Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki LCD 40" - 42"

Bobcat

Rekomendowane odpowiedzi

Czy Panasonic, który rekomendujesz aby go zobaczyć to TX-L42E3? W jego specyfikacjach przeczytałem: HD Ready: yes. Więc co mi Acan propoujesz??? HD Ready? Czy ja wyglądam na takiego, który się czymś takim zadowoli? Drugi model, czyli TX-L42U3 jest 50 Hz. Więc też odpada.

czy te pytania do mnie?

czy te pytania do mnie?

Tak Witku. Do Ciebie. Sorry, że nie dałem stosownego wstępu.

Myśle że znajdziesz na stronie LG. U LG nazywa się to TruMotion100Hz.

Trzeba było tak od razu mówić :)

Oczywiście, że ma TruMotion 100 Hz. Nie wiedziałem że to to samo, co IFC.

Ma jeszcze coś, co się nazywa Motion Clarity Index 500 Hz. Czy mógłbym Cię poprosić o rozjaśnienie mi co to takiego?

Tam ani słowa. W Wikipedii też.

Z tego co znalazłem o Motion Clarity Index wynika że nie jest to żaden system ale specjalny parametr którym LG określa płynność ruchu telewizora.

Cytat:

Wprowadzony przez LG parametr Motion Clarity Index (MCI) określa zdolność telewizora do udoskonalania płynności obrazu i eliminacji rozmycia obiektów w ruchu (MCI 600Hz dla modeli LW570S), uwzględniając systemy generowania dodatkowych klatek, skanowania podświetlenia i Local Dimming czyli ilości niezależnych stref podświetlenia.

Ja osobiście bym nie radził. 50 Hz LCD niemiłosiernie rozmywa i do tego obiekty ruchome mogą mieć podwójne kontury. Napisy na końcu filmu nie będą się przesuwać ale skakać.

Zobacz jak gra a nie się podniecaj cyferkami.

Zapoznając się (nawet bliżej) z jakimś modelem nigdy nie jesteśmy w stanie przewidzieć wszystkich sytuacji, zwłaszcza bardziej ekstremalnych. A potem "w praniu" wychodzą różne "kwiatki", które na początku irytują, a potem powodują że się tego nie chce oglądać.

Dlatego ustaliłem sobie pewne wymogi minimum z których nie zrezygnuję. 50 Hz jest poniżej wspomnianych wymogów.

Ja osobiście bym nie radził. 50 Hz LCD niemiłosiernie rozmywa i do tego obiekty ruchome mogą mieć podwójne kontury. Napisy na końcu filmu nie będą się przesuwać ale skakać.

Całkowicie się z Tobą zgadzam.

Z tego co znalazłem o Motion Clarity Index wynika że nie jest to żaden system ale specjalny parametr którym LG określa płynność ruchu telewizora.

Cytat:

Wprowadzony przez LG parametr Motion Clarity Index (MCI) określa zdolność telewizora do udoskonalania płynności obrazu i eliminacji rozmycia obiektów w ruchu (MCI 600Hz dla modeli LW570S), uwzględniając systemy generowania dodatkowych klatek, skanowania podświetlenia i Local Dimming czyli ilości niezależnych stref podświetlenia.

To wyjaśnia sprawę. Dzięki.

co do tych Hz to wg mnie jakieś wymysły czysto teoretyczne, albo trafiłeś tv w którym ta funkcja rzeczywiście coś dawała ze względu na marną matryce, albo resztę elektroniki ...

wg. mnie dużo zależy od sygnału/materiału, potem od matrycy+elektroniki przetwarzającej sygnał jeżeli napisy skaczą, to 100Hz tu nie pomoże-dalej będą skakały (kompresja materiału, słaby fps itp.), więcej widocznej poprawy daje przeskalowanie sygnału do 1080p ze źródła które jest podłączone pod tv, proponuję sprawdzić, w moim przypadku to działa na +

a podwójne kontury... hmmm... w plazmach widziałem ten efekt... na YTube nawet są jakieś filmy.

Popularne monitory komputerowe, na pewno każdy ma lub miał do czynienia - max odświeżanie 60Hz i obraz żyleta siedząc 0,5m od niego,

ps.

chociaż muszę przyznać, że tv kupiłem ze 100Hz i pewnie dokonując ponownie zakupu teraz też bym wybrał ze 100Hz... pomimo że wpływu na obrazu kompletnie nie widzę... albo u mnie to po prostu nie działa ...jakoś tak ten marketing działa na podświadomość :)

Bobcat tu masz test panasonica na IPS-Alpha, może coś pomoże wg mnie warto go na żywo obejrzeć

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

123... test

co do tych Hz to wg mnie jakieś wymysły czysto teoretyczne, albo trafiłeś tv w którym ta funkcja rzeczywiście coś dawała ze względu na marną matryce, albo resztę elektroniki ...

Albo ty trafiłeś na telewizor w którym działa to naprawdę marnie. Telewizory 100Hz mogą mieć rozdzielczość obrazu ruchomego miedzy 400 a 850 linii i jest to bradzo duża różnica. Mówię oczywiście o LCD. Nie muszę chyba mówić że 400 lini to mniej niż rozdzielczość SD i że trzeba być ślepym żeby tego nie zauważyć. Jeżeli trafiłeś na taki co ma 400 linii to nie ma się co dziwić że niewiele widać. Gdyby to nie działało to ludzie nie narzekali by na efekt teatru telewizyjnego w filmach przy włączonym IFC.

Poza tym sto Herców 100 Hz nie równe. Już wcześniej pisałem że każdy telewizor z IFC to telewizor co najmniej 100 Hz ale nie każdy telewizor 100Hz ma IFC. Są telewizory 100Hz których 100 Hz polega jedynie i wyłącznie na tym że podświetlenie miga z częstotliwością 100 Hz co zapobiega powstawaniu podwójnych konturów ale w żaden sposób nie poprawia płynności ruchu. W moim telewizorze włączenie IFC powoduje zmianę dramatyczną w jakości obrazu. Ale nie ma się co dziwić ponieważ pomierzona rozdzielczość obrazu ruchomego wynosi 1050 linii i to naprawdę widać.

Tu polecam artykuł na temat 100 Hz.

Ukryta Zawartość

Poza tym to raczej na kiepskie matrycy nie będziesz widział różnicy. Nic nie pomoże najlepsza elektronika jeżeli matryca nie nadąża przełączać.

Ukryta Zawartość

A jak to wyglądało w CRT? miał 50 Hz i nie było efektu teatralnego - czyli coś jest nie tak.

Efekt teatralny występuje tylko i wyłącznie przy tworzeniu nowych klatek i to w różnym stopniu przy różnych technologia. Telewizory 50 Hz nie miały takich systemów a więc taki efekt nie występował.

100 Hz w telewizorach CRT służył tylko i wyłącznie do tego żeby telewizor nie migał. Później pojawiły się systemy poprawiające płynność ale takich telewizorów było naprawdę niewiele. Telewizor LCD nie miga z powodu zasady działania wyświetlaczy LCD. W LCD 100 Hz stosuje się przede wszystkim po to żeby zwiększyć ostrość obrazu ruchomego i działanie takich układów mają zupełnie inną zasadę działania niż w telewizorach CRT.

W telewizorach CRT polegało to po prostu na powtarzaniu każdej klatki dwukrotnie co powodowało że luminofor nie zdążył przestać świecić pomiędzy klatkami co likwidowało miganie obrazu.

Problem w LCD polega na tym że jeżeli obiekt porusza się na ekranie to matryca nie nadąża przełączać pikseli. Wynik jest taki że przedmiot w poprzednim położeniu jest jeszcze widoczny a w nowym położeniu już widoczny. Przy małych prędkościach rozmazuje to krawędzie w kierunku ruchu a przy dużych może prowadzić do ich rozdwojenia i na przykład w meczach może być widoczna druga piłka poruszająca się za tą pierwszą.

Bardzo dobrze widać ten efekt w meczach na banerach gdzie przy ruchach kamery rozmazuje ich treść.

Jedną z metod usuwania tego efektu jest miganie podświetlenia z dużą częstotliwością. Częstotliwość jest tak dobrana żeby nie było widać migania ale na tyle mała że w momencie przełączania sąsiednich pikseli podświetlenie jest wyłączone przez co nie widać że oba jeszcze są włączone. Likwiduje to rozmazywanie krawędzi i podwójne kontury. Ma to jednak pewną wadę. Im ostrzejszy jest obraz ruchomy tym lepiej widać to że nie jest on płynny. Dlatego dobrze jest też mieć system tworzenia pośrednich klatek typy IFC (tak nazywa się to u Panasonica). Dobrze by było też żeby ten system posiadał kilka stopni działania wtedy można wybrać taki poziom w którym nie widać jeszcze efektu teatru telewizyjnego. Ja osobiście ustawiam na maksa.

Z podanego przez KrzyśkaA linku wynika jednoznacznie, że LG 100 Hz wypada w tej kategorii słabo. Nawet TruMotion niewiele pomaga.

Bądź tu człowieku mądry. Im dalej w las tym więcej butelek (nie, tam chyba jakoś inaczej było?)

* Toshiba: wspaniała liniowość dynamiczna (1080), ale powolna matryca (6 ms).

* LG Taka sobie liniowość (850), ale szybka matryca (2.6 ms) i to w dodatku IPS.

* Wynikałoby, że należy iść w Samsunga, który ma dobrą liniowoć (1080) i szybkie matryce (2.4 ms). Ale one nie są IPS... I te rozklejające się obudowy...

Od kiedy "IFC" to jakiś standard?

Od kiedy "IFC" (tylko w PDP) jest równoznaczne z innymi układami poprawy obrazu znanymi z LCD?

Od kiedy np. 100Hz w CRT likwidowało migotanie tzw. "międzyliniowe"?

Od kiedy 100Hz w CRT pracowało niezależnie od układów poprawy, jak samo wprowadzenie 100Hz zmuszało TV CRT do obróbki cyfrowej?

Dlaczego układy np. typu DNIe/Dist (itp - mnóstwo tego) były stosowane nie tylko w CRT, ale adaptowane do LCD (nawet pod tą sama nazwą)?

Itp. itd (praktycznie o całość można pytać) - kompletne pomieszanie pojęć.

Z podanego przez KrzyśkaA linku wynika jednoznacznie, że LG 100 Hz wypada w tej kategorii słabo. Nawet TruMotion niewiele pomaga.

Bądź tu człowieku mądry. Im dalej w las tym więcej butelek (nie, tam chyba jakoś inaczej było?)

* LG Taka sobie liniowość (850), ale szybka matryca (2.6 ms) i to w dodatku IPS.

* Wynikałoby, że należy iść w Samsunga, który ma dobrą liniowoć (1080) i szybkie matryce (2.4 ms). Ale one nie są IPS... I te rozklejające się obudowy...

Nie wiem jak ty patrzysz ale ja widzę wyraźnie że wypada najlepiej. Zarówno w 100 Hz jak i w 200Hz jest na samym szczycie tabeli.

Nie wiem z jakiej odległości oglądasz. Ale ja w odległości 3 metrów nie widzę aż tak dużej różnicy między 720P a 1080P czyli że rozdzielczość obrazu ruchomego 850 linii to więcej niż przyzwoicie.

Z tego co rozumiem to ta ilość linii to właśnie ostrość obrazu ruchomego (czas reakcji matrycy ... realny). A te czasy podawane przez producentów w ms to i tak bujda.

Jak wygląda kwestia odtwarzania mkv 1080p z podłączonego dysku USB bezpośrednio do tego TV?

ps. ta toshiba ma nie za wysoki kontrast:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wiem jak ty patrzysz ale ja widzę wyraźnie że wypada najlepiej. Zarówno w 100 Hz jak i w 200Hz jest na samym szczycie tabeli.

Nie wiem z jakiej odległości oglądasz. Ale ja w odległości 3 metrów nie widzę aż tak dużej różnicy między 720P a 1080P czyli że rozdzielczość obrazu ruchomego 850 linii to więcej niż przyzwoicie.

????? 100 Hz faktycznie najlepszy jest LG, wszelako z mało imponującym wynikiem 850. 200 Hz czołówka to Toshiba, Samsung i SOny z bardzo dobrym 1080, LG w tej tabeli wogóle nie ma. Gdzie masz więc, że na 200 Hz LG jest w czołówce?

Oglądam z 2.6 m.

Ukryta Zawartość

I to jest właśnie dylemat. Jak jeden parametr lepszy - to drugi gorszy. I jak tu wybrać TV który byłby najbardziej odpowiedni? Powtarzam: pośpiech jest wskazany tylko przy łapaniu pcheł. Mnie się nigdzie nie śpieszy. A chcę wybrać coś, ż czego przez najbliższe lata będę w pełni zadowolony.

Ukryta Zawartość

Od kiedy "IFC" to jakiś standard?

Od kiedy "IFC" (tylko w PDP) jest równoznaczne z innymi układami poprawy obrazu znanymi z LCD?

Od kiedy np. 100Hz w CRT likwidowało migotanie tzw. "międzyliniowe"?

Od kiedy 100Hz w CRT pracowało niezależnie od układów poprawy, jak samo wprowadzenie 100Hz zmuszało TV CRT do obróbki cyfrowej?

Dlaczego układy np. typu DNIe/Dist (itp - mnóstwo tego) były stosowane nie tylko w CRT, ale adaptowane do LCD (nawet pod tą sama nazwą)?

Itp. itd (praktycznie o całość można pytać) - kompletne pomieszanie pojęć.

Używam pojęcie IFC co oznacza Intelligent Frame Creation tłumacząc na polski Inteligentne tworzenie ramek tylko i wyłącznie dlatego że niem mam najmniejszej ochoty za każdym razem pisać "tworzenie nowych klatek". Każda firma ma swoją nazwę tej technologii ale idea działania tego systemu jest jest identyczna i polega na policzeniu z dwóch sąsiednich klatek klatki pośredniej.

To nie prawda że IFC jest tylko w PDP. IFC to nazwa firmowa Panasonica i występuje zarówno w PDP jak i w LCD Panasonica.

Zresztą w poprzednim poście wyraźnie to podkreśliłem w nawiasie.

Co do reszty to nie będę się wypowiadał. Proszę sobie włączyć na monitorze CRT odswierzanie 60 Hz a póżniej 100 Hz i zobaczyć różnicę a później pociskać pierdoły.

Ja tu nie pisałem o migotaniu międzyliniowy. Ale jak głupi nie zrozumie to sobie wymyśli.

Do tego były układy likwidowania przeplotu.

Oczywiście że układy 100Hz w telewizorach CRT były różne ale głównym i podstawowym zadaniem tych układów było zlikwidowanie migania.

Oczywiście że musiało to następować na drodze cyfrowej ponieważ żeby jakąś klatkę powtórzyć trzeba ja najpierw zapamiętać.

Dla mnie to jest tak oczywiste że o tym nie wspomniałem. Ale jak widzę to nie dla każdego.

????? 100 Hz faktycznie najlepszy jest LG, wszelako z mało imponującym wynikiem 850. 200 Hz czołówka to Toshiba, Samsung i SOny z bardzo dobrym 1080, LG w tej tabeli wogóle nie ma. Gdzie masz więc, że na 200 Hz LG jest w czołówce?

Oglądam z 2.6 m.

No faktycznie nie była testowana. Nie sądzę jednak że LG 200Hz będzie gorszy od LG 100Hz. Jeżeli technologia LG sprawdza się przy 100 Hz to przy 200 Hz tym bardziej.

Jak wygląda kwestia odtwarzania mkv 1080p z podłączonego dysku USB bezpośrednio do tego TV?

Ukryta Zawartość

Ja osobiście nie odbiera kontrastu w ten sposób. Ale faktycznie w pomiarach ma mniejszy. Być może w czterdziestu calowych telewizorach jest wsadzana inna matryca. Być może dlatego.

Nie odtwarzałem jeszcze mkv z USB bo wszystkie filmy mam na twardym dysku w odtwarzaczu Fanteca dlatego nic nie mogę powiedzieć na temat jak sprawuje się odtwarzacz multimedialny w tym telewizorze.

Ukryta Zawartość

Nadal nie masz pojęcia o czym "piszesz".

Generalnie (choć i tutaj są błędy) - IFC w PDP całkiem inaczej działa niż np 100Hz w LCD.

(dla Ciebie jest równoznaczne, bo jak np: pociąg jedzie i autu jedzie = to samo).

Tu ładny materiał poglądowy (dla tych co chcą sie czegoś dowiedzieć):

Ukryta Zawartość

Ps - proste pytanie:

Ile "klatek" na ekran daje Panasonic PDP przy włączonym IFC , a ile przy wyłączonym?

(jak to odgadniesz = przestaniesz IFC porównywać z innym układami)

Ukryta Zawartość

No faktycznie nie była testowana. Nie sądzę jednak że LG 200Hz będzie gorszy od LG 100Hz. Jeżeli technologia LG sprawdza się przy 100 Hz to przy 200 Hz tym bardziej.

Ale ta "najlepszość" w 100 Hz to zaledwie marne 850.

Wynika z tego, że należy mierzyć w 200 Hz, tam czołówka (Toshiba, Samsung, Sony) ma 1080. Można przyjąć, że gdyby LG był testowany - miałby tak samo. To chyba jednak JEST różnica czy oglądasz 1080 czy 850, prawda?

Ale wioska ... SONY EX500 ma 100 Hz (i fajnie) ... nowa wersja, czyli EX520 już nie x-P

Kolejna interesująca nowinka:

Ukryta Zawartość

X-reality so motion flow xr works better then it did with bravia engine,also 40" tv's from the new range now use 12bit panels.so it all works hand in hand

Czyli wynikałoby z tego że modele SONY 40" z Motionflow XR, mają 12 bit / kanał zapis barw = dużo nadmiarowych bitów, więc po kalibracji nie powinno być śladów bandingu.

Ukryta Zawartość

Kyle , nie chce mi sie wierzyć w te 12 bit.

Starsze wersje wyższych modeli SONY np. seria "Z" miały zapis 10 bit.

Przykładowy model:

Ukryta Zawartość

Można wyczytać ze spec.

Panel 10-bitowy (----) TAK

... a skoro dawniej były modele z 10 bit zapisem barw (oczywiście tylko te wyższe), to obecnie 12 bit jest możliwe.

Ukryta Zawartość

Nadal nie masz pojęcia o czym "piszesz".

Generalnie (choć i tutaj są błędy) - IFC w PDP całkiem inaczej działa niż np 100Hz w LCD.

(dla Ciebie jest równoznaczne, bo jak np: pociąg jedzie i autu jedzie = to samo).

Tu ładny materiał poglądowy (dla tych co chcą sie czegoś dowiedzieć):

Ukryta Zawartość

Ps - proste pytanie:

Ile "klatek" na ekran daje Panasonic PDP przy włączonym IFC , a ile przy wyłączonym?

(jak to odgadniesz = przestaniesz IFC porównywać z innym układami)

Ala u Pananasonicu zarówno w LCD jak i w plazmie nazywa się dokładnie tak samo o czym kolega nie wiedział.

Poza tym my tu rozmawiamy o LCD a nie o plazmie. Ja nie napisałem słowa o plazmie i nie rozumiem dlaczego kolega tu wyskakuje z plazmą jak Filip z konopi. Porównywałem różnicę miedzy 100 Hz w LCD i 100 Hz w CRT.

Dlatego temat plazmy można sobie od razu odpuścić. Wiem jak to działa ale dyskusja na ten temat mnie nie interesuje.

Poza tym kolego nie wie do czego służyło 100 Hz w CRT. Dlatego radził bym na przyszłość pisać posty mniej buńczucznie i nie używać zwrotów typu "całkowite pomieszanie pojęć".

Radził bym raczej używać sformułowań typu "być może kolega się myli" lub "ja słyszałem coś innego na ten temat" lub "kolega sformułował to trochę niefortunnie.

Może koledze wyjaśnię o co chodzi w 100Hz w CRT. Żeby sygnał z przeplotem 50i wyświetlić z częstotliwością 100 Hz trzeba ten sygnał najpierw zamienić na sygnał bez przeplotu. Jeżeli się tego nie zrobi to mamy dosyć nieprzyjemne skutki uboczne.

To właśnie dlatego oprócz tego że klatki powtarzane są dwukrotnie sygnał musi być najpierw odpowiednio do tego przygotowany i bez techniki cyfrowej nie da się tego zrobić. Przy czym to że telewizor CRT jest 100 Hz nie oznacza wcale że używa techniki inteligentnego tworzenia klatek przy pomocy przeliczania wektora ruchu. To co zwykły telewizor 100 Hz robi to zwykłe usuwanie przeplotu i z IFC Panasonica nie ma to w ogóle nic wspólnego.

Mój jedyny błąd polega na tym że ze zwykłego lenistwa używałem pojęcia IFC generalnie dla tej techniki do czego przy złej woli czytającego można się przyczepić. Nie myślałem tylko że można się przyczepić w aż tak nieudolny sposób. Jeżeli chciałbym pisać poprawnie to niestety musiałbym formułować to w ten sposób: " technika inteligentnego tworzenia klatek przy pomocy przeliczania wektora ruchu" bo jeżeli nie napisał bym o wektorze ruchu to znowu znalazł by się ktoś szukający dziury w całym i napisał że usuwanie przeplotu to przecież inteligentne tworzenie klatek.

Ale ta "najlepszość" w 100 Hz to zaledwie marne 850.

Wynika z tego, że należy mierzyć w 200 Hz, tam czołówka (Toshiba, Samsung, Sony) ma 1080. Można przyjąć, że gdyby LG był testowany - miałby tak samo. To chyba jednak JEST różnica czy oglądasz 1080 czy 850, prawda?

Ja bym nie powiedział że marne. Tu bym się zgodził z poglądem że lepiej za bardzo nie gonić za cyferkami.

Co do różnicy miedzy 1080 a 850 linii to z tej odległości z której oglądasz wcale nie jestem tego pewien. Pewnie jak usiądziesz z nosem przed ekranem i będziesz wyszukiwał różnic to je znajdziesz.

Poza tym mam filmy 720p które są ostrzejsze od niektórych filmów 1080P szczególnie tych starszych.

Ukryta Zawartość

Ja bym nie powiedział że marne. Tu bym się zgodził z poglądem że lepiej za bardzo nie gonić za cyferkami.

Co do różnicy miedzy 1080 a 850 linii to z tej odległości z której oglądasz wcale nie jestem tego pewien. Pewnie jak usiądziesz z nosem przed ekranem i będziesz wyszukiwał różnic to je znajdziesz.

Poza tym mam filmy 720p które są ostrzejsze od niektórych filmów 1080P szczególnie tych starszych.

Skoro się zdecydowałem na Full HD ma być 1080p. 850 to jest takie odrobinkę lepsze HD Ready. A to mnie nie bawi. Szwagier ma HD Ready i jak mam to-to oglądać wolę SD. HD Ready to jest takie ni pies ni wydra coś na kształt świdra (że zacytuję pewnego zapomnianego polityka czasów minionych).

Skoro się zdecydowałem na Full HD ma być 1080p. 850 to jest takie odrobinkę lepsze HD Ready. A to mnie nie bawi. Szwagier ma HD Ready i jak mam to-to oglądać wolę SD. HD Ready to jest takie ni pies ni wydra coś na kształt świdra (że zacytuję pewnego zapomnianego polityka czasów minionych).

No to nie pozostaje ci nic innego niż kupować 200Hz albo palzmę. Myślę jednak że przesadzasz. HD Ready to jednak zupełnie co innego.

W pewnym sensie ułatwia to w dużym stopniu wybór bo odpada ci dużo telewizorów. Ja osobiście z czystym sumieniem mogę polecić moją Toshibę. Poza tym z tańszych 200Hz to Samsung LE40C750 no i pewnie telewizory LG też nie wypadły sroce spod ogona.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.