Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wybrać odtwarzacz strumieniowy, czy linn jest rzeczywiście jedyną rozsądną alternatywą?

bart-azazel

Rekomendowane odpowiedzi

Gość rochu

(Konto usunięte)

Laptop, konwerter, DAC to póki co całkiem dobre miejsce na okopanie się na swoich z góry upatrzonych pozycjach jako obserwator.

I to jest prawidłowe podejście.

Finał w przyszłości? ...i tak wszyscy będziemy to mieli, czy to z własnej nieprzymuszonej woli, czy tez z konieczności.

...potem historia się powtórzy...i jeszcze raz ale to już nie nasza bajka będzie.

dokładnie tak

to wszystko już było - były experymenty w dziedzinie video (beta, video2000 bodaj i inne) - wygrał najgorszy wybór fatalnego naciągu, głowic itp itd

były zabawy z dcc, stacjonarnymi nagrywarkami cd o specjalnie psutych i niedorobionych opcjach, było minidisc

wszystko po to, żeby zarobić na naiwnych i "niepotrzebnie rozrzutnych": najpierw przecierających szlaki, dość "bogatych" nuworyszach, później "aspirujących neofitach" i "chciwych wyznawcach nowych trendów", skończywszy na zejściu pod strzechy - tylko po co, skoro po 5-10 max latach - formaty poszły na śmietnik.

teraz też tak będzie - tylko szybciej,

będziecie wyrzucać pieniądze na pudełka, które w momencie powstania są już (zawsze moralnie, a b.często technologicznie) - przestarzałe.

tylko nikt jakoś tego nie chce przyznać

a brak, niedorobienie funkcji czy możliwości - nie dostrzega albo uważa za egzotykę - z którą w imię "nowości" się zgadza, świadomie (albo nie) akceptując

rzeczywistość - która i w tym zakresie jest po prostu - tandetna.

takie są fakty.

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

audiograde

Zastanawiam się z jakiego komputera piszesz na forum.

Przecież on w chwili gdy nie był jeszcze wyprodukowany był już przestarzały i zawierający takież technologie.

To samo dotyczy oprogramowania którego na nim używasz.

Nie dość, że KAŻDY soft jest niedopracowany to jeszcze każą Ci płacić za jego poprawienie a on dalej jest niedorobiony.

Po prostu sięgamy tak skomplikowanych i szybko rozwijających się technologi, że gdyby chcieć wypuścić dojrzały i nowoczesny produkt to by go .............nie było.

Po co toż to kwadratura koła.

...a nie poważnie, do pisania na forum wystarczy komputer sprzed lat. Poza tym zawsze będziemy mieli niedojrzały sprzęt, nie mówiąc o tym, że my nigdy nie dojrzejmy do pełnego jego wykorzystania.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

ja nikomu niczego nie zabraniam

płacenie góry szmalu za słabo skonfigurowany komputer też uznałbym za naciąganie - czy to rozumiesz?

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

płacenie góry szmalu za słabo skonfigurowany komputer też uznałbym za naciąganie - czy to rozumiesz?

No to ktoś naciągną Cię na system operacyjny komputera:)

No to ktoś naciągną Cię na system operacyjny komputera:)

tak jest - "miliony much nie mogą się mylić" :-)

tak jest - "miliony much nie mogą się mylić" :-)

a TY jesteś nie omylny, zawsze pod prąd , buntownik bez powodu od audio :P

wyluzuj chłopie , wyrzuć kompa , telefon GSM itp , po Ci to , przeciez milony tego używają , idz dalej pd prąd i módl sie co by ci ktoś ikon na pulpicie nie poprzestawiał bo sie zgubisz na wlasnym kompie :D,

....... przecież tyś ten co muszki zjadają na śniadanie :) i zmień nicka , końcówka to powinna być audio lipa , czy coś w tym stylu

Pozdrowienia Anty muszko :P

there are no answers, only choices ....

Gość jamówię

(Konto usunięte)

W moim strumieniowcu jest napęd,wypalarka(backup lub kopia do auta) spory ekran oraz hdd,do tego ergonomia i funkcjonalność związana z samym strumieniowaniem,wyszukiwanie tytułów,artystów,okładek-błysk ciupagi,bardzo się cieszę,że producent tak mnie naciągnął za niespełna 1000 euro,życzyłbym sobie więcej takiego naciągania price/value w audio:)

heh po odsluchach decyzje zapadly, ale nie mam jeszcze jednego elementu, moze jakas podposiwdz.

mamy juz Dac-a potrzebuje odtwarzacza strumieniowego (budrzet ok 2tys zl, zmieniam caly sprzet i chce cos tanszego) z podlaczeniem dyskow sieciowych, obsluga formatu flac, probkowaniem 192/24, wyjsciwm coaxialnym (do Dac-a) i aplikacja sterujaca na androida, jest cos takiego

ten strumieniowy marantz 7004 ma napisana aplikacje na androidzie??

Gość Wireless

(Konto usunięte)

heh po odsluchach decyzje zapadly, ale nie mam jeszcze jednego elementu, moze jakas podposiwdz.

mamy juz Dac-a potrzebuje odtwarzacza strumieniowego (budrzet ok 2tys zl, zmieniam caly sprzet i chce cos tanszego) z podlaczeniem dyskow sieciowych, obsluga formatu flac, probkowaniem 192/24, wyjsciwm coaxialnym (do Dac-a) i aplikacja sterujaca na androida, jest cos takiego

ten strumieniowy marantz 7004 ma napisana aplikacje na androidzie??

1. Marantz nie jest gapless.

2. Masz DACa i potrzebujesz strumieniowca ? To tak naprawde kupujesz droga karte ethernet. Wartosc dodana jest zadna. Z wyjatkiem wiekszej ilosci wolnego miejsca

w portfelu :)

holercia, co to znaczy gapless??!!

prosze wytlumacz mi, bo nie wiem, a bez tej wiedzy heh nie zrozumiem o co ci chodzi.

Przepraszam za moje braki techniczne.

acha heh

tym, sie najmniej przejmuje ;p

a wiecie co wybralem na razie.

rDac Arcama + dodatkowy liniowy zasilacz + program "pure music" na mojego macbooka pro. koszt niewiele ponad 3 tys.

kolejne 500zl na upgrade powierzchni dyskowych i instalacje nowej sieci.

Jak sie sprawdzi to rzeczywiscie kupie maca mini tak zeby nie przekladac lapika i miec go zainstalowanego na stale przy sprzecie.

Bedzie tez jako odtwarzacz multimedialny przeciez.

Sluchalem rDaca ostatnio w chilloucie jak pisalem (pozdro i dzieki za pomoc w odsluchach Patrykowi) jest on naprawde zjawiskowy za te pieniazki - ale tylko z porzadnym zasilaczem.

Konfiguracja rDac + zasilacz + CAMBRIDGE AUDIO NP30 koszt 5tys. byla bez porownania z 2 razy drozszym cd Naima 8600zl

pokusil bym sie o stwierdzenie ze 2 razy lepiej wypadlo to zestawienie niz naim.

a pliki jakimi dysponowalem to flacki 44,1/16 heh ;]

az ciekawe bylo by dalsze porownywanie z plikami wav-e 96/24

Co myslicie??

ps.

dzikuje Jurku za rozne podpowiedzi i rozwiewanie watpliwosci ;]

pozdro

• 3 tygodnie później...

Czy ktoś jest posiadaczem Olive 6HD - jak to gra? Recenzję W. Pacuły znam.

Pozdrawiam i bardzo proszę o opinie

Mam już O6HD. Podłączyłem, dałem się systemowi rozgrzać i usłyszałem to, czego się spodziewałem po tym urządzeniu. Jest po prostu wyraźnie lepsze klasowo od O4HD, które już "męczę" ponad miesiąc. Wyraźnie lepszy DAC, do tego budowa symetryczna nie pozostały bez wpływu na jakość dźwięku. Wyświetlacz jest duży, chyba wykonany w innej technologii niż w niższych Olivkach, dużo lepiej reaguje na dotyk. Jedyne do czego bym się przyczepił to ułożenie wyświetlacza.

Swoją drogą, nie mogłem sobie odmówić porównania O4HD z podobnymi cenowo i droższymi odtwarzaczami i bilans jest taki, że O4 gra lepiej niż np. Raysonic CD168.

Zresztą, co ważne - wielu moich gości, którzy co tu dużo mówić, są ortodoksyjnymi melomanami przekonało się co do wyższości tego rozwiązania nad tradycyjnym odtwarzaczem CD. I to bez mojej szczególnej ingerencji czy przekonywania. Po prostu te urządzenia pokazują klasę jeśli chodzi o brzmienie. Nie trzeba zresztą daleko szukać - sam na początku podchodziłem do tych urządzeń jak pies do jeża.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zastanawiam sie po co "audiograde" czyta ten wątek.

Jakiś masochizm, czy co?

acha heh

tym, sie najmniej przejmuje ;p

a wiecie co wybralem na razie.

rDac Arcama + dodatkowy liniowy zasilacz + program "pure music" na mojego macbooka pro. koszt niewiele ponad 3 tys.

kolejne 500zl na upgrade powierzchni dyskowych i instalacje nowej sieci.

Jak sie sprawdzi to rzeczywiscie kupie maca mini tak zeby nie przekladac lapika i miec go zainstalowanego na stale przy sprzecie.

Bedzie tez jako odtwarzacz multimedialny przeciez.

Sluchalem rDaca ostatnio w chilloucie jak pisalem (pozdro i dzieki za pomoc w odsluchach Patrykowi) jest on naprawde zjawiskowy za te pieniazki - ale tylko z porzadnym zasilaczem.

Konfiguracja rDac + zasilacz + CAMBRIDGE AUDIO NP30 koszt 5tys. byla bez porownania z 2 razy drozszym cd Naima 8600zl

pokusil bym sie o stwierdzenie ze 2 razy lepiej wypadlo to zestawienie niz naim.

a pliki jakimi dysponowalem to flacki 44,1/16 heh ;]

az ciekawe bylo by dalsze porownywanie z plikami wav-e 96/24

Co myslicie??

ps.

dzikuje Jurku za rozne podpowiedzi i rozwiewanie watpliwosci ;]

pozdro

Co bys nie kupil, bedzie gralo, jak masz co i lubisz sluchac, bedziesz zadowolony.

Jak czytam ta dyskusję (kłótnię raczej) zastanawiam sie o co tu chodzi.

Zamiast sobie radzic jak najlepiej sobie z tym calym galimatuiasem sprzetowo softowym poradzic, to skacze do oczu jeden drugiemu - a muza gdzie tu jest....

Dla malkontentów polecam przesledzenie oferty na Audio show 2011 w Monachium gdzie odtwarzacze strumieniowe byly w ofercie wielu firm.

Mozna sobie z tego kpić, śmiać, wąchac okładki , ale raczej kierunek jest oczywisty.

Kto chce korzystac z nowosci jego sprawa, kto woli jak dotychczas jego wola. Wcale nie oznacza to ze inni sa idiotami i dali sie nabrac.

A jak ktos chce miec wszystko w jednym prosze bardzo:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dla kazdego cos milego.

Milego sluchania na tym co kazdy ma.....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Nie bardzo mam doświadczenia z gapless, ale jak słucham np Erykah Badu live(płyta nagrana bez przerw)to własnie Olive 03 hd tak ją odtwarza-bez przerw,jesli o to chodzi w gapless to oliwka jest gapless.

Skoro moj watek to od razu szepne slowko.

Organizuje odsluch, wstepnie zaplanowany jest on na 20sty sierpien (sobota)

Beda 2 firmy i to bedziemy porownywac.

Studio 16 htz i Edyton. Obie polskie z tym ze 16htz bazuje na scan speekach a Edyton robi na swoich glosnikach!!

Odsluch w Krakowie, (wola justowska)

Jesli ktos zainteresowany pisac na pw, ale jestem na wakacjach do 10go sierpnia.

Ciekawostka jest to, ze zestaw Edytona (paczki + wzmak) jest bez zwrotnicy w kolumnach, na zwrotce tak jak by aktywnej z korekcja brzmienia bezposrednio w wzmacniaczu.

Zadkie rozwiazanie, juz dopracowywane od kilku miesiecy, nic wiecej nie umiem o tym powiedziec z kwesti technicznej.

Studio 16 htz nie musze prezentowac, robia bardzo porzadne paczki za rozsadne pieniazki, przyjada z wlasna elektronika okablowaniem, dobrana pod zestaw, ale bedzie tez opcja podpiecia dokladnie tego samego zestawu na takich samych kablach, roznica tylko w paczkach. (wciaz mam wzmak edytona)

bardzo porzadny tranzystor, Rochu moze potwierdzic ;]

Z reszta, zobaczymy jak to wyjdzie, sam nie moge sie doczekac.

Mozna przyniesc swoje plyty referencyjne, 1/2 oryginalne sztuki, muzyka dowolna, jak sam poslucham pol/1h to zostawie wolna reke wszystkim zgromadzonym. Niech testuja ;] spotkanie zaplanowane na kilka godzin, wiec bez pospiechu i wyrywania sobie kabli.

Acha, zaprosilem tez Patryka z chilloutu z rDackiem/zasilaczem Teddy/odtwarzaczem strumieniowym. wiec od razu bedzie mozliwosc sprawdzenia tego zrodla w konkretnej konfiguracji, takiej jaka planuje zakupic.

Juz nie moge sie doczekac... ;]

a na razie pozdro dla wszystkich i zycze sobie milych wakacji ;p

Ahoooj...

Skoro moj watek to od razu szepne slowko.

Organizuje odsluch, wstepnie zaplanowany jest on na 20sty sierpien (sobota)

Beda 2 firmy i to bedziemy porownywac.

Studio 16 htz i Edyton. Obie polskie z tym ze 16htz bazuje na scan speekach a Edyton robi na swoich glosnikach!!

Odsluch w Krakowie, (wola justowska)

Jesli ktos zainteresowany pisac na pw, ale jestem na wakacjach do 10go sierpnia.

Ciekawostka jest to, ze zestaw Edytona (paczki + wzmak) jest bez zwrotnicy w kolumnach, na zwrotce tak jak by aktywnej z korekcja brzmienia bezposrednio w wzmacniaczu.

Zadkie rozwiazanie, juz dopracowywane od kilku miesiecy, nic wiecej nie umiem o tym powiedziec z kwesti technicznej.

Studio 16 htz nie musze prezentowac, robia bardzo porzadne paczki za rozsadne pieniazki, przyjada z wlasna elektronika okablowaniem, dobrana pod zestaw, ale bedzie tez opcja podpiecia dokladnie tego samego zestawu na takich samych kablach, roznica tylko w paczkach. (wciaz mam wzmak edytona)

bardzo porzadny tranzystor, Rochu moze potwierdzic ;]

Z reszta, zobaczymy jak to wyjdzie, sam nie moge sie doczekac.

Mozna przyniesc swoje plyty referencyjne, 1/2 oryginalne sztuki, muzyka dowolna, jak sam poslucham pol/1h to zostawie wolna reke wszystkim zgromadzonym. Niech testuja ;] spotkanie zaplanowane na kilka godzin, wiec bez pospiechu i wyrywania sobie kabli.

Acha, zaprosilem tez Patryka z chilloutu z rDackiem/zasilaczem Teddy/odtwarzaczem strumieniowym. wiec od razu bedzie mozliwosc sprawdzenia tego zrodla w konkretnej konfiguracji, takiej jaka planuje zakupic.

Juz nie moge sie doczekac... ;]

a na razie pozdro dla wszystkich i zycze sobie milych wakacji ;p

Ahoooj...

Bardzo słuszna decyzja, prosimy o info z odsłuchów....

Czy ktoś zechciałby spróbować przyjrzeć najnowszym produktom z HK marki Dugood?Na pierwszy rzut oka laika,mają niezłe wyposażenie i możliwości.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-

Ukryta Zawartość

już lepiej, ale wciąż nie to

wejść nie widzę :-)

Ukryta Zawartość

Ciekawą alternatywą jest PS Audio Perfect Wave DAC z opcjonalną kartą sieciową.

Będziemy mieli to urządzenie do posłuchania w drugiej połowie sierpnia.

Zapraszam wszystkich na dwa tygodnie przetworników USB (Arcam RDAC + zalilacz Tonego Pardo, Ayre Qb-9, PS Audio Pefect Wave, ...) w salonie FUSCI we Wrocławiu.

już lepiej, ale wciąż nie to

wejść nie widzę :-)

Wejścia są z przodu(2+czytnik kart),z tyłu wyjścia+ kieszeń na dysk,jako opcja moduł bezprzewodowy tej firmy.

Wejścia są z przodu(2+czytnik kart),z tyłu wyjścia+ kieszeń na dysk,jako opcja moduł bezprzewodowy tej firmy.

brakuje interneta

brakuje łączności z kompem

brakuje drugiego dysku

brakuje napędów optycznych

brakuje wejścia cyfrowego

brakuje ekranu "do ręki"

a chciałbym kupić....

...i nic nie wiadomo na temat gapless :P

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

...i nic nie wiadomo na temat gapless :P

a już niech przerywa :-)

psychodelię będę na cd słuchał

jak zawsze

:-)

wy tu sobie żartujecie

:-)

a ja całkiem poważnie z moimi zastrzeżeniami - naprawdę.

i nieważne, że ktoś odbiera to jako marudzenie czy szukanie dziury w całym.

ja podchodze do tematu bardzo praktycznie:

- nie widzę powodu do obstawiania się pudełkami ponad miarę (coś na strumień, coś na pliki z dysku, coś na pliki z płyty, coś na pliki z karty, coś ciągnięte z dysku komputera :-) )

- takie ułomne rozwiązania mnie nie bawią użytkowo,

- wszystko z osobna kosztuje - całkowicie i zupełnie niepotrzebnie (i zżera prąd ;-) )

- nie czuję potrzeby pamiętania który pilot - w czym, co robi

- nie widzę nic z odległości 3 metrów :-), więc na ogół śmieszne ekrany w sprzęcie nie wiem dla kogo są zrobione

- do każdego elementu potrzebowałbm osobne wejście w pre - a nie mam ich w nadmiarze :-)

- do każdego elementu potrzebny jest dobry kabel zasilający i interkonekt - to podważa w ogóle sens całej zabawy - bo wartość NAPRAWDĘ DOBREGO okablowania jednego takiego pudełka przekracza znacząco wartość jego samego - a zmultiplikowane - robi rzecz całą abstrakcyjną zupełnie.

jeśli jakiś "złotouchy" obrońca ekhmm... "wolnego rynku" - będzie miał nadal jakieś durne uwagi na temat tego co mi się podoba - niech sobie to wszystko przejrzy i policzy.

to po prostu nie ma sensu (z punktu widzenia i audiofilskiego i finansowego jednocześnie).

oczywiście do słuchania popierdułek z mp3 każdy może sobie postawić co tam uważa

ale jesteśmy na forum audiofilskim, a nie muzyki na telefony :-)

najbardzieś śmieszne (i straszne) jest to - że marketingowcy za wszelką cenę walczą o zwiększenie sprzedaży dziesiątek wersji tego czegoś (co zaprojektowane i zrobione z głową - mogliby duuuuużo łatwiej sprzedać - a zarabiać na sofcie czy upgradach z czasem, albo na wersjach szczytowo audiofilskich).

a już zupełnie żenujące - są przyklaskiwania takim działaniom przez wielbicieli "nowoczesnych" rozwiązań (i "technicznych" i marketingowych)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.