Skocz do zawartości
IGNORED

Tannoy vs. Avance

norwidos

Rekomendowane odpowiedzi

nie wiem jak w kinie, wiem za to jak w stereo. Ja do swojego Creeka, miałem podłączone zarówno Tannoy M1 jak i teraz Omegi 503. I muszę powiedzieć, że Omegi grają szlachetniej, z lepszą lokalizacją, przestrzenniej, cieplej, oczywiście jeżeli można porównywac monitory z podłogowcami :). Jednkażde w skali bezwzględnej zrówno Tannoy Mercury jak i Avance Omega (mam pierwszą ich wersję) to kiepskie głośniki i drugi raz bym ich nie wybrał tylko zbierał dalej na coś z wyższego przedziału cenowego. Ale w kinie powinny zagrać dosyć dobrze. Ja też czasem oglądam filmy w konfiguracji stereofonicznej i nie narzekam.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/8344-tannoy-vs-avance/#findComment-122074

--> rogus

Nie twierdzę, że te Tannoye to jakieś bógwieco, ale porównanie 503 z M1 jest mocno niemiarodajne. IMO M1 nadają się najwyżej do upgrade'u mikrowieży albo na tyły do 5.1. Już między M1 a M2 jest przepaść, a odpowiednikami 503 będą M3 albo M4.

Pozdrawiam,

obi

PS Sorry, że nie odpowiadam na pytanie "co wybrać", ale Avance'ów słuchałem dawno i nie pamiętam swoich wrażeń, a Mercury mam na co dzień.

https://www.audiostereo.pl/topic/8344-tannoy-vs-avance/#findComment-122157

obi

"oczywiście jeżeli można porównywac monitory z podłogowcami :)"

Nie porównywałem dynamiki i basu bo to byłoby bez sensu, a jedynie charakter dźwięku. Mam świadomość tego że to niemiarodajne prównanie patrz cytat. Chciałem jedynie opisać swoje wrażenia. A wydaje mi się że modele Mercury grają podobnie, w sumie te same głośniki, tylko w wyższych modelach większe, więcej :)

Pozdr.

https://www.audiostereo.pl/topic/8344-tannoy-vs-avance/#findComment-122166

->rogus

zgadzan sie z toba ... zna pare osób ktrórzy nie tylko zachwalaja ale i wrecz atakuja konkurencje Tanoya ale ja i tak wole swoje 503 ( Mk 1 oczywisie od 3 lat ) ... za milutkie, ciepłe a czasami potwafia niezle "dupnać" natomiast zgadzam sie z faktem ze na 503 swiat sie nei konczy ... ostatnio słuchałem 509 i różnica jest duuuża ...

Przy w miare przyzwoitym Ampli Y640 stereo w Avancach 503 brzmia niezle ( ale uwaga !! są bardzo czułe na CD-buble i jakies przepalanki - przy dobrze nagranych orginalach mozna sie nawet zachwycic ), w Kinie domowym jako fronty - ciut za słabe ( wskazane 509 ) trzeba je nieco podbic ( 4 omowe ) ale to wszystko da sie ustawic z poziomu Ampli.

w plebiscycie dalbym Avance'om 8/10 a Tanoy'owi 6/10 ... ale to kwestia gustu ....

https://www.audiostereo.pl/topic/8344-tannoy-vs-avance/#findComment-122174

qot

masz bardo podobne odczucia jak ja, nie twierdzę że Tannoy są bardzo złe, to dobre kolumy, grałem na M1 przez rok na amplitunerze stereo Onkyo 8211 i był to bardzo zgrany duet, podobało mi się, moim znajomym również (teraz ten zestaw stoi teraz u mnie w pracy i radia słucha się bardzo przyjemnie), ale kiedy kupiłem Creeka Tannoy były za słabe i nie pokazywały wszystkiego co on potrafi. Kupiłem Avance i był to dla mnie duży przeskok jakościowy, zwłaszacza jeżeli chodzi o średnicę i górę, które to nabrały ogładzy, a i detaliczność była lepsza. Jednak Avance to też nie za dobre kolmuny, co odkryłem po paru miesiącach dostrzegając ich wady, jak kłopoty z basem który nie zawsze jest trzymany za mordę :) Do dzisiaj nie znalazłem satysfakcjonującego mnie ustawienia kolumn. Będę chciał je zmienić ale najwcześniej za rok na razie nie jest tak źle. Faktycznie dobrze zrealizowane płyty brzmią świetnie. Najważniejsze, że dźwięk jest wciągający i niedostatki basu szybko się wybacza.

Mam do Ciebie jeszcze jedno pytanie, widzę że masz subwofer Kody SW 1000, powiedz mi jak on zgrywa się z kompletem Avance, gdyż kiedyś rozważałem jego zakup, przede wszystkim do filmów, które oglądam w stereo, ale ciekawi mnie również jak radzi sobie z muzyką, czy jego bas nadąża za muzyką ?

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/8344-tannoy-vs-avance/#findComment-122175

Czegoś tu nie rozumiem

Tannoye mają słabiutką obciążalność, ale grają całkiem ładnie. Może raczej na pozątek najrozsądniej było by podejść od kwestii technicznej a nie od razu wywodzić się jak pięknie grają te a jak te. prześcigamy się czy co ? NIE polecam Tannoy do kina, zmiękną szybciej niż usłyszysz pierwszy wystrzał lub huk z scieżki DVD. Avance 503/509 z serii I to konstrukcje 4 ohmowe, nie wiem czy ten Twój ampli pracuje w trybie 4 ohm najprawdopodobniej NIE. Najpierw dopasuj system w kwestii technicznej a potem zastanów się jaki dźwięk wybrać, jakie są twoje preferencje pytający ?

Może najpierw dokształć się a nie rób z siebie palanta.

https://www.audiostereo.pl/topic/8344-tannoy-vs-avance/#findComment-122315

"Nie rób z siebie palanta"? A co to za język? Z huty jesteś? Takie teksty to sobie rzucają prostaki na bazarach. Nie udawaj mądrali bo się nie znasz. Nowe Avance nie mają 4omów tylko 6-8 więc twój problem jest żenujący a na marginesie to Denon spoko sobie radzi z 4omowymi nawet w instrukcji jest napisane, że problem będzie gdy imp. spadnie znacznie poniżej 4. Tak wogóle to się ktoś nie zna bo Tannoy ma potencjał-mam pokój prawie 30m2 przeznaczony tylko do kina-dobrze wygłuszony- i zestaw M5+M2+Mirage omc3+sub Paradigma ps.1200 określiłbym iż ma w tej materii duży zapas. Pytałem się o konfrontację Tannoy i Avance bo zastanawiam się czy warto mi się wymienić ze znajomym na jego Avance 509+centr.+tyły(500 coś). Jest to seria Mk2 więc problem imp. jest nieistniejący. No i swoją drogą jestem w trakcie kompletowania 2 dodatkowych kolumn do systemu 7.1 Ciągle nie mogę kupić Tannoy M1. Które jak najbardziej nadają się do kina tylko jako tyły. Za nieżyczliwe wpisy nie dziękuję.:)

https://www.audiostereo.pl/topic/8344-tannoy-vs-avance/#findComment-122370

możesz sobie nie dziękować, jasno wyraziłem się o I serii Omegi, gdyż myślałem że masz zamiar kupić coś z drugiej ręki na co wskazywało by porównanie z Tannoym serią m. Jak miło że się ocknąłeś palancie, uraziłem Cię ?

Wykaż więcej szacunku dla innych forumowiczów i opisój całą sytuację na początku wątku a nie wtedy kiedy podniesie ci się ciśnienie, widzisz na coś się to przydało bo teraz chociaż wiadomo o co ci chodzi i co masz zamiar zrobić, i nawet wiadomo jaki pokój masz, i jakie kolumny do dyspozycji, a no ba, masz nawet subwoofer. Wyobraż sobie drogi kolego że jakby nie patrzeć Twoja prośba o pomoc stała się jaśniejsza, może pomogą ci inni bo ja grosza już nie dołoże.

https://www.audiostereo.pl/topic/8344-tannoy-vs-avance/#findComment-122382

Seba.

Rzeczywiście chodziło ci o 1 serię Omegi- tutaj oddaję honor,(nie miało to i tak większego znaczenia). Twoje postanowienie o niepomaganiu mi jest słuszne zwłaszcza gdy miałbyś robić to wsposób taki jak wcześniej. Mimo wszystko sorry jeśli czujesz się urażony, po prostu wydawałeś się być impertynencki. Moje preferencje są normalne, wolę kobiety, a tak poważnie to słucham rocka, bluesa jazzu i np.Konpflera. (najczęściej koncerty DVD). Jeżeli chodzi o filmy to nie przepadam za papką z USA w postaci filmów akcji i efektów, ale Gwiezdne Wojny czy Władcę Pierść. lubię obejrzeć.

Postanawiam być bardziej wstrzemięźliwy! A co forumowicze myślą o serii Monitor firmy Paradigm. Myślałem o komplecie: Monitor7/9, na tyły mini monitory x 2, no i centralny-nie wiem jaki. Jaka będzie róznica w stos. do Tannoya. Brakuje mi trochę uderzenia perkusji, boje się tylko, że Paradigmy będą za ostre bo miałem Monitor 3 i wydawały sie przejaskrawione oraz mało muzykalne. Grały na Onkyo 555, Yamaha ax-1090, i w końcu na Denonie-we wszystkich przypadkach to samo.

https://www.audiostereo.pl/topic/8344-tannoy-vs-avance/#findComment-122422

-> rogus

SW 1000 to tani wydajny woofer ... w swojej cenie niema równych ale ( tak jak w przypadku wieku zakupów ) to oczywiscie kompromis ceny i jakosci ... Kiedys pisalem na temat tej Kody i w skrócie brzmiało to tak: Mocny bas w kinie domowym ale uwaga z ustawieniem w pokoju, w stereo przy podłaczeniu przewodem Y ( mozliwosc ustawienia odciecia ) do daje brakujecy bas do stereo ale to wciaz kolumna z klasy B ... bas troche spóźniony, soczysty ale mało sprecyzowany ... jak masz kase to radze Ci kupic Avance do kompletu ... jak niemasz to niema lepszego subwoofera do taniego kina domowego ( nie mówie o plastikach w Media@Mark bo to nie klasyfikuje sie w zadnych kategoriach ;) ). Poza tym komplet 5.1 dla filmów dopiero wpełni oddaje możliwosci Avance (np. 501 jako satelity sa rewelacyjne !!! ). Stereo przy wykozystaniu subwoofera to temat rzeka ... w/g mnie SW 1000 to dzwiek prawidłowy, jak na domowe warunki, ale wciaz marze o wygranej w "Totka" ;)

SW 1000 do kina domowego 8/10, do stereo 8/10

https://www.audiostereo.pl/topic/8344-tannoy-vs-avance/#findComment-122782

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.