Skocz do zawartości
IGNORED

Komputer kontra Blu Ray

lukaszek19831

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chciałbym sie dowiedziec jak wielka jest róznica odtwarzania filmu blu ray między odtwarzaczem blu ray a komnputerem w sensie program zastanawia mnie jakiego programu używa blu ray typu onkyo denon itp i czemu jest taka duża róznica między kompem a blu rayem .Używam na kompie Arc Soft , Power DVD czy VLC.

https://www.audiostereo.pl/topic/84163-komputer-kontra-blu-ray/

A jest jakas roznica miedzy plyta bd odtwarzana w czytniku na komputerze a stacjonarnym odtwarzaczu? Ja o istnieniu tkich roznic nic nie wiem, poza niezawsze do konca prawidlowo obslugiwanym dodatkowym contentem z wyzszych poziomow specyfikacji przez niektore programy.

server unreachable;--

Odtwarzacze (niezłe) BD są już dostępne w cenie karty graficznej HD.

Np. BD Philips w Selgros.

Dodatkowo nie mam pewności czy PC odtworzy 1080p/24 fps.

No i po co blokować kompa podczas projekcji filmu.

Przy prawidłowo ustawionym PC różnic nie powinno być.

Mam na myśli całkowitą eliminację overcsanu oraz dopasowanie sygnału (50/60 Hz) na wyjściu HDMI PC do parametrów ekranu. Bo też wyłącznie HDMI przekaże bezstratnie AV HD.

Pamiętajmy także, że łącząc PC do TV tracimy możliwość HD Audio.

Pamiętajmy jeszcze o dużym zurzyciu prądu przez PC.

Odtwarzacze (niezłe) BD są już dostępne w cenie karty graficznej HD.

Np. BD Philips w Selgros.

Dodatkowo nie mam pewności czy PC odtworzy 1080p/24 fps.

No i po co blokować kompa podczas projekcji filmu.

Przy prawidłowo ustawionym PC różnic nie powinno być.

Mam na myśli całkowitą eliminację overcsanu oraz dopasowanie sygnału (50/60 Hz) na wyjściu HDMI PC do parametrów ekranu. Bo też wyłącznie HDMI przekaże bezstratnie AV HD.

Pamiętajmy także, że łącząc PC do TV tracimy możliwość HD Audio.

Pamiętajmy jeszcze o dużym zurzyciu prądu przez PC.

Naprawde trzeba by sie postarac aby znalezc komputer nie bedacy w stanie poradzic sobie z odtwarzaniem materialu hd. Nawet konfiguracje sprzed kilku lat radza soebie z tym bez problemu.

Jesli nie mamy naprawde bardzo starego komputera to nie ma tez problemu z przesylem HD audio, np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (pod "features")

Kazda nowsza karta graficzna posiada takie mozliwosci.

Nie ma co demonizowac takze zuzycia pradu. Faktycznie jest wieksze ale kalkulujac ile wyniesie ta roznica podaczas ogladania filmu to nie sa jakies straszne wartosci (trzeba zwrocic uwage, ze nie bedziesz zuzywal tyle ile wynosi suma maksymalnych TDP bo i nie wszystkie komponenty beda pracowac na pelnej mocy, np do dekodowania obrazu uzyjesz karty graficznej _albo_ procesora).

Jest jedna rzecz jaka daje duza przewage stacjonarnym odtwarzaczom - sa cichsze, chyba ze na budowe komputera wydamy jakas wieksza kwote.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

server unreachable;--

Tylko ze wiekszosc tych z niskim porobrem pradu ma problemy ze zdekodowaniem 1080p z uwagi na bledy konstrukcyjne (w sumie nie bledy bo do tego nie byly projektowane) i nie pakuja do nich czytnikow BD. Te, ktore daja rade sa tak drogie, ze bardziej kalkuluje sie kupic stacjonarny odtwarzacz (oszczednosc na niezuzytym pradzie jest mniejsza niz doplata do laptopa). :)

server unreachable;--

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.