Skocz do zawartości
IGNORED

Oświetlenie LED do akwarium

zephyr

Rekomendowane odpowiedzi

A tak prezentuje się akwarium oświetlane tą pokrywą -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . I niech nikt mi nie mówi, że diody LED nie nadają się do oświetlania akwariów roślinnych. Po półtora tygodnia kabomba chce już wyjść ze zbiornika.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

...nie wiem jak jest z tym światłem słonecznym w naturalnym środowisku, ale jedyne akwaria, które widziałem całkowicie pozbawione glonów, stały w pomieszczeniach, do których w ogóle nie docierało światło słoneczne.

Mogę zapisać się do Klubu?

W dzieciństwie (przez jakieś 10 lat) mieliśmy w domu 5 akwariów ;).

Rybki rozmaite, łącznie z pielęgnicowatymi.

Gratuluję efektów Zephyr`owi.

Ciekawe co piszecie o tych kolorach.

A gdyby zastosować również inne kolory w wybranych miejscach można by było stwierdzić jakie środowisko wybierają rybki. A może symulacja zachodzącego słońca?

I uwaga: LED`y są "szybkie". Trzeba uważać z zasilaczem aby nie dostarczał pulsującego prądu (zasilacze impulsowe). Na rybki może to źle wpływać...

• 4 tygodnie później...

A tak prezentuje się akwarium oświetlane tą pokrywą -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . I niech nikt mi nie mówi, że diody LED nie nadają się do oświetlania akwariów roślinnych. Po półtora tygodnia kabomba chce już wyjść ze zbiornika.

I jak, rośnie dalej? Z teoretycznego punktu widzenia to nie powinno zadziałać :) Masz oświetlenia 60W na 300 litrów, co daje 0,2 W/L a powinno być min 0,5 heh :) Jeśli rośliny nadal rosną to podaj proszę parametry bo natychmiast zachorowałem z ciekawości i generalnie opad szczęki:

1. stężenie CO2

2. twardość wody ogólna i węglowa

3. ph

4. system nawożenia

Mierzysz fosforany po4, azotyny i azotany? Jeśli tak to poproszę :)

Modrzew, aby nie było glonów w akwarium trzeba sie postarac aby nie było w wodzie zbyt dużo "pokarmu" dla zieleniny, i dlatego trzeba postarać się aby było dużo roślin w baniaku. (to jest najbardziej istotne a nie rodzaj swiatła)

Kolega Witek ma racje. W akwarium roślinnym aby nie było hecy z glonami należy usuwać nadmiar pokarmu ze słupa wody - to podstawowa rola częstych podmian wody. Aczkolwiek - znam akwarystów którzy mają roślinne i jadą zupełnie na oko. Szczęście czy wrodzone wyczucie?

Ukryta Zawartość

The odd get even.

Ja tam u siebie wręcz modlę się o piękne glony :) Skalne malawi, bez roślin, za to z długimi falującymi glonami na skałach to mój cel. Problem w tym, że na porost glonów jak się je chce mam niewielki wpływ. Niby powinny rosnąć gdy nie ma konkurencji ze strony roślin, ale nie zawsze (rzadko) chcą. Nawoziłem specjalnie wodę, a glony i tak stały. U innych z kolei w ciągu 2-3 tygodni rosły piękne 'brody'. Dlatego z glonami, uważam, że nie ma możliwości wielkiego wpływu - zależy to od mikroelementów w wodzie. Przy roślinnym akwa oczywiście obowiązują inne zasady, bo konkurencja ze strony roślin wyższych pozwala na wyeliminowanie glonów w ogóle.

Powrót po dłuższej przerwie...

Ja tam u siebie wręcz modlę się o piękne glony :) Skalne malawi, bez roślin, za to z długimi falującymi glonami na skałach to mój cel. Problem w tym, że na porost glonów jak się je chce mam niewielki wpływ. Niby powinny rosnąć gdy nie ma konkurencji ze strony roślin, ale nie zawsze (rzadko) chcą. Nawoziłem specjalnie wodę, a glony i tak stały. U innych z kolei w ciągu 2-3 tygodni rosły piękne 'brody'. Dlatego z glonami, uważam, że nie ma możliwości wielkiego wpływu - zależy to od mikroelementów w wodzie. Przy roślinnym akwa oczywiście obowiązują inne zasady, bo konkurencja ze strony roślin wyższych pozwala na wyeliminowanie glonów w ogóle.

wedlug mnie do glonów akwarium musi sie zestarzeć, jak stary zbiornik wodny w naturze plus małe przepływy filtrów

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

wedlug mnie do glonów akwarium musi sie zestarzeć, jak stary zbiornik wodny w naturze plus małe przepływy filtrów

To chyba trudno powiedzieć. Widziałem malawi z silnymi pompami, gdzie piękne zielone brody rosły w największym prądzie wody z filtra. Przy małym przepływie istnieje ryzyko sinic.

IMHO najważniejsza jest struktura mikrobiologiczna wody - w tej chwili zaczynają mi rosnąć glony w 1miesięcznym restartowanym akwa. Szczerze liczę na zielone łąki ;)

Powrót po dłuższej przerwie...

I jak, rośnie dalej? Z teoretycznego punktu widzenia to nie powinno zadziałać :) Masz oświetlenia 60W na 300 litrów, co daje 0,2 W/L a powinno być min 0,5 heh :) Jeśli rośliny nadal rosną to podaj proszę parametry bo natychmiast zachorowałem z ciekawości i generalnie opad szczęki:

1. stężenie CO2

2. twardość wody ogólna i węglowa

3. ph

4. system nawożenia

Mierzysz fosforany po4, azotyny i azotany? Jeśli tak to poproszę :)

Kolega Witek ma racje. W akwarium roślinnym aby nie było hecy z glonami należy usuwać nadmiar pokarmu ze słupa wody - to podstawowa rola częstych podmian wody. Aczkolwiek - znam akwarystów którzy mają roślinne i jadą zupełnie na oko. Szczęście czy wrodzone wyczucie?

Jesteś w błędzie kolego. Nie porównuj 60W oświetlenia LED z 60W świetlówki. Diody LED mają o wiele wyższą sprawność z wata - to po pierwsze. Pod drugie nie świecę 60W bo musiał bym nawozić i zainstalować CO2 przy tak mocnym oświetleniu. W idei akwarium wg Diany Walstad chodzi o to, aby używać jak najmniej techniki, i aby akwarium było jak najbardziej bezobsługowe. A oświetlenie powinno kształtować się na poziomie 0,3W/l światła świetlówkowego. Przeliczałem to na LED i wyszło mi jakoś tak poniżej 0,1W/l. Więc przy moich 72W z LED'ów świecę mocą ok. 35W. A rośliny rosną bez problemów, niczym nie nawożone i bez dodatku CO2. W podłożu mam 20l ziemi ogrodowej jako wspomaganie. I cała sprawa w tym żeby nie przesadzić z ilością światła bo wtedy zaczyna się intensywna fotosynteza, rośliny zużywają składniki pokarmowe w dożo wyższym tempie i bez wspomagania nawozami katastrofa gwarantowana. Jak znajdę chwilę czasu to uaktualnię album ze zdjęciami po weekendowych porządkach i sami zobaczycie jak to w tej chwili wygląda ok. 2 miesiące po starcie.

Zaktualizowałem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Zapraszam do oglądnięcia i komentowania. Rośliny jak widać rosną. Ludwigia, kryptokoryna i bacopa po drugiej przycince. Akwarium ma półtora miesiąca od startu. Nie jest niczym nawożone. CO2 również nie podaję. Parametry wody: PH - 7,5, Kg - 13, Kh - 10, NO2 - 0, temp. 250C. Generalnie, tak jak było to w założeniach zbiornik jest w miarę bezobsługowy.

Ukryta Zawartość

Jesteś w błędzie kolego. Nie porównuj 60W oświetlenia LED z 60W świetlówki. Diody LED mają o wiele wyższą sprawność z wata - to po pierwsze. Pod drugie nie świecę 60W bo musiał bym nawozić i zainstalować CO2 przy tak mocnym oświetleniu. W idei akwarium wg Diany Walstad chodzi o to, aby używać jak najmniej techniki, i aby akwarium było jak najbardziej bezobsługowe. A oświetlenie powinno kształtować się na poziomie 0,3W/l światła świetlówkowego. Przeliczałem to na LED i wyszło mi jakoś tak poniżej 0,1W/l. Więc przy moich 72W z LED'ów świecę mocą ok. 35W. A rośliny rosną bez problemów, niczym nie nawożone i bez dodatku CO2. W podłożu mam 20l ziemi ogrodowej jako wspomaganie. I cała sprawa w tym żeby nie przesadzić z ilością światła bo wtedy zaczyna się intensywna fotosynteza, rośliny zużywają składniki pokarmowe w dożo wyższym tempie i bez wspomagania nawozami katastrofa gwarantowana. Jak znajdę chwilę czasu to uaktualnię album ze zdjęciami po weekendowych porządkach i sami zobaczycie jak to w tej chwili wygląda ok. 2 miesiące po starcie.

Rewelacyjne podejście - o niczym innym nie marzę tylko aby wywalić instalację co2 i całe to nawożenie i cyrk wieczny. Thanks a lot. Zapoznam się z ideą Walstad.

PS. Ziemia ogrodowa, bez nawozów, cholera chyba mnie szlag zaraz trafi, wywaliłem fortunę na Amano!!!

The odd get even.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.