Skocz do zawartości
IGNORED

Wgniecona membrana, a jakość dzwięku

kamil109

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, czy wgniecona membrana ma jakiś wpływ na jakość dzwięku ?

Poniżej zdjęcie wgniecenia/rysy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość rydz

(Konto usunięte)

Te kolumny były wystawione na alledrogo, wgniecenie jest duże może mieć wpływ na dżwięk przy większej głośności,choc przy mniejszej być może też, ja bym nie kupił .

Aby takie wgniecenie powstało, to chuchnąć nie wystarczy. Nie wiadomo czy tam cewka nie jest rozcentrowana itd.

W razie zakupu kolumn, raczej przygotowany byłbym na wymianę tego głośnika.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Nawet gdy z cewką jest wszystko okey to takie zniekształcenie sztywnej przecież aluminiowej membrany przy wyższym poziomie grania może nastąpić w każdej chwili, głośnik nadaje się na śmietnik.

• 3 tygodnie później...

A taka rysa może wpłynąć na dzwięk ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hehe poznaję głośniki - to AE. Te aluminiowe membrany są super podatne na takie wgniecenia,w dodatku trudno to naprawić domowym sposobem. U mnie też jeden z głośników niskotonowych jest tak uszkodzony. W pierwszej chwili wydaje się że głośnik jest tylko do wymiany, ale po jakimś czasie człowiek się przyzwyczaja. U mnie grają jako fronty KD więc tym bardziej nie jest to jakiś wielki problem. Teraz już nawet nie wiem (bez zdejmowania maskownicy) który jest uszkodzony - grają tak samo (lub prawie tak samo).

O wiele większy problem miałem z nierównym potencjometrem w amplitunerze. Przez to wgniecenie podejrzewałem kolumny, ale sprawdziłem na innym wzmacniaczu - było OK.

Jeżeli jednak masz kupić takie głośniki - cena pary co najmniej -30% od ceny idealnych.

Audiophools - goo.gl/NJkF8

alu membrany są mają to do siebie że są dużo wrażliwsze na odkształcenia, ale czy ma to wpływ na dźwięk, lepiej posłuchać... ponieważ nie wiadomo czy to jest efekt po prostowaniu czy po wgnieceniu. Jeżeli to drugie i nikt nie naprawiał (prostował) to powinno być ok.

123... test

Kolumny nie są moje, jest ich dużo na allegro lecz te ze zdjęcia są za 400 zł i są to Aegisy 1 , a inne są juz 150 zł drożej i w dodatku Evo 1. bardziej polecane są raczej Aegisy 1 niż Evo 1

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.