Skocz do zawartości
IGNORED

pytanie odnośnie Dolby Digital

ReNtGeN

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pytanie. Mam amplituner Yamaha rxv 765. Filmy puszczam z kompa. I załóżmy że jest z dzwiękiem Ac3 (DD). Jak wtedy powinien zachować się amplituenr ? Automatycznie wykrywa ten format ?? Jest to gdzieś pokazane na wyświetlaczu ? Bo jakoś nie mogę sobie z tym poradzić.

I drugie pytanie tak przy okazji. Jak puścić na stałe dzwięk passtrough ( spdif) z kompa do ampa (win 7 karta realtek HD ) Jak ktośmoże pomóc to dzięki bardzo. Udało mi się puścić tak dziwęk już z poziomu samego odtwarzacza (VLC lub media player classic) ale gdzie szukać tego w samym windowsie ?

rentgen

https://www.audiostereo.pl/topic/83652-pytanie-odno%C5%9Bnie-dolby-digital/

Jeżeli dźwięk jest podany przez złącze cyfrowe i jest to strumień AC-3 amplituner wykrywa go automatycznie (oczywiście musi być uprzednio przełączony na tryb który mu to umożliwi, czyli surround, jeśli jest np. ustawiony na stereo - wtedy nie wykryje).

NA wyświetlaczu zależnie od producenta pojawi się Dolby Digital, DD 5.1, Dolby Digital (3/2).1, albo AC-3.

Jeżeli dźwięk jest podany przez złącze cyfrowe i jest to strumień AC-3 amplituner wykrywa go automatycznie (oczywiście musi być uprzednio przełączony na tryb który mu to umożliwi, czyli surround, jeśli jest np. ustawiony na stereo - wtedy nie wykryje).

NA wyświetlaczu zależnie od producenta pojawi się Dolby Digital, DD 5.1, Dolby Digital (3/2).1, albo AC-3.

No właśnie nie mam żadnego oznaczenia że urządzenie wykryło ten format a chciałbym mieć pewność. Nie wiesz jak to ma byćkonkretnie pokazane w tym modelu ? Dzwięk jest podawany przez HDMI.

jeżeli dźwięk jest prawidłowo wypuszczony z komputera, na wyświetlaczu amplitunera wyświetlą się ikonki poszczególnych kanałów (ile kanałów zawiera ścieżka dźwiękowa, tyle ikonek)

działa to niezależnie czy amplituner jest w trybie stereo czy wielokanałowym

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

123... test

U mnie problem podobny wsytepwal przy podlaczaniu lapka po optyku. amplituner powinien wykryc sygnal bez wzgledu na to w jakim wczesniej byl ustawieniu. Kwestia tylko wyboru w panelu sterowania wyjscia czy to optyk czy hdmi i najwazniejsze programu!! Czesc programow automatycznie zmienia sciezke do 2,0 mimo ze wyjscie jest cyfrowe. Ja uzywam do tego VLC Media player, po uruchomieniu filmu wchodze prawym na dzwiek urzadzenie wyjsciowe i tam daje S/PDIF i zawsze na ampli wyskakuje mi 5.1 :) natomiast gdy tego nie zrobie program domyslnie zmienia mi na 2.0

slayer dobrze pisze (dać mu wódki;)) yamaha niezależnie czy jest ustawiona w stereo czy w surround pokaże ile kanałów jest w ścieżce sygnału, prawdopodobnie masz coś źle ustawione w dźwiękowce lub programie/kodeku (ffdshow ma opcje ac3 programy do dvd i BR mają osobną funkcje) i masz tylko wyświetlane "R" i "L" i kontrolkę PCM na wyświetlaczu. Co do sygnalizacji na amplitunerze aż dziw bierze że obecnie nie załączają instrukcji z informacja o sygnalizacji.

NO właśnie o to mi chodzi dlaczego nie ma informacji na wyświetlaczu że jest dekodowane 5.1 (znaczek DD).

5z0p3n ja też puszczam w ten sposób sygnał spdif tylko chciałbym to mieć na stałe czyli w systemie ustawione że ma puszczać w postaci nie zdekodwanej a nie umiem tego zrobić bo nie znalazłem takiej opcji (win 7 karta zinteregowana realtek HD).

Przecież np utwór mp3 też moge sztucznie rozdzielićna na5.1 w amplitunerze i skąd mam wtedy wiedzieć czy system DD działa czy nie ?

Mi amplituner zawsze wykrywał ... niezależnie czy pracował w STEREO (dwie kolumny) czy nie.

No właśnie nie mam żadnego oznaczenia że urządzenie wykryło ten format a chciałbym mieć pewność.

Bo pewnie PC jest tak skonfigurowany że wysyła PCM (stereo) - co powinno z resztą być zasygnalizowane.

Przecież np utwór mp3 też moge sztucznie rozdzielićna na5.1 w amplitunerze i skąd mam wtedy wiedzieć czy system DD działa czy nie ?

Nie będzie działać w DD bo zwykle mp3 jest "rozmiksowywane" z 2.0 do 5.1 w postaci PCM ... chyba że masz dźwiękówkę która w locie kompresuje do DolbyDigital (przypominam swoją drogą że to jest kompresja stratna)

Mi amplituner zawsze wykrywał ... niezależnie czy pracował w STEREO (dwie kolumny) czy nie.

Jeżeli amplituner jest nastawiony na tryb stereo a sygnał pochodzi z wejścia analog - wtedy nic nie wykryje. Natomiast jeśli sygnał wchodzi w postaci cyfrowej i jest to AC-3 2.0 to oczywiście, że wykryje.

Jeżeli amplituner jest nastawiony na tryb stereo a sygnał pochodzi z wejścia analog - wtedy nic nie wykryje.

Z analogu nigdy nic nie wykryje ;)

Natomiast jeśli sygnał wchodzi w postaci cyfrowej i jest to AC-3 2.0 to oczywiście, że wykryje.

Mi wykrywał w każdej postaci AC3 (6-cio kanałowe i dwukanałowe, niezależnie od konfiguracji głośników).

Mi wykrywał w każdej postaci AC3 (6-cio kanałowe i dwukanałowe, niezależnie od konfiguracji głośników).

Wszystkie sprzęty, którymi miałem i mam okazję się bawić również.

Yamaha w przełączeniu w trybie stereo pokazuje na głównym wyświetlaczu jaki jest format (PCM, DOLBY, DTS, oraz jego próbkowanie) i na dodatkowych kontrolkach informuje czy jest:

- "dolby" ,

- "DTS"

- "PCM"

Zerknij na wyświetlacz podczas puszczania sygnału jesli cały czas pali ci sie "PCM" to znaczy ze przez spdif idzie ci sygnał nie AC3 (zwykłym PCM - Pulse Code Modulation - resztę znajdziesz na wiki) więc masz źle coś ustawione w sterownikach lub ustawieniach kodeka( w przypadku sygnału z AC3) dodatkowo masz takie kwadraciki i pokazuje które kanały są dostepnę (czy 5.1 2.0 czy moze 7.1)

Przez analog nie dostaniesz informacji o rodzaju sygnału (brak sygnału flagi)

Co do twojego pytania:

"NO właśnie o to mi chodzi dlaczego nie ma informacji na wyświetlaczu że jest dekodowane 5.1 (znaczek DD).

ja też puszczam w ten sposób sygnał spdif tylko chciałbym to mieć na stałe czyli w systemie ustawione że ma puszczać w postaci nie zdekodwanej a nie umiem tego zrobić bo nie znalazłem takiej opcji (win 7 karta zinteregowana realtek HD)."

powód jest prosty sygnał trafia do amplitunera w formacie PCM (nie AC3) zobaczysz to po tym że taka kntrolka się świeci, powody są tego proste twój komp nie nie wysyła sygnału bitstream lecz już potraktowany procesorem dżwiekowym (dotyczy sygnałów AC3) - musisz zmienić ustawienia kodeka lub ustawień programów bądź dźwiekówki lub puszczesz sygnał PCM (czyli zwykły cyfrowy sygnał bez flagi) czyli mp3 flac lub wave (itp)

NO właśnie o to mi chodzi dlaczego nie ma informacji na wyświetlaczu że jest dekodowane 5.1 (znaczek DD).

5z0p3n ja też puszczam w ten sposób sygnał spdif tylko chciałbym to mieć na stałe czyli w systemie ustawione że ma puszczać w postaci nie zdekodwanej a nie umiem tego zrobić bo nie znalazłem takiej opcji (win 7 karta zinteregowana realtek HD).

a masz zainstalowane oprogramowanie od karty dźwiękowej, tam masz opcje jak dźwięk ma wychodzić - poniżej screen

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

123... test

co do tego modelu Yamahy, brak na wyświetlaczu osobnej sygnalizacji dla dźwięku PCM,DD czy DTS... jedyne info to owe ikonki sygnalizujące ilość wykrytych kanałów

ale jeżeli włączysz efekt DD i sygnał będzie PCM to ujrzysz ProLogic zamiast Dolby Digital (tryb DD uruchamia się automatycznie po wykryciu owego sygnału)

123... test

a masz zainstalowane oprogramowanie od karty dźwiękowej, tam masz opcje jak dźwięk ma wychodzić - poniżej screen

U mnie konsolka sterowania wygląda tak. Gdzie tu mogę znależć wyjście spdif ??

Slayer dobrze pisze w tym modelu nie wyświetla chyba informacji na wyświetlaczu jaki leci format w danej chwili

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wejdź w drugą zakładkę Digital Output i tam zaznacz spdif na aktywne

jeżeli używasz do odtwarzania allpalyera, bestplayera czyli softów które korzystają z zewnętrznych kodeków typu ac3 filter ozaznacz jak poniżej

Ukryta Zawartość

vlc media player ma własne kodeki i w nim musisz zaznaczyć w ustawieniach jak poniżej

post-4289-0-67484000-1308063835_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

123... test

wejdź w drugą zakładkę Digital Output i tam zaznacz spdif na aktywne

jeżeli używasz do odtwarzania allpalyera, bestplayera czyli softów które korzystają z zewnętrznych kodeków typu ac3 filter ozaznacz jak poniżej

Ukryta Zawartość

vlc media player ma własne kodeki i w nim musisz zaznaczyć w ustawieniach jak poniżej

post-4289-0-67484000-1308063835_thumb.jpg

No włąśnie nie ma tej opcji sam zobacz. Albo jestem ślepy.

Jeżeli chodzi o program to używam MPC (media player classic bo podobno dobrze radzi sobie z filmami HD i textem do nich). Kodeki K-lite kodek

post-7723-0-58877400-1308077989_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jeżeli sygnał po optyku do amplitunera dochodzi i jest dźwięk - to pozostaje tylko kwestia ustawienia softu na kompie,

Brak tej opcji w ustawieniach k.dźwiękowej oznacza, że wycieli tą opcje z ustawień i automatycznie włącza się lub jest na stałe włączone wyjście optyczne. (chyba że panel zaawansowany zawiera coś więcej - w górny prawym rogu)

K-lite kodek Pack to pakiet który również zawiera AC3-Filter, musisz go odszukać i zaznaczyć tak jak wkleiłem screen wyżej.

co do MPC też ma opcję, którą możesz ustawić dla SPDIF

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

123... test

• 1 miesiąc później...

Czy ogólnie zalecacie połączenie kablem optycznym, czy przez hdmi będzie ta sama jakość?

Przy HDMI można przesłać nawet 7.1 jako PCM (nie powinno być problemów z wielokanałem w grach). Natomiast przy optyku otrzymamy max stereo przy PCM (5.1 tylko przy DTS i AC3). Optyk ma tę przewagę że nie tworzą się pętle max, lub w przypadku amplitunerów bez linii uziemiającej nie będzie dochodzić do "spływania" ładunków z ampli poprzez ekran HDMI. Ja miałem zjawisko uziemienia ampli poprzez ekran coax - nie wiem czy przez to nie uszkodziłem jednej z płyt gł.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.