Linn to rzadka rzecz na Allegro :-)

Ukryta Zawartość

Przyznaję, że gdy chciałem kupić na Allegro analogowy tuner, to o to, czy warto zapytałem na innym forum (FMtuners). doradzono mi, żeby tak i kupiłem. I jestem zadowolony :-) Tu pochwalilem sie dopiero potem.

Jednak informacja o tym, co jest do kupienia, zwłaszcza na e-bay nie jest czyms niezwykłym na podobnych obcych forach. Dość często pojawia się na tamtym wspomnianym forum FMtuners i pewnie jakoś przyczynia sie do wzrostu cen chwalonych tam i na stronie TIC tunerów ale i cywilizuje rynek przestrzegając przed przepłacaniem (i wręcz zawstydzając takich, co to robią) oraz przestrzegając przed naciągaczami, o których informacje też są tam wymieniane.

Ja bym wcale takiego wątku się nie bał, bo może będzie nieco mniej super okazji (a tych i tak na Allegro będzie coraz mniej ze względu na coraz powszechniejszy dostęp do internetu i zachodnich forów, skąd również można czerpać informacje) ale i nie musi to nikogo skłaniać do przepłacania, bo jest to też miejsce, gdzie można również przestrzec przed okazją tylko pozorną. Zaś sprzedający na Allegro owszem i mogą swoje tu zachwalać ale i muszą robić to ostrożnie, by ich nie zdemaskowano.

-> Rafał

Zgadzam sie z Tobą - taki wątek jest ciekawy, potrzebny i nie nie trzeba go kasować. Należy tylko umiejętnie z niego korzystać - kupowanie sprzętu z "drugiej ręki" ma w sobie coś z polowania :-) i jeśli ktoś swoją "ofiarę" wystawia innemu kupującemu w takim, jak ten, wątku, to sam jest winien ewentualnemu "podkupieniu" towaru. Zastrzegam od razu, że ja takich rzeczy, jak podkupowanie nie pochwalam, ale - jak powszechnie wiadomo - są ludzie, którzy takie niegodziwości robią i dobrze się z tym czują. I dlatego trzeba być ostrożnym.

Natomiast tzw. "okazji" w sprzęcie audio np. na Allegro jest coraz mnie nie dlatego, że pojawił się ten wątek, tylko dlatego, że rezyduje tam iluś handlarzy, ktorzy praktycznie zmonopolizowali rynek "second handu" i dyktują ceny z księżyca oraz kilku "(mniej lub bardziej) prywatnych importerów".

Poza tym - moim zdaniem - ten wątek powstał też po to, żeby informowac się nawzajem, że jest interesujące urządzenie do kupienia i jeśli nie zamierzam go nabyć , to podrzucam namiary. Być może znajdzie się ktoś chętny, kto je kupi...

Jak widzę realnie nie ma szans na skasowanie wątku. Za małe mam poparcie ;)

Zreszta masz rację Parsec, po skasowaniu zalegnie sie 1387 wątków zaczynających się od "Czy warto..."

Błagam jednak o opamiętanie i rozważniejsze korzystanie z tego tematu.

Bo w sumie... równie dobrze można za jego pomocą zbijać ceny :)

Pioneer A-400 X ? dobry, ale nie warta juz dalszego przelicytowywania.

a spójrzcie na to:

Ukryta Zawartość

amplituner z lat '84 - '89, zaledwie 20W mocy (zacnych - rotelowskich, no ale jednak tylko 20)

nowy kosztował $ 250

cena na allegro - no comments

Ukryta Zawartość

Dobra panowie,

To skoro są protesty - ja mam taką propozycję dla wszystkich - do tego wątka, i w miarę możliwości w ogóle przy polecaniu second handu. Jeżeli wypowiada się ktoś z tzw. ekspertów, a najlepiej każdy kto się wypowiada o starym sprzęcie - niech ZAWSZE podaje przy tym swój szacunek cenowy, maksymalną kwotę jaką można dać itp.

Zgadzam się , że wątek jest przydatny, ale ostatnio obserwowałem aukcje wzmaka Denona PMA250 i cena doszła do 550 złotych, (a rok temu znajomy kupił go na allegro za 150zł.) to krew mnie zalała :)). Może i te 150zł. to jest mało , ale sprzęt od tego czasu polecano wielokrotnie na forum, i takie są chyba skutki.

Myślę że to jest dobry sposób żeby ograniczyć widnowanie cen, jeżeli ktoś ma inne pomysły, nie krępować się , pisać , nie dawajmy się okradać pazernym sprzedawcom :) !

Józwa - ktoś na forum pisał że kupił A400X za +- 500, stąd też mój post - sam tego na allegro nie widziałem :)

-> aTom

zwróć jednak uwagę, że nie jest to cena "podbita" przez rozgorączkowanych licytujących (co się oczywiście czasami zdarza), tylko absurdalna cena proponowana przez człowieka handlującego na Allegro używanym sprzętem audio !!

I tu jest problem - że handlarze wymyslają sobie ceny z sufitu - a nie w tym, że taki wątek istnieje...

Aha

>Krzych

Faktem jest że ceny starego sprzętu ogólnie wzrosły, ale zauważalna ( i chyba oczywista) tendencja, to że rosną ceny klocków polecanych na forum - ktoś już też narzekał na to w wątku o starych cedekach Philipsa - więc to nie jest jednostkowy wypadek, tylko po prostu FORUM MA WPŁYW NA CENY SPRZĘTU, i dlatego jeszcze raz zaapeluję o rozsądne wystawianie opinii starszym klockom :)

Pozdrowienia dla wszystkich :)

-> krzych

tylko po co podrzucać namiary?

mi raz, że się nie chce, dwa, że ... no właśnie, jednak wciąż (naiwnie?) uważam, że może to nakręcać cenę/ceny.

robisz tym sposobem przysługę wielką sprzedającemu, a poszukującym taniego second-handu to raczej przysługę niedźwiedzią :)

bo im więcej osób wie, tym więcej jest potencjalnych chętnych, a jak są chętni bardzo to licytują bez opamiętania

jak ktoś szuka to znajdzie, po co leniom ułatwiać zadanie? ;)

pozdrawiam

->mciej

Ok... też zauważyłem, że ceny polecanych tu klocków są "niezdrowe" - ale zwróć uwagę, że tu się nie poleca "byle czego" ;-) Jednak zgodzę się z Tobą, że dobrze byłoby sugerować/oszacować*, jaka cena za dane używane urządzenie jest w granicach rozsądku, a jaka już nie - skoro forum wypromowało te urządzeanie, to niech teraz spróbuje wypromować "zdroworosądkowe" na nie ceny...

*niepotrzebne skreślić

-> aTom

Jak to po co?? Skoro i tak siedzę na Allegro to dla mnie nie ma problemu, żeby zrobic ctr+C oraz ctrl+V - może ktoś na tym skorzysta, kupić coś wartościowego i bęzie zadowolony. A że nie mam mentalności psa ogrodnika, to to czasami robię :-) I prawie zawsze - jeśli nie wiem, czy cena jest atrakcyja - proszę forumowiczów o wypowiedź...

-> krzych

w sprawie ostatniego twojego wpisu

jasne!

tylko dałem właśnie tym linkiem do zrozumienia, że można tu też dawać informacje o takich kuriozach na allegro

i wątek może pracować na rzecz obniżek cen second-handu (dobra, naiwny jestem ;)

->mciej

popieram pomysł aby tzw. eksperci i znawcy tematu podawali szacunkowe ceny za dany model sprzętu. Myślę, że to przynajmniej ukróci trochę zapędy handlarzy do windowania cen.

-> krzych

Nie mieszałbym do tego mentalności psa ogrodnika ;)

Ja wiem, ze Ty chcesz dobrze ;)

Ale się też zastanów, czy nie działa wtedy mechanizm przedstawiony przeze mnie wyżej.

-> aTom

z tym, że ja (może naiwnie) zakładam, że ludzie wydający swoje pieniądze maja jakiś rozsądek w głowie i np. nie będą płacić za używany klocek więcej, niż kosztował on jako nowy.... Nie ma łatwej recepty na "second hand", tym bardziej, że w Polsce opiera on się najczęściej na niemieckich "wystawkach" itp. czyli kupić za bezcen i sprzedać (najczęściej "jeleniowi") za krocie... Kupujący też muszą "ruszyć glową" i ocenić, czy cena, jaka mają zapłacić jest normalna... Od tego jest np. internet - wystaczy zajrzeć na ebay, czy do innych źródeł (np. wspomniany tu TIC). Ja tak robię - jeśli coś jest dla mnie za drogie, to po prostu nie kupuję...

-> aTom

Ale ja nie chcę zbawiać świata, proponując mu używany sprzęt za grosze ;-) Czasam jak coś znajdę na Allegro to wrzucam tu linka - przypomnij sobie np., ile jest pytań od tzw. początkujących o tani wzmacniacz, kolumny itd...

A to że ceny sprzętu na Allegro są wysokie, to prawda, ale to nie jest tylko wina tego forum, czy tego wątku... Wiele rzeczy ostatnio podrożało - należy też mieć nadzieję, że w myśl podstawowychc zasad ekonomii, gdy spadnie popyt (ludzie przestaną kupować, gdyż są za drogie) to w końcu stanieją :-)

->

To niech na boga mówią ile można za to dać... choćby tak orientacyjnie, lub np. jasno wskazują, że to czy tamto jest zbyt drogie - ":cena jest z księżyca". I już.

Panowie, żeby nie zaśmiecać tego wątka, założyłem dodatkowy :)) , chętni udają się tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , w prawo , i zaraz za hostessą w lewo :)

Ukryta Zawartość

Niezla jazda...

Proponuje powolac jakis spoleczny ( forumowy ) komitet d/s regulacji i kalkulacji cen...

heh..

A moze poprostu jest tak ze sprzet 20 - 30 - 40 letni ( ! ) gra znacznie lepiej od obecnie produkowanego badziewia i coraz wiecej ludzi zaczyna to dostrzegac?

A przede wszystkim mamy wolny rynek, wiec o co tu chodzi?

Reklama dzwignia handlu!!! ;-))))

Who's Afraid of Music?

pewnie, ze reklama dźwignią handlu

tylko ci co za darmo reklamują sprzedawców myślą, że robią dobrze kupującym ;)

są tacy uczynni,

a tu tyle zagubionych neofickich audiofilów błąka sie po trudnym rynku secondhand audio, trzeba im pod nos linka podsunąć z adresem aukcji

w sumie to mi rybka... ale niech no który wstawi tu moje znalezisko ;)

Fakt mnie już ktoś sprzątnął piecyk spod nosa. Ale niech mu będzie na zdrowie, to nie żaden burak, tylko porządny forumowicz i kolega upgradowiec, porządny sprzęt wie jak wykorzystać.

> niech ZAWSZE podaje przy tym swój szacunek cenowy, maksymalną kwotę jaką można dać

To jeszcze na Forum zacznie sie licytacja:

"ja szacuje ten sprzet na 400zl"

"nie przesadzaj, ja na 500zl"

hihi!

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.