Skocz do zawartości
IGNORED

Denon PMA-495r moje wątpliwości

monitor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zakupiłem ostatnio wzmacniacz Denon PMA-495r, który zastąpił mój poprzedni wzmacniacz Technics SU-VZ220.

Bardzo się zdziwiłem kiedy uruchomiłem Denona wraz z kolumnami głośnikowymi Magnat Monitor 220. Gra bardzo cicho... Mogę podkręcić potencjometr do połowy.

W Techniksie potencjometr nigdy nie przekraczał 1/4 skali. Dziwie się ponieważ Technics pobierał z sieci 120W, a Denon ma poboru 170w...

Druga sprawa bezpiecznik przesterowania. Wyłącza wzmacniacz własnie mniej więcej przy połowie skali potencjometru głośności (zależy od utworu). Nie słysze oczywiście wczesniej aby wzmacniacz był przesterowany. Może i jest juz głośno ale napewno nie ma przesterowania.

Czy ze wzmacniaczem Denon jest coś nie tak??

Nie chodzi mi o to, aby słuchać maksymalnie głośno muzyki. Chciałbym wiedzieć czy to normalne. Czy otrzymałem od sprzedajacego wadliwy towar?

Bardzo proszę o opinie doświadczonych forumowiczów.

Pozdrawiam

• 4 miesiące później...

To dość dziwne, bo mój egzemplarz kruszy ściany na 8 Ohmowych kolumnach :P

Przy 1/4 obrotu potencjometru głośność jest na poziomie dość głośnej rozmowy. Połowa obrotu, to już jest niezły kop :P dalej niż 3/5 wychylenia to mi się nie zdażyło chyba przekręcić... Jak na pokój, który ma około 15m2 to w zupełności wystarczający piec.

• 3 tygodnie później...

A czy zdarzyło Ci się przesterować głośniki tak aby wzmacniacz się wyłączył?

Chyba zaczynam mieć wątpliwości co do technicznej sprawności tego wzmacniacza.

Nie zrozum mnie źle... nie słucham muzyki na full, bo nie o to chodzi... Próbuje dociec czy mam sprawny wzmacniacz.

Ḿojego 495r sluchalem z roznymi kolumnami i nigdy sie nie wylaczyl. Maksymalna glosnosc z jaka slucham to 10:00. Na kolumnach o skutecznosci 86dB gralem do 11:30 i nie glosniej bo juz bylo bardzo glosno.

Moze masz wymieniane tranzystory ktore ktos zle przmocowal do radiatorow i dlatego wzmak sie wylacza. Jak mozesz to zajrzyj do srodka moze ma spuchniete kondzie czy cos innego co da sie od razu zauwazyc?

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.