Skocz do zawartości
IGNORED

Karta dzwiekowa zblizona brzmieniowo do PS3?

speedy

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak w temacie. Czy jest jakas karta na rynku majaca podobne brzmienie do przetwornika (badz algorytmu) zastosowanego w PS3? Jak ma sie tutaj E-MU 0404 lub ESI Julia? Ktos porownywal? Chodzi mi o przetwarzanie bezstratnych plikow wave w typowej jakosci CD (16 bit/44.1 kHz). Miedzy SB Live a PS3 jest wyrazna roznica glownie w wysokich tonach.

SB Live to kiepska karta, nie lepsza od przeciętnej integry z dzisiejszych czasów. Możesz polepszyć brzmienie jeśli zastosujesz precyzyjny upsampling do 48 Khz (foobar 2000 ma wbudowany taki moduł). Kolejna sprawa to efekty chorus i reverb, które też kaszanią dźwięk, a mogą być domyślnie aktywne.

SB Live to kiepska karta, nie lepsza od przeciętnej integry z dzisiejszych czasów. Możesz polepszyć brzmienie jeśli zastosujesz precyzyjny upsampling do 48 Khz (foobar 2000 ma wbudowany taki moduł). Kolejna sprawa to efekty chorus i reverb, które też kaszanią dźwięk, a mogą być domyślnie aktywne.

Znam temat upsamplingu SB Live, i testowalem to jakies lata temu jakimis wtyczkami i innymi wynalazkami na ktore wiele osob mowilo ze nawet mandaryna uslyszy. co do foobara to nie jestem pewien, ale sprawdze. robilem to na kilku roznych utworach posiadajacych wiele wysokich tonow, bo domieniam, to jest rzecz ktora powinna odrazu rzucac sie w ucho. testy robilem na slepo (odpalalem dwa playery, przyrzymalem ALT+TAB, po czym nie wiedzac na ktory padlo, odpalalem skrotem muzyke). Niestety moja trafnosc na granicy sugestii nie byla zachwycajaca. Mozna zwalic to na sprzet (byly to wpiete bezposrednio w karte Sennheisery za kilka stow - nie pamietam teraz dokladnie ktore bo sprzedalem, poniewaz wole kolumny, na ktorych wynik byl ten sam). Podlaczam PS3, roznica na wysokich jest w moment slyszalna. Ale sprawdze jeszcze raz na tym foobarze.

Wszelkie pierdoly typu efekty mam powylaczane. W winampie mam aktywna jakas wtyczke typu direct (nawet regulacja glosnosci nie dziala).

Pytanie jednak glowne brzmi, na co warto wymienic jednak tego syfa? Tylko zeby roznica nie byla na granicy sugestii, a wyrazny skok jaki wystepuje przy porownaniu Live z PS3.

Wokale i talerze to rzeczy na ktorych mocno skupiam uwage przy sluchaniu.

Ide testowac jeszcze raz tego foobara i dam znac, podejrzewam jednak ze nawet jesli wychwyce roznice, to nie bedzie to brzmialo az tak jak PS3, wiec pytanie dotyczace JAKA KARTA pozostaje nadal.

Foobar2000 > Preferences > Playback > DSP Manager > Resampler PPH5 (48000 Hz, Ultra Mode)

To jest to?

Podpiolem sobie dwa utwory bogate w talerze. Zrobilem sobie test typu ALT+TAB miedzy foobar2000 z podana powyzej konfiguracja i winampem. zrobilem kilkadziesiat prob. Talerze w tych utworach brzmia tak samo gownianie. Cos zrobilem zle?

Zaznaczam ze na PS3 roznica na talerzach w doklanie tych utworach jest spora bez specjalnego wsluchiwania sie.

To, to (trzeba dodać do listy wtyczek tymi strzałeczkami). Jednak tak czy inaczej różnica powinna być pomiędzy brakiem tej wtyczki, a obecnością.

A co do karty dźwiękowej - do jakiej kwoty i do czego będzie podłączona?

No tak tez to ustawialem. Widocznie roznica nie jest jakas wielka. Tak jak mowie, PS3 podlaczam i roznica jest odrazu praktycznie na dowolonym utworze bez wsluchiwania sie - "o w morde, jaka blacha!".

PS3 mnie drazni, bo jest mniej praktyczny - trzeba go dodatkowo wlaczyc, bawic sie z playlistami i wogole tym co chce sie sluchac, brak obslugi FLAC, ciagle trzeba kopiowac nowe kawalki... W puszczanie z plyt juz przestalem sie bawic.

Na razie kwota nie jest okreslona. Bardziej mnie wlasnie interesuje ile trzeba wydac na karte aby miec dzwiek zblizony do tego z PS3.

Co do sprzetu. Wzmacniacz Onkyo Integra A-8067, modyfikowany (ma wpakowane same Nichikony i SNK, i pare innych dupereli) i zmierzony oscyloskopem (wynik poprawny - przenosi neutralnie). Kable klotza grubosci palca, ekranowane. Kolumny Dali 505 (roznice w wysokich tonach, szczegolnie na talerzach, miedzy mp3 a wave sa slyszalne).

Fakt PS3 brzmi całkiem nieźle, wiem bo mam. ;)

Choć znam osoby które do PS3 podłączają jeszcze V-Daca by jeszcze powędrować w górę. Odtwarzać muzykę z PS3 możesz też poprzez streaming przez kompa czy poprzez smartphone'a<testowane>.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.