Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wybrać odtwarzacz strumieniowy, czy linn jest rzeczywiście jedyną rozsądną alternatywą?

bart-azazel

Rekomendowane odpowiedzi

Temat był wielokrotnie roztrząsany na forum i zakończyło się na niczym.

Polecam lekturę tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A mogl bym prosil o powtorzenie w takim razie ogolnie znajego juz tematu i wlasnej opinii na ten temat, szukanie po angielskich forach z technicznym troche jezykiem sprawia czasem problem.

Wyjcie z kompa coaxialnym i optycznym co lepsze i czy trzeba dodatkowej karty czy np ten sygnal coaxial z plyty glownej jest dobrym rozwiazaniem??

thx

Ukryta Zawartość

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Uważam Linn DS ( wszystkie bez "I" ) za znakomite rozwiązanie właściwie pod każdym względem.

Świetnie obsługuje się Olive a także z łatwością buduje się na nich multiroom.

Jeśli jednak ktoś chce taniej to bardzo przyjaznym jest:

Mac Mini z rDAC Arcama.

Można rozszerzyć przetwornik o zewnętrzny zasilacz ale poprawa (moim zdaniem) jest mniejsza od spodziewanej aczkolwiek słyszalna.

Steruje się to z iTunsa z nakładką Pure Music.

Oczywiście wszelkie iPhone, iPad także są kompatybilne.

Jeśli nie ripujemy do FLAC to można bezpośrednio w iTunes a jeśli FLAC to w programie MAX.

Efekt soniczny jest naprawdę bardzo dobry a obsługowo estetyczny na najwyższym poziomie.

Trzeba bardzo wysokiej jakości reszty sprzętu aby to źródło zaniżało wartość całości

Integracja z resztą naszej domowej sieci pozwala na właściwie nieograniczone możliwości.

Np. przestrzeń dyskowa może być gdziekolwiek.

Uważam Linn DS ( wszystkie bez "I" ) za znakomite rozwiązanie właściwie pod każdym względem.

Świetnie obsługuje się Olive a także z łatwością buduje się na nich multiroom.

Jeśli jednak ktoś chce taniej to bardzo przyjaznym jest:

Mac Mini z rDAC Arcama.

Można rozszerzyć przetwornik o zewnętrzny zasilacz ale poprawa (moim zdaniem) jest mniejsza od spodziewanej aczkolwiek słyszalna.

Steruje się to z iTunsa z nakładką Pure Music.

Oczywiście wszelkie iPhone, iPad także są k ompatybilne.

Jeśli nie ripujemy do FLAC to można bezpośrednio w iTunes a jeśli FLAC to w programie MAX.

Efekt soniczny jest naprawdę bardzo dobry a obsługowo estetyczny na najwyższym poziomie.

Trzeba bardzo wysokiej jakości reszty sprzętu aby to źródło zaniżało wartość całości

Integracja z resztą naszej domowej sieci pozwala na właściwie nieograniczone możliwości.

Np. przestrzeń dyskowa może być gdziekolwiek.

i co z tego?

dopóki nie ma uniwersalnego, JEDNEGO pudełka, które ma wszelkie możliwości konfiguracji i upgradu, działa bez kompa i bez konieczności sieci, wifi itd. Ma napęd cd, dowolny dysk twardy + backup dyskup wewnętrzny, upgradowalny, nie ma konieczności używania programów - To to wszystko można o kant...

Zobaczcie jak ludzi robią - teraz z 8 elementów jest potrzebnych żeby posłuchać sobie muzyki z pliku? przecież to jakaś żenua jest. W obecnych cyfrowych czasach powinno być all in one z opcją dalszej rozbudowy w przyszłości. A nie jest. I dlatego to się do niczego nie nadaje. Pójdzie w stronę minimalizacji i ścisłej integracji w każdym aspekcie, bez możliwości rozbudowy. Już dziś różne wersje softu, systemów itd gryzą się ze sobą i robią problemy. A to przecież tylko ma grać! Włączyć, wyłączyć.

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Tutaj majkelos podsuwa mi rozwiazanie w modyfikowanym przez niego DL tree, starszy model ale z modsami majkela, i gosc ktory to sprzedaje jest z krakowa, poslucham dzisiaj, moze sprawdzi sie na tyle, zeby nie szukac dalej ;]

tez rDac Arcama tez mnie zainteresowal, i cena bardzo przystepna, tylko moj mc book pro nie ma takich wyjsc, ani coaxialnego, ani optyki, czy jakies przejscia z macowskich standartow mozna dostac??

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Proszę bardzo włącz- wyłącz : http://www.olive.us/

Tutaj majkelos podsuwa mi rozwiazanie w modyfikowanym przez niego DL tree, starszy model ale z modsami majkela, i gosc ktory to sprzedaje jest z krakowa, poslucham dzisiaj, moze sprawdzi sie na tyle, zeby nie szukac dalej ;]

tez rDac Arcama tez mnie zainteresowal, i cena bardzo przystepna, tylko moj mc book pro nie ma takich wyjsc, ani coaxialnego, ani optyki, czy jakies przejscia z macowskich standartow mozna dostac??

Ale cała zabawa polega na tym aby ominąć coax czy optyczne. Wtedy nie wiadomo co z Flac robi komputer. To znaczy wiedomo- kaszani:)

Korzystasz z USB a Pure Music zapewnia obróbkę FLAC w przetworniku a nie komputerze który jest tylko "magazynem" plików i nie bierze udziału w obróbce sygnału ( podstawa osiągnięcia wysokiej jakości).

Jednak moim faworytem staje sie cosraz bardziej ps audio digital link 3, ta nowa wersja, do kupienia 2200 w polsce. augrade tego urzadzenia to kolejne 2 tys, ale z tego co czytam po swiecie to wlasnie ten klocuszek ma pelna mozliwosc upgradowania i mozna z niego wycisnac naprawde duzo. jak nie kupie starszego modelu to dam majkelosowi do przerobki ten nowy heh ;p

...ale na razie poslucham dostepnej opcji, we will se ;]

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Ten ps audio digital link 3 to praktycznie "to samo" co Arcam bo i tak korzysta się z USB.

Dziwi mnie natomiast wybór urządzenia które natychmiast będzie "rozgrzebane".

Gość rochu

(Konto usunięte)

Prostszym i tańszym rozwiązaniem jest zakup Hiface.

http://www.m2tech.biz/index.html

A wtedy można używać każdego DAC-a, nie ograniczając się do współczesnej kupy.

Słuchałem kiedyś połączenia iMac-a z Hiface razem z VAC DAC i było super.

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Coś nie kumam.

Mają być dwa przetworniki w torze?

OK! Już doczytałem co to jest. To nie przetwornik a przejściówka USB>S/PDIF

Rozumiem że pozwala sięgnąć po przetworniki do których mamy stosunek sentymentalny:)

Moim zdaniem akurat w cyfrze jest największy postęp i nie oglądał bym się za "zabytkami" :)

Gość rochu

(Konto usunięte)

Coś nie kumam.

Mają być dwa przetworniki w torze?

Istotnie, nie kumasz ; )

Hiface to konwerter USB/Coax

A co do zabytków.

Chyba wolałbym takiego starego Audio Note DAC 4 na PCM63P-K aniżeli większość współczesnych wynalazków.

Laptop/PC - M2tech Hiface - fajny kabel - fajny DAC - wzmacniacz. W miejscu fajny proszę wpisać co komu najbardziej pasuje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Wireless

(Konto usunięte)

i co z tego?

dopóki nie ma uniwersalnego, JEDNEGO pudełka, które ma wszelkie możliwości konfiguracji i upgradu, działa bez kompa i bez konieczności sieci, wifi itd. Ma napęd cd, dowolny dysk twardy + backup dyskup wewnętrzny, upgradowalny, nie ma konieczności używania programów - To to wszystko można o kant...

Zobaczcie jak ludzi robią - teraz z 8 elementów jest potrzebnych żeby posłuchać sobie muzyki z pliku? przecież to jakaś żenua jest. W obecnych cyfrowych czasach powinno być all in one z opcją dalszej rozbudowy w przyszłości. A nie jest. I dlatego to się do niczego nie nadaje. Pójdzie w stronę minimalizacji i ścisłej integracji w każdym aspekcie, bez możliwości rozbudowy. Już dziś różne wersje softu, systemów itd gryzą się ze sobą i robią problemy. A to przecież tylko ma grać! Włączyć, wyłączyć.

Umieszczanie dyskow w obudowie odtwarzaczy uwazam raczej za minus, niz plus.

Raz, ze urzadzenie takowe jest - wlasnie - trudniej upgrejdowywalne. Wystarczy sobie wyobrazic zabieg przejscia z SATA do PATA chciazby, na przyklad.

Albo z PATA do jakiegos innego Srata-Tata. Toz to w zasadzie caly odtwarzacz musialbys wymieniac. Pomijam tu nawet kwestie owego szumienia.

Ponadto - jesli masz wiele odbiornikow, to lepiej trzymac multimedia na osobnym, "centralnym" serwerze (niech to bedzie NAS, albo "zaadoptowany PCet - wg woli),

a nie rozrzucac je po nie wiadomo ilu dyskach "wbudowanych"

Co do sieci - mysle, ze nalezy powoli zaczac przywykac do sytuacji, gdzie domowy ethernet jest tak samo standardem, jak siec elektryczna. I to jest niezalezne od

tego, czy jest sie audiofilem, melomanem, czy np. fotograferm, czy wielbicielem kina domowego.

Ja widze 1 problem :

niezgodnosc standardow. Czyli np. SBT posluguje sie wlasnym protokolem, ktory nie ma nic wspolnego z upnp. Linn - podobnie - stosuje wlasne rozszerzenia tego protokolu.

I tak dalej. To mniej wiecej jak pojedynek Blue Ray z HD DVD z przed paru lat. Pewna proba, jak sie wydaje, rozwiazania tego problemu moze byc np. inicjatywa OpenHome

(http://www.openhome.org/wiki/What). Niewiele na ten temat wiadomo na chwile obecna. Moje podejrzenia sa takie, ze Linn probuje przeforsowac swoje rozszerzenia do Upnp

jako standard. Przyszlosc pokaze co z tego wyjdzie. Tak czy inaczej, jakies unowoczesnienie upnp przydaloby sie bardzo (zapewniajace, a nie tylko

umozliwiajace np. odtwarzanie gapless).

A na razie u mnie : Zawinul Syndicate "75th" - z winyla ... :)

Gość rochu

(Konto usunięte)

Umieszczanie dyskow w obudowie odtwarzaczy uwazam raczej za minus, niz plus.

Ciekaw jestem kto z Was eksperymentował z iSCSI?

Interesujące rozwiązanie pozwalające pozbyć się dysków z pokoju odsłuchowego, nie powodując praktycznie zniżki na wydajności samego systemu.

Gość Wireless

(Konto usunięte)

Ciekaw jestem kto z Was eksperymentował z iSCSI?

Interesujące rozwiązanie pozwalające pozbyć się dysków z pokoju odsłuchowego, nie powodując praktycznie zniżki na wydajności samego systemu.

Rochu,

iSCSI to jest tunelowanie rozkazow SCSI w protokole TCP/IP.

Innymi slowy - to jest udostepnianie dysków (a nie systemow plikow).

Do celow domowego audio - zupelnie nieprzydatne :) Przy uzyciu iSCSI mozesz sobie np, postawic domowy cluster Oracle :)

2 lata miałem squeezebox duet - pliki na serwerze qnap ts-119 - nie zawiesił mi się ani razu. Od ponad roku mam squeezebox touch - serwer qnap ts 259 pro+. za pilota robi Iphone 4. Również nie zawiesił się ani razu. Backup robię na dysk zewnętrzny po esata - zajmuje to 2 godziny przy 1-1,5 tb danych.

Jesli nie bedziesz sluchal Hi Res to mozesz uzyc Apple Airport Express. Z maca wysylasz sygnal przez WiFi i wyjsciem optycznym z AE do DAC´a.

Apple obecnie pracuje nad odtwarzaniem formatow wysokiej ropzdzielczosci w iTunes co byc moze przyniesie rowniez upgrade firmwaru AE.

Swoja droga macbooki posiadaja wyjscie optyczne minijack.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Do celow domowego audio - zupelnie nieprzydatne :)

Wcale tak nie uważam.

iSCSI jest w codziennym życiu bardziej prosty i szybszy w użyciu aniżeli np. Samba.

Wcale tak nie uważam.

iSCSI jest w codziennym życiu bardziej prosty i szybszy w użyciu aniżeli np. Samba.

no właśnie, czyli mnożenie opcji

a tego co napisałem - nie ma żaden sprzęt...

kicha

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

no właśnie, czyli mnożenie opcji

a tego co napisałem - nie ma żaden sprzęt...

kicha

Ale tego co oczekujesz nie ma NIC na Ziemi!!! :)

Bez względu na to czy to odtwarza czy wzmacnia czy w jakikolwiek inny sposób pomaga odtwarzać muzykę mechanicznie.

Gość Wireless

(Konto usunięte)

Wcale tak nie uważam.

To pozostaje mi zyczyc Ci, Rochu, dalszych sukcesow w Twoich eksperymentach.

ok, nie rozumiem wiec jednego na razie,

wszyscy pisza ze wyjscie po usb w urzadzeniach typu DL 3 maja najnizsza rozdzielczosc i najlepiej uzywac coaxiala lub optycznego, ale tutaj byly orownywane transporty a nie wiem czy serwe muzy7czne do tego.

przeciez probkowanie po usb jest do 44hz a po coaxialu osiagamy 192hz wiec jak to jest?? optycznym 96

czy ma znaczenie przetwornik tak??

Każdy odtwarzacz strumieniowy, jeśli ma być odtwarzaczem i niczym więcej, musi mieć:

a) dysk sieciowy

b) interfejs do sterowania (wbudowany lub zewnętrzny, np. iPod)

c) dostęp do sieci komputerowej

Nie mylmy odtwarzacza strumieniowego z serwerem muzycznym. Najczęsciej jest to komputer z dodaną sekcją audio (ale nie zawsze) i praktycznie nigdy nie można go rozbudowować, np. o większy dysk, lepszy układ przetwornika, bądź nową kartę sieci wi-fi.

...Backup robię na dysk zewnętrzny po esata - zajmuje to 2 godziny przy 1-1,5 tb danych.

Zainteresuj się backupem różnicowym ;-) będzie trochę szybciej...

Ale tego co oczekujesz nie ma NIC na Ziemi!!! :)

Bez względu na to czy to odtwarza czy wzmacnia czy w jakikolwiek inny sposób pomaga odtwarzać muzykę mechanicznie.

jesteśmy na tym etapie, że może mieć - bez problemu

a nie ma - bo trzeba zarabiać na patentach i prawach użytkowych, mnożyć opcje (utrudnienia w dostępie)

i ja mówię tylko o odtwarzaniu plików - nie o całych elementach służących do rozbudowanego odtwarzania.

dla twojego zrozumienia - wtykam słuchawki i odtwarzam plik, niezależnie od źródła/nośnika na którym go przyniosłem, ściągnąłem przez sieć itd

tak być powinno: idę do znajomego z dyskiem 1 tera i wiem, że go odtworzę, przegram, wyślę od niego w świat, odbiorę strumień z sieci itd

jeśli trzeba - wymienię dysk na ssd i też będzie działać

i jeszcze będę miał lekki pilot z dużym wyświetlaczem, który nie będzie sterowany programem

to jest możliwe

i nikt tego nie robi

i to jest bez sensu

Gość Wireless

(Konto usunięte)

a nie ma - bo trzeba zarabiać na patentach i prawach użytkowych, mnożyć opcje (utrudnienia w dostępie)

i ja mówię tylko o odtwarzaniu plików - nie o całych elementach służących do rozbudowanego odtwarzania.

dla twojego zrozumienia - wtykam słuchawki i odtwarzam plik, niezależnie od źródła/nośnika na którym go przyniosłem, ściągnąłem przez sieć itd

No to przeciez podstawa - juz dwa lata (blisko) tak gram - sluchawki lub glosniki w zaleznosci od checi

tak być powinno: idę do znajomego z dyskiem 1 tera i wiem, że go odtworzę, przegram, wyślę od niego w świat, odbiorę strumień z sieci itd

Nie widze przeszkod, szczerze powiedziawszy.

Warunkiem jest, rzecz jasna, aby ow znajomy mial na czym odtwarzac :)

i jeszcze będę miał lekki pilot z dużym wyświetlaczem, który nie będzie sterowany programem

Duzy wyswietlacz LCD dedykowany wylacznie do "pilotazu" ?

Toz to marnotrastwo jest. Po co, skoro to samo urzadzenie mozesz rowniez wykorzystac do surfowania po sieci, graniu, komunikowaniu sie, ogladaniu filmow itp ... ?

Zreszta - jak nie chcesz wykorzystywac owwego wyswietlacza w innym celu, to po prostu nie musisz uruchamiac innego oprogramowania ....

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

to jest możliwe

i nikt tego nie robi

i to jest bez sensu

Znalazłeś lukę na zatłoczonym rynku:)

Zrób coś takiego.

W połowie już jesteś milionerem:)

Znalazłeś lukę na zatłoczonym rynku:)

Zrób coś takiego.

W połowie już jesteś milionerem:)

dobrze wiesz że mam rację

jaki tam zatłoczony rynek - owczy pęd z obu stron: idących na łatwiznę producentów i dających sobie wszystko wcisnąć - klientów

w każdej branży jest tak samo

nawet na poziomie dużych pieniędzy - robią w jajo

a ponieważ jest to oszukiwanie - nie wchodzę w to

rynek ma być przede wszystkim - moralny

a nie - wyszukujący luki, kogo, jak i kiedy "zrobić"

najpierw marketingiem i reklamą, później "brakiem serwisu posprzedażowego"

bo sie dystrybutor zmienił, albo model wyszedł z produkcji

żarty jakieś... :-(

ja swoje kable serwisowałem ze 3-4 razy w życiu - po 12 latach

za darmo

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

audiograde

Myślę, że przesadzasz.

Jest na rynku jeszcze całkiem sporo producentów " z misją".

Dotyczy to tak audio jak i innych dziedzin.

W audio jest ich nawet relatywnie więcej:)

audiograde

Myślę, że przesadzasz.

Jest na rynku jeszcze całkiem sporo producentów " z misją".

Dotyczy to tak audio jak i innych dziedzin.

W audio jest ich nawet relatywnie więcej:)

to chętnie kupię coś co ma cechy, które wymieniłem wyżej, daję 2000 baksów

może być od kogoś bez misji, albo nawet wątpliwego moralnie :-)

przepraszamy autora wątku

heh ;]

a ja jestem po dlugim sluchanku z Majkelem i 5h spedzonymi z paroma Dac-ami, kabelkami i masa pomyslow.

ale cos sie wyklarowalo mniej lub wiecej i jest pomysl co dalej, a to juz cos!!

temat odtwarzaczy strumieniowych, serwerow muzycznych i roznych polaczen jest rzeczywiscie otwarty do puki ktos nie zsyntezuje wszystkiego w calosc, czyli nie polaczy komputera z pojemnymi dyskami, bezglosnego oczywiscie, z fajnym sterowaniem zdalnym, mozliwoscia uzywania na tym internetu, czyli dostep do sciaganych pklikow rowniez (pomijamy kwestie moralne) dajacego odpowiedni sygnal wyjsciowy do wzmaka.

Harpia ma przekorna racje, bo jest luka na rynku, bo nikt tego jeszcze nie zrobic tak wlasnie, nawet Linn dajacy swietne rozwiazanie ale wymagajacy jeszcze czegos.

Mysli wiec cosg dalszy...

pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.