Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wybrać odtwarzacz strumieniowy, czy linn jest rzeczywiście jedyną rozsądną alternatywą?

bart-azazel

Rekomendowane odpowiedzi

jeszcze jedna opinia potwierdza moją tezę podstawową - TO NIE JEST PEŁNOWARTOŚCIOWY TOWAR ZA PIENIĄDZE

zero unifikacji, kompatybilności, plug and play, "przyjazności" itd

chcecie to płaćcie, chcecie to stawiajcie kolejne pudełka -

jak nie na ołtarzyku to w garderobie, ale jest tak jak piszę :-)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

jeszcze jedna opinia potwierdza moją tezę podstawową - TO NIE JEST PEŁNOWARTOŚCIOWY TOWAR ZA PIENIĄDZE

Bzdury opowiadasz. Gdyby to nie było plug&play to jako kompletny laik informatyczny musiałbym już dawno przestać słuchać muzyki.

Tym czasem działam z DS'em bezproblemowo od dłuższego czasu i nadal nie mam potrzeby i ochoty dowiadywać się o co w tym wszystkim chodzi.

Gość rochu

(Konto usunięte)

E no, nie jest tak jak mówisz.

Generalnie SB czy Linn to proste rozwiązania i nie ma z nimi większego problemu.

Co do kompatybilności czy unifikacji - to jeszcze trzeba nieco poczekać w która stronę wszystko to pójdzie.

Ja osobiście stawiam na to, iż skończy się to na dużych serwisach typu Pandora albo Spotify, gdzie większość ludzi nie będzie plików trzymać w domu lecz korzystać z sieciowych bibliotek w zamian za abonament.

oczywiście że można i jeśli komuś odpowiada - jego sprawa

frezarek ludzie słuchają na zjechanych płytach z lamusa,

"bezstratnego" mp3 160 też - dla każdego coś "dobrego"

chciałbym tylko zauważyć, że nie mówimy o przenośnym odtwarzaczu na klipsie za 200 zł

tylko o czymś w rodzaju Linna - który powinien być "wszystko mający"* a taki nie jest

już prościej wam pisać nie mogę :-)

*szczególnie za takie pieniądze

audiograde

Dla Ciebie ludzkość wymyśliła ................gramofon:)

tak, a słucham z tuby Edisona

i teraz stukam otoczakami w krzemień

luuudzie.....

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Linna - który powinien być "wszystko mający"* a taki nie jest

już prościej wam pisać nie mogę :-)

A możesz choć raz napisać wprost, pls...nie musi być prosto.

Czego nie ma, co go Twoim zdaniem dyskwalifikuje i dlaczego powinien to mieć?

A możesz choć raz napisać wprost, pls...nie musi być prosto.

Czego nie ma, co go Twoim zdaniem dyskwalifikuje i dlaczego powinien to mieć?

przeczytaj moje wcześniejsze wpisy - tam jest pełna informacja o tym, czego należałoby oczekiwać od sprzętu tego rodzaju.

szczególnie za te pieniądze

problem w tym, że nie ma firmy, która to oferuje.

nie ma takiego sprzętu - niezależnie od ceny.

Harpia miał pomysła - ale chyba się wycofał :-)

i co z tego?

dopóki nie ma uniwersalnego, JEDNEGO pudełka, które ma wszelkie możliwości konfiguracji i upgradu, działa bez kompa i bez konieczności sieci, wifi itd. Ma napęd cd, dowolny dysk twardy + backup dyskup wewnętrzny, upgradowalny, nie ma konieczności używania programów - To to wszystko można o kant...

Zobaczcie jak ludzi robią - teraz z 8 elementów jest potrzebnych żeby posłuchać sobie muzyki z pliku? przecież to jakaś żenua jest. W obecnych cyfrowych czasach powinno być all in one z opcją dalszej rozbudowy w przyszłości. A nie jest. I dlatego to się do niczego nie nadaje. Pójdzie w stronę minimalizacji i ścisłej integracji w każdym aspekcie, bez możliwości rozbudowy. Już dziś różne wersje softu, systemów itd gryzą się ze sobą i robią problemy. A to przecież tylko ma grać! Włączyć, wyłączyć.

To nie jest sprzęt dla kogoś kto tego wszystkiego nie ma... To raczej naturalna droga rozwoju dla wszystkich, którzy posiadają już sieć, wifi, dyski, pliki, kompy..itp. A to powoli staje się standardem, z którym radzą sobie nawet dzieci.

Podłącz sobie laptopa do DAC'a i będziesz miał wszystko w prawie jednym pudełku. Ja wolę mieć w różnych. Dla mnie istotna jest możliwość wymiany lub uzupełnienia elementów, wygoda obsługi i wielofunkcyjność. NAS służy mi nie tylko do muzyki, także do pracy, przechowywania dokumentów, zdjęć. Po co mi dedykowane dyski do różnych zastosowań? To samo z wi-fi, nie wyobrażam sobie trzymania komputera na kablu ... Do audio ma mi służyć tylko DAC ze zintegrowanym streamerem (np. taki Linn), który będzie potrafił się dogadać z resztą sprzętu, którego i tak używam i rozwijam nie tylko pod kątem zachcianek audio.

I w tym przypadku pozostaje jedynie, włączyć, słuchać, zmieniać nagrania i wyłączyć - najlepiej nie podnosząc tyłka z fotela, no bo i tak pracuje cały dzień z laptopem, więc dlaczego nie sterować także nim.

Dla mnie właśnie to nazywa się swobodą wyboru, wygodą użytkowania i optymalizacją kosztów.

przeczytaj moje wcześniejsze wpisy - tam jest pełna informacja o tym, czego należałoby oczekiwać od sprzętu tego rodzaju.

szczególnie za te pieniądze

problem w tym, że nie ma firmy, która to oferuje.

nie ma takiego sprzętu - niezależnie od ceny.

Harpia miał pomysła - ale chyba się wycofał :-)

a może czas stwierdzić e jesteś ignorantem , może słuch masz dobry , tyle że nie nadążasz. Ktoś już wcześniej napisał , może gramofon jest dla Ciebie i dobrze, nie każdemu musi pasować , taka dynamika zmian .

To na czym słuchasz ??? , napisz co ma mieć ten Twój idelany odwarzaczacz (funkcjonalność, podłączenia, formaty ), bo jak na razie bredzisz , jak nie spełniony ideolog marketingu, na zasadzie powinien mieć , a tłum to debile , bo dlaczego czegoś tak doskonałego nie kupują .

Nie twierdzę że urządzenia są doskonałe, tak jak wcześniej pisałem, ale jak to nazywasz obstawianie sie pudełkami, to możesz wmówić dzieciakom , przykład Linna czy innych odwarzaczy korzystających np: UPnP . Pudełko nr 1 , stoi sobie tam gdzie ma stać , a dysk twardy stoi sobie gdzieś , zamknięty min. kilkanście metrów dalej i tyle mnie on obchodzi :). A nowe płyty , no coż , ripuje na kompie ( to chyba masz w domu) i wrzucam na dysk i po problemie .

Piszesz że pilota chcesz kupować z super duzym wyświetlaczem i co , chcesz za to płacić i wywarzać otwarte drzwi , po co , skoro możesz wykorzystać urządzenie które masz , telefon z androidem , ipada, ipoda, iphona .....

there are no answers, only choices ....

Po pierwsze, to robiac skomplikowane instalacje multimedialne nie widze przeszkod dla podlaczenia kilku elementow ktore maja byc z zalozenia polaczone ze soba i jesli nie ma wyraznych problemow z konfiguracja, to jak ktos napisal moze nawet lepiej ze sa to osobne urzadzenia, ktorych sie nie widzi i nie slyszy.

Siec postawiona na skretce 5go stopnia to tez nie skomplikowana kwestia, trzeba miec tylko taki zacisk do zarabiania 8smio pinowek.

Przepustowosc takiego kabla u nas w firmie jest miedzy serwerami z danymi wystarczajaca, wrecz dobra, (robimy filmy i operujamy duzymi plikami) wiec napewno przesyl danych jest dobry do urzadzenia audio az nad to.

Jesli tylko dzwiek wypuszczany np przez Linna jest super, to nie ma co szukac dalej.

Dyski, rutery, itd, heh, obecnie projektuje cala instalacje multimedialna do mozna by powiedziec inteligentnego domu, wiec i z tym sobie poradze ;p

Jak juz napisalem w temacie, Linn jest moim faworytem od poczatku, chociaz nie mialem okazji pobawic sie tym sprzetem, ale juz namiary do przedstawiciela Pana Stanislawa mam, wiec napewno za jakis czas opowiem jakie sa moje osobiste wrazenia.

A moze ktos z was tutaj na miejscu chcial by pokazac i pochwalic sie takim rozwiazaniem, byl bym bardzo wdzieczny, bardziej obiektywna ocena by sie zrodzila i moze tez o wadach bym uslyszal ;]

Jedynie cena jest tutaj wyznacznikiem mozliwosci, ale jak pisalem uzywany nawet Acurate na Ebay-u mozna dostac w granicach rozsadku. 2Gd pound.

Teraz mam zagwozdke jeszcze nad innymi kwestiami mojego systemu i pewnie nastapi jakas gruntowna reorganizacja w jednym czasie, nie ma cisnienia i jak mial bym poczekac pol roku by wiedziec napewno i by miec wszystko sprawdzone od A do Z, to przeciez to nie sa zadne zawody...a moze na audio show na jesieni znajdzie sie cos zapierajacego dech w piersiach ;]

pozdrawiam wszystkich.

ps.

Acha, najprawdopodobniej bede szykowal odsluch kilku nowych rozwiazan, ale o tym bede pewnie informowac za jakis czas, pewnie nie szybciej niz za 1/2 miesiace, wiec teroche wody w wisle do sie jeszcze przeleje. Juz sie klaruje wszystko bardziej i bardziej, a przeciez "przejzystosci" nam tutaj trzeba.

hihi ;]

pozdrawiam wszystkich

B.

Ja testowałem Linna ale ostatecznie zdecydowałem się na mniejszą integrację z Mac'iem jako zbiornikiem plików oraz przetwornikiem USB DAC Cosecant V3... a w pracy słucham na słuchawkach z Protona tej samej firmy (oba opisane tu i ówdzie, m.in. www.usbdacs.eu). Zarówno tego rozwiązania jak i Olive można posłuchać w warszawskim Soundclubie. Dla mnie Olive'a dyskwalifikuje interfejs użytkownika - on jest zbyt wolny albo ja zbyt niecierpliwy...

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Ale jak wolny?jak klikam w kompie w poszczególne zakładki(genres,play lists,artist itd)reakcja jest natychmiastowa,to samo z poziomu pilota,jak w cdp-naciskam i gra

Kontestowanie czegoś czego kompletnie sie nie zna to jakaś zmora tego forum i sport narodwy Polaków,może faktycznie jak napisał jeden z Kolegów nie nadążasz?

Ale jak wolny?jak klikam w kompie w poszczególne zakładki(genres,play lists,artist itd)reakcja jest natychmiastowa,to samo z poziomu pilota,jak w cdp-naciskam i gra

Kontestowanie czegoś czego kompletnie sie nie zna to jakaś zmora tego forum i sport narodwy Polaków,może faktycznie jak napisał jeden z Kolegów nie nadążasz?

może inaczej - tak naprawdę - nie mam za czym nadążać

badziew dzisiejszej "technologii" sterowanej przez marketing (czytaj - większości ludzi pasuje - czyli jest świetne) - jest porażający

niektórym to status quo - nie przeszkadza i świetnie się w tym kiczu znajdują - czy ja ich krytykuję? :-)

elektorat jak elektorat... :-)

badziew dzisiejszej "technologii" sterowanej przez marketing (czytaj - większości ludzi pasuje - czyli jest świetne) - jest porażający

niektórym to status quo - nie przeszkadza i świetnie się w tym kiczu znajdują - czy ja ich krytykuję? :-)

Wydaję mi się, że w pewnym momencie przegapiłeś kilka stacji w rozwoju hi-tec. Teraz nie chce Ci się tego nadrabiać i wymyślasz jakieś pseudo integry hifi - pecet itepe. Pewnie jutro będziesz narzekał dlaczego jeszcze nikt nie zrobił sterowania plikami za pomocą myśli lub skinienia głową...

Acha, jeszcze jedno,

Dopisuje sie do postu Rocha, ze za jakis czas bedzie jedna, lub wiele ogromnych baz danych muzycznych (globalna plytoteka)i wszystko bedzie szlo strumieniowo po sieci a my na telefonach bedziemy wybierac tylko co chcemy sluchac, nieograniczona baza danych za abonament jak cyfra + heh.

i wszystko w jakosci przewyzszajacej formaty kompresji audio, co z reszta jest juz dostepne w systemie Linna z tego co wiem, nagrania matki bez kompresji prosto ze studia nagran.

W zaleznosci od jakosci twojego sprzetu bedziesz sobie wybierac format i jakosc nagran, a za razem wysokosc abonamentu.

Pewnie co fajniejsze firmy jak Apple zrobia do tego super interfejs i bedzie od razu info o artyscie, najnowsze niusy z zycia, lineup najblizszych koncertow i bog wie co jeszcze ;] przeciez podobne programy juz istnieja patrz iphone rozpoznawanie muzyki...

Zadnych dyskow zewnetrznych!!!!! hihi ;]

ps.

Pewnie najwiekszy problem bedzie z dogadaniem sie wytworni plytowych co do takiej globalizacji i podzialu zyskow, ale pewnie dalo bys sie to tez rozwiazac, zeby pazerne wytwornie wyszly na swoje, np pakiet podstawowy co miesieczny z kazdego lub wybranego gatunku i kazdorazowo extra za odblokowanie kolejnego albumu...wydaje sie wcale nie takie rewolucyjne nawet.

Sorki zagalopowalem sie.

Acha, dla mieszkancow Krakowa i okolic, zapraszam na prezentacje 3D mappingu w sobote na sukiennicach, impreza - przejecie przewodnictwa Polski w Unii Europejskiej.

Autorem oprawy jest Visualsupport ;]

ostatnie mapping-i nasze to fluger (noc muzeow),krynica (targi akonomiczne), wawel wspolnota miast i szczecin.

Niesamotite widowisko audiowizualne.

Dla niewtajemniczonych polecam youtube/3d mapping (ogolnie nowe technologie na swiecie w visual art i zaawansowanej technicznie formie reklamowej, bo przeciez zawsze jest jakis sponsor ;p

Pozdrawiam i przepraszam za zboczenie z tematu.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Takie wypowiedzi nasuwają mi skojarzenia z trylogią Sami Swoi,nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałem ale wychodzi mi,że nadal podróżujesz dorożką i korzystasz ze sławojki:)Technologia a właściwie jej rozwój jest immamentną cechą ewolucji gatunku ludzkiego,można dopatrywać się pewnych niedociągnięć ale potępianie wszystkiego w czambuł i kontestowanie rozwoju, pachnie mi trochę hippisowaniem,zawsze mozna uturlać skręta i wyplatać koraliki udając ,że świat wokół nas zatrzymał się w miejscu, a Ty jesteś w jego centrum-bez urazy.Ludzie pierwotni też pewnie narzekali,że ogień trzeba godzinami krzesać,miast zeżreć surowe,pewnie niedługo po tym odkryciu pojawił się magik,który za dodatkową porcję mięsa oferował"lepsze"krzesidła i pewnie wielu to irytowało,ale nikt do szarpania surowego mamuta nie wrócił,wręcz przeciwnie,zaczęto go piec i paczkować:)

Takie wypowiedzi nasuwają...

ciach brednie...

patrz - elektorat

wystarczy? czy nadal nie rozumiesz?

zresztą co mnie obchodzi, co który z was rozumie? :-)

Gość jamówię

(Konto usunięte)

patrz - elektorat

wystarczy? czy nadal nie rozumiesz?

zresztą co mnie obchodzi, co który z was rozumie? :-)

I vis a vis jak mówili w pewnym polskim filmie.Dla mnie możesz słuchać płyt chodnikowych i zawracać Wisłę kijem.

Ej panowie, bo zaraz beda pstryczki w nos i kuksance!!

Jak w kazdym temacie musicie sie podroczyc i ponazywac, nie lednie!!!

Mamy odmienne zdania ale szanujemy nawet strone skrajnie przeciwna.

pozdrawiam kulturalnie ;]

Ej panowie, bo zaraz beda pstryczki w nos i kuksance!!

Jak w kazdym temacie musicie sie podroczyc i ponazywac, nie lednie!!!

Mamy odmienne zdania ale szanujemy nawet strone skrajnie przeciwna.

pozdrawiam kulturalnie ;]

będąc w meritum - dla niewtajemniczonych:

z cennika:

Olive 6HD 2 Tbyte (integral music station) 4.950,- Euro

bardzo przepraszam - ale to jest nieśmieszny żart i robienie sobie jaj z klientów

to coś nie jest warte (użytkowo) nawet 10 proc tej kwoty - niezależnie jak gra

gdybyście na rynku komputerowym (a to przecież to samo praktycznie - widzieliście co ma w środku?) zaproponowali coś takiego - wyśmianoby was do łez

ale w audioszajbie ujdzie?

ja również pozdrawiam kulturalnie

także tych, którzy wciąż niewiele rozumieją...

Gość Wireless

(Konto usunięte)

...

...

Audiograde,

nie sadzisz, ze w podejsciu, nazwijmy je "klasyczno-audiofilskim" rowniez mozna znalezc absurdy ?

Przyklad :

http://www.musicdirect.com/p-7046-furutech-demag-lp-demagnetizer.aspx

FURUTECH - DeMAG LP DEMAGNETIZER Price: $2,448.00

Zapewne znajda sie zwolennicy zarowno jednego, jak i drugiego produktu, ktorzy beda sklonni zaplacic taka wlasnie cene.

Dlatego ta cena wlasnie jest taka a nie inna.

I tak moznaby sie licytowac absurdami bez konca przeciez.

Rowniez pozdrawiam kulturalnie.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

będąc w meritum - dla niewtajemniczonych:

z cennika:

bardzo przepraszam - ale to jest nieśmieszny żart i robienie sobie jaj z klientów

gdybyście na rynku komputerowym (a to przecież to samo praktycznie - widzieliście co ma w środku?) zaproponowali coś takiego - wyśmianoby was do łez

ale w audioszajbie ujdzie?

ja również pozdrawiam kulturalnie

także tych, którzy wciąż niewiele rozumieją...

Nooo pojawił się "ARGUMENT"pozdrawiam, a jakże kulturalnie reprezentując elektorat, szamana niewydymanych,który jako jedyny na naszej planecie posiada sprzęt zawierający 0%kosztów i dający 100% zwrot inwestycji

Czy ktoś jest posiadaczem Olive 6HD - jak to gra? Recenzję W. Pacuły znam.

Pozdrawiam i bardzo proszę o opinie

Nooo pojawił się "ARGUMENT"pozdrawiam, a jakże kulturalnie reprezentując elektorat, szamana niewydymanych,który jako jedyny na naszej planecie posiada sprzęt zawierający 0%kosztów i dający 100% zwrot inwestycji

jamówię

ty myśl, a nie mów

to jest argument - który dokładając do poprzednio przeze mnie wymienianych argumentów technicznych - mówi min o relacji jakości/ceny/funkcjonalności

a teraz posługująxc się twoją retoryką:

rozumiem, że nie przeszkadza ci posługiwanie się tak drogim urządzeniem,w którym działają tylko wytypowane przez producenta funkcje i nie można tego zmienić?

czyli świadomie dajesz się w...lić i pogwizdujesz przy tym patrząc w gwiazdy? :-)

no mówiłem - elektorat :-)

Gość Wireless

(Konto usunięte)

jamówię

ty myśl, a nie mów

to jest argument - który dokładając do poprzednio przeze mnie wymienianych argumentów technicznych - mówi min o relacji jakości/ceny/funkcjonalności

rozumiem, że nie przeszkadza ci posługiwanie się tak drogim urządzeniem,w którym działają tylko wytypowane przez producenta funkcje i nie można tego zmienić?

czyli świadomie dajesz się w...lić i pogwizdujesz przy tym patrząc w gwiazdy? :-)

Ja przypomne :

celem tego watku jest odpowiedz na pytanie :

JAKIE odtwarzacze strumieniowe nalezy wziac pod uwage jako alternatywe dla Linna.

Nie jest celem zas dyskutowanie czy owe odtwarzacze sa zle czy dobre.

Zatem cala ta dyskusja jest OT

Audiograde :

moze w zakladce "Stereo" utworzysz kolejna ankiete pt, np. "czy lubisz odtwarzacze strumieniowe". Rozwiazaloby to problem tego watku (i Twoich, wybacz, frustracji nowymi technologiami :) )

Gość jamówię

(Konto usunięte)

moze w zakladce "Stereo" utworzysz kolejna ankiete pt, np. "czy lubisz odtwarzacze strumieniowe". Rozwiazaloby to problem tego watku (i Twoich, wybacz, frustracji nowymi technologiami :) )

hehehe,zaśmiał się elektorat.

bart posłuchaj, oceń ergonomię-wybierz

jamówię

ty myśl, a nie mów

Ty naturalnie masz wybór i korzystasz z innych funkcji niz te które zaproponował Ci producent twojego cdp,robi sie co raz zabawniej-dawaj dalej!czyli świadomie dajesz się w ...lić i pogwizdujesz przy tym patrząc w gwiazdy?:)-śledząc twoja retorykę.

Gość romeksz

(Konto usunięte)

no ale w czym problem? - chcesz, to kupisz, a jak nie to za 10% masz NAS & SBT - wolny wybór.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

no ale w czym problem? - chcesz, to kupisz, a jak nie to za 10% masz NAS & SBT - wolny wybór.

romeksz a dzwięk też za 10%?ja słuchałem 06 gra fantastycznie,Twojej propozycji nie słyszałem,może to błąd?

Gość rochu

(Konto usunięte)

Olive to produkt amerykański i jest już kilka lat na rynku.

Wystarczy zadać pytanie - ilu Olive ma użytkowników na audiogon i wyjdzie, że 21.

Tymczasem Squeezbox ma tam przeszło 100 użytkowników a posiadaczy urządzeń Apple jest powyżej 250.

Ciekawe dlaczego?

Bardzo proste. Amerykanie i Apple to nierozłączna kombinacja. Wszystko teraz musi być kompatybilne z iphone'em, a najlepiej z ipadem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.